Senaste nytt
finewines.se

This is a sample guest message. Register a free account today to become a member! Once signed in, you'll be able to participate on this site by adding your own topics and posts, as well as connect with other members through your own private inbox!

  • Som flera kanske har märkt är sig finewines.se inte sig likt rent utseendemässigt! En uppgradering av forumets mjukvara har genomförts och temat kommer successivt att uppdateras för att bättre matcha vår tidigare färgprofil! Eventuella buggar eller feedback tas tacksamt emot i den här forumtråden!

[Champagne] Idag dricker vi... som vanligt skumpa!

Kangeye

Medlem
2/12 -2020 som lanseringsdatum men går inte att hitta om man söker vare sig fritext eller på art.nr.. Misstänker bugg i SBs web. Men man kan inte mindre än att försöka :)
 

LeChat

Medlem
Var mkt godare idag. Så det kan ändra sig.
Inte så förvånad. Du öppnar ju en del prestigechampagner i hopp om att få uppleva dess storhet. Tyvärr så behöver du nog addera sådär en 20+ år på årgången innan du får din upplevelse. Om du ska få uppleva poängen med prestigechampagner nu, så är du nog tvungen att leta på auktioner. Som sagt, 20+ år är ett bra riktmärke
 

BallyJ

Medlem
Inte så förvånad. Du öppnar ju en del prestigechampagner i hopp om att få uppleva dess storhet. Tyvärr så behöver du nog addera sådär en 20+ år på årgången innan du får din upplevelse. Om du ska få uppleva poängen med prestigechampagner nu, så är du nog tvungen att leta på auktioner. Som sagt, 20+ år är ett bra riktmärke
Jag har en liten annan teori. Det är att vi generellt tenderar att vara väldigt mycket mer förlåtande med viner som kostar 1000+ än viner som har en mer modest prislapp på säg under 300:-. Jag tycker mig se i noter för dyrare viner att de dricks för tidigt väldigt ofta(hur dåliga kan vi egentligen vara på att öppna en flaska med ett vin som ska vara bra frågar jag mig?). Det är dock väldigt ovanligt att man läser att ett dyrare vin dricks i precis rätt tid(den andra delen av skalan är att vinet har passerat zenit och då blir frågan om hur länge(läs kort) ett bra 1000+ vin egentligen ska vara bra? En dag, en vecka, ett år eller 10 år under vinets livstid? Min känsla(som det får bli utan data) är helt enkelt att vi inte vill såga viner som vi har betalat ett överpris(utifrån faktiskt men dock subjektiv smak) för. Lite samma fenomen som att man inte vill tro att förfalskade viner finns och har sålts på auktioner i stor utsträckning.
För mig är det väldigt enkelt, ett bra vin är alltid ett bra vin med någon promilles felmarginal, förutsatt att det inte är för gammalt då:(
 
Jag har en liten annan teori. Det är att vi generellt tenderar att vara väldigt mycket mer förlåtande med viner som kostar 1000+ än viner som har en mer modest prislapp på säg under 300:-. Jag tycker mig se i noter för dyrare viner att de dricks för tidigt väldigt ofta(hur dåliga kan vi egentligen vara på att öppna en flaska med ett vin som ska vara bra frågar jag mig?). Det är dock väldigt ovanligt att man läser att ett dyrare vin dricks i precis rätt tid(den andra delen av skalan är att vinet har passerat zenit och då blir frågan om hur länge(läs kort) ett bra 1000+ vin egentligen ska vara bra? En dag, en vecka, ett år eller 10 år under vinets livstid? Min känsla(som det får bli utan data) är helt enkelt att vi inte vill såga viner som vi har betalat ett överpris(utifrån faktiskt men dock subjektiv smak) för. Lite samma fenomen som att man inte vill tro att förfalskade viner finns och har sålts på auktioner i stor utsträckning.
För mig är det väldigt enkelt, ett bra vin är alltid ett bra vin med någon promilles felmarginal, förutsatt att det inte är för gammalt då:(

Intressant och kan till viss del hålla med dig.
Finns ju ett flertal gånger "stora" viner blivit sågade på byob då det druckits blind.
Men öppet,med en fin ettikett framför sig är det inte lika lätt att såga.
 

LeChat

Medlem
Jag har en liten annan teori. Det är att vi generellt tenderar att vara väldigt mycket mer förlåtande med viner som kostar 1000+ än viner som har en mer modest prislapp på säg under 300:-. Jag tycker mig se i noter för dyrare viner att de dricks för tidigt väldigt ofta(hur dåliga kan vi egentligen vara på att öppna en flaska med ett vin som ska vara bra frågar jag mig?). Det är dock väldigt ovanligt att man läser att ett dyrare vin dricks i precis rätt tid(den andra delen av skalan är att vinet har passerat zenit och då blir frågan om hur länge(läs kort) ett bra 1000+ vin egentligen ska vara bra? En dag, en vecka, ett år eller 10 år under vinets livstid? Min känsla(som det får bli utan data) är helt enkelt att vi inte vill såga viner som vi har betalat ett överpris(utifrån faktiskt men dock subjektiv smak) för. Lite samma fenomen som att man inte vill tro att förfalskade viner finns och har sålts på auktioner i stor utsträckning.
För mig är det väldigt enkelt, ett bra vin är alltid ett bra vin med någon promilles felmarginal, förutsatt att det inte är för gammalt då:(
Intressant och kan till viss del hålla med dig.
Finns ju ett flertal gånger "stora" viner blivit sågade på byob då det druckits blind.
Men öppet,med en fin ettikett framför sig är det inte lika lätt att såga.
Som exempel på vad jag menar så tar jag Cristal. Drack 1997 Cristal på en provning 2019, bästa champagne jag druckit. På en senare provning drack vi en 2012 Cristal. Ung, oförlöst och lite intetsägande.
Kommer säkert bli en kanonchampagne men behöver tid.
 

BallyJ

Medlem
Som exempel på vad jag menar så tar jag Cristal. Drack 1997 Cristal på en provning 2019, bästa champagne jag druckit. På en senare provning drack vi en 2012 Cristal. Ung, oförlöst och lite intetsägande.
Kommer säkert bli en kanonchampagne men behöver tid.
Så kan det bli, eller så blir det inte så. Det är dock tydligt att 2012 Cristal inte är bra än så länge om jag ska tolka din kommentar rätt? Btw låter det väldigt trist att dricka ett oförlöst vin;)
 

buteljen

Medlem
Så kan det bli, eller så blir det inte så. Det är dock tydligt att 2012 Cristal inte är bra än så länge om jag ska tolka din kommentar rätt? Btw låter det väldigt trist att dricka ett oförlöst vin;)
Varför det? Som jag skrev i en annan tråd kan man få kickar av att känna potentialen i ett oförlöst vin. Ta som jämförelse att köpa en treårig dressyrhäst för en halv mille. Den kan ännu inte piaff/passage eller de svåra rörelserna som krävs för att få dansa runt i en Grand Prix. Men åh vad häftigt det är att få känna potentialen som finns där redan som treåring, och framförallt få känna utvecklingen under åren som går. Visst, treåringen är inte så bra än, men allt grundläggande finns där och ge den 7-8 år av rätt hantering så blir den en stjärna. (Om den inte blir halt innan förstås :eek:).
 

BallyJ

Medlem
Varför det? Som jag skrev i en annan tråd kan man få kickar av att känna potentialen i ett oförlöst vin. Ta som jämförelse att köpa en treårig dressyrhäst för en halv mille. Den kan ännu inte piaff/passage eller de svåra rörelserna som krävs för att få dansa runt i en Grand Prix. Men åh vad häftigt det är att få känna potentialen som finns där redan som treåring, och framförallt få känna utvecklingen under åren som går. Visst, treåringen är inte så bra än, men allt grundläggande finns där och ge den 7-8 år av rätt hantering så blir den en stjärna. (Om den inte blir halt innan förstås :eek:).
Därför att jag "tror" att vi försöker skapa en alternativ sanning. För mig är det väldigt tydligt att du gör det också i din kommentar("känna potentialen"). Att jämföra med en häst blir väldigt märkligt, om jag köper en bil med en motor på 400hk men det visar sig att den endast har 300hk så ser jag inte 400hk potentialen. Bilen kostar i mitt exempel mer än en halv mille;)
 
Toppen