Visa bifogad bild 25047
Tre nollåttor, 100% chardonnay, 100 % ståltank
2008 Delamotte Champagne Blanc de Blancs Millésimé
(Deg andra halvåret 2017, 100% Chardonnay from Avize, Cramant, Le Mesnil-sur-Oger, Oger, Chouilly and Oiry, dosage 6,5 gr/l)
Ljusast i färgen av de tre med nästan lite grönskimmer i jämförelse.
Dag 1
Doften domineras av krut och rök, mineralkänsla, efterhand grillad citrus, lime, lite grape och brödiga toner.
I munnen frisk syra, superfin balans, härlig mousse, elegant och ståtlig. Elektrisk lager på lagerkänsla i smaken och en lång finish.
Mycket bättre än förra gången jag provade den i februari.
Dag 2
Har mattats av och tappat en smula av den härliga energin den hade dag 1.
2008 Union Champagne de Saint Gall Champagne Grand Cru Cuvée Orpale Blanc de Blancs
(Deg 2020?, 100% Chardonnay from Le Mesnil-sur-Oger, Oger, Cramant and Avize, dosage 7 gr/l)
Ljust gul i färgen
Dag 1:
I doften snarlika Delamotte, dvs krut, rök med mineralkänsla. Dock inte lika öppen. Lite mer citrusdominerad i kombination med brödiga toner.
I munnen väldigt torr med en superschysst tavelkritig struktur. Krispig syra, väldigt slank och energisk. Stram, elegant, citrus. Lång finish.
Dag 2: Förbannat bra. Har öppnat upp sig mer och samtidigt behållit den härliga pigga energin och den kritiga texturen.
2008 La Rogerie Champagne Grand Cru Heroine
(Deg december 2017, 100% Chardonnay from Avize, dosage 3 g/l).
“Domaine La Rogerie started in 2015 by Justine and Francois. This small maison works with 0.6 ha in a single lieu dit "Chemin de Chalons" in Avize. The family estate is slowly been handed over and will eventually encompass a number of other key vineyards in Avize“. Den här buteljeringen är således gjord av familjen innan företaget startade.
Mörkare gyllene färg än de andra två.
Dag 1:
Medelstor doft av gula äpplen, aprikos, nötter, toast.
Avrundad kropp. Hög syra men bra integrerad. Fyller upp midpalate bra men lite mindre energi än Delamotte och Orpale. Lång citruszestig finish. Fin balans.
Dag 2:
Öppnat upp sig och mer komplex i både doft och smak (riven hasselnöt, kryddor).
La Rogerie är väldigt olikt de andra två champagnerna. Mycket rundare, inte ett spår av krut eller rök, istället nötigare och äppligare. Jag hade helt klart gissat på att det varit nära ek, men har dubbelkollat med lite olika källor och det skall enbart vara ståltank. Lustigt - kan det vara terroiren i Avize som ger den här rundare, nötigare stilen? (jmfr Selosse?)