Gomseglets Krug-provning, original degorgeringar, 11 december 2021, Grappe
Igår hade jag ynnesten att vara med på den här helt magiska provning. 24 flaskor Krug på en lördag: en rosé, sex olika GC och samtliga vintage som släppts från 1976 och framåt. Helt OK line-up.
Visa bifogad bild 24985
Vilka viner som var i vilka flighter var på förhand bestämt och känt, men ordningen de skulle serveras i var blint. Noter och betyg kan stundtals framstå som sparsmakade och hastiga. Alla viner är inte helt rättvist bedömda - med såhär mycket på bordet blir det lätt överhettning i smaksinnet och i flera flighter fokuserade jag på enstaka viner istället för att ge alla lika mycket uppmärksamhet.
Rosé 24eme (2012-bas)
Serverades som aperitif.
Otroligt bärig och fruktig doft! Blodapelsin, jordgubb, hallon, lite rostade toner, vingummi (det svarta?). Öppnar upp till en lätt rökighet. Väldigt primär, men komplex redan. Växte väldigt bra i glaset; det var faktiskt det sista glaset jag drack, och mot slutet hade gummitoner tagit över. I munnen är det inte bärigt på samma sätt, utan mer rödcitrusdominerat, med grape i det långa avslutet. 92++p.
Flight 1
GC 168eme (2012-bas)
Brioche, gröna äpplen, flour, knallpulver och stenkross (väldigt lik 2012 Cristal faktiskt). Med tid även lite gummi. I munnen är det mest gröna och omogna äpplen och citron. Yppigt, med hög och stram syra. Bra längd. Något stum överlag. 92++p.
GC 164eme (2008-bas)
Expressiv direkt, flour, smör, nötter, gröna äpplen, lite röda bär, ostkant. Även den här får gummitoner med timmar i glaset. Smakar salt citron, röda äpplen och lite rökigt. Vasst och snyggt som attan, hög och stram syra men mer polerat än ovanstående. Väldigt långt avslut. 93++p.
GC 159eme (2003-bas)
Smör, rostat bröd, vita blommor, krugparfym, lite kolafudge, grädde. Öppnar upp till fin doft av mjölkchoklad. I munnen är det rostat, smör och gula äpplen. Betydligt mer avrundad syra än övriga, och avslutet är inte lika långt. Viss bitterhet i slutet som stör. 92p.
Flight 2
Visa bifogad bild 24986
GC 2nd generation
Burkchampinjon i kvadrat (blåser bor och ersättas av “svamp”), grillad citron, kexchoklad, apelsin, ingefära, salted caramel. Väldigt expressiv och växer under hela provningen. Öppnar upp till dofter av cognac, choklad (mörkare än kexchoklad), balsamvinäger. I smaken är det apelsinmarmelad, kexchoklad och röda bär. Bra, polerad syra. Tydlig blodgrape i avslutet (mums). Bra längd. Väldigt få bubblor. Grymt bra - hade fått högre betyg om jag fått mysa med den ensam. 94p.
GC 3rd generation
Krugparfym, hav, hallonsnören, grädde, lite nötter, kartong, calvados. Smakar kola, knäck, röda bär, grädde och hallon. Fin, avrundad syra. Få bubblor. Trots vissa off-toner, 93p.
GC 1st generation
Grillad citron, burkchampinjon, hummersoppa, pepparkakor, ingefära, hav (rätt mycket), kaffe, rostade toner. Öppnar upp till mer rostade toner, hyacinth, växthus överlag. I munnen apelsin, ingefära och allt möjligt jag inte kan sätta fingret på. Fin och polerad syra, med långt och fruktigt avslut. Finns bubblor kvar. Initialt 93p, men den här öppnade upp så fint att den fick ett extra poäng, 94p.
Flight 3
2004
Gröna äpplen (mängder med granny smith), kalk, citrus. Väldigt stum. Smakar citronvatten med salt, men det är så jäkla rent, elegant och sylvasst. Orättvisa noter. 92++p.
Trodde det var 2008an (vilket många runt bordet också trodde).
2006
Gröna äpplen, grillad citron, smör, vanilj, rostat bröd. Smakar äpple, grillad citron, och allmänt fruktigt. Öppnar även upp till blommor i växthus. Känslan i munnen är att den är lite avrundad och mer generös än de andra. Hög men polerad syra, och riktigt långt avslut. Charmigt och min favorit i flighten. 93++p.
Trodde det här var 2002an.
2003
Initialt lite stum, men öppnar upp till smör, ingefära, flour, parfym. Inga smaknoter (vet ej varför), Rund och fyllig i munnen, med stramt och lite beskt avslut. Lägre syra än övriga. 91p.
Eftersom den var sämst gissade jag 2003…
2002
Initialt stum, men bli gula äpplen, gummi, anis, citron och rostat bröd. Öppnar aldrig upp; doftar exakt likadant 5+ timmar senare. Smakar citron och gröna äpplen, stängt som attan. Men har samtidigt en rätt generös och gräddig känsla. Hög syra och inte så långt avslut. 92+p.
Är inget fan av 2002, och inte ens Krug kan omvända mig.
2008
Något skum doft till en början, sen: krugparfym, rök, gummi, kex, gröna äpplen. I munnen är det rök, rätt mycket frukt, en del gröna toner. Vass och stenhård syra. Kraftigt som satan. Gränsfall till meningslöst att dricka nu. 92+++p.
Flight 4
Visa bifogad bild 24987
1998
Hav, krugparfym, marsmallow (?!), gummi, lakrits. Begynnande mognad i smaken, nötter och röda äpplen. Inte så utpräglad syra, rund och generös. Tappar sjukt mycket i sällskap med 96 och 95. 92p.
1995
Nu snackar vi! Expressiv som attan, lite svamp (blåser bort), smör, köttbuljong, ingefära, hasselnötter, lite röda bär, lingon, apelsinskal, torkad frukt. I munnen är det fläskigt som fan, med apelsin, torkad frukt, hasselnötter. Fin och hög men galet snyggt integrerad syra. Sitter ihop hur fint som helst - balansen på topp. Långt, läckert avslut. Mums! 95p.
1996
Grillad citron, smör, brynt smör, apelsin, nötter, röda bär. I munnen är det mer elegant än ovan, med grillad citron, apelsin och smör, och lite äpplen. Koncentrerat och fruktigt. Höghög syra, och långt avslut. Grymt vin, men upplever den som något obalanserad (inte första gången jag känner det med 96or). 94p.
2000
Lite stum, rök, röda äpplen och nötter. Smakar grillad citron, men öppnar aldrig upp. Begynnande mognad, men rätt tråkigt stadie nu. Anonymt avslut. Rätt trist initialt, men öppnar upp rätt bra. Slutar på 92p.
Flight 5
1989
Apelsinmarmelad, hårt hallongodis, hav, kanderad citron, rök, kexchoklad, nötter. Öppnar upp till betydligt mer choklad, lite kaffe. Smakar nötter, grillad citron, torkad frukt. Fyllig, rund, bra syra. Håller ihop hur fint som helst. Noterna gör den inte rättvisa, här snackar vi lager på lager. Vilken champagne! 95p.
1988
Djup doft, rök, apelsin, ingefär, lite cykelslang, bokan äpplen. Smakar ingefära, bokna äpplen och apelsinmarmelad. Galet koncentrerat. Fin avrundad syra, drar åt lite i gommen. Långt, långt avslut. Återigen lager på lager. Wow. 95p.
1990
Den här är djup som Mimers brunn. Kräftspad, burkchampinjon (blåser bort), björnbär, viol, kexchoklad, bokna äpplen, apelsin. I munnen är det grillad citron, apelsin, choklad, lite svamp (försvinner). Hög men polerad syra. Milslångt avslut. Helt magisk champagne, det bästa jag druckit tillsammans med 97 Cristal och 81 Krug. Hade kanske snuddat vid hundringen under andra omständigheter?! 97p nu.
Flight 6
Visa bifogad bild 24988
1982
Den här fick inte en rättvis bedömning av mig. Tyckte att den fallit isär.
1981
WOW! Kräftspad, dill, stout, svamp (blåser bort), hasselnötter, godiscolaflaskor, bokna äpplen, rostat bröd, torkade hallon, stjärnanis, ingefära, nejlika, köttbuljong. Det bara fortsätter! I munnen är frukten fortfarande kvar och kraftig, apelsinmarmelad, ingefära, kräftspad. Magisk balans. Evig eftersmak med en döläcker apelsinbeska. Samma betyg och potential som 1990. 97p.
1985
Skumbanan (?!), brynt smör, grillad citron, ingefära, svartpeppar (?!), apelsin, apelsinskal, bensin (?!), torkad frukt, nejlika. Smakar choklad, apelsin, bokna äpplen, kanderad frukt. Bra och galet snygg balans. Riktigt lång eftersmak. Lite udda doftnoter på det här, men det är onekligen ett stort vin. 96p.
Flight 7 (jag är inte 100 % på att jag uppfattade ordningen rätt på dessa, kanske ska vara tvärtom)
1976
Unken och lite kork. Sorgligt. Pigga bubblor fortfarande. Tog här istället tid att återbesöka tidigare favoriter. –p
1979
Expressiv, kexchoklad, kartong, svamp, selosseparfym (haha, den är inte olika substance) med hyacinth och allmänt blommigt, köttbuljong. Smaken är kexchoklad, lite svamp, röda bär och torkad frukt (ingen selossekänsla i smaken). Riktigt härlig munkänsla, allt sitter på plats. Fortfarande rätt pigga bubblor. Men det här något här som inte riktigt har stått pall för tidens tand, så den når inte upp till magi. 94p.
-----------------------------
Ja, vad ska jag säga? Helt galen provning. Jag fokuserade inte så mycket på årgångsgissningarna, men prickade ungefär hälften av dem. 1981an var ett väldigt roligt avslöjande, eftersom den på pappret inte borde prestera så bra. För mig ett bra exempel på att årgångarna inte behöver betyda så mycket, speciellt inte för äldre flaskor. I övrigt så kan jag väl dra de kanske banala slutsatserna att 1) Krug är gott och 2) Krug behöver tid. Roligt med så mycket ingefära och apelsin-toner i vinerna; inte något jag överdrivet ofta noterar i champagne annars.
Fantastiskt!