Vingubben
Medlem
Onsdagskväll med forumvännerna @Jesper, @v_skogh, @feskhandlarn och några till där diverse skumpa dracks blint och där det frossades i diverse skaldjur.
Billecart-Salmon, Brut Rosé
Hög syra och ordentligt med power. Vi var alla överens om att det var ett hus, när jag tyckte att jag kände lite ektoner gissade jag på Bollinger och sedan Heidsieck. Råkade få en skymt på den laxrosa ettiketten när det hälldes upp för påfyllning så då blev det lätt. Drack en Elizabeth -08 för ett tag sedan och gissade då också på Bollinger och Heidsieck. Riktigt bra.
Piper-Heidsieck NV, gissningsvis 80-tal
Ordentligt moget och några år sedan toppen passerades. En hel del gräddkola och med lite luft blev det absolut drickbart. Mer intressant än gott och väldigt svårt att gissa mer än gammal NV.
Guy Michel, 1996
Trodde först att jag hade fått äppelcider i glaset. Min andra gissning var Saint-Peray. Har aldrig tidigare smakat något liknande från Champagne. Låg syra, blaskigt och mängder med äpple och trist rätt igenom. Kvällens absolut sämsta vin och omöjligt att gissa.
Krug GC 166
Rätt låg syra och en hel del ålderstoner. Karamell, kola, hav och ett avslut med lite lakrits. Ingen gissade på Krug och nästan en chock när flaskan avtäcktes. Tror aldrig jag druckit en så trist GC tidigare. Förmodar att det var en dålig flaska, eller så är 166:an i en trist fas.
Suenen C + C, basår 2015
Bra tryck i syran och även här lite hav. Ordentligt med gräs och gröna toner och en hel del beska men tunn frukt. Ingen som blev övertygad av storheten i det här vinet. Vad är grejen?
Roederer Rosé, Magnum, 2011
Tror inte jag har provat årgången tidigare. Fullpackad med röda bär, hallon, jordgubbar och smultron. Rätt elegant i stilen och väldigt publikt. Jag gissade på Roederer 2013 och fick inga större mothugg.
Henriot 1996
Väldigt mycket ålder i doften, men desto piggare i munnen. Här gissades det på prestiger och själv gissade jag på 1995 som jag upplevt lite mindre utvecklade än 1996. Perfekt fas och ett av kvällens bästa viner. Kanske läge att försöka hitta dom sista 2008 på hyllorna och stoppa ner i källaren?
Bollinger GA, 2012
Hög syra, gräddig mousse och väldigt mycket rostade toner. Förvånansvärt drickbart och dom flesta gissade på lite mer ålder. Väldigt glad att jag har en låda i källaren.
Comtes, 2007
Krut, champinjoner, gräddkola och lakrits. Denna är i riktigt bra fas och innan jag han öppna munnen gissades det på Comtes. Drack denna för drygt två år sedan och var inte då imponerad, men det har hänt en hel del sen dess.
Ingen omröstning gjordes men alla var överens om att Henriot, GA och Comtes denna kväll spelade i en egen liga och där fjärdeplatsen kneps av Billecarten.
Billecart-Salmon, Brut Rosé
Hög syra och ordentligt med power. Vi var alla överens om att det var ett hus, när jag tyckte att jag kände lite ektoner gissade jag på Bollinger och sedan Heidsieck. Råkade få en skymt på den laxrosa ettiketten när det hälldes upp för påfyllning så då blev det lätt. Drack en Elizabeth -08 för ett tag sedan och gissade då också på Bollinger och Heidsieck. Riktigt bra.
Piper-Heidsieck NV, gissningsvis 80-tal
Ordentligt moget och några år sedan toppen passerades. En hel del gräddkola och med lite luft blev det absolut drickbart. Mer intressant än gott och väldigt svårt att gissa mer än gammal NV.
Guy Michel, 1996
Trodde först att jag hade fått äppelcider i glaset. Min andra gissning var Saint-Peray. Har aldrig tidigare smakat något liknande från Champagne. Låg syra, blaskigt och mängder med äpple och trist rätt igenom. Kvällens absolut sämsta vin och omöjligt att gissa.
Krug GC 166
Rätt låg syra och en hel del ålderstoner. Karamell, kola, hav och ett avslut med lite lakrits. Ingen gissade på Krug och nästan en chock när flaskan avtäcktes. Tror aldrig jag druckit en så trist GC tidigare. Förmodar att det var en dålig flaska, eller så är 166:an i en trist fas.
Suenen C + C, basår 2015
Bra tryck i syran och även här lite hav. Ordentligt med gräs och gröna toner och en hel del beska men tunn frukt. Ingen som blev övertygad av storheten i det här vinet. Vad är grejen?
Roederer Rosé, Magnum, 2011
Tror inte jag har provat årgången tidigare. Fullpackad med röda bär, hallon, jordgubbar och smultron. Rätt elegant i stilen och väldigt publikt. Jag gissade på Roederer 2013 och fick inga större mothugg.
Henriot 1996
Väldigt mycket ålder i doften, men desto piggare i munnen. Här gissades det på prestiger och själv gissade jag på 1995 som jag upplevt lite mindre utvecklade än 1996. Perfekt fas och ett av kvällens bästa viner. Kanske läge att försöka hitta dom sista 2008 på hyllorna och stoppa ner i källaren?
Bollinger GA, 2012
Hög syra, gräddig mousse och väldigt mycket rostade toner. Förvånansvärt drickbart och dom flesta gissade på lite mer ålder. Väldigt glad att jag har en låda i källaren.
Comtes, 2007
Krut, champinjoner, gräddkola och lakrits. Denna är i riktigt bra fas och innan jag han öppna munnen gissades det på Comtes. Drack denna för drygt två år sedan och var inte då imponerad, men det har hänt en hel del sen dess.
Ingen omröstning gjordes men alla var överens om att Henriot, GA och Comtes denna kväll spelade i en egen liga och där fjärdeplatsen kneps av Billecarten.