34 årig Finländare som bott i London sedan 2011. (Ifall ni undrar varför jag läste finewines.se trots att jag är finsk är det främst pga. de intressanta och kunniga diskussionerna men också pga. att det enda finska vinforumet jag känner till har en ganska låg nivå nuförtiden. Läser också dagligen vissa svenska vinbloggar i tåget på väg till och från jobbet.) Har fru och en 2.5 årig pojke. Till vardags jobbar jag med sjöfartens internationella miljöfrågor.
Jag kommer ihåg att jag tyckte att vin var fascinerande redan i 15 års åldern, innan jag ens hade smakat. Mina föräldrar hade ett par vinböcker och jag tyckte att det var spännande att läsa i dem (föräldrarna är dock inte särskilt vinintresserade, så det var inte tack vare dem jag blev intresserad). Jag började dricka vin i 18-20 års åldern och intresset tog sakta men säkert fart för att slutligen växa till sig till något av en hobby vid 27-28. Samtidigt växte även intresset för att både laga och äta god mat.
På senare år har mina övriga hobbyn gett vika åt vin och mat, så den del av min lilla fritid som inte tillägnas familjen, går åt till vin (läsa, dricka, smaka, köpa, resa, lagra etc.). Jag är dock lyckligt lottad med en fru som också uppskattar god mat och gott vin (fram för allt champagne), så även en stor del av familjelivet går i vinets tecken
Min vinsmak har evolverat på ett antagligen ganska typiskt vis, från Australiensisk shiraz och Argentinsk malbec (ju fylligare, desto bättre) till lättare och elegantare viner med mellanlandningar i rioja, bordeaux och toscana. Preferenserna lutar nu mest åt bourgogne (både röd och vit), champagne, tysk riesling och rhone (både norra och södra, men kan inte tåla vit rhone...inte ens Guigals Condrieu la Doriane som lär ska vara bra). Skulle vilja lära mig mera och dricka mera från Sicilien, Jura, Beaujolais crus, Piemonte och ”nya Kalifornien” (har blivit inspirerad av Frankofilens eskapader i Santa Rita Hills etc och köpte förra veckan några flaskor för att utbilda mig lite) samt Bourgogne där jag har oändligt mycket kvar att lära mig.
Tre flaskor som haft särskilt stor påverkan på mitt vinintresse:
Jag kommer ihåg att jag tyckte att vin var fascinerande redan i 15 års åldern, innan jag ens hade smakat. Mina föräldrar hade ett par vinböcker och jag tyckte att det var spännande att läsa i dem (föräldrarna är dock inte särskilt vinintresserade, så det var inte tack vare dem jag blev intresserad). Jag började dricka vin i 18-20 års åldern och intresset tog sakta men säkert fart för att slutligen växa till sig till något av en hobby vid 27-28. Samtidigt växte även intresset för att både laga och äta god mat.
På senare år har mina övriga hobbyn gett vika åt vin och mat, så den del av min lilla fritid som inte tillägnas familjen, går åt till vin (läsa, dricka, smaka, köpa, resa, lagra etc.). Jag är dock lyckligt lottad med en fru som också uppskattar god mat och gott vin (fram för allt champagne), så även en stor del av familjelivet går i vinets tecken
Min vinsmak har evolverat på ett antagligen ganska typiskt vis, från Australiensisk shiraz och Argentinsk malbec (ju fylligare, desto bättre) till lättare och elegantare viner med mellanlandningar i rioja, bordeaux och toscana. Preferenserna lutar nu mest åt bourgogne (både röd och vit), champagne, tysk riesling och rhone (både norra och södra, men kan inte tåla vit rhone...inte ens Guigals Condrieu la Doriane som lär ska vara bra). Skulle vilja lära mig mera och dricka mera från Sicilien, Jura, Beaujolais crus, Piemonte och ”nya Kalifornien” (har blivit inspirerad av Frankofilens eskapader i Santa Rita Hills etc och köpte förra veckan några flaskor för att utbilda mig lite) samt Bourgogne där jag har oändligt mycket kvar att lära mig.
Tre flaskor som haft särskilt stor påverkan på mitt vinintresse:
- 1991 Montecillo Gran Reserva (dracks ca 2001 och fick mig att inse att om man betalar lite mera kan man hitta bättre viner)
- 1993 Montecillo Gran Reserva (dracks ca 2007 efter att ha förvarats i några år i en lägenhet som blev 30 grader om somrarna. Fick mig att inse att jag måste köpa ett vinskåp.)
- Faurie de Souchard 1982 (dracks 2009 och fick mig att inse att vin kan erbjuda fantastiska upplevelser, långt utöver "gott" eller "jätte gott". Fick mig att bli en total vin-nörd.)