Senaste nytt
finewines.se

This is a sample guest message. Register a free account today to become a member! Once signed in, you'll be able to participate on this site by adding your own topics and posts, as well as connect with other members through your own private inbox!

  • Som flera kanske har märkt är sig finewines.se inte sig likt rent utseendemässigt! En uppgradering av forumets mjukvara har genomförts och temat kommer successivt att uppdateras för att bättre matcha vår tidigare färgprofil! Eventuella buggar eller feedback tas tacksamt emot i den här forumtråden!

Fyra frågor [Claude Val och Kronstam - admin]

Jimmy Forsman

I det stora hela tämligen meh...
SV: Fyra frågor [Claude Val och Kronstam - admin]

Det som gör dylika saker så svåra att bemöta utan att framstå som ett arrogant svin är att under de flesta sådanan möten så brukar termen (eller varianter av) -"det är väl ett jättebra vin? Eller vad tycker du som kan så mycket" dyka upp. Det är hur man svarar i det läget som brukar avgöra vad som ska komma härnäst. Själv brukar jag säga att jag aldrig har provat vinet ifråga, det känns enklast så.
 

Krug88

Medlem
SV: Fyra frågor [Claude Val och Kronstam - admin]

Krug skrev:
Det som gör dylika saker så svåra att bemöta utan att framstå som ett arrogant svin är att under de flesta sådanan möten så brukar termen (eller varianter av) -"det är väl ett jättebra vin? Eller vad tycker du som kan så mycket" dyka upp. Det är hur man svarar i det läget som brukar avgöra vad som ska komma härnäst. Själv brukar jag säga att jag aldrig har provat vinet ifråga, det känns enklast så.
Fan vad du spelar helylle idag ???

I vanliga fall skulle du förklara vänligt men bestämt att de borde ställas på knä och skjutas i bakhuvudet!
Har du gått och blivit kär eller nåt?
 

Jimmy Forsman

I det stora hela tämligen meh...
SV: Fyra frågor [Claude Val och Kronstam - admin]

Krug88 skrev:
Fan vad du spelar helylle idag ???

I vanliga fall skulle du förklara vänligt men bestämt att de borde ställas på knä och skjutas i bakhuvudet!
Har du gått och blivit kär eller nåt?

Ja, det också... Det är ett fullgott alternativ om de börjar envisas.

Men man kanske har lite romantikkänslor så här på fredagen... Äh, du är bara bitter för att jag inte ville dricka öl med dig! Det här är ju ett perfekt tillfälle för dig att åka ned på kellys och ordna med du vet vad...
 

ae

Medlem
SV: Fyra frågor [Claude Val och Kronstam - admin]

Fick i a f dricka det omsusade Claude Val Rouge i veckan. Var hemma hos en vän som helt ovetande köpt denna flaska. Efter allt snack här så kändes det betydligt roligare att han köpt det än något annat pang i samma prisklass. Smaken? Som ett anständigt 55-60kr vin. Varken mer eller mindre. Ganska syrligt o lätt. Sjukt kort smak. Finns betydligt sämre viner på bolaget men Kronstams hype känns helt obegriplig.

En punkt har den käre BG rätt på dock. Flaskan och etiketten var ganska snygga.
 

SUPRA

Bäst
SV: Fyra frågor [Claude Val och Kronstam - admin]

Sidan 26-27 i Söndagens DN 15 Feb 2009.

Kronstam skriver att anledningen till att Champagne klarar sig bättre än vanligt vin är att utrymmet mellan vinet och korken är fyllt av koldioxid och inte syre, som gör
att vintet oxiderar.

Sedan uppmanas signaturen Anders att lägga flaskorna ner, "så att korken inte torkar!"

Vart tar koldioxiden vägen då? Den ligger ju knappast mellan vinet och korken längre... ::)


En bra sak såg jag dock: "I minst nio fall av tio är det så att flaskan vinner över boxen..." (samma vin)
 
SV: Fyra frågor [Claude Val och Kronstam - admin]

SUPRA skrev:
Sidan 26-27 i Söndagens DN 15 Feb 2009.

Vart tar koldioxiden vägen då? Den ligger ju knappast mellan vinet och korken längre... ::)

Du får prova. Kör lite praktiska övningar på baksmällans främsta veckodag. Ta en petflaska, fyll den med vatten , sätt på kapsylen och lägg den på sidan. Samma händer med en champagneflaska ;D

Luften och koldioxiden tar samma väg då båda är lättare än vin. Eventuellt luft samt koldioxid har fortsatt kontakt med vinet. Om flaskan står upp torkar korken och mer luft kommer in (finns olika teorier om detta).
 

Per Stade

Lege artis
SV: Fyra frågor [Claude Val och Kronstam - admin]

SUPRA skrev:
Sedan uppmanas signaturen Anders att lägga flaskorna ner, "så att korken inte torkar!"

Vart tar koldioxiden vägen då? Den ligger ju knappast mellan vinet och korken längre... ::)

Korken är inte fullständigt tät. Vid lång lagring kan lite av
innehållet dunsta genom korken, tro det eller ej.
Fömodligen är det alkoholen som lättast kan tränga
ut eftersom den dunstar lättare än vatten.
Vid vinauktioner så anges ju också hur
högt innehållet står enligt ett standardiserat system.

När vinet dunstar så tränger det in luft istället.
Som oxiderar vinet.

I en champagneflaska kan luft inte tränga in så
länge kolsyretrycket är högre än lufttrycket.
Det gör att champagne inte oxideras vid lagring
och att den är mer lagringstålig än stilla viner.

Däremot finns alltid en risk att kolsyran läcker ut
och att bubblorna försvinner.
Speciellt om korken torkar.
Så förvara din champagne liggande.

Fin sprit, som cognac, skall däremot förvaras
stående. Alkoholen kan annars fräta sönder
korken så att det dunstar mer.

De exklusivare sorterna av cognac har korken
förseglad med vax eller lack för att förhindra avdunstning.
 

Öhman

Medlem
SV: Fyra frågor [Claude Val och Kronstam - admin]

Per Stade skrev:
Korken är inte fullständigt tät. Vid lång lagring kan lite av
innehållet dunsta genom korken, tro det eller ej.
Fömodligen är det alkoholen som lättast kan tränga
ut eftersom den dunstar lättare än vatten.
Vid vinauktioner så anges ju också hur
högt innehållet står enligt ett standardiserat system.
...

Korken är tät.
Utdunstning sker via utrymmet mellan glas och kork.
I första hand är det vattenmolekyler som kan tränga sig förbi då dessa är mindre än etanolmolekyler.
I en flaska med lägre nivå har alltså alkoholhalten stigit något.
 
SV: Fyra frågor [Claude Val och Kronstam - admin]

Lite kommentarer från vinjournalist rörande marsläppet. Dessa måste han ha testat mot slutet av en väldigt lång provning ;D

Delamotte Brut BldBl
Gräddig med mulliga chardonnaytoner och ltie slutfetma som nästan lite döljer finliret inget verkligt stort vin men mcyket behaglig lång oc nästan inställsamt gräddig

Comtes de Champagne
Rökig mcyket elegnat doft mäktig stor läcker fantstisk smak och friskt fräscht ändå rätt mäktigt med delikat slut

Cristal Brut
Stor tät ltie sirligt slyrlig med bra längd och laddat komplext innehåll verkligt höjdarvin


Bruno Paillard RP BldBl Brut
Komplex och mild fisntämd champagne med lång eftersmak och rätt fina men inte imponerande toner känns som ärtt mogen och välbalanserad nu
 

Jimmy Forsman

I det stora hela tämligen meh...
SV: Fyra frågor [Claude Val och Kronstam - admin]

För att visa på det svåra med att sansat balansera mellan vinskribent och importör... Man måste också fråga sig hur bra det går för Armand de Brignac då de känner att de måste citera Kåre Halldén, sin svenska importör, som den "ledande svenska vinjournalisten"...

Subject: Armand de Brignac Blanc de Blancs Rated 4.9 / 5 by Kare Hallden


Swedish Champagne expert Kåre Halldén rates Armand de Brignac Blanc de Blancs 4.9 / 5 (98%)



Armand de Brignac Champagne is experiencing a windfall of critical acclaim. The most recent accolades come from Kåre Halldén, the Swedish wine expert and author of multiple books on the Champagne industry, including 2007’s Champagne: Your Guide to the World of Bubbles and a travel guide on the Champagne region to be published this Spring. Mr. Halldén, who last year compared our Brut Gold to “falling in love (with Champagne) all over again,” has now released his review of our Blanc de Blancs. In the article, he writes:


Tasting Score 4.9 / 5 (98%)


"The only other time I can recall being as
impressed by a blanc de blancs champagne
was the first time I tasted Salon, one of the
most mythical blanc de blancs in the world...
Armand de Brignac offers a more subdued,
but at the same time more inviting tasting
palate.

"This blanc de blancs is composed of grapes
from the top Grand Cru villages in Cote des
Blancs: Cramant, Avize, and Oger...yet what
gives this champagne that little extra
something is the producer's clever choice to
add about 25% chardonnay grapes from
(the) Montagne de Reims (district). The
conditions...in this region result in
chardonnay grapes with rounder fruit aromas
which...mix together into an absolutely
perfect blend."


Although it is produced in very small quantities even in comparison to our other cuvées, Armand de Brignac Blanc de Blancs is proving to be a critical darling – last year, U.S. critic Arturo Ciompi cited its “long, lingering flavors and back of the teeth vitality” as hallmarks of a Champagne of rare quality. Enjoy the article below, available in full-resolution on our Trade Tools site (link below).

Kanske inte direkt BG, men fan samma lika...
 

Keen

slan
SV: Fyra frågor [Claude Val och Kronstam - admin]

Krug skrev:
För att visa på det svåra med att sansat balansera mellan vinskribent och importör... Man måste också fråga sig hur bra det går för Armand de Brignac då de känner att de måste citera Kåre Halldén, sin svenska importör, som den "ledande svenska vinjournalisten"...


Kanske inte direkt BG, men fan samma lika...


Herregud så tragiskt!
 

SUPRA

Bäst
SV: Fyra frågor [Claude Val och Kronstam - admin]

Vilket fint betyg Kåre gav Champagnen han har agenturen för ::)

Ska man göra gerillamarknadsföring kan man väl ha lite finess och skam i kroppen?
 

Jimmy Forsman

I det stora hela tämligen meh...
SV: Fyra frågor [Claude Val och Kronstam - admin]

SUPRA skrev:
Vilket fint betyg Kåre gav Champagnen han har agenturen för ::)

Ska man göra gerillamarknadsföring kan man väl ha lite finess och skam i kroppen?

Det var mer subtilt än så, det kom från "det amerikanska huvudkontoret".
 

Keen

slan
SV: Fyra frågor [Claude Val och Kronstam - admin]

Krug skrev:
Det var mer subtilt än så, det kom från "det amerikanska huvudkontoret".

Hello, we're from the head office. We're here to help?


Nä, men seriöst tycker man ju att de borde vara öppnare med att Kåre har agenturen också. Sånt kommer ju alltid fram och nu känns det bara som ytterligare en anledning (som att man behövde fler) att inte handla deras skumpor.
 
SV: Fyra frågor [Claude Val och Kronstam - admin]

Krug skrev:
För att visa på det svåra med att sansat balansera mellan vinskribent och importör... Man måste också fråga sig hur bra det går för Armand de Brignac då de känner att de måste citera Kåre Halldén, sin svenska importör, som den "ledande svenska vinjournalisten"...


Kanske inte direkt BG, men fan samma lika...
Frågan är om det kanske inte t.o.m. är ett snäpp under Bengt-Göran Kronstan, för även om denne premierar mycket skräpvin för att det är billigt så har jag aldrig hört honom säga rätt ut att det är i klass med Salon eller dylikt. Den här stollen gör det.
 
Toppen