vintomas
Numera lågaktiv bloggare
Edit: Här kan ni läsa om provningen av Hatt et Söners prestige
Jag kollade lite på nya produkter i beställningssortimentet. De som har alltför mycket kvar av semesterkassan, och samtidigt drabbats av allvarligt solsting trots det uschliga vädret, blir säkert lyckliga över att få veta att flera produkter från Armand de Brignac - BdB, rosé och lite större format, släpps 1 augusti. Dyrast är en jéro (3 l) av den vanliga brut för 19 551 kr, ungefär fyra gånger dyrare än en magnum för 4 998 kr, d.v.s. ungefär dubbla literpriset. Ändå borde det gå åt mindre än dubbelt så mycket sprayfärg för en jéro som för en magnum.
Nåväl, en annan för mig okänd champagneproducent drog blicken: Hatt et Söner, som hade börjat säljas i beställningssortimentet 2 juli. "Hatt" kan man möjligen heta på franska, men "Söner" var så uppenbart svenskt. (Lustigt nog har ett antal skumpor från Bernard Hatté också börjat säljas 2 juli - lansering av en del av alfabetet åt gången?) Jag hittade deras webbsida på http://hatt-soner.com/
Tydligen finns deras vingårdar (7 ha) i Bergères-les-Vertus, en premier cru-by (95%) i den södra utkanten av Côte des Blancs, söder om Vertus. Som adress anger de dock Sturegatan 34 i Stockholm! Mycket riktigt finns ett HATT et Söner AB på den adressen, verksamma inom "partihandel med drycker", och bildat i januari 2012. Bland funktionärerna i Ratsit hittar man inga vid namn "Hatt" utan lite andra, blandade efternamn, bl.a. Ruscon. Leverantör till systembolaget är intressant nog Ruscon & Ruscon HB, bildat 2009.
Informationen under "our story" på webbsidan är relativt ospecifik (de kallar sig dock för "a prestigious champagne house") och nämner inga personer (vinmakare?) eller årtal eller hur den svenska kopplingen har kommit till. Inte heller hittar jag mycket annat på nätet om dem, och det gör mig lite fundersam. Det sker nästan ingen omsättning av vingårdsmark i Champagne, priset för mark lär ligga över 1 miljon euro per hektar om den väl kommer ut på marknaden, och några av de kapitalstarka stora husen (som Moët) är mycket villiga att köpa på sig mer mark för att säkra druvtillgången. Så hur kan man ha kommit över 7 ha i en rätt bra by utan att det avsatt tydligare spår och nyheter? När en nedgången 6,5 ha-egendom i Verzenay nyligen bytte ägare (alltså mycket ovanligt), skrev Decanter genast om det med bild på köparen och allt: http://www.decanter.com/news/wine-news/ ... -champagne
Så frågan är om det är en odlare med 7 ha vingård, eller om det t.ex. är ett varumärke där flaskorna köps från någon mindre producent i aktuell by med just 7 ha? I så fall är man ju "house" och behöver knappast ha någon närvaro på plats, bara en fundering. Så förstås frågan: är det någon som vet?
Sortimentet består av en BdB brut (349 kr), en BdB extra brut (379 kr), en rosé (399 kr), alla under namnet "Grande Cuvée", och ett BdB årgångsvin från 2004 vid namn Le Grand-Père (899 kr). Priset 349 kr på "standardskumpa" är väl inte mycket att orda om, när det säljs via beställningssortimentet. Att ta 899 kr för sin enda årgångsskumpa, framstår dock som mycket ambitiös prissättning för att komma från en okänd mindre producent. Då ligger den t.ex. över de dyraste vinerna från mycket väletablerade mindre producenter som Diebolt-Vallois (Fleur de Passion) och Vilmart (Cœur de Cuvée). Jämfört med Selosse hamnar den i mitten av sortimentet - för att vara rättvis jämför jag alltså i samtliga fall pris ute i butik snarare än direkt hos producent.
Har någon provat Hatt-skumporna och kan uttala sig om vad de går för?
Jag kollade lite på nya produkter i beställningssortimentet. De som har alltför mycket kvar av semesterkassan, och samtidigt drabbats av allvarligt solsting trots det uschliga vädret, blir säkert lyckliga över att få veta att flera produkter från Armand de Brignac - BdB, rosé och lite större format, släpps 1 augusti. Dyrast är en jéro (3 l) av den vanliga brut för 19 551 kr, ungefär fyra gånger dyrare än en magnum för 4 998 kr, d.v.s. ungefär dubbla literpriset. Ändå borde det gå åt mindre än dubbelt så mycket sprayfärg för en jéro som för en magnum.
Nåväl, en annan för mig okänd champagneproducent drog blicken: Hatt et Söner, som hade börjat säljas i beställningssortimentet 2 juli. "Hatt" kan man möjligen heta på franska, men "Söner" var så uppenbart svenskt. (Lustigt nog har ett antal skumpor från Bernard Hatté också börjat säljas 2 juli - lansering av en del av alfabetet åt gången?) Jag hittade deras webbsida på http://hatt-soner.com/
Tydligen finns deras vingårdar (7 ha) i Bergères-les-Vertus, en premier cru-by (95%) i den södra utkanten av Côte des Blancs, söder om Vertus. Som adress anger de dock Sturegatan 34 i Stockholm! Mycket riktigt finns ett HATT et Söner AB på den adressen, verksamma inom "partihandel med drycker", och bildat i januari 2012. Bland funktionärerna i Ratsit hittar man inga vid namn "Hatt" utan lite andra, blandade efternamn, bl.a. Ruscon. Leverantör till systembolaget är intressant nog Ruscon & Ruscon HB, bildat 2009.
Informationen under "our story" på webbsidan är relativt ospecifik (de kallar sig dock för "a prestigious champagne house") och nämner inga personer (vinmakare?) eller årtal eller hur den svenska kopplingen har kommit till. Inte heller hittar jag mycket annat på nätet om dem, och det gör mig lite fundersam. Det sker nästan ingen omsättning av vingårdsmark i Champagne, priset för mark lär ligga över 1 miljon euro per hektar om den väl kommer ut på marknaden, och några av de kapitalstarka stora husen (som Moët) är mycket villiga att köpa på sig mer mark för att säkra druvtillgången. Så hur kan man ha kommit över 7 ha i en rätt bra by utan att det avsatt tydligare spår och nyheter? När en nedgången 6,5 ha-egendom i Verzenay nyligen bytte ägare (alltså mycket ovanligt), skrev Decanter genast om det med bild på köparen och allt: http://www.decanter.com/news/wine-news/ ... -champagne
Så frågan är om det är en odlare med 7 ha vingård, eller om det t.ex. är ett varumärke där flaskorna köps från någon mindre producent i aktuell by med just 7 ha? I så fall är man ju "house" och behöver knappast ha någon närvaro på plats, bara en fundering. Så förstås frågan: är det någon som vet?
Sortimentet består av en BdB brut (349 kr), en BdB extra brut (379 kr), en rosé (399 kr), alla under namnet "Grande Cuvée", och ett BdB årgångsvin från 2004 vid namn Le Grand-Père (899 kr). Priset 349 kr på "standardskumpa" är väl inte mycket att orda om, när det säljs via beställningssortimentet. Att ta 899 kr för sin enda årgångsskumpa, framstår dock som mycket ambitiös prissättning för att komma från en okänd mindre producent. Då ligger den t.ex. över de dyraste vinerna från mycket väletablerade mindre producenter som Diebolt-Vallois (Fleur de Passion) och Vilmart (Cœur de Cuvée). Jämfört med Selosse hamnar den i mitten av sortimentet - för att vara rättvis jämför jag alltså i samtliga fall pris ute i butik snarare än direkt hos producent.
Har någon provat Hatt-skumporna och kan uttala sig om vad de går för?