Senaste nytt
finewines.se

This is a sample guest message. Register a free account today to become a member! Once signed in, you'll be able to participate on this site by adding your own topics and posts, as well as connect with other members through your own private inbox!

  • Som flera kanske har märkt är sig finewines.se inte sig likt rent utseendemässigt! En uppgradering av forumets mjukvara har genomförts och temat kommer successivt att uppdateras för att bättre matcha vår tidigare färgprofil! Eventuella buggar eller feedback tas tacksamt emot i den här forumtråden!

Hatt et Söner?

vintomas

Numera lågaktiv bloggare
Edit: Här kan ni läsa om provningen av Hatt et Söners prestige

Jag kollade lite på nya produkter i beställningssortimentet. De som har alltför mycket kvar av semesterkassan, och samtidigt drabbats av allvarligt solsting trots det uschliga vädret, blir säkert lyckliga över att få veta att flera produkter från Armand de Brignac - BdB, rosé och lite större format, släpps 1 augusti. Dyrast är en jéro (3 l) av den vanliga brut för 19 551 kr, ungefär fyra gånger dyrare än en magnum för 4 998 kr, d.v.s. ungefär dubbla literpriset. Ändå borde det gå åt mindre än dubbelt så mycket sprayfärg för en jéro som för en magnum.

Nåväl, en annan för mig okänd champagneproducent drog blicken: Hatt et Söner, som hade börjat säljas i beställningssortimentet 2 juli. "Hatt" kan man möjligen heta på franska, men "Söner" var så uppenbart svenskt. (Lustigt nog har ett antal skumpor från Bernard Hatté också börjat säljas 2 juli - lansering av en del av alfabetet åt gången?) Jag hittade deras webbsida på http://hatt-soner.com/
Tydligen finns deras vingårdar (7 ha) i Bergères-les-Vertus, en premier cru-by (95%) i den södra utkanten av Côte des Blancs, söder om Vertus. Som adress anger de dock Sturegatan 34 i Stockholm! Mycket riktigt finns ett HATT et Söner AB på den adressen, verksamma inom "partihandel med drycker", och bildat i januari 2012. Bland funktionärerna i Ratsit hittar man inga vid namn "Hatt" utan lite andra, blandade efternamn, bl.a. Ruscon. Leverantör till systembolaget är intressant nog Ruscon & Ruscon HB, bildat 2009.

Informationen under "our story" på webbsidan är relativt ospecifik (de kallar sig dock för "a prestigious champagne house") och nämner inga personer (vinmakare?) eller årtal eller hur den svenska kopplingen har kommit till. Inte heller hittar jag mycket annat på nätet om dem, och det gör mig lite fundersam. Det sker nästan ingen omsättning av vingårdsmark i Champagne, priset för mark lär ligga över 1 miljon euro per hektar om den väl kommer ut på marknaden, och några av de kapitalstarka stora husen (som Moët) är mycket villiga att köpa på sig mer mark för att säkra druvtillgången. Så hur kan man ha kommit över 7 ha i en rätt bra by utan att det avsatt tydligare spår och nyheter? När en nedgången 6,5 ha-egendom i Verzenay nyligen bytte ägare (alltså mycket ovanligt), skrev Decanter genast om det med bild på köparen och allt: http://www.decanter.com/news/wine-news/ ... -champagne

Så frågan är om det är en odlare med 7 ha vingård, eller om det t.ex. är ett varumärke där flaskorna köps från någon mindre producent i aktuell by med just 7 ha? I så fall är man ju "house" och behöver knappast ha någon närvaro på plats, bara en fundering. Så förstås frågan: är det någon som vet?

Sortimentet består av en BdB brut (349 kr), en BdB extra brut (379 kr), en rosé (399 kr), alla under namnet "Grande Cuvée", och ett BdB årgångsvin från 2004 vid namn Le Grand-Père (899 kr). Priset 349 kr på "standardskumpa" är väl inte mycket att orda om, när det säljs via beställningssortimentet. Att ta 899 kr för sin enda årgångsskumpa, framstår dock som mycket ambitiös prissättning för att komma från en okänd mindre producent. Då ligger den t.ex. över de dyraste vinerna från mycket väletablerade mindre producenter som Diebolt-Vallois (Fleur de Passion) och Vilmart (Cœur de Cuvée). Jämfört med Selosse hamnar den i mitten av sortimentet - för att vara rättvis jämför jag alltså i samtliga fall pris ute i butik snarare än direkt hos producent.

Har någon provat Hatt-skumporna och kan uttala sig om vad de går för?
 
Trådskapare
vintomas

vintomas

Numera lågaktiv bloggare
SV: Hatt et Söner?

Ett litet tillägg. Genom att googla på Ruscon Vinimport, fick jag en träff på en svensk sida om champagneproducenten François Vallois, som visar sig ligga i just Bergéres-les-Vertus:
http://francoisvallois.se/
http://francoisvallois.se/?page=ad&info=true

Den har tydligen sålts under varunummer 77269 för 325 kr, men finns inte längre i sortimentet.

Producenten François Vallois har en egen hemsida: http://www.champagne-vallois-francois.com
Där anges att deras svenska importör är just Hatt & Söner AB (snarare än Ruscon): http://www.champagne-vallois-francois.c ... ateurs.php

Så det får väl anses som en inte alltför kvalificerad gissning att innehållet i flaskorna kommer från François Vallois, som f.ö. Juhlin betygssatt som producent med ** (**). Frågan är dock vad som finns i millésime-flaskan för 899 kr? Vallois har en årgångsskumpa som har ett listpris bara 25% högre (knappt +€ 4 på plats) än deras standard-brut. Flaskan är rätt lik Le Grand-Père med den skillnaden att Hatt-skumpan har metalletiketter.

Samtidigt har Juhlin någon gång provat en skumpa från dem som hette "Préstige", som jag inte ser på deras hemsida, och som fick rätt bra omdöme i årgång 1995, (83) 86. Så förhoppningvis är det något annat än den vanliga millésimen som säljs för 899 kr...
 
SV: Hatt et Söner?

Har aldrig hört talas om Hatt et Söner, men en millésime för 899 kr låter inte bara dyrt utan mycket dyrt.. Odlare, premier cru och ett pris som slår exempelvis Fleur De Passion från Diebolt som du nämner.. Kanske en del kan köpa baserat på den svenska "anknytningen" då av någon underlig anledning en del tror att det borgar för kvalité

Inte heller François Vallois ringer någon klocka och jag har inga anteckningar om den odlaren,

Bernard Hatté däremot gör en riktigt habil Special Club samt importeras för övrigt av en av medlemmarna på forumet.
 

Helen

Medlem
SV: Hatt et Söner?

Anders Landström skrev:
Har aldrig hört talas om Hatt et Söner, men en millésime för 899 kr låter inte bara dyrt utan mycket dyrt.. Odlare, premier cru och ett pris som slår exempelvis Fleur De Passion från Diebolt som du nämner.. Kanske en del kan köpa baserat på den svenska "anknytningen" då av någon underlig anledning en del tror att det borgar för kvalité

Inte heller François Vallois ringer någon klocka och jag har inga anteckningar om den odlaren,

Bernard Hatté däremot gör en riktigt habil Special Club samt importeras för övrigt av en av medlemmarna på forumet.

Anders! Det är dessa champagner som vi skulle ha provat i butiken och som du fick ett PM om. Provningen är flyttad till fredag den 24 augusti. om du Anders, Vintomas eller någon annan på forumet vill komma kan ni skicka mig ett PM.
 
SV: Hatt et Söner?

Välkommen till forumet Katarina och tack för ditt inlägg om Hatt et Söner

Du kommer finna att på forumet så har vi en rätt rak dialog, det betyder inte att vi är negativa, utan intresserade. Med den information som fanns tillgänglig kring denna leverantör så skapades en del frågor. Naturligtvis välkomnar vi nya kvalitetsviner men det har de senaste åren kommit allt mer viner som lever mer på yta än kvalité.

Då det finns en rätt bred erfarenhet kring viner i allmänhet och hos många forummedlemmar champagne i synnerhet (kan nästan gå så långt som att säga att den kombinerade erfarenheten av champagne hos forumets medlemmar är större än hos någon annan grupp i Sverige) och ingen av oss har provat eller hört talas om vinet så blir det naturligtvis frågetecken (speciellt med ett pris på nästan 900 kronor). Det vore kul om du kunde skriva om hur du upplevde vinerna.

Önskar Hatt et Söner att skriva på forumet är de mer än välkomna att registera sig. Skicka ett mail till info@finewines.se så registrerar vi dem som leverantörer. Tror att de kommer att finna att sociala medier som finewines.se är betydligt mer slagkraftiga än dagstidningar för den typen av vin de kommer saluföra.

PS. Tack Helen. Skickar ett PM till dig.
 
Trådskapare
vintomas

vintomas

Numera lågaktiv bloggare
SV: Hatt et Söner?

vintomas skrev:
Ett litet tillägg. Genom att googla på Ruscon Vinimport, fick jag en träff på en svensk sida om champagneproducenten François Vallois, som visar sig ligga i just Bergéres-les-Vertus:
http://francoisvallois.se/
http://francoisvallois.se/?page=ad&info=true

...

Producenten François Vallois har en egen hemsida: http://www.champagne-vallois-francois.com
Där anges att deras svenska importör är just Hatt & Söner AB (snarare än Ruscon): http://www.champagne-vallois-francois.c ... ateurs.php

Noterar att francoisvallois.se-sidorna har släckts ner, och uppgiften om Hatt & Söner AB som importör tagits bort från François Vallois hemsida, sedan jag skrev förra inlägget.
 

Helen

Medlem
SV: Hatt et Söner?

Helen skrev:
Anders! Det är dessa champagner som vi skulle ha provat i butiken och som du fick ett PM om. Provningen är flyttad till fredag den 24 augusti. om du Anders, Vintomas eller någon annan på forumet vill komma kan ni skicka mig ett PM.

Tyvärr måste jag meddela om att champagneprovningen precis blivit framflyttad till senare i höst.
Jag återkommer med ett nytt datum när jag vet mera.
 

HATT et SÖNER

Leverantör
SV: Hatt et Söner?

Roligt att se att det finns ett intresse för Champagne HATT et SÖNER, vi hoppas med detta inlägg besvara alla de frågeställningar som har dykt upp ovan.

HATT et SÖNER är svenskägt och hette tidigare Francois Vallois som idag är under avveckling. Företaget SARL Francois VALLOIS i Frankrike har bytt namn och är namnändrat till "Des Comtes de Vallois HATT et SÖNER" och kommer att byta till endast HATT et SÖNER när Francois Vallois är helt avvecklat. Företaget har två kontor varav ett är i Stockholm på grund av den starka svenska kopplingen. Idag kontrolleras marken via ett kontrakt där ägandet ökar över tid. Exakt överenskommelse är en affärshemlighet.

Farfar Joseph Ruscon(92) blindprovade champagnen för tre generationer sedan och blev så förtjust i vinet att han kontaktade vinmakaren och började beställa 1000 flaskor årligen för familjen Ruscon’s privata bruk. Det var början på en lång vänskapsrelation mellan två familjer, handlarfamiljen Ruscon och producentfamiljen Vallois. Familjen Ruscon började att handla med vin redan 1825 och hade ett ölbryggeri vars lokaler familjen bor kvar i än idag. Under delar av 1800 talet och till början av 1900 talet så hade familjen även tre hattfabriker som tillverkade hattar till modehusen i Paris. Därav namnet HATT et SÖNER. Det var länge känt i familjen att Vallois innehar ett inköpskort och att champagnen Vallois inte skulle gå vidare till nästa generation. Att bygga starka relationer mellan två familjer gav oss nästan känslan av att vara av samma familj så när vi kom med idén att skapa ett champagnehus så togs det emot med öppna armar. Även om det var känt länge att möjligheten fanns där så saknades den finansiella stabiliteten och strukturen i bolaget. Ruscon började därför leta finansiärer och medgrundare för att ta ut HATT et SÖNER på den globala marknaden. Tidigt 2011 så träffade man finansfamiljerna Rönngren och Hjerpe som båda sitter på enorma internationella nätverk och även har erfarenhet av att driva internationellt stora bolag. I Januari 2012 blev det officiellt att HATT et SÖNER skulle bli av och champagnen lanserades för den svenska marknaden via ett pressmeddelande i slutet av augusti 2012. Familjen Vallois är högst delaktiga och kommer att fortsätta att driva huset med oss in i framtiden.

Francois Vallois är vår vinmakare men vi håller på och skolar upp en ny vinmakare som tar över om tio år. Det gör vi för att vi siktar mot framtiden och en bibehållen smak och kvalitet. Att huset nu ändrar ägarform och att Svenskar tar över produktionen ska inte behöva påverka den fantastiska upplevelsen det är att dricka en flaska HATT et SÖNER. Det viktiga för oss är att kunderna uppskattar det den dricker och att den kan känna igen att flaskan kommer ifrån oss. Det innefattar bland annat att vi jobbar med chardonnay från topbyar, endast använder första pressen i våra cuvéer, har längre lagringstid istället för malolaktisk jäsning och en låg sockerhalt.

Le Grand-Père är en hyllning till farfar Joseph Ruscon och säljs endast av HATT et SÖNER. Det är en topprodukt och vi producerar endast 3500 flaskor av de bästa åren. Druvorna kommer uteslutande från gamla stockar i bästa läge och är HATT et SÖNER’s prestigechampagne. Av årgång 2004 har vi endast 700 flaskor kvar. Nästa släpp är 2005 och sker någon gång under våren 2013.

Préstige Le Grand-Père 2004
Dosage? 8 g/l
Lagring på fällningen? 7 år
Total lagringstid? 8 år
Volym: 3500 fl

HATT et SÖNER säljs i Sverige via systembolaget http://www.systembolaget.se/Sok-dryck/? ... ry%2c&ny=1 och för hemleverans via xwine.se http://vinbutiken.xwine.se/vingardar/hatt-et-soner/

Vi hoppas att ni som vi tycker att det är kul att svenskar etablerar sig i champagne.

Vid övriga direkta frågor är ni välkomna att kontakta oss på info@hatt-soner.com och ni är varmt välkomna att planera in ett besök hos oss i Bergères-les-Vertus.

Med de vänligaste hälsningarna,

HATT et SÖNER
 
Trådskapare
vintomas

vintomas

Numera lågaktiv bloggare
SV: Hatt et Söner?

Så något slags successivt "utköp" av en existerande småodlare och infasning av det nya namnet på de flaskor som ligger "i pipelinen", då rätades några av mina frågetecken ut, eftersom jag alltså inte riktigt kunde förstå hur man fått tag på så många hektar premier cru på ett bräde utan att det satt avtryck. :)
 
SV: Hatt et Söner?

En fråga som man ställer sig är att Hatt et Söner,s prestige, Le Grand-Père, är en RC (Récoltant-Coopérateur) champagne, dvs det är vinifierat av ett kooperativ. Då det är från 2004 och inte funnits på marknaden innan dess så är frågan vad/vem beslöt att att släppa en prestige 2012 och vilken tanke fanns bakom. Vilken var vinmakaren och hur säkerhetställde man kvalitén hela vägen.

900 kronor är trots allt en stor summa pengar för en odlarchampagne och få odlare har möjlighet att ta ut de priserna.
 

chambertin

Medlem
SV: Hatt et Söner?

Anders Landström skrev:
En fråga som man ställer sig är att Hatt et Söner,s prestige, Le Grand-Père, är en RC (Récoltant-Coopérateur) champagne, dvs det är vinifierat av ett kooperativ. Då det är från 2004 och inte funnits på marknaden innan dess så är frågan vad/vem beslöt att att släppa en prestige 2012 och vilken tanke fanns bakom. Vilken var vinmakaren och hur säkerhetställde man kvalitén hela vägen.

900 kronor är trots allt en stor summa pengar för en odlarchampagne och få odlare har möjlighet att ta ut de priserna.
Ja utan att ha provat vinerna så undrar man ju angående prissättningen i Sverige.

Om man utgår från att det i princip är samma vin som Francois Vallois så ligger deras Brut Tradition på 14,2€ direkt från domänen, (http://www.champagne-vallois-francois.c ... c-258.html ) ,alltså ett högst normalt pris för en odlarchampagne direkt på plats. 349:- vill man ha för BdB på SS.
Odlarnas årgångschampagner brukar ligga allt från 4-10€ över vad en N/V Brut kostar men dra till med 11€ och vi hamnar på 25€.
Då är 899:- på SS en ganska saftig markup för en okänd odlarchampagne.

Jfr med t.ex Diebolt-Vallois som tar drygt 50€ på plats för sin Fleur de Passion och 750:- på SS.
 

Elvis

Medlem
SV: Hatt et Söner?

Tittar man på Julles betyg så brukar Fleur de Passion hamna runt 92-95 poäng, medan Francois Vallois Prestige ligger på 83-86 och Francois Vallois Bdb så lågt som 64 (71)... Det ska bli intressant att prova men jag är lika skeptisk som alla andra här till prissättningen. Att den är svenskägd och har ett roligt namn är ingenting jag tänker betala extra för.

Förhoppningsvis kommer jag att prova den blint vid något tillfälle.
 
Trådskapare
vintomas

vintomas

Numera lågaktiv bloggare
SV: Hatt et Söner?

Nu uppmärksammade även i The Local, webbnyheter från Sverige på engelska:
http://www.thelocal.se/43374/20120921/

Intressant information på slutet att de köpt ekfat, tyder på att de har tänkt börja vinifiera själv snarare än att anlita kooperativet i Vertus, vilket väl skulle göra att de i framtiden byter från att vara recoltant-coopérateur (RC) till att bli recoltant-manipulant (RM). Fast jag begriper fortfarande inte att de kallar sig för "champagnehus", för mig ska man vara néogciant-manipulant (NM) och kanske av viss storlek för att räknas som hus. I vissas terminologi är det nog bara medlemmarna i Grandes marques & maisons de Champagne som är champagnehus - se http://www.maisons-champagne.com/liste_maisons/. Små-NM som i grunden är odlare som köper in lite extra druvor från grannar är inte med i den organisationen. Egentligen är det väl RM-champagner som står högst i kurs bland många av dagens champagnenördar, inte NM, så poängen med att kalla sig för champagnehus om man strävar mot att bli RM är inte helt klar för mig.
 
Trådskapare
vintomas

vintomas

Numera lågaktiv bloggare
SV: Hatt et Söner?

Per Stade skrev:
Richard Juhlin verkar också tveksam till Hatt et Söner enligt Björnstierne Antonsons blogg

Tja, poängsättningen talar väl det tydligaste språket om vad han ansåg - RJ 80(82).

Det här var å andra sidan märkligt skrivet och det måste finnas skriv- eller faktafel i alla tre beskrivningarna. De två non-vintage: "Champagnen lagras på på fällningen i 5 år (dégorgerad mars 2007). Nuvarande version degorgerades i mars 2007. Total lagringstid är 6 år."

Degorgering = ta bort jästfällningen, och jag tror inte på att de lagrat flaskorna i över 5 år efter att de fått sin kork (då skulle dessutom lagringstiden vara över 10 år) så det måste vara två fel som insmuigt sig i den där texten. Det måste vara "tiragerad" (tappad på flaska) mars 2007 och degorgerad i mars 2012.

Dosage på 0,5 gram/liter på en Brut, när det också finns en Extra Brut? Kanske det ska vara tvärtom?

Och så 2004:an: "Lagring på fällningen i 7 år (dégorgerad mars 2008)
 Total lagringstid? 8 år". 2008 kan varken vara årtalet för tirage eller degorering av en 2004 som är såld 2012 och lagrats 7 år på fällningen. Det enda som kan ge 7 år är tirage 2005 och degorering 2012.
 

KockJohan

Cioccolato Catering
Leverantör
SV: Hatt et Söner?

vintomas skrev:
Tja, poängsättningen talar väl det tydligaste språket om vad han ansåg - RJ 80(82).

Det här var å andra sidan märkligt skrivet och det måste finnas skriv- eller faktafel i alla tre beskrivningarna. De två non-vintage: "Champagnen lagras på på fällningen i 5 år (dégorgerad mars 2007). Nuvarande version degorgerades i mars 2007. Total lagringstid är 6 år."

Degorgering = ta bort jästfällningen, och jag tror inte på att de lagrat flaskorna i över 5 år efter att de fått sin kork (då skulle dessutom lagringstiden vara över 10 år) så det måste vara två fel som insmuigt sig i den där texten. Det måste vara "tiragerad" (tappad på flaska) mars 2007 och degorgerad i mars 2012.

Dosage på 0,5 gram/liter på en Brut, när det också finns en Extra Brut? Kanske det ska vara tvärtom?

Och så 2004:an: "Lagring på fällningen i 7 år (dégorgerad mars 2008)
 Total lagringstid? 8 år". 2008 kan varken vara årtalet för tirage eller degorering av en 2004 som är såld 2012 och lagrats 7 år på fällningen. Det enda som kan ge 7 år är tirage 2005 och degorering 2012.

haha så roligt det ska bli att visa Julle denna text ;)
 
SV: Hatt et Söner?

Så olika man kan uppfatta smak och vin

Richard Juhlin om Hatt et Söner Grande Cuvée Extra Brut:
‘Blyg återhållen näsa. Väldigt ’liten och naken ’champagne, limesyra, liten ton av jäst, bra bett i mineraliteten. Fylligheten i mitten är intressant.’ 75(82) poäng

Frontface och Andreas Kjörling om samma vin
som fick våra gomsegel att fyllas
med friska vindar och skapa en smakatmosfär
av lyx, elegans och fräschör som vi sällan eller
aldrig mött hos liknande produkter.

http://frontface.se/magazine/hatt-et-soner-champagnehus-med-svenska-fortecken/

En intressant iaktagelse är att artikeln i Frontface (även om journalisten har skrivit en del grodor, som att man ska börja ekfatslagra flaskor ) innehåller en hel del fakta. Hatt et Söner tar nu upp att flaskorna är RC och pratar en del om hur man vill göra viner framåt. Om ett antal år får vi se om de lyckats med sin ambition att höja med att höja kvaliten. Det är ju tidigast 2018 vi konsumenter kan se om kvalitén har börjat att höjas
 
Toppen