Vingubben
Medlem
Tyvärr väldigt svårt att hitta. Att hålla utkik på auktionerna är nog bästa tipset. Lycka till.Kul! Letat som en galning efter köpmöjlighet sedan onsdags…
This is a sample guest message. Register a free account today to become a member! Once signed in, you'll be able to participate on this site by adding your own topics and posts, as well as connect with other members through your own private inbox!
Tyvärr väldigt svårt att hitta. Att hålla utkik på auktionerna är nog bästa tipset. Lycka till.Kul! Letat som en galning efter köpmöjlighet sedan onsdags…
Spännande viner!Gårdagens BYOB med @vintomas, @gece, @mnor, @Domaren, @Håkan, @Gradin, @petterkalle och @Patrik Sellin. Temat var Iberiska halvön, Tyskland och Österrike.
Visa bifogad bild 25805
2015 Bodegas Cueva Valencia Orange: 0 röster
2013 Raul Pérez Bierzo Ultreia La Claudina: 0 röster
2003 Georg Breuer Rüdesheimer Berg Schloßberg Riesling: 3 röster
2016 Weingut Keller Kirchspiel Riesling Großes Gewächs: 4 röster
2015 Bernhard Ott Grüner Veltliner Spiegel: 1 röst
Visa bifogad bild 25806
2020 Joh. Jos. Prüm Bernkasteler Badstube Riesling Spätlese: 1 röst
2005 Dönnhoff Norheimer Dellchen Riesling Spätlese: 7 röster
1990 Karl-Heinrich Rodrian Albiger Hundskopf Würzer Spätlese halbtrocken: 0 röster
2018 Egon Müller Riesling QbA Scharzhof: 0 röster
Visa bifogad bild 25807
2011 Bodega Luzdivina Amigo Bierzo Viñademoya: 1 röst
2003 Terres de Vidalba Priorat TOCS: 0 röster
2018 Olivier Rivière Rioja Ganko: 0 röster
2015 Bodegas Pintia Toro Pintia: 5 röster
2015 Friedrich Becker Heydenreich Pinot Noir: 2 röster
Visa bifogad bild 25808
2018 Quinta do Vallado Douro Reserva Field Blend: 0 röster
2016 Viñedos de Páganos Rioja La Nieta: 2 röster
2019 Arizcuren Rioja Solo Garnacha: 3 röster
2017 Jean-René Germanier Syrah Cayas Réserve: 3 röster
Visa bifogad bild 25809
1997 Weingut Hildegardishof Binger Schwärzenberg Riesling Eiswein: 3 röster
Taylor (Fladgate) Porto 30 Year Old Tawny: 5 röster
2017 Quinta do Vallado Porto Vintage: 1 röst
Tack till alla som var med.
Tanken var att dt skulle 2 viner per person, men den här gången blev det många extrabonusar. 18:30 till ~midnatt, med avbrott för mat. Vi försöker att ha en hyfsad koll på hur vi ska lägga upp flighterna i förväg, vilket blev en extra utmaning den här gången eftersom de vita skulle delas upp i torra och otorra. Å andra sidan fick det enda bubblet gå i torr-flighten.Spännande viner!
21 viner och 8 pers . Hur många timmar håller ni på? Hur organiserar ni kvällen?
Ligger en helt absurd privat källare uppe till auktion på Idealwine just nu, finns en del Gonon. Inget för de små plånböckerna men jösses vilket utbud. Många bucketlistviner.Kul! Letat som en galning efter köpmöjlighet sedan onsdags…
Jag måste erkänna att jag kroknade på andra rödvinsflighten och sötflighten blev jag ännu mer sliten. Orkande tyvärr inte riktigt ge de sista vinerna en riktig chans. Man många bra viner även om jag tycker att de spanska röda blir lite kladdiga ibland. Friedrich Becker var lysande, men behöver mer tid.Tanken var att dt skulle 2 viner per person, men den här gången blev det många extrabonusar. 18:30 till ~midnatt, med avbrott för mat. Vi försöker att ha en hyfsad koll på hur vi ska lägga upp flighterna i förväg, vilket blev en extra utmaning den här gången eftersom de vita skulle delas upp i torra och otorra. Å andra sidan fick det enda bubblet gå i torr-flighten.
Det är också bra att foliera flaskorna i förväg så spar man lite tid i början.
Uruguaysk Tannat kanske är din grej?Jag får ju prisångest. Vad finns kvar att köpa om 5-10 år om det fortsätter som det gör nu. Det är ju inte kvalitet som avgör priset nu utan snarare folk som skiter i om vinet kostar 300 eller 1500. Jag har ingen lust att börja börja dricka argentisk cab bara för att det är normalt prissatt.
Det finns kritiker som verkligen bemödar sig om att prova blint.Självklart är att prova blint bäst. Men för de som jobbar i branchen och skall leverera ett omdöme om en ny årgång eller ett nytt vin till sina kunder är det väl knappast möjligt i de flesta fall. Dessutom kalibrerar man sig ju ofta med kritikerna så det behöver nödvändigtvis inte vara blint för att man skall få ut användbar info om vinet
Vad gäller snubben som gav 73 p så finns det väl alltid folk det inte är värt att lägga tid på
Tyvärr blir det ju oftast de röda vinerna och ev. de söta/starkvinerna som inte får den uppmärksamhet de förtjänar när man har så många viner. Det blir ju inte heller så mycket spottande. Det är jäkligt synd när man har med sig ett riktigt maffigt rött kanonvin som man vill dela med sig av och det skall provas som typ det femtonde vinet . Jag föreslog i min BYOB-grupp att vi skall prova att alternera och börja med de röda vinerna emellanåt om det är många vita viner.Jag måste erkänna att jag kroknade på andra rödvinsflighten och sötflighten blev jag ännu mer sliten. Orkande tyvärr inte riktigt ge de sista vinerna en riktig chans. Man många bra viner även om jag tycker att de spanska röda blir lite kladdiga ibland. Friedrich Becker var lysande, men behöver mer tid.
Mycket bra spaning!Visa bifogad bild 25803
Plockade upp min gamla bibel och kollade av hur många +90p viner som gjordes 1982 (århundradets årgång enligt Parker) jämfört med 2010.
Pauillac, St Julien och St Estephe fick som årgång 98p både 1982 och 2010. 1982 gjordes 15 viner med 90p eller mer varav en 100p. 2010 så var det 45 viner som levererade 90p eller mer varav 3st 100-poängare.
Pomerol fick 96p 1982 och 95p 2010. 1982 levererade 10 viner 90p eller mer, och 2010 var det 28 viner som kom upp till samma nivå. 1st 100p både 1982 och 2010.
St Emilion fick betyget 94p både 1982 och 2010. 7 st viner lyckades med att nå 90p eller mer 1982, medan hela 60 viner gjorde om bedriften 2010. Inget vin fick 100p 1982 medan två nådde hela vägen 2010.
Ingen jämförelse gjordes med Margaux och Graves då dom bägge fick rätt beskedliga betyg av parker, 86p respektive 88p, och därför inte skulle ge en rättvis jämförelse med 2010.
Vi kan konstatera att det är betydligt fler viner (mer än 3 ggr så många) som når höga poäng nu för tiden jämfört med 40 år sedan trots samma teoretiska referens. Om detta beror på betygsinflation eller bättre vintillverkning lämnar jag till diskussion.
Intressant, annars brukar ju snacket vara att Tokyo skulle ha 10 gånger färre stjärnkrogar då koka ris och lägga på en rå fiskbit är för enkel matlagning.Mycket bra spaning!
Utbildningsnivån bland vinmakarna har ökat dramtiskt de senaste generationerna och den globala kompetensöverföringen är hejdlöst omfattande. Betygsinflationen är också omfattande.
Baklänges gäller att i Tokyo borde man ha kanske 10 ggr fler restauranger med Michelinstjärnor om standarden för stjärnor var desamma som i Europa.
Men, det spelar ju väldigt mycket mindre roll än att man verkligen njuter av det man har i glaset respektive på tallriken.
Kul läsning! Jag har fått för mig att det kanske är ännu större skillnad i "bottenskiktet". Dvs att Parker satte en hel del låga betyg (<85) på Bordeaux-viner från tidigt 80-tal, medan det idag är få viner av klassade slott som hamnar <85p även de år som rankas som sämre. Här tror jag dock tekniken och kunskapsutvecklingen spelar en stor roll, men säkert också lite betygsinflation. Känns som om skalan numera är 80-100.Visa bifogad bild 25803
Plockade upp min gamla bibel och kollade av hur många +90p viner som gjordes 1982 (århundradets årgång enligt Parker) jämfört med 2010.
Pauillac, St Julien och St Estephe fick som årgång 98p både 1982 och 2010. 1982 gjordes 15 viner med 90p eller mer varav en 100p. 2010 så var det 45 viner som levererade 90p eller mer varav 3st 100-poängare.
Pomerol fick 96p 1982 och 95p 2010. 1982 levererade 10 viner 90p eller mer, och 2010 var det 28 viner som kom upp till samma nivå. 1st 100p både 1982 och 2010.
St Emilion fick betyget 94p både 1982 och 2010. 7 st viner lyckades med att nå 90p eller mer 1982, medan hela 60 viner gjorde om bedriften 2010. Inget vin fick 100p 1982 medan två nådde hela vägen 2010.
Ingen jämförelse gjordes med Margaux och Graves då dom bägge fick rätt beskedliga betyg av parker, 86p respektive 88p, och därför inte skulle ge en rättvis jämförelse med 2010.
Vi kan konstatera att det är betydligt fler viner (mer än 3 ggr så många) som når höga poäng nu för tiden jämfört med 40 år sedan trots samma teoretiska referens. Om detta beror på betygsinflation eller bättre vintillverkning lämnar jag till diskussion.
Att börja med rött ibland är nog ingen dum idé. De söta däremot brukar klara sig ganska bra på slutet.Tyvärr blir det ju oftast de röda vinerna och ev. de söta/starkvinerna som inte får den uppmärksamhet de förtjänar när man har så många viner. Det blir ju inte heller så mycket spottande. Det är jäkligt synd när man har med sig ett riktigt maffigt rött kanonvin som man vill dela med sig av och det skall provas som typ det femtonde vinet . Jag föreslog i min BYOB-grupp att vi skall prova att alternera och börja med de röda vinerna emellanåt om det är många vita viner.
För övrigt så kör vi inte flighter utan ett vin i taget. Blir ett helt annat fokus och alla viner får chansen att få lika stor uppmärksamhet. Tycker det fungerar riktigt bra och det blir mer diskussioner kring bordet. Man bygger ju ihop till flighter vartefter vinerna provas enskilt och kan jämföra vinerna med varandra ändå under kvällen. Men det är ju en smaksak hur man gillar att organisera tillställningen.
Jag tävlade, och hade också problem med de röda. Fick till slut ihop 15,5 och gick vidare.I går gick Munskänkarnas vintävling i blindprovning av stapeln för alla sektioner i landet. Stor kontrast från fredagens viner, så det gäller att kunna ställa om doft- och smaksensorerna
Vit flight
Vin nr 1
Första vinet var definitivt en Riesling, men varifrån? Syran kändes lägre och annorlunda än en normal “rieslingsyra” och kroppen var nästan fet på tungan. Vi gissade på Australien och garderade oss med Frankrike/Alsace som andra alternativ. Ett tag var vi inne och snurrade runt med om det var en Semillon från Hunter Valley eftersom det hade rätt mycket gummitoner och att kroppen kändes vaxig/fet. Men rent statistiskt så är det alternativet inte med på denna lättare nivå i tävlingen så vi strök det alternativet (även om druvan rent teoretiskt skulle kunna vara med). Rätt svar Riesling/Frankrike/Alsace = 3p av 4 möjliga
Vin nr 2
Glasklar Sauvignon Blanc från NZ/Marlborough.
Rätt svar SBlanc/NZ/Marlborough = 4p av 4
Vin nr 3
Glasklar Chardonnay från Bourgogne.
Rätt svar Chardonnay/Frankrike/Bourgogne = 4p av 4
Röd flight
Enormt svår flight. Alla hade stora problem att identifiera vad som var i glasen. Några lyckades kamma hem 0 poäng.
Vin nr 4
Ljust blåröd färg. Fruktig. Väldigt mycket blåbär. Lite tanningrepp, torra sandiga tanniner. Det kändes som det var gamla världen pga torrt avslut, men vilken druva och varifrån? Är det en Pinot Noir? Nej, kändes absolut inte som en Pinot. Nebbiolo? Nja, tanninerna inte riktigt så sandiga och saknade lite nebbioloparfym. Sangiovese? Nja lite för blåbärig för det. Helt omöjligt. Vi kom fram till att sätta Gamay som första alternativ pga den blåröda färgen och fruktigheten, men kändes ändå inte 100. Som gardering satte vi Sangiovese.
Rätt svar: Pinot Noir/Frankrike/Bourgogne. Eftersom region (Bourgogne) och land (Frankrike) är detsamma för Gamay så lyckades vi ändå få ihop 2p av 4 på detta vin. Ingen av deltagarna hade gissat på Pinot Noir.
Vin nr 5
Här blev det ännu svårare. Ljus röd färg även här (men inte blåröd). Fruktig doft typ drottingsylt, hyfsat sträva tanniner, torrt avslut så definitivt gamla världen. Sjukt svårt. Den kändes italiensk - Sangiovese? Corvina? Nebbiolo? Vi klämde dit Sangiovese/Italien/Toscana. Och garderade med Corvina.
Rätt svar Grenache/Frankrike/Rhone. WTF - en C9dP? Jaja vi fick i alla fall 0,5 p av 4 för att vi hade satt Frankrike som land på garderingen.
Vin nr 6
Sjukt svårt även detta vin. Vi kom fram till att detta måste vara nya världen för avslutet kändes inte så torrt och man kände även lite alkoholhetta emellanåt. Jag tyckte det kändes lite som en Cab Sav men är usel på att känna svarta vinbär/cassis. Min kompis anser sig dock ha lätt för att känna sv vinbär och tyckte inte alls det doftade så. Efter ett tag kände jag lite charktoner och lite kryddor. Kunde det vara en syrah/shiraz? Eftersom vi är gamla rävar i denna tävling så vet vi att en Syrah från nya världen i princip alltid kommer från Australien om den är med. Och detta var definitivt ingen Shiraz från Australien. Kunde det vara en Zinfandel? Nja känns inte så julkryddig som den brukar vara, å andra sidan så är alltid Seghesio Sonoma Zinfandel mer slank och “cab sauvig” än andra Zin. Ojoj, nu var det inte många minuter kvar, vad fan skall vi skriva. Vi bestämde oss helt plötsligt för en Syrah från Norra Rhone (pga charktonerna) och glömde helt av det icke torra avslutet och alkoholhettan. När jag provade av det en sista gång så kom vi fram till att nej det måste vara från nya världen så de sista 10 sekunderna slängde vi dit Zinfandel/USA/Californien istället.
Rätt svar Zinfandel/USA/Californien. 4p av 4. Ibland skall man ha tur. Det var ingen annan som satte druvan tror jag.
Slutresultat 17,5 p = vi var bäst och går vidare till regionfinal om tre veckor. Wish me good luck!
Visa bifogad bild 25763
Är det någon mer härifrån som var med och tävlade?
Drack en 1980 Latour för ett par år sedan:Själv dissade jag 1980 då den släpptes, bara för att Allt om Mat, SvD och DN dissade den. Jag tror faktiskt inte ens att jag smakat ett enda vin från den årgången.
Så som det förenklat uttrycks bland dem som föredrar att leka Ignoramus utan att ha varit här : - )Intressant, annars brukar ju snacket vara att Tokyo skulle ha 10 gånger färre stjärnkrogar då koka ris och lägga på en rå fiskbit är för enkel matlagning.
Men visst är det så att restauranger utanför Frankrike missgynnas vid tilldelningen av stjärnor.
1980 dissades fullständigt då det begav sig. Men, det verkar som om dissarna (autocorrect föreslår "sossarna") hade tokfel.Drack en 1980 Latour för ett par år sedan:
Klart bättre än sitt rykte.Idag dricker vi, provningsnoteringar och diskussioner
2015 Keller Riesling Trocken 1/4 gick åt till rödspättafileerna resten gick ned den rätta vägen och det med lätthet. Alldeles för ung rentav barnarov men vem kan vänta? Lime, lime, lime! Kommer att bli riktigt bra för dem som kan vänta. Jag har två flaskor kvar och de kommer också att rövas som...www.finewines.se
Men 1980 är väl egentligen inte en så dålig årgång? Mer spännande vore väl 1984 mot 1991 i Bordeaux?
1977 Troplong Mondot har anlänt och väntar på ditt nästa besök till Stockholm.