Senaste nytt
finewines.se

This is a sample guest message. Register a free account today to become a member! Once signed in, you'll be able to participate on this site by adding your own topics and posts, as well as connect with other members through your own private inbox!

  • Som flera kanske har märkt är sig finewines.se inte sig likt rent utseendemässigt! En uppgradering av forumets mjukvara har genomförts och temat kommer successivt att uppdateras för att bättre matcha vår tidigare färgprofil! Eventuella buggar eller feedback tas tacksamt emot i den här forumtråden!

Idag dricker vi, provningsnoteringar och diskussioner

Patrik Sellin

fd Innertällmo Bryggeri
Gårdagens Bordeaux-BYOB med @Boletus , @Evinos , @shouldkick , @petterkalle ,@MagnusH70 och @Patrik Sellin . Att hitta rätt distrikt är inte lätt. När det gällde att hitta högra stranden var det bara @Evinos som prickade Pomerolen och samtliga satte Saint-Émilion i antingen i Pauillac eller Saint-Julien. 11 fel och ett rätt på den. @petterkalle satte dock 1982 Saint-Julien i flight 2. I sista flighten, halv-blind, var vi duktiga på att hitta Pauillacerna, men det gällde att skilja på Moulis och Pessac blev det 12 fel och 0 rätt. Det är dock klart att bra årgångar på pappret är bra årgångar i verkligheten, antingen 1982 eller 2005 var bästa vin i alla tre flighterna.

Flight 1.jpg

Flight 1:
2018 Château Tour Seran, 0 röster
2005 Château Canon-la-Gaffelière, 5 röster
2006 Château Montrose, 1 röst
2014 Château La Cabanne, 0 röster

Flight 2.jpg

Flight 2:
1983 Château Brane-Cantenac, 1 röst
1994 Château Gruaud Larose, 2 röster
1982 Château Gruaud Larose, 3 röster
2018 Château Tronquoy-Lalande, 0 röster

Flight 3.jpg

Flight 3:
2016 Château Chasse-Spleen, 0 röster
2005 Château Grand-Puy-Lacoste, 4 röster
1994 Château Batailley, 2 röster
2020 Château Larrivet-Haut-Brion, 0 röster

 

Magikern

Medlem
Gårdagens Bordeaux-BYOB med @Boletus , @Evinos , @shouldkick , @petterkalle ,@MagnusH70 och @Patrik Sellin . Att hitta rätt distrikt är inte lätt. När det gällde att hitta högra stranden var det bara @Evinos som prickade Pomerolen och samtliga satte Saint-Émilion i antingen i Pauillac eller Saint-Julien. 11 fel och ett rätt på den. @petterkalle satte dock 1982 Saint-Julien i flight 2. I sista flighten, halv-blind, var vi duktiga på att hitta Pauillacerna, men det gällde att skilja på Moulis och Pessac blev det 12 fel och 0 rätt. Det är dock klart att bra årgångar på pappret är bra årgångar i verkligheten, antingen 1982 eller 2005 var bästa vin i alla tre flighterna.

Visa bifogad bild 31350
Flight 1:
2018 Château Tour Seran, 0 röster
2005 Château Canon-la-Gaffelière, 5 röster
2006 Château Montrose, 1 röst
2014 Château La Cabanne, 0 röster

Visa bifogad bild 31351
Flight 2:
1983 Château Brane-Cantenac, 1 röst
1994 Château Gruaud Larose, 2 röster
1982 Château Gruaud Larose, 3 röster
2018 Château Tronquoy-Lalande, 0 röster

Visa bifogad bild 31352
Flight 3:
2016 Château Chasse-Spleen, 0 röster
2005 Château Grand-Puy-Lacoste, 4 röster
1994 Château Batailley, 2 röster
2020 Château Larrivet-Haut-Brion, 0 röster


Jag hade tveklöst trott att Château Gruaud Larose 82 blev WOTN denna kvällen men så var kanske inte fallet, eller?

05:eek:rna lär vara lite unga fortfarande.

Hur som helst verkar det ha varit en kanonprovning.
 

Patrik Sellin

fd Innertällmo Bryggeri
Jag hade tveklöst trott att Château Gruaud Larose 82 blev WOTN denna kvällen men så var kanske inte fallet, eller?

05:eek:rna lär vara lite unga fortfarande.

Hur som helst verkar det ha varit en kanonprovning.
Vi brukar inte utse någon WOTN. Det är svårt att jämföra mellan flighter. Jag tyckte att Gruaud Larose 82 var lite väl brettig. Bägge 05orna var förvånansvärt tillgängliga. Château Canon-la-Gaffelière var min klara favorit.
 

mackan92

Medlem
Le Grand Dîner Hédoniste Français tillsammans med @HerrMelin @Sebran @Pontus Palmenäs @MarkusJ @Gradin

Till Canard l'Orange med pure på rostade morötter och grönkål:

Robert Groffier Les Seuvrées Grevery-Chambertin 2017 - 6 bästa röster.
Marquis d'Angerville Volnay Champans 2015 - 0 röster


1706433622661.jpeg


Till Entrécôte med tryfferad rödvinsås:
Chateau Pontet-Canet 1996 - 5 bästa röster.
Domaine de Chevalier 2005
Chateau Chasse-Spleen 1988 - 1 bästa röst.

1706433822554.jpeg


Efterrätt:
Markus Molitor Wehlener Sonnenuhr Auslese *** 2015.
Moulin Touchais 1985 -
1706434041867.jpeg
 

Oscaro

Medlem
Rivstartar 2024 med vad som sannolikt blir året bästa provning.
Flight 1
Raveneau Chablis Grand Cru Valmur 2003
Honung, parfymerat, lite mogen ek och kraft, limeskal
IMG_9215.jpeg

Runt, finns lite mognadstoner men hade inte gissat 03. Tjock, oljig konsistens som fyller munnen. Långt avslut med ett fint syrligt avslut, finns en lite fin beska. Hade nog inte tagit detta som Chablis blint.
Raveneau Chablis Grand Cru Blanchot 2004
Lite sluten initialt, citrus, honung, ostronskal med en grön ton som de flesta 04:eek:r.
I munnen är det stramt, elegant och mer klassisk Chablis i stilen. Gröna äpplen, citrus och stjälk.
IMG_9216.jpeg

Flight 2
Bouchard Chevalier-Montrachet la Cabotte 2010
Fantastisk doft, tropiska frukter, det ek, citron, gula äpplen.
Den är ett kraftpaket i munnen med massor av tropiska frukter, mogen citrus, blommigt och långt. Dricker perfekt nu men ingen stress.
IMG_9217.jpeg

Bouchard Chevalier-Montrachet 2016
Floral, persika och solmogna frukter. Värmen från årgången märks och den känns rätt klassisk CdB på doften.

Elegant, den varma årgången känns inte lika tydligt i munnen. Fin struktur och mineralitet.
IMG_9251.jpeg

Fontaine-Gagnard la Montrachet 2014
Verkligen en porrig nos, smör, vita blommor, lyxig ek, anis, five spice.
Också ett kraftpaket som fyller hela munnen, oerhört strukturerat och ligger kvar i munnen i evigheter. Massvis av gröna äpplen, kalk, persika och citronzest.
IMG_9218.jpeg

Flight 3
Domaine de la Romanee-Conti Romanée St Vivant 1984
Sous bois, hallon, svamp, kinesiska kryddor, cola
Frukten är lite tunn men strukturen och syran gör att vinet håller ihop bra ändå. Lakrits, hallon och en fantastisk sälta i avslutet.
Elegant och otroligt gott framförallt för att vara 1984.
IMG_9219.jpeg

Domaine Comte Georges de Vogüe Musigny 1991
Soja, sous bois, lite tomat, doften påminner nästan mer om mogen nebbiolo.

Elegant, kryddig och rätt slank, framförallt för att vara CGdV. Fin frukt som blivit tertriär, välbalanserat och i en fin fas nu.
IMG_9220.jpeg

Domaine Sylvain Cathiard Vosne-Romanée 1er cru aux Malconsorts 2009
Klassisk Vosne spice, skogsbär, hallon, rosor.
Lite animalisk, men ändå elegant för att vara Vosne. Kinesiska kryddor och fin längd.
IMG_9221.jpeg

Domaine Anne Gros Richebourg 2009
Betydligt ljusare frukt än Cathiard, hallon, lakrits, stjälk, parfymerad, väldigt inbjudande doft.
Elegant och kraftfull, massvis med röda bär och en balans med de gröna tonerna. Väldigt bra längd och verkligen svingott!
IMG_9222.jpeg

Domaine Trapet Chambertin 2018
Otrolig kraft, svarta vinbär, körsbär, mandel, lakrits, rosor.
Lite varmare bär men svalare än de flesta -18 jag druckit. Men vilken koncentration, lakrits, tanniner, körsbär. God redan nu men med tiden framför sig!
IMG_9224.jpeg

Flight 4: Bruno Giacosa Barolo le Rocche del Falleto d Serralunga D’Alba 2004
Rätt klassisk nebbiolo, tjära, körsbär, mandel, apelsinskal.

Krallig, torr, mycket frukt och stram syra. Elegant och komplex, där frukten precis börjar bli lite tertriär. Mörka plommon, choklad, med en fin kryddig ton.
IMG_9226.jpeg

Giacomo Conterno Barolo riserva Monfortino 2004
Blint hade jag nog varit i bourgogne på doften och färgen, rosor, anis, hallon, jordgubbar, viol.
Cassis och jordgubbar blandas med tobak, mint, örter väldigt fina tanniner. Trots sina 20 år hade vinet mått bra av minst 5 år till i källaren. Ett kraftpaket som kombineras med sylvass precision och struktur. Ett fantastiskt vin!
IMG_9225.jpeg

Flight 5: Château Latour 1953
Höll nästan på att svimma när jag doftade på vinet, herrejävlar vilken nos! Tobak, läder, svarta vinbär, tryffel, cederträ, kanel.
Svarta vinbär och hallon blandas med en animalisk ton, svamp, och hög syra. Fin struktur och vinet imponerar verkligen med sina 71 år.
IMG_9227.jpeg

Château Latour 1990
Finns en tydlig koppling till 53:an, tobak, läder, blyerts, cassis.
Mängder av björnbär, svarta och röda vinbär, fantastisk syra och struktur. Fantastiskt bra!
IMG_9228.jpeg

Penfolds Grange 1996
Chark, anis, lakrits, mentol, massvis av baconfett.
Kralligt med mycket svarta bär, kirsch, choklad. Rätt typisk aussie!
IMG_9229.jpeg

Bastardo madeira 1870
Nötig, läder, rätt tunn med något obalanserad syra. Rätt torr, med fin längd, häftigt att få prova en sån raritet!
IMG_9244.jpeg
 

LeChat

Medlem
IMG_5689.jpeg

1995 Château Prieuré-Lichine

Bordeauxmarkörerna sitter som de ska med sekundära fattoner och med steget in i den tertiära fasen. Slank, elegant och med fin mognad. Men även om den känns relativt utvecklad så känns den samtidigt ganska ung. Bra munkänsla med ett lagom bett och stilig syra. Härlig -95a som levererar nu men samtidigt ingen brådska med att korka upp resterande.
 

Oscaro

Medlem
Inser att jag glömde ett vin, blev en eftersläckare på Sturehof efter middagen där denna intogs
Armand Rousseau Charmes-Chambertin 2014
Tog inga riktiga noter vid det här laget, men det var kralligt som de flesta 14. Rödfruktigt och lite gröna toner med mycket tanniner, väldigt gott men kändes inte så lik de få Rousseau jag druckit och behöver så klart tid
IMG_9248.jpeg
 

StefanAkiko

Återgår till pendeldrickning post-COVID.
Gårdagens Bordeaux-BYOB med @Boletus , @Evinos , @shouldkick , @petterkalle ,@MagnusH70 och @Patrik Sellin . Att hitta rätt distrikt är inte lätt. När det gällde att hitta högra stranden var det bara @Evinos som prickade Pomerolen och samtliga satte Saint-Émilion i antingen i Pauillac eller Saint-Julien. 11 fel och ett rätt på den. @petterkalle satte dock 1982 Saint-Julien i flight 2. I sista flighten, halv-blind, var vi duktiga på att hitta Pauillacerna, men det gällde att skilja på Moulis och Pessac blev det 12 fel och 0 rätt. Det är dock klart att bra årgångar på pappret är bra årgångar i verkligheten, antingen 1982 eller 2005 var bästa vin i alla tre flighterna.

Visa bifogad bild 31350
Flight 1:
2018 Château Tour Seran, 0 röster
2005 Château Canon-la-Gaffelière, 5 röster
2006 Château Montrose, 1 röst
2014 Château La Cabanne, 0 röster

Visa bifogad bild 31351
Flight 2:
1983 Château Brane-Cantenac, 1 röst
1994 Château Gruaud Larose, 2 röster
1982 Château Gruaud Larose, 3 röster
2018 Château Tronquoy-Lalande, 0 röster

Visa bifogad bild 31352
Flight 3:
2016 Château Chasse-Spleen, 0 röster
2005 Château Grand-Puy-Lacoste, 4 röster
1994 Château Batailley, 2 röster
2020 Château Larrivet-Haut-Brion, 0 röster

Kan denna teori ha någonting med verkligheten att göra?

Började ana oråd för mpnga år sedan. Väldigt få Bdx:er var 'typiska'. Iaf missade jag dem blint, precis som nästan alla andra. Var det fel på mig, eller var det fel på kategoriseringen?

Att, precis som några 'förenklare' på Munskänkarna en gång i tiden förordade rött till kött och vitt till fisk, var det förmodligen en grupp sällar som tänkte att man borde hitta på någon slags enkla identitetsidéer till Bdx olika kommuner. Blir enklare att hjälpa folk välja Bordeaux så. Att de sen inte väljer 'rätt' spelar mindre roll. Huvudsaken de väljer Bdx. Med lite våld kan alla förmodligen lura sig själva till att tycka att 2005 d'Issan är ett feminint vin med fokus på elegans och vacker aromatik. Hah! Förmodligen var de som hittade på dessa rövarlögner fulla och skrattade hela veckan efteråt…

Sen fick de jobb!

IMG_3293.jpeg


…på Systembolaget.
 
Last edited:

StefanAkiko

Återgår till pendeldrickning post-COVID.
Rivstartar 2024 med vad som sannolikt blir året bästa provning.
Flight 1
Raveneau Chablis Grand Cru Valmur 2003
Honung, parfymerat, lite mogen ek och kraft, limeskal
Visa bifogad bild 31360
Runt, finns lite mognadstoner men hade inte gissat 03. Tjock, oljig konsistens som fyller munnen. Långt avslut med ett fint syrligt avslut, finns en lite fin beska. Hade nog inte tagit detta som Chablis blint.
Raveneau Chablis Grand Cru Blanchot 2004
Lite sluten initialt, citrus, honung, ostronskal med en grön ton som de flesta 04:eek:r.
I munnen är det stramt, elegant och mer klassisk Chablis i stilen. Gröna äpplen, citrus och stjälk.
Visa bifogad bild 31361
Flight 2
Bouchard Chevalier-Montrachet la Cabotte 2010
Fantastisk doft, tropiska frukter, det ek, citron, gula äpplen.
Den är ett kraftpaket i munnen med massor av tropiska frukter, mogen citrus, blommigt och långt. Dricker perfekt nu men ingen stress.
Visa bifogad bild 31362
Bouchard Chevalier-Montrachet 2016
Floral, persika och solmogna frukter. Värmen från årgången märks och den känns rätt klassisk CdB på doften.

Elegant, den varma årgången känns inte lika tydligt i munnen. Fin struktur och mineralitet.
Visa bifogad bild 31375
Fontaine-Gagnard la Montrachet 2014
Verkligen en porrig nos, smör, vita blommor, lyxig ek, anis, five spice.
Också ett kraftpaket som fyller hela munnen, oerhört strukturerat och ligger kvar i munnen i evigheter. Massvis av gröna äpplen, kalk, persika och citronzest.
Visa bifogad bild 31363
Flight 3
Domaine de la Romanee-Conti Romanée St Vivant 1984
Sous bois, hallon, svamp, kinesiska kryddor, cola
Frukten är lite tunn men strukturen och syran gör att vinet håller ihop bra ändå. Lakrits, hallon och en fantastisk sälta i avslutet.
Elegant och otroligt gott framförallt för att vara 1984.
Visa bifogad bild 31364
Domaine Comte Georges de Vogüe Musigny 1991
Soja, sous bois, lite tomat, doften påminner nästan mer om mogen nebbiolo.

Elegant, kryddig och rätt slank, framförallt för att vara CGdV. Fin frukt som blivit tertriär, välbalanserat och i en fin fas nu.
Visa bifogad bild 31365
Domaine Sylvain Cathiard Vosne-Romanée 1er cru aux Malconsorts 2009
Klassisk Vosne spice, skogsbär, hallon, rosor.
Lite animalisk, men ändå elegant för att vara Vosne. Kinesiska kryddor och fin längd.
Visa bifogad bild 31366
Domaine Anne Gros Richebourg 2009
Betydligt ljusare frukt än Cathiard, hallon, lakrits, stjälk, parfymerad, väldigt inbjudande doft.
Elegant och kraftfull, massvis med röda bär och en balans med de gröna tonerna. Väldigt bra längd och verkligen svingott!
Visa bifogad bild 31367
Domaine Trapet Chambertin 2018
Otrolig kraft, svarta vinbär, körsbär, mandel, lakrits, rosor.
Lite varmare bär men svalare än de flesta -18 jag druckit. Men vilken koncentration, lakrits, tanniner, körsbär. God redan nu men med tiden framför sig!
Visa bifogad bild 31368
Flight 4: Bruno Giacosa Barolo le Rocche del Falleto d Serralunga D’Alba 2004
Rätt klassisk nebbiolo, tjära, körsbär, mandel, apelsinskal.

Krallig, torr, mycket frukt och stram syra. Elegant och komplex, där frukten precis börjar bli lite tertriär. Mörka plommon, choklad, med en fin kryddig ton.
Visa bifogad bild 31370
Giacomo Conterno Barolo riserva Monfortino 2004
Blint hade jag nog varit i bourgogne på doften och färgen, rosor, anis, hallon, jordgubbar, viol.
Cassis och jordgubbar blandas med tobak, mint, örter väldigt fina tanniner. Trots sina 20 år hade vinet mått bra av minst 5 år till i källaren. Ett kraftpaket som kombineras med sylvass precision och struktur. Ett fantastiskt vin!
Visa bifogad bild 31369
Flight 5: Château Latour 1953
Höll nästan på att svimma när jag doftade på vinet, herrejävlar vilken nos! Tobak, läder, svarta vinbär, tryffel, cederträ, kanel.
Svarta vinbär och hallon blandas med en animalisk ton, svamp, och hög syra. Fin struktur och vinet imponerar verkligen med sina 71 år.
Visa bifogad bild 31371
Château Latour 1990
Finns en tydlig koppling till 53:an, tobak, läder, blyerts, cassis.
Mängder av björnbär, svarta och röda vinbär, fantastisk syra och struktur. Fantastiskt bra!
Visa bifogad bild 31372
Penfolds Grange 1996
Chark, anis, lakrits, mentol, massvis av baconfett.
Kralligt med mycket svarta bär, kirsch, choklad. Rätt typisk aussie!
Visa bifogad bild 31373
Bastardo madeira 1870
Nötig, läder, rätt tunn med något obalanserad syra. Rätt torr, med fin längd, häftigt att få prova en sån raritet!
Visa bifogad bild 31374
Helt klart en provning att minnas genom livet. Underbart 😍
 

StefanAkiko

Återgår till pendeldrickning post-COVID.
Gott nytt år alla!
Hoppas du och de dina njutot storligt!
Efter @Oscaro avnjutit januaris makalöst mest magnifika provning, så måste ju någon kliva fram med några påvra droppar och puteller
Oscaro är och kommer alltid vara en hjälte :cool:

Men, man kan ju göra mer än att bara stirra sig blind på Oscaros stora tillfällen. Försöka dricka likvärdiga och pk/ok varianter på viner.

Nu sovdags här, fortsätter under fredagen!


Best,
Stefan
 

Jos

Medlem
Gårdagens Bordeaux-BYOB med @Boletus , @Evinos , @shouldkick , @petterkalle ,@MagnusH70 och @Patrik Sellin . Att hitta rätt distrikt är inte lätt. När det gällde att hitta högra stranden var det bara @Evinos som prickade Pomerolen och samtliga satte Saint-Émilion i antingen i Pauillac eller Saint-Julien. 11 fel och ett rätt på den. @petterkalle satte dock 1982 Saint-Julien i flight 2. I sista flighten, halv-blind, var vi duktiga på att hitta Pauillacerna, men det gällde att skilja på Moulis och Pessac blev det 12 fel och 0 rätt. Det är dock klart att bra årgångar på pappret är bra årgångar i verkligheten, antingen 1982 eller 2005 var bästa vin i alla tre flighterna.

Visa bifogad bild 31350
Flight 1:
2018 Château Tour Seran, 0 röster
2005 Château Canon-la-Gaffelière, 5 röster
2006 Château Montrose, 1 röst
2014 Château La Cabanne, 0 röster

Visa bifogad bild 31351
Flight 2:
1983 Château Brane-Cantenac, 1 röst
1994 Château Gruaud Larose, 2 röster
1982 Château Gruaud Larose, 3 röster
2018 Château Tronquoy-Lalande, 0 röster

Visa bifogad bild 31352
Flight 3:
2016 Château Chasse-Spleen, 0 röster
2005 Château Grand-Puy-Lacoste, 4 röster
1994 Château Batailley, 2 röster
2020 Château Larrivet-Haut-Brion, 0 röster

Grym uppställning!
Efter några år som vinnörd tror de flesta att de sätter högra och vänstra blint men det är notoriskt svårt. Inte direkt riktat till er alltså utan mer ett generellt konstaterande efter 20-25 år.

Tror det är klassisk manlig hybris i kombination med vetskapen att det ändå är en fifty-fifty chans :D
 

Vingubben

Medlem
IMG_5147.jpeg


Hakar på diskussionen angående rätt strand. Hade en middag med Bordeaux förra veckan, med fokus njutning. Vinerna dracks dock blint och vi gissade högt och lågt. Vi var sex personer som delade nio pavor så minnet från övriga deltagares kommentarer är lite diffus men refererar från mina anteckningar.

Chateau Cheval Blanc 1999
Initialt en hel del gröna toner men kom sig ordentligt med lite luft. Jag gissade på St Estephe och 2009. Hade Margaux som andra val. Fel strand och tio år fel.

Chateau d’Issan 2009
Frukt och fat. Gissade på vänstra stranden och bra årgång, kanske 2005. Rätt strand men fel årgång.

La Mondotte 2005
Lite tomat men bra frukt. Gissade vänstra stranden och sent 90-tal. Fel strand och några år fel.

Chateau Talbot 2009
Bra balans, salmiak, fänkål och en lätt grön ton. Gissade St Emillion och stark årgång, kanske 2000. Fel strand och årgång uppåt väggarn.

Chateau Mouton Rotschild 2001
Gräddkola, fruktig och stram. Gissade vänstra stranden bra årgång 90-talet. Rätt strand, fel årgång.

Chateau Angelus 2006
Avrundade tanniner men ordentligt med frukt. Gissade högra stranden 1990. Rätt strand, pinsamt fel på årgången.

Chateau Mouton Rotschild 1998
Vaniljbulle, lätt alkoholgenomslag, tunn frukt. Gissade vänstra stranden, svagare årgång och 25 år på nacken. Hygglig gissning.

Gissningarna på rätt strand är nog lika bra som om man hade kastat tärning. Alla sju viner levererade riktigt bra men mina topp tre var Angelus, Talbot och Mondotte vilket också låg relativt i linje med gruppens bedömning. Slutsats är att det är svårt att gissa både strand och årgång, men att Bordeaux är gott, väldigt gott.
 
Last edited:

StefanAkiko

Återgår till pendeldrickning post-COVID.
Tog mig för att njuta det sista glaset 1934 Château Lafaurie Peyraguey, 100p under en dryg timma. (Ploppades 25 dec i fjol. Har stått under kork, ingen argongas.)

Detta slott, med en historia som går tillbaka till 1200-talet, har under de senaste åren seglat upp som en stor favorit i min gom. Har med stor behållning druckit 2001, 1975 och 1962. Jag kan lätt förstå att slottet, av engelsmännen, ansågs vara en strategisk punkt under Hundraårskriget. Det är historia. Att det är så idag, ja, det är njutninsbaserad strategi.

PXL_20240130_140147241.jpg

Osten heter St André och halva gick åt.

Mörk bärnsten.
Gudomliga dofter med botrytis, curry, svag oxidation (mot Oloroso), vacker frukt och blomster. Ett enormt fyrverkeri av integrerade aromer och nyanser som forsar förbi och är svåra att sätta ord på. Rikedomen är magisk.
I munnen fortsätter detta vin att fylla upp överallt. Sötman är svag, syrorna perfekta och vinets längd är, ja, nästan som Universum. Allt sitter på plats. Varje liten droppe gör piruetter i munnen. Detta är så förtjusande att man nästan börjar gråta av hänförelse.

I ärlighetens namn hade jag förväntat mig ett tunt, syrligt, gammalt vin med stark dragning mot Oloroso. Men det här är spralligt som en yster olympier. Finns inga som helst tecken på nedgång eller utmattningssyndrom. Håller förmodligen formen väl under ytterligare 90 år.

Det här vinet, det dricker jag väldigt gärna mer av!
 

StefanAkiko

Återgår till pendeldrickning post-COVID.
Det är sannerligen inte ofta, men ibland händer det. Hittade rätt druva för tre viner på raken. Serverade totalt blint av sommelier Umemoto på PRIMO.

Först ut var en rodnande skönhet i snygg flaska:

PXL_20240131_104734334.NIGHT.jpg

2019 Grigioramato Pinot grigio 'macerato'
Trevligt vin.

PXL_20240131_105432712.jpg

2021 Abbazia Santa Anastasia Sauvignon Blanc Sicilia Sinestesìa

Nästan perverst aromatiskt vin som drar åt kopiösa mängder lichie, aprikoser och konserverade frukter i syrup à la Del Monte. Syrorna är pigga och trots allt funkar detta vin för mig.

PXL_20240131_121131846.jpg

2018 Cantina Fratelli Pardi Montefalco Sagrantino Sacrantino, 91p

Det här var riktigt bra. Blåröd. Har allt man kan älska i en bättre Sagrantino: kopiös strävhet, swullig och kryddig frukt som förskönar. Robust så det knakar.

Är ofantligt stolt över att jag lyckades sätta alla tre. Ibland har man tur 🥹
 
Last edited:

StefanAkiko

Återgår till pendeldrickning post-COVID.
Medhavda drycker till PRIMO igår var följande två. En kioskvältare och en som vält. Startskottet gick också för min lilla simtur i bassängen för mogen vit torr Bdx.

PXL_20240131_120406399.jpg


2019 Il Carbonaione, 96-97p
Intensivt och elegant kraftpaket av rang. Har många, långa år framför sig av raffinerad njutning! Har helt klart potential att nå 💯.

Sommelieren gissade "100% CF och kanske Paleo". Säger en hel del om hur bra detta är. Förra gången vi tog med detta vin köpte kocken in två flaskor privat. Vi har nu ytterligare två flaskor på väg hem...

1996 Aile d'Argent Château Mouton Rothschild, 81p
Här var det bokna äppelskrutt och ett ledsamt vin som kanske varit lite bättre tidigare i sin karriär. Dock svårt att säga. Slår oss som intensivt men linjärt. Har varken karaktär av SB eller Semillon. Har fått sig några drag av Fino.

Jag lyckades tappa greppet om flaskan just som dekanteringen var klar och hällde på så vis ned grumset i decantern. Det är ett slags finkornigt grums med nära 1 i densitet. Vägrade sätta sig. Men, smakar ju inget. Gav heller ingen textur. Som i ett lyckligt förhållande: man får helt enkelt vara lite blind ibland.

Sommelieren hamnade i 80-talet och Jura. Bra gissning kan jag tycka.
 

StefanAkiko

Återgår till pendeldrickning post-COVID.
Årets 14:e vinland till rakning: Schweitz.

Screenshot 2024-02-02 04.49.56.png


2012 Domaine de la Pierre Latine Chasselas Yvorne Grand Cru, 90p

Druva: CHASSELAS
Ursprung: Schweitz, Vaud, Chablais, Yvorne

Detta är mitt första möte med en Schweizisk Chasselas med mognad. Den bär med sig ... nyanser.

Nosen är vid, fylld av äpplen och en form av opolerad skönhet. I munnen ör det en jordnära resa vi gett os in på. Allt är mjukt, liknar en icke-fruktig, fyllig Nihonshu (Sakke) vi också håller kär. Även om umamin är avsevärt lägre i vinet.

Har en yngre flaska (2015) som jag är nyfiken att knäppa upp ASAP.

Då jag är okunnig vad gäller allt med Schweitz wid sidan av gökur och deras dryga inställning till hur göra affärer med komplicerad lagstiftning som kräver av utländska bolag att registrera sig (naturligtvis mot en orimlig kostnad) innan de kan skicka fakturor till Schweitziska entiteter. Jag har hitintills bara skickat fakturor till Nestlé. Övriga har jag motat i grind!

Schweitziska viner har sannerligen inte drypt i mina glas. Räknar förmodligen bara två Chasselas under bältet innan denna. Och det är galet för lite! Det är helt uppenbart...

Frågade Chat GPT om insikter i druva, läge, producent osv:​

"2012 Domaine de la Pierre Latine Chasselas Yvorne Grand Cru" är ett utmärkt exempel på den höga kvalitet och distinkta karaktär som kan åstadkommas med Chasselas-druvan i Schweiz, särskilt inom det prestigefyllda distriktet Yvorne i kantonen Vaud.

Producent: Domaine de la Pierre Latine
Domaine de la Pierre Latine är känd för sitt hantverk och sin dedikation till att producera viner som speglar terroirets unika egenskaper. Genom att fokusera på traditionella metoder och respekt för naturen, skapar de viner som är både uttrycksfulla och minnesvärda. Deras passion för vinmakning och noggranna urval av druvor bidrar till den höga kvaliteten på deras Chasselas-viner.

Distriktet: Yvorne, Vaud
Yvorne är ett distrikt beläget i kantonen Vaud, känt för sina kalkrika jordar och sitt skyddade läge, vilket bidrar till idealiska odlingsförhållanden för Chasselas-druvan. Vinerna från Yvorne är högt värderade för sin renhet, elegans och komplexa mineralitet. Detta distrikt är en del av det större vinodlingsområdet Chablais, och dess viner står som exempel på den högsta kvaliteten som kan uppnås i regionen.

Druvan: Chasselas
Chasselas är en vit druva som är djupt rotad i den schweiziska vintraditionen, speciellt i Vaud. Den är uppskattad för sin förmåga att producera eleganta, välbalanserade viner med en diskret fruktighet och framträdande mineraltoner. I "Domaine de la Pierre Latine Chasselas Yvorne Grand Cru" kommer dessa egenskaper till uttryck på ett sätt som få andra viner kan efterlikna, med en finesse och djup som är karakteristiskt för området och druvan.

Vad betyder "Grand Cru" i Schweiz?
Termen "Grand Cru" i Schweiz används för att beteckna viner av exceptionell kvalitet, framställda från de mest gynnsamma lägena inom ett vinodlingsområde. Detta klassificeringssystem, som reflekterar ett strängt urval av vingårdar och vinmakningspraxis, är avsett att lyfta fram de bästa exemplen på vad ett specifikt terroir kan producera. För att ett vin ska få beteckningen "Grand Cru" i Schweiz, måste det uppfylla strikta kriterier gällande odling och vinframställning, vilket garanterar dess höga kvalitet och distinkta karaktär. "2012 Domaine de la Pierre Latine Chasselas Yvorne Grand Cru" representerar därför inte bara en högkvalitativ produkt från producenten och distriktet utan också en exemplifiering av det bästa som Chasselas-druvan har att erbjuda.
 

Attachments

  • 1706817090639.png
    1706817090639.png
    176,4 KB · Visningar: 23
Toppen