Mattias Schyberg
Administratör
Övning för praktiska 3-betygsprovet inom Munskänkarna.
Totalt består tentan av fem heat: vita druvviner, vita distriktsviner, röda druvviner, röda distriktsviner och avslutningsvis söta- och starkviner. I druvvinsheaten får man 4 poäng för rätt druva och halva poängen om du gissar rätt som alternativt svar (två gissningar per vin). Land, region med mera ger inte ett skvatt. I heaten med distriktsviner är det istället land, region, distrikt, appellation och årgång som det gäller att pricka in. Druva ger nada. Två gissningar per vin med halva poängen om du får till det i andragissningen. Två poäng för varje nivå utan årgång som ger ett poäng (+/-1 felmarginal). Starkviner bedöms enligt följande: Land (2p), distrikt (2p) och vintyp (1p)(förstärkt, oförstärkt, ädelrötad, eller sent skördad). Andragissningen ger halva poängen utan tillverkningsmetod där enbart ett svar får anges.
Totalt kan man lyckas skrapa ihop 108 poäng och ungefär 45% rätt svar brukar räcka för att klara sig (varierar från gång till gång, men vanligtvis marginellt). Gårdagens övning innefattade endast de röda vinerna i tentan, dvs två heat - röda druvviner och röda distriktsviner.
Heat 1: Röda druvviner
1. Lingon/blåbärsris, ceder, paprika, lite stall och jasmin. Slankt, strävt med krispig och bra syra.
Hamnar snabbt i Loire och tankarna dras såklart till Cabernet Franc. Ganska typiskt vin. Backar såklart upp med Cabernet Sauvignon, men det var aldrig någon tvekan. Gissade för övrigt rätt på det exakta vinet då jag drack det nyligen och utbudet är ju rejält skralt om man utgår från utbudet på SB. 4p är säkrat, bra start således. Gott och enkelt vin väl värt att dricka. Gav det 87p när jag drack det för någon månad sedan med ett kvalitetstänk, vilket jag inte brydde mig om här.
Facit:
2012 Bourgueil Les Galichets, Breton (Cabernet Franc)
2. Massor av rostade fat, blåbär, björnbär, lite sylt, gummi och lakrits. Aningen eldigt med viss stramhet och rimlig syra.
Att jag hade ett vin från nya världen var aldrig någon tvekan. Förstagissningen föll på amerikansk Zinfandel, med backup på Shiraz från Australien. Ett enkelt vin utan några direkta markörer, jag gick helt vilse. Den relativa stramheten borde möjligtvis lett mig till Argentina och Malbec, men inte denna gång. Inget vin jag gick igång på. Generiskt, simpelt och trist. 0p
Facit:
2013 Alamos Malbec, Catena
3. Rökt korv, animaliskt, peppar, ngt gummi och björnbär. Medelfylligt med bra tannin och syra. Kruttorrt.
Yes, här kom jag med i matchen igen. Norra Rhône brukar vara tacksamt blint. Ytterst sällan jag missar, inte nu heller. Uppenbar Syrah av schysst slag. Alain Graillot? Backade upp med Mourvedre, men här kände jag ingen tvekan. Riktigt god dessutom! 4p sitter som ett smäck.
Facit:
2010 Crozes-Hermitage, Guigal (Syrah)
4. Körsbär, svarta vinbär, vanilj, smörkola, ngt VA, mynta och dill. Fylligt, ngt eldigt med mjuka tanniner och relativ snäll syra.
Här låter jag inslaget av dill avgöra lite väl mycket. Gissar på Tempranillo med gardering på Cabernet Sauvignon. Ganska mycket talade trots allt för cabb, men surt sa räven...Har ju dessutom trillat på detta vin förr. Hoppas att jag lärt mig att dill inte nödvändigtvis behöver innebära Spanien. 2p
Facit:
2010 Cabernet Sauvignon, Napa Valley, Louis M. Martini
Heat 2: Röda distriktsviner
5. Torkad frukt, ceder, linolja, ngt stall, ngt kaffe och lingonris. Slankt med bra tannin och syra.
Fick genast en känsla av en enklare Bordeaux. Tänkte Saint Emillion och en blend på CF och Merlot. Fick även lite Italienvibbar och backade lite småkorkat upp med Barolo. Chianti fanns aldrig på kartan av någon anledning. Ganska trevligt vin, men enkelt. Så jäkla besviken. Plockade en poäng för backup-land och en för årgång. 2p
Facit:
2012 Fonterutoli Chianti Classico
6. Köttigt, animaliskt, ceder, svarta vinbär, ngt peppar, lagerblad, lakrits. Fylligt, intensivt och eldigt med bra grepp och medelsyra.
Mycket norra Rhône i näsan, men även lite södra. Har tagit fel på detta vin förut, men inte denna gång. Så här smakar en bra Bandol, närmare bestämt...se nedan. Alltid skönt att pricka ett vin 100%, dessutom så anser jag att det är ett FYND även om tidigare årgångar har varit ännu bättre. 7p
Facit:
2011 La Bastide Blanche
7. Björnbär, plommon torkade körsbär, hibiskus, kryddor, smörkola, dill och ceder. Mjukt, runt och moget. Lite platt syra.
Här hamnar jag i Spanien och Rioja igen! Överkänslig mot dill denna dag verkar det som. Två amerikanare, båda dillstinna. Visst, ekfaten kan ju mycket väl vara av amerikansk typ, vilket kanske förklarar saken, men dåligt är det ändå. Jag backar upp med Italien och Toscana, men får en känsla av merlot. Hittar inget mer specifikt att gissa på, men var ju så säker på mitt förstaval. Noll poäng var ett faktum och ytterligare en Zinfandel har således kollrat bort mig totalt...Ganska trevlig Zin, men just nu så hatar jag den ändå.
Facit:
2012 Girard Old Vine Zinfandel
8. Tjära, rök, choklad, plommon, grus, fet torkad frukt, ngt kaffe, ceder, VA och paprika. Fylligt, småvarmt och stramt.
Här skäms jag lite. Gissade på Bordeaux och St. Estephe primärt. Det kändes så rätt med en Bordeaux på slutet av någon anledning (en enkel bör tilläggas). Trots viss eldighet och antydan till sötma, så är jag helt ute och cyklar. Mitt alternativ, SA och Stellenboch var i så fall en bättre gissning. Måste testa denna lågpris-Amarone igen känner jag. Så här dåligt får man helt enkelt inte gissa på denna nivå. Fick en poäng för rätt årgång som plåster på såren.
Facit:
2010 Amarone della Valpoliciella Ca Montini
Summering
Ja, som ni nog har förstått, så käkade jag rejäla mängder humble pie igår. Besk som satan var den, men det är ju trots allt misstag man lär sig på och jag har lärt mig massor! Totalt så plockade jag 20/46 möjliga poäng, vilket ändå inte är direkt katastrof, men nöjd är jag inte!
Totalt består tentan av fem heat: vita druvviner, vita distriktsviner, röda druvviner, röda distriktsviner och avslutningsvis söta- och starkviner. I druvvinsheaten får man 4 poäng för rätt druva och halva poängen om du gissar rätt som alternativt svar (två gissningar per vin). Land, region med mera ger inte ett skvatt. I heaten med distriktsviner är det istället land, region, distrikt, appellation och årgång som det gäller att pricka in. Druva ger nada. Två gissningar per vin med halva poängen om du får till det i andragissningen. Två poäng för varje nivå utan årgång som ger ett poäng (+/-1 felmarginal). Starkviner bedöms enligt följande: Land (2p), distrikt (2p) och vintyp (1p)(förstärkt, oförstärkt, ädelrötad, eller sent skördad). Andragissningen ger halva poängen utan tillverkningsmetod där enbart ett svar får anges.
Totalt kan man lyckas skrapa ihop 108 poäng och ungefär 45% rätt svar brukar räcka för att klara sig (varierar från gång till gång, men vanligtvis marginellt). Gårdagens övning innefattade endast de röda vinerna i tentan, dvs två heat - röda druvviner och röda distriktsviner.
Heat 1: Röda druvviner
1. Lingon/blåbärsris, ceder, paprika, lite stall och jasmin. Slankt, strävt med krispig och bra syra.
Hamnar snabbt i Loire och tankarna dras såklart till Cabernet Franc. Ganska typiskt vin. Backar såklart upp med Cabernet Sauvignon, men det var aldrig någon tvekan. Gissade för övrigt rätt på det exakta vinet då jag drack det nyligen och utbudet är ju rejält skralt om man utgår från utbudet på SB. 4p är säkrat, bra start således. Gott och enkelt vin väl värt att dricka. Gav det 87p när jag drack det för någon månad sedan med ett kvalitetstänk, vilket jag inte brydde mig om här.
Facit:
2012 Bourgueil Les Galichets, Breton (Cabernet Franc)
2. Massor av rostade fat, blåbär, björnbär, lite sylt, gummi och lakrits. Aningen eldigt med viss stramhet och rimlig syra.
Att jag hade ett vin från nya världen var aldrig någon tvekan. Förstagissningen föll på amerikansk Zinfandel, med backup på Shiraz från Australien. Ett enkelt vin utan några direkta markörer, jag gick helt vilse. Den relativa stramheten borde möjligtvis lett mig till Argentina och Malbec, men inte denna gång. Inget vin jag gick igång på. Generiskt, simpelt och trist. 0p
Facit:
2013 Alamos Malbec, Catena
3. Rökt korv, animaliskt, peppar, ngt gummi och björnbär. Medelfylligt med bra tannin och syra. Kruttorrt.
Yes, här kom jag med i matchen igen. Norra Rhône brukar vara tacksamt blint. Ytterst sällan jag missar, inte nu heller. Uppenbar Syrah av schysst slag. Alain Graillot? Backade upp med Mourvedre, men här kände jag ingen tvekan. Riktigt god dessutom! 4p sitter som ett smäck.
Facit:
2010 Crozes-Hermitage, Guigal (Syrah)
4. Körsbär, svarta vinbär, vanilj, smörkola, ngt VA, mynta och dill. Fylligt, ngt eldigt med mjuka tanniner och relativ snäll syra.
Här låter jag inslaget av dill avgöra lite väl mycket. Gissar på Tempranillo med gardering på Cabernet Sauvignon. Ganska mycket talade trots allt för cabb, men surt sa räven...Har ju dessutom trillat på detta vin förr. Hoppas att jag lärt mig att dill inte nödvändigtvis behöver innebära Spanien. 2p
Facit:
2010 Cabernet Sauvignon, Napa Valley, Louis M. Martini
Heat 2: Röda distriktsviner
5. Torkad frukt, ceder, linolja, ngt stall, ngt kaffe och lingonris. Slankt med bra tannin och syra.
Fick genast en känsla av en enklare Bordeaux. Tänkte Saint Emillion och en blend på CF och Merlot. Fick även lite Italienvibbar och backade lite småkorkat upp med Barolo. Chianti fanns aldrig på kartan av någon anledning. Ganska trevligt vin, men enkelt. Så jäkla besviken. Plockade en poäng för backup-land och en för årgång. 2p
Facit:
2012 Fonterutoli Chianti Classico
6. Köttigt, animaliskt, ceder, svarta vinbär, ngt peppar, lagerblad, lakrits. Fylligt, intensivt och eldigt med bra grepp och medelsyra.
Mycket norra Rhône i näsan, men även lite södra. Har tagit fel på detta vin förut, men inte denna gång. Så här smakar en bra Bandol, närmare bestämt...se nedan. Alltid skönt att pricka ett vin 100%, dessutom så anser jag att det är ett FYND även om tidigare årgångar har varit ännu bättre. 7p
Facit:
2011 La Bastide Blanche
7. Björnbär, plommon torkade körsbär, hibiskus, kryddor, smörkola, dill och ceder. Mjukt, runt och moget. Lite platt syra.
Här hamnar jag i Spanien och Rioja igen! Överkänslig mot dill denna dag verkar det som. Två amerikanare, båda dillstinna. Visst, ekfaten kan ju mycket väl vara av amerikansk typ, vilket kanske förklarar saken, men dåligt är det ändå. Jag backar upp med Italien och Toscana, men får en känsla av merlot. Hittar inget mer specifikt att gissa på, men var ju så säker på mitt förstaval. Noll poäng var ett faktum och ytterligare en Zinfandel har således kollrat bort mig totalt...Ganska trevlig Zin, men just nu så hatar jag den ändå.
Facit:
2012 Girard Old Vine Zinfandel
8. Tjära, rök, choklad, plommon, grus, fet torkad frukt, ngt kaffe, ceder, VA och paprika. Fylligt, småvarmt och stramt.
Här skäms jag lite. Gissade på Bordeaux och St. Estephe primärt. Det kändes så rätt med en Bordeaux på slutet av någon anledning (en enkel bör tilläggas). Trots viss eldighet och antydan till sötma, så är jag helt ute och cyklar. Mitt alternativ, SA och Stellenboch var i så fall en bättre gissning. Måste testa denna lågpris-Amarone igen känner jag. Så här dåligt får man helt enkelt inte gissa på denna nivå. Fick en poäng för rätt årgång som plåster på såren.
Facit:
2010 Amarone della Valpoliciella Ca Montini
Summering
Ja, som ni nog har förstått, så käkade jag rejäla mängder humble pie igår. Besk som satan var den, men det är ju trots allt misstag man lär sig på och jag har lärt mig massor! Totalt så plockade jag 20/46 möjliga poäng, vilket ändå inte är direkt katastrof, men nöjd är jag inte!