Senaste nytt
finewines.se

This is a sample guest message. Register a free account today to become a member! Once signed in, you'll be able to participate on this site by adding your own topics and posts, as well as connect with other members through your own private inbox!

  • Som flera kanske har märkt är sig finewines.se inte sig likt rent utseendemässigt! En uppgradering av forumets mjukvara har genomförts och temat kommer successivt att uppdateras för att bättre matcha vår tidigare färgprofil! Eventuella buggar eller feedback tas tacksamt emot i den här forumtråden!

Idag dricker vi, provningsnoteringar och diskussioner

Mattias Schyberg

Administratör
Övning för praktiska 3-betygsprovet inom Munskänkarna.

Totalt består tentan av fem heat: vita druvviner, vita distriktsviner, röda druvviner, röda distriktsviner och avslutningsvis söta- och starkviner. I druvvinsheaten får man 4 poäng för rätt druva och halva poängen om du gissar rätt som alternativt svar (två gissningar per vin). Land, region med mera ger inte ett skvatt. I heaten med distriktsviner är det istället land, region, distrikt, appellation och årgång som det gäller att pricka in. Druva ger nada. Två gissningar per vin med halva poängen om du får till det i andragissningen. Två poäng för varje nivå utan årgång som ger ett poäng (+/-1 felmarginal). Starkviner bedöms enligt följande: Land (2p), distrikt (2p) och vintyp (1p)(förstärkt, oförstärkt, ädelrötad, eller sent skördad). Andragissningen ger halva poängen utan tillverkningsmetod där enbart ett svar får anges.

Totalt kan man lyckas skrapa ihop 108 poäng och ungefär 45% rätt svar brukar räcka för att klara sig (varierar från gång till gång, men vanligtvis marginellt). Gårdagens övning innefattade endast de röda vinerna i tentan, dvs två heat - röda druvviner och röda distriktsviner.

Heat 1: Röda druvviner

1. Lingon/blåbärsris, ceder, paprika, lite stall och jasmin. Slankt, strävt med krispig och bra syra.

Hamnar snabbt i Loire och tankarna dras såklart till Cabernet Franc. Ganska typiskt vin. Backar såklart upp med Cabernet Sauvignon, men det var aldrig någon tvekan. Gissade för övrigt rätt på det exakta vinet då jag drack det nyligen och utbudet är ju rejält skralt om man utgår från utbudet på SB. 4p är säkrat, bra start således. Gott och enkelt vin väl värt att dricka. Gav det 87p när jag drack det för någon månad sedan med ett kvalitetstänk, vilket jag inte brydde mig om här.

Facit:
2012 Bourgueil Les Galichets, Breton (Cabernet Franc)

2. Massor av rostade fat, blåbär, björnbär, lite sylt, gummi och lakrits. Aningen eldigt med viss stramhet och rimlig syra.

Att jag hade ett vin från nya världen var aldrig någon tvekan. Förstagissningen föll på amerikansk Zinfandel, med backup på Shiraz från Australien. Ett enkelt vin utan några direkta markörer, jag gick helt vilse. Den relativa stramheten borde möjligtvis lett mig till Argentina och Malbec, men inte denna gång. Inget vin jag gick igång på. Generiskt, simpelt och trist. 0p

Facit:
2013 Alamos Malbec, Catena

3. Rökt korv, animaliskt, peppar, ngt gummi och björnbär. Medelfylligt med bra tannin och syra. Kruttorrt.

Yes, här kom jag med i matchen igen. Norra Rhône brukar vara tacksamt blint. Ytterst sällan jag missar, inte nu heller. Uppenbar Syrah av schysst slag. Alain Graillot? Backade upp med Mourvedre, men här kände jag ingen tvekan. Riktigt god dessutom! 4p sitter som ett smäck.

Facit:
2010 Crozes-Hermitage, Guigal (Syrah)

4. Körsbär, svarta vinbär, vanilj, smörkola, ngt VA, mynta och dill. Fylligt, ngt eldigt med mjuka tanniner och relativ snäll syra.

Här låter jag inslaget av dill avgöra lite väl mycket. Gissar på Tempranillo med gardering på Cabernet Sauvignon. Ganska mycket talade trots allt för cabb, men surt sa räven...Har ju dessutom trillat på detta vin förr. Hoppas att jag lärt mig att dill inte nödvändigtvis behöver innebära Spanien. :neej: 2p

Facit:
2010 Cabernet Sauvignon, Napa Valley, Louis M. Martini

Heat 2: Röda distriktsviner

5. Torkad frukt, ceder, linolja, ngt stall, ngt kaffe och lingonris. Slankt med bra tannin och syra.

Fick genast en känsla av en enklare Bordeaux. Tänkte Saint Emillion och en blend på CF och Merlot. Fick även lite Italienvibbar och backade lite småkorkat upp med Barolo. Chianti fanns aldrig på kartan av någon anledning. Ganska trevligt vin, men enkelt. Så jäkla besviken. :( Plockade en poäng för backup-land och en för årgång. 2p

Facit:
2012 Fonterutoli Chianti Classico

6. Köttigt, animaliskt, ceder, svarta vinbär, ngt peppar, lagerblad, lakrits. Fylligt, intensivt och eldigt med bra grepp och medelsyra.

Mycket norra Rhône i näsan, men även lite södra. Har tagit fel på detta vin förut, men inte denna gång. Så här smakar en bra Bandol, närmare bestämt...se nedan. Alltid skönt att pricka ett vin 100%, dessutom så anser jag att det är ett FYND även om tidigare årgångar har varit ännu bättre. 7p

Facit:
2011 La Bastide Blanche

7. Björnbär, plommon torkade körsbär, hibiskus, kryddor, smörkola, dill och ceder. Mjukt, runt och moget. Lite platt syra.

Här hamnar jag i Spanien och Rioja igen! Överkänslig mot dill denna dag verkar det som. Två amerikanare, båda dillstinna. Visst, ekfaten kan ju mycket väl vara av amerikansk typ, vilket kanske förklarar saken, men dåligt är det ändå. Jag backar upp med Italien och Toscana, men får en känsla av merlot. Hittar inget mer specifikt att gissa på, men var ju så säker på mitt förstaval. Noll poäng var ett faktum och ytterligare en Zinfandel har således kollrat bort mig totalt...Ganska trevlig Zin, men just nu så hatar jag den ändå. :(

Facit:
2012 Girard Old Vine Zinfandel

8. Tjära, rök, choklad, plommon, grus, fet torkad frukt, ngt kaffe, ceder, VA och paprika. Fylligt, småvarmt och stramt.

Här skäms jag lite. Gissade på Bordeaux och St. Estephe primärt. Det kändes så rätt med en Bordeaux på slutet av någon anledning (en enkel bör tilläggas). Trots viss eldighet och antydan till sötma, så är jag helt ute och cyklar. Mitt alternativ, SA och Stellenboch var i så fall en bättre gissning. Måste testa denna lågpris-Amarone igen känner jag. Så här dåligt får man helt enkelt inte gissa på denna nivå. Fick en poäng för rätt årgång som plåster på såren. :vägg:

Facit:
2010 Amarone della Valpoliciella Ca Montini

image.jpg


Summering
Ja, som ni nog har förstått, så käkade jag rejäla mängder humble pie igår. Besk som satan var den, men det är ju trots allt misstag man lär sig på och jag har lärt mig massor! Totalt så plockade jag 20/46 möjliga poäng, vilket ändå inte är direkt katastrof, men nöjd är jag inte!

 

ChristianB

DipWSET
Livet är hårt ibland, @Matlen, man får bara se till att komma igen! Jag gillar din skarpa gissning på Bandol; hur tänker du när du håller isär norra Rhône och Bandol? Visst är det skillnad men det vore intressant att höra dina tankar om det! Jag drack Domaine Maubenard vid två tillfällen i förra veckan och hittade just den här animaliska, kryddiga, läderartade tonen som du nämner, men min känsla är att vinet är mycket mindre slankt än norra Rhône. Tänker vi lika där?
 

Mattias Schyberg

Administratör
Livet är hårt ibland, @Matlen, man får bara se till att komma igen! Jag gillar din skarpa gissning på Bandol; hur tänker du när du håller isär norra Rhône och Bandol? Visst är det skillnad men det vore intressant att höra dina tankar om det! Jag drack Domaine Maubenard vid två tillfällen i förra veckan och hittade just den här animaliska, kryddiga, läderartade tonen som du nämner, men min känsla är att vinet är mycket mindre slankt än norra Rhône. Tänker vi lika där?
För mig så är Bandol lite som norra Rhône på sterioder. Mer svarta vinbär än björnbär dock och ofta stalligare (utedass, reduktiv). Det är dock lätt att förväxla Bandol med många sydfransoser, speciellt om de har mycket Mourvedre i blenden.

Du verkar tänka rätt tycker jag. :)
 

Magnus L

urydhtfilgukj
Övning för praktiska 3-betygsprovet inom Munskänkarna.

Totalt består tentan av fem heat: vita druvviner, vita distriktsviner, röda druvviner, röda distriktsviner och avslutningsvis starkviner. I druvvinsheaten får man 4 poäng för rätt druva och halva poängen om du gissar rätt som alternativt svar (två gissningar per vin). Land, region med mera ger inte ett skvatt. I heaten med distriktsviner är det istället land, region, distrikt, appellation och årgång som det gäller att pricka in. Druva ger nada. Två gissningar per vin med halva poängen om du får till det i andragissningen. Två poäng för varje nivå utan årgång som ger ett poäng (+/-1 felmarginal). Starkviner bedöms enligt följande: Land (2p), distrikt (2p) och vintyp (1p)(förstärkt, oförstärkt, ädelrötad, eller sent skördad). Andragissningen ger halva poängen utan tillverkningsmetod där enbart ett svar får anges,

Totalt kan man lyckas skrapa ihop 108 poäng och ungefär 45% rätt svar brukar räcka för att klara sig (varierar från gång till gång, men vanligtvis marginellt). Gårdagens övning innefattade endast de röda vinerna i tentan, dvs två heat - röda druvviner och röda distriktsviner.

Heat 1: Röda druvviner

1. Lingon/blåbärsris, ceder, paprika, lite stall och jasmin. Slankt, strävt med krispig och bra syra.

Hamnar snabbt i Loire och tankarna dras såklart till Cabernet Franc. Ganska typiskt vin. Backar såklart upp med Cabernet Sauvignon, men det var aldrig någon tvekan. Gissade för övrigt rätt på det exakta vinet då jag drack det nyligen och utbudet är ju rejält skralt om man utgår från utbudet på SB. 4p är säkrat, bra start således. Gott och enkelt vin väl värt att dricka. Gav det 87p när jag drack det för någon månad sedan med ett kvalitetstänk, vilket jag inte brydde mig om här.

Facit:
2012 Bourgueil Les Galichets, Breton (Cabernet Franc)

2. Massor av rostade fat, blåbär, björnbär, lite sylt, gummi och lakrits. Aningen eldigt med viss stramhet och rimlig syra.

Att jag hade ett vin från nya världen var aldrig någon tvekan. Förstagissningen föll på amerikansk Zinfandel, med backup på Shiraz från Australien. Ett enkelt vin utan några direkta markörer, jag gick helt vilse. Den relativa stramheten borde möjligtvis lett mig till Argentina och Malbec, men inte denna gång. Inget vin jag gick igång på. Generiskt, simpelt och trist. 0p

Facit:
2013 Alamos Malbec, Catena

3. Rökt korv, animaliskt, peppar, ngt gummi och björnbär. Medelfylligt med bra tannin och syra. Kruttorrt.

Yes, här kom jag med i matchen igen. Norra Rhône brukar vara tacksamt blint. Ytterst sällan jag missar, inte nu heller. Uppenbar Syrah av schysst slag. Alain Graillot? Backade upp med Mourvedre, men här kände jag ingen tvekan. Riktigt god dessutom! 4p sitter som ett smäck.

Facit:
2010 Crozes-Hermitage, Guigal (Syrah)

4. Körsbär, svarta vinbär, vanilj, smörkola, ngt VA, mynta och dill. Fylligt, ngt eldigt med mjuka tanniner och relativ snäll syra.

Här låter jag inslaget av dill avgöra lite väl mycket. Gissar på Tempranillo med gardering på Cabernet Sauvignon. Ganska mycket talade trots allt för cabb, men surt sa räven...Har ju dessutom trillat på detta vin förr. Hoppas att jag lärt mig att dill inte nödvändigtvis behöver innebära Spanien. :neej: 2p

Facit:
2010 Cabernet Sauvignon, Napa Valley, Louis M. Martini

Heat 2: Röda distriktsviner

5. Torkad frukt, ceder, linolja, ngt stall, ngt kaffe och lingonris. Slankt med bra tannin och syra.

Fick genast en känsla av en enklare Bordeaux. Tänkte Saint Emillion och en blend på CF och Merlot. Fick även lite Italienvibbar och backade lite småkorkat upp med Barolo. Chianti fanns aldrig på kartan av någon anledning. Ganska trevligt vin, men enkelt. Så jäkla besviken. :( Plockade en poäng för backup-land och en för årgång. 2p

Facit:
2012 Fonterutoli Chianti Classico

6. Köttigt, animaliskt, ceder, svarta vinbär, ngt peppar, lagerblad, lakrits. Fylligt, intensivt och eldigt med bra grepp och medelsyra.

Mycket norra Rhône i näsan, men även lite södra. Har tagit fel på detta vin förut, men inte denna gång. Så här smakar en bra Bandol, närmare bestämt...se nedan. Alltid skönt att pricka ett vin 100%, dessutom så anser jag att det är ett FYND även om tidigare årgångar har varit ännu bättre. 7p

Facit:
2011 La Bastide Blanche

7. Björnbär, plommon torkade körsbär, hibiskus, kryddor, smörkola, dill och ceder. Mjukt, runt och moget. Lite platt syra.

Här hamnar jag i Spanien och Rioja igen! Överkänslig mot dill denna dag verkar det som. Två amerikanare, båda dillstinna. Visst, ekfaten kan ju mycket väl vara av amerikansk typ, vilket kanske förklarar saken, men dåligt är det ändå. Jag backar upp med Italien och Toscana, men får en känsla av merlot. Hittar inget mer specifikt att gissa på, men var ju så säker på mitt förstaval. Noll poäng var ett faktum och ytterligare en Zinfandel har således kollrat bort mig totalt...Ganska trevlig Zin, men just nu så hatar jag den ändå. :(

Facit:
2012 Girard Old Vine Zinfandel

8. Tjära, rök, choklad, plommon, grus, fet torkad frukt, ngt kaffe, ceder, VA och paprika. Fylligt, småvarmt och stramt.

Här skäms jag lite. Gissade på Bordeaux och St. Estephe primärt. Det kändes så rätt med en Bordeaux på slutet av någon anledning (en enkel bör tilläggas). Trots viss eldighet och antydan till sötma, så är jag helt ute och cyklar. Mitt alternativ, SA och Stellenboch var i så fall en bättre gissning. Måste testa denna lågpris-Amarone igen känner jag. Så här dåligt får man helt enkelt inte gissa på denna nivå. Fick en poäng för rätt årgång som plåster på såren. :vägg:

Facit:
2010 Amarone della Valpoliciella Ca Montini

Visa bifogad bild 2443

Summering
Ja, som ni nog har förstått, så käkade jag rejäla mängder humble pie igår. Besk som satan var den, men det är ju trots allt misstag man lär sig på och jag har lärt mig massor! Totalt så plockade jag 20/46 möjliga poäng, vilket ändå inte är direkt katastrof, men nöjd är jag inte!
Tack för ett mycket utlämnande och intressant inlägg! Mer sånt! :)
 

ChristianB

DipWSET
För mig så är Bandol lite som norra Rhône på sterioder. Mer svarta vinbär än björnbär dock och ofta stalligare (utedass, reduktiv). Det är dock lätt att förväxla Bandol med många sydfransoser, speciellt om de har mycket Mourvedre i blenden.

Du verkar tänka rätt tycker jag. :)
Intressant! Nu blir det till att plocka hem en flaska vardera av norra Rhône och Bandol för en liten provning tête à tête! :)
 

Rexel

Medlem
Övning för praktiska 3-betygsprovet inom Munskänkarna.

Totalt består tentan av fem heat: vita druvviner, vita distriktsviner, röda druvviner, röda distriktsviner och avslutningsvis starkviner. I druvvinsheaten får man 4 poäng för rätt druva och halva poängen om du gissar rätt som alternativt svar (två gissningar per vin). Land, region med mera ger inte ett skvatt. I heaten med distriktsviner är det istället land, region, distrikt, appellation och årgång som det gäller att pricka in. Druva ger nada. Två gissningar per vin med halva poängen om du får till det i andragissningen. Två poäng för varje nivå utan årgång som ger ett poäng (+/-1 felmarginal). Starkviner bedöms enligt följande: Land (2p), distrikt (2p) och vintyp (1p)(förstärkt, oförstärkt, ädelrötad, eller sent skördad). Andragissningen ger halva poängen utan tillverkningsmetod där enbart ett svar får anges,

Totalt kan man lyckas skrapa ihop 108 poäng och ungefär 45% rätt svar brukar räcka för att klara sig (varierar från gång till gång, men vanligtvis marginellt). Gårdagens övning innefattade endast de röda vinerna i tentan, dvs två heat - röda druvviner och röda distriktsviner.

Heat 1: Röda druvviner

1. Lingon/blåbärsris, ceder, paprika, lite stall och jasmin. Slankt, strävt med krispig och bra syra.

Hamnar snabbt i Loire och tankarna dras såklart till Cabernet Franc. Ganska typiskt vin. Backar såklart upp med Cabernet Sauvignon, men det var aldrig någon tvekan. Gissade för övrigt rätt på det exakta vinet då jag drack det nyligen och utbudet är ju rejält skralt om man utgår från utbudet på SB. 4p är säkrat, bra start således. Gott och enkelt vin väl värt att dricka. Gav det 87p när jag drack det för någon månad sedan med ett kvalitetstänk, vilket jag inte brydde mig om här.

Facit:
2012 Bourgueil Les Galichets, Breton (Cabernet Franc)

2. Massor av rostade fat, blåbär, björnbär, lite sylt, gummi och lakrits. Aningen eldigt med viss stramhet och rimlig syra.

Att jag hade ett vin från nya världen var aldrig någon tvekan. Förstagissningen föll på amerikansk Zinfandel, med backup på Shiraz från Australien. Ett enkelt vin utan några direkta markörer, jag gick helt vilse. Den relativa stramheten borde möjligtvis lett mig till Argentina och Malbec, men inte denna gång. Inget vin jag gick igång på. Generiskt, simpelt och trist. 0p

Facit:
2013 Alamos Malbec, Catena

3. Rökt korv, animaliskt, peppar, ngt gummi och björnbär. Medelfylligt med bra tannin och syra. Kruttorrt.

Yes, här kom jag med i matchen igen. Norra Rhône brukar vara tacksamt blint. Ytterst sällan jag missar, inte nu heller. Uppenbar Syrah av schysst slag. Alain Graillot? Backade upp med Mourvedre, men här kände jag ingen tvekan. Riktigt god dessutom! 4p sitter som ett smäck.

Facit:
2010 Crozes-Hermitage, Guigal (Syrah)

4. Körsbär, svarta vinbär, vanilj, smörkola, ngt VA, mynta och dill. Fylligt, ngt eldigt med mjuka tanniner och relativ snäll syra.

Här låter jag inslaget av dill avgöra lite väl mycket. Gissar på Tempranillo med gardering på Cabernet Sauvignon. Ganska mycket talade trots allt för cabb, men surt sa räven...Har ju dessutom trillat på detta vin förr. Hoppas att jag lärt mig att dill inte nödvändigtvis behöver innebära Spanien. :neej: 2p

Facit:
2010 Cabernet Sauvignon, Napa Valley, Louis M. Martini

Heat 2: Röda distriktsviner

5. Torkad frukt, ceder, linolja, ngt stall, ngt kaffe och lingonris. Slankt med bra tannin och syra.

Fick genast en känsla av en enklare Bordeaux. Tänkte Saint Emillion och en blend på CF och Merlot. Fick även lite Italienvibbar och backade lite småkorkat upp med Barolo. Chianti fanns aldrig på kartan av någon anledning. Ganska trevligt vin, men enkelt. Så jäkla besviken. :( Plockade en poäng för backup-land och en för årgång. 2p

Facit:
2012 Fonterutoli Chianti Classico

6. Köttigt, animaliskt, ceder, svarta vinbär, ngt peppar, lagerblad, lakrits. Fylligt, intensivt och eldigt med bra grepp och medelsyra.

Mycket norra Rhône i näsan, men även lite södra. Har tagit fel på detta vin förut, men inte denna gång. Så här smakar en bra Bandol, närmare bestämt...se nedan. Alltid skönt att pricka ett vin 100%, dessutom så anser jag att det är ett FYND även om tidigare årgångar har varit ännu bättre. 7p

Facit:
2011 La Bastide Blanche

7. Björnbär, plommon torkade körsbär, hibiskus, kryddor, smörkola, dill och ceder. Mjukt, runt och moget. Lite platt syra.

Här hamnar jag i Spanien och Rioja igen! Överkänslig mot dill denna dag verkar det som. Två amerikanare, båda dillstinna. Visst, ekfaten kan ju mycket väl vara av amerikansk typ, vilket kanske förklarar saken, men dåligt är det ändå. Jag backar upp med Italien och Toscana, men får en känsla av merlot. Hittar inget mer specifikt att gissa på, men var ju så säker på mitt förstaval. Noll poäng var ett faktum och ytterligare en Zinfandel har således kollrat bort mig totalt...Ganska trevlig Zin, men just nu så hatar jag den ändå. :(

Facit:
2012 Girard Old Vine Zinfandel

8. Tjära, rök, choklad, plommon, grus, fet torkad frukt, ngt kaffe, ceder, VA och paprika. Fylligt, småvarmt och stramt.

Här skäms jag lite. Gissade på Bordeaux och St. Estephe primärt. Det kändes så rätt med en Bordeaux på slutet av någon anledning (en enkel bör tilläggas). Trots viss eldighet och antydan till sötma, så är jag helt ute och cyklar. Mitt alternativ, SA och Stellenboch var i så fall en bättre gissning. Måste testa denna lågpris-Amarone igen känner jag. Så här dåligt får man helt enkelt inte gissa på denna nivå. Fick en poäng för rätt årgång som plåster på såren. :vägg:

Facit:
2010 Amarone della Valpoliciella Ca Montini

Visa bifogad bild 2443

Summering
Ja, som ni nog har förstått, så käkade jag rejäla mängder humble pie igår. Besk som satan var den, men det är ju trots allt misstag man lär sig på och jag har lärt mig massor! Totalt så plockade jag 20/46 möjliga poäng, vilket ändå inte är direkt katastrof, men nöjd är jag inte!
Det 3-betygsprovet hade jag nog inte satt många pinnar på:confused:...riktigt kul att läsa dina tankar, träffar och missar!
Om jag skulle mig på detta oj vad jag måste prova vin:)
 

vintomas

Numera lågaktiv bloggare
Övning för praktiska 3-betygsprovet inom Munskänkarna.

Totalt består tentan av fem heat: vita druvviner, vita distriktsviner, röda druvviner, röda distriktsviner och avslutningsvis starkviner. I druvvinsheaten får man 4 poäng för rätt druva och halva poängen om du gissar rätt som alternativt svar (två gissningar per vin). Land, region med mera ger inte ett skvatt. I heaten med distriktsviner är det istället land, region, distrikt, appellation och årgång som det gäller att pricka in. Druva ger nada. Två gissningar per vin med halva poängen om du får till det i andragissningen. Två poäng för varje nivå utan årgång som ger ett poäng (+/-1 felmarginal). Starkviner bedöms enligt följande: Land (2p), distrikt (2p) och vintyp (1p)(förstärkt, oförstärkt, ädelrötad, eller sent skördad). Andragissningen ger halva poängen utan tillverkningsmetod där enbart ett svar får anges,

Totalt kan man lyckas skrapa ihop 108 poäng och ungefär 45% rätt svar brukar räcka för att klara sig (varierar från gång till gång, men vanligtvis marginellt). Gårdagens övning innefattade endast de röda vinerna i tentan, dvs två heat - röda druvviner och röda distriktsviner.
Kul att höra att ni kör en kurs även i "Götet". Stockholmssektionen har en 3-betygskurs igång med 13 deltagare, d.v.s. lagom för en flaska. Vi kör 12 viner per gång i tre flighter á fyra viner. Vi är tre som delar på att hålla lektionerna, med Finare Vinare-Torsten som sammanhållande och mest aktiv, och jag som en av de övriga två.
Om du inte redan är en söt- och starkvinsfantast är mitt tips att öva seriöst på flight 5! Förvånansvärt många erfarna provare dricker väldigt lite av de vintyperna, och provar dem väldigt sällan mot varandra. Eftersom många av dessa viner är rätt "tydliga" förbättrar man sina chanser avsevärt om man lär sig känna igen de främsta vintyperna på just detta område. Sedan ska man inte underskatta hur mör man är när man vid det faktiska provet kommer till den femte blindprovningsflighten med skriftliga svar under tidspress, d.v.s. man bör sikta på att klara en god bit över 50% av poängen om man kör en sådan flight på egen hand.
 

Mattias Schyberg

Administratör
Kul att höra att ni kör en kurs även i "Götet". Stockholmssektionen har en 3-betygskurs igång med 13 deltagare, d.v.s. lagom för en flaska. Vi kör 12 viner per gång i tre flighter á fyra viner. Vi är tre som delar på att hålla lektionerna, med Finare Vinare-Torsten som sammanhållande och mest aktiv, och jag som en av de övriga två.
Om du inte redan är en söt- och starkvinsfantast är mitt tips att öva seriöst på flight 5! Förvånansvärt många erfarna provare dricker väldigt lite av de vintyperna, och provar dem väldigt sällan mot varandra. Eftersom många av dessa viner är rätt "tydliga" förbättrar man sina chanser avsevärt om man lär sig känna igen de främsta vintyperna på just detta område. Sedan ska man inte underskatta hur mör man är när man vid det faktiska provet kommer till den femte blindprovningsflighten med skriftliga svar under tidspress, d.v.s. man bör sikta på att klara en god bit över 50% av poängen om man kör en sådan flight på egen hand.
Tack för tips! Vi kör ingen kurs, vi är bara ett gäng Munskänkar som provar ihop, typ. Turas om att arrangera, men inte alltid med 3-betyg i sikte. Starkviner är något jag till och med föreläser lite om, så där har jag en klar fördel. Jag dricker dock aningen för lite starkvin privat. Om jag räknar ihop alla övningsheat (även de som har genomförts tidigare) så ligger jag en bit över 50%, men det är, som du säger, stor skillnad när alla heat skall avverkas vid ett och samma tillfälle med lite tid emellan. Väldigt kort tid per heat dessutom. Jag vill helst ha mer tid än några minuter per glas. Vi övar dock med korrekt tidtagning, men jävlar vad stressande det är! Lätt att begå sanslösa misstag pga tidsbrist eller slarvig analys.
 

Liselott

Medlem
Udda veckan här på vinfronten! Jag måste alltid prova allting som är lite udda och ovanligt. Denna vecka har det blivit ett mousserande grekiskt vin på druvorna Agiorgitiko och Moscophilero. Inget under av komplexitet men ganska trevligt faktiskt. En annan dag intogs en Fumin från Les Cretes i Aostadalen, till kantarellcannelloni. Diskuterades vad man skulle gissa på. Italien definitivt. Barbera kanske? Hmmm.
Innan veckan är slut kanske det även blir en Schwarzriesling......
 

Emanuel

Instagram; Swedish Champagne Dude
För att fira min återuppståndelse i den civiliserade världen blev det en Roederer Rose -09 som jag plockade upp på flyget, var egentligen på jakt efter 08an men den var dessvärre slut.
Till den Kalixlöjrom på råraka med klassiska tillbehör följt av Abborre med chablissås.

I doften en tydlig puff av smultron följt av grapefrukt och ett uns av små gröna druvor. I smaken först smultron sedan en viss brödighet med ett avslut av geléhallon. Ingen stor kraft eller utpräglad syra men välbalanserat.
Det känns som ett snällt vin gjort för att passa alla utan att utmana men väldigt gott även om jag mycket hellre skulle dricka Vilmart rosé -09 som ligger i ungefär samma prisklass...
Tyckte att smaken utvecklades över tiden och den blev klart bättre framåt huvudrätten, dricker det gärna igen men köper nog inte fler flaskor när det finns så mycket annan god skumpa att satsa på.
 

magnum

Epernay, Frankrike
För att fira min återuppståndelse i den civiliserade världen blev det en Roederer Rose -09 som jag plockade upp på flyget, var egentligen på jakt efter 08an men den var dessvärre slut.
Till den Kalixlöjrom på råraka med klassiska tillbehör följt av Abborre med chablissås.

I doften en tydlig puff av smultron följt av grapefrukt och ett uns av små gröna druvor. I smaken först smultron sedan en viss brödighet med ett avslut av geléhallon. Ingen stor kraft eller utpräglad syra men välbalanserat.
Det känns som ett snällt vin gjort för att passa alla utan att utmana men väldigt gott även om jag mycket hellre skulle dricka Vilmart rosé -09 som ligger i ungefär samma prisklass...
Tyckte att smaken utvecklades över tiden och den blev klart bättre framåt huvudrätten, dricker det gärna igen men köper nog inte fler flaskor när det finns så mycket annan god skumpa att satsa på.
Försök få tag på en 2008!
 

Rexel

Medlem
Första vinet som öppnats idag.......under tiden tills nr 2 bestämts:)
Renato ratti nebbiolo ochetti 2009 (90-91p)
Doft av blommor, körsbär, nypon och söt lavendel
Smakar körsbär, mint, röda bär, peppar. Härlig syra och medium tanniner.
Denna börjar bli riktigt bra....nästa flarra 2015-2016.

Jag friar, förlovningringen sitter på flaskan:D

image.jpg

 

magnum

Epernay, Frankrike
Första vinet som öppnats idag.......under tiden tills nr 2 bestämts:)
Renato ratti nebbiolo ochetti 2009 (90-91p)
Doft av blommor, körsbär, nypon och söt lavendel
Smakar körsbär, mint, röda bär, peppar. Härlig syra och medium tanniner.
Denna börjar bli riktigt bra....nästa flarra 2015-2016.

Jag friar, förlovningringen sitter på flaskan:D

Visa bifogad bild 2448
Då måste väl flaska två bli en Champagne!
 

Sörplarn

Medlem
Första vinet som öppnats idag.......under tiden tills nr 2 bestämts:)
Renato ratti nebbiolo ochetti 2009 (90-91p)
Doft av blommor, körsbär, nypon och söt lavendel
Smakar körsbär, mint, röda bär, peppar. Härlig syra och medium tanniner.
Denna börjar bli riktigt bra....nästa flarra 2015-2016.

Jag friar, förlovningringen sitter på flaskan:D

Visa bifogad bild 2448

Gratulerar hoppas du får "second base" ;)
 

Rexel

Medlem
Andra vinet för dagen...
Montecillo gran reserva seleccion 1994 (92p)
Doft av övermogna katrinplommon och liten unken källare, rosor, blommor, dill
Smakar plommon, russin, övermogna bär. Fortfarande bra syra med mjuka tanniner och lång eftersmak...gott
Nu sitter jag och sippar på renatos nebbiolo ochetti 2009 samtidigt som har betydligt mer tanniner. Upplever montecillon lite upp och ner, ena sippen bättre, den andra inte lika bra. Spännande att se hur det utvecklas under kvällen:)
image.jpg
 
Toppen