2022 Clos de Beauce Chenin
Ploppad 19.15, hällt i olika glas under kvällen, ingen karaffering, men vi är inne på sista tredjedelen i flaskan så viss luftning har vinet ändå fått allteftersom nivån i flaskan sjunkit. Nu 21.25, hällde upp i Treenigheten omkring 21.00.
Veloce Riesling; dämpat, eller snarare urluftat intryck, det finns lite druvkärna, lite grön ton typ nybitet Granny Smith, lite grillad citron. Påminner om en Petit Chablis men ändå inte. Munnen; syrlig, lätt kryddigt, Chablis-vibbar, lättklunkat.
Veritas Chenin/sauvignon blanc; tydlig grillad citron och inslag av våt halm, dvs det jag letar efter i min franska CB. Kanske även ett beskt anslag. Munnen; syrlig som bara den (anar att det är glasets smala form som gör att tungpapillerna fångar upp syran direkt), beska och citrus trängs smakmässigt. Bra, gott men kanske lite väl syrlig?
Zalto Universal; mer fuktig halm än grillad citron, kanske lite anonym/platt i doften (och när jag sniffar ur Veloce igen känns vinet kryddigare ur Veloce), men det känns ändå som en ganska tydlig markör. I munnen; syrlig, besk, god, fin eftersmak, grillad citron, syran är klart angenämare än i Veritas; ur Zalto finns en friskhet i syran som bjuder in till en klunk till. Och en till. Och en till. Samma vin ur Veritas känns som att sluka en hel nyzestad citronklyfta (dvs det vita är kvar); syra och beska i frontlinjen, vilket är bra i sås, men kanske inte i gommen.
Middagen utgjordes av kycklingbröstfiléer som badade i en sås av grädde, rosmarin (torkad för smaken, färsk för ögat), vitlök, gul lök, soltorkade tomater, citronzest och -saft samt lite kycklingfond. Vinet ut de olika glasen presterade till maten ungefär som ovan; lite väl anonymt ut Veloce, extra syratillskott ur Veritas och bra matchning ur Zalto.
Men piggast till maten var ändå NV Langlois Crémant de Loire Brut réserve med sina 60 chardonnay, 20 chenin blanc och 20 cabernet franc ur Veritas Champagne.
Kvällens försöksvin och Treenigheten; glasmässigt från vänster till höger: Veloce - titta, Veritas - dofta, Universal - smaka.