Senaste nytt
finewines.se

This is a sample guest message. Register a free account today to become a member! Once signed in, you'll be able to participate on this site by adding your own topics and posts, as well as connect with other members through your own private inbox!

  • Som flera kanske har märkt är sig finewines.se inte sig likt rent utseendemässigt! En uppgradering av forumets mjukvara har genomförts och temat kommer successivt att uppdateras för att bättre matcha vår tidigare färgprofil! Eventuella buggar eller feedback tas tacksamt emot i den här forumtråden!

Idag dricker vi, provningsnoteringar och diskussioner

StefanAkiko

Återgår till pendeldrickning post-COVID.
2014 Mollydooker Shiraz Velvet Glove, 98p (lär nå 100p om en 15-25 år)
Min första Velvet Glove. Definitivt byggd för den långa resan!

PXL_20250113_110217312.jpg


Svart-röd och mörk med rejält av sediment i flaskans botten.
Nosen fyllde upp hela lägenheten med sina djupa bastoner av lakrits, mörka frukter, plommonkompott och australisk jord. Mgiskt!
Munnen nästan exploderar av glädje!
Detta är en australisk kraftkaraktär som med elegans och förfining lever upp till sitt namn. Storstilat! Att kalla den för en “sammetshandske” är rolig underdrift – snarare en intensiv brottningsmatch mellan två vältränade atleter. Aromatiken bjuder på ett nyanserat fyrverkeri av björnbär, mörk choklad och en gnutta kryddig ek (som jag inte hade noterat om jag inte visste att den fanns där), allt sammanklätt i en extremt sammetslen struktur som förförde smaklökarna så till den milda grad att varannan klunk maskerades alla tanniner totalt av fruktens finess och tsunaminärvaro. Stor ung frukt, som hos ynglingar som tex Grange, Run Rig och The Relic (to name but a few) och kommer utvecklas under lång tid och många år.

I gommen är syran vackert pigg och matvänlig, vilket ger fin balans åt den generösa kroppen och intensiteten. Tanninerna är sva att nå, men lika välstrukturerade som en lyxig bokhylla i solitt trä – redo att bära upp vinet under många decennier då ungfrukten en dag äntligen börjar ge med sig. Trots sin yviga ungdom visar Velvet Glove en imponerande harmoni, komplexitet och längd, som utlovar perfektion lite längre fram.

Idag ger jag den 98 poäng, mest för att spara några graders entusiasm tills tiden hunnit jobba fram ytterligare några lager av trolleri. Jag vågar nästan lova att det här är en 100-poängare vad tiden lider, när syran rundats av, tanninerna satt sig och frukten tar form av en utsökt filharmonisk orkester, snarare än en energisk solist. Välbyggt för “the long haul”, och inget vin jag någonsin kommer glömma.

Skrev lite mer om detta vin och Mollydooker tidigare idag, här.

Hustruns födelsedag på Alte Liebe i Yokohama. Här är de flesta av aftonens rätter, missade Granité på "Green Apples", Crêpes Suzette och Mignardises:

original_e4c5f0e4-ca83-4365-9166-a5898bce2f60_PXL_20250113_100855602.jpgPXL_20250113_101212016.jpgPXL_20250113_102048528 (1).jpgPXL_20250113_103338626.jpgPXL_20250113_104836387.jpgPXL_20250113_111054439.jpg

1. Rödbetor, magi och italiensk skinka.
2. Fisksoppa med utseendet av en espresso.
3. Djupfriterade torskspermasäckar och välvalda grönsaker. Subtil curry-kryddning.
4. Kobako krabba med risotto.
5. Kvällens vinnare: KUE (otroligt god fisk) i en magisk dashi ("japansk saltfri buljong").
6. Oh Deer!

Start Chat GPT o1​

KUE (九絵/クエ) är i grunden en typ av grouper, ofta kallad “Longtooth Grouper” (vetenskapligt namn Epinephelus bruneus eller Hyporthodus septemfasciatus, beroende på klassificering). I Sverige finns inget allmänt vedertaget svenskt namn för den här specifika arten, eftersom den är ovanlig i svenska vatten och sällan förekommer på den svenska marknaden.

Om man översätter det engelska namnet “Longtooth Grouper” rakt av blir det ”långtandad havsabborre”, men detta är mer en direkt översättning än en etablerad svensk benämning. I praktiken lär man därför oftast stöta på fisken under sitt engelska namn (Longtooth Grouper) eller det japanska namnet KUE.

KUE.jpg

Stopp Chat GPT o1​

...illustrationen gjordes av Chat GPT 4o eftersom o1 enbart fixar extremt fula ASCII-illustrationer...


Drack ju också ett glas medhavd Rivesaltes ! ! !​

1984 Riveyrac, Rivesaltes, 94p
Färg: Coca Cola Zero utan bubblor.
Nos: Stor, rik doft av Grenache, Rivesaltisk kryddighet och mängder av torkad frukt.
Miun: Oförlöst och väldigt ung, med några gnuttor spännnade mognadstoner i sig. Bra balans mellan sötma och syra. Rejält gott, men lär växa på sig under de månader jag klarar av att hålla mig från att dricka upp den...

Hoppas verkligen att den microoxidation jag nu utsätter den för (ståendes under kork) förlöser den - iaf delvis.

PXL_20250113_060436516.PORTRAIT~2 (1).jpg
 
Last edited:

Sebran

Medlem

2019 Domaine Charles Audoin Marsannay Clos du Jeu


Dag 1: Direkt ur flaskan ner i Riedel Old World PN så smakar vinet körsbärslikör och syran är relativt skarp. Med 1-2 timmars luft backar frukten undan och vinet domineras både doft och smak istället av en påtaglig sälta, typ som spad/sky från en köttgryta, olivtapenad och jordiga toner. Det är angenämt, men lite enkelspårigt och jag hade önskat mig lite mer frukt för att balansera upp det.

Dag 2: Nu är frukten tillbaka, både körsbär och plommon, men inte alls lika skarpt och likörigt som vid öppning utan med bra balans och ett djup som inte fanns dag 1. De köttiga inslagen finns också kvar i bakgrunden och smälter ihop fint med frukten till en harmonisk helhet. Eftersmaken är medellång och munkänslan är betydligt mjukare och charmigare än dag 1.

Bra bourgogne för under 500kr är inte lätt att hitta och denna levererar enligt förväntningarna. Samtidigt känner jag inte något större sug att fylla på ytterligare, eftersom jag personligen gillar en något rödbärigare karaktär.

Edit: Jag kan även nämna att jag tidigare under förra året drack en 2017 Sylvain Pataille Clos du Roy och den var ännu mörkare med mer blåbär och björnbär. Minst lika god, men annan stil.
 
Last edited:
Toppen