Senaste nytt
finewines.se

This is a sample guest message. Register a free account today to become a member! Once signed in, you'll be able to participate on this site by adding your own topics and posts, as well as connect with other members through your own private inbox!

  • Som flera kanske har märkt är sig finewines.se inte sig likt rent utseendemässigt! En uppgradering av forumets mjukvara har genomförts och temat kommer successivt att uppdateras för att bättre matcha vår tidigare färgprofil! Eventuella buggar eller feedback tas tacksamt emot i den här forumtråden!

Idag dricker vi, provningsnoteringar och diskussioner

Crist(al)ian 77

50 Shades of Grape
Administratör
Vinprovning på Systembolaget igår med temat Bourgogne - the ultimate expression.

Det var uppdelat i tre matcher.
Match 1: Jadot Beaune 1er cru Celebration 2018 vs Jadot Beaune 1er cru Couchereaux 2022
Matchens vinnare blev vin 2, men personligen föredrog jag vin 1 pga lite mer mognad. 2018 är i princip drickfärdig nu med fin balans och komplexitet, medan jag upplevde 2022an som lite för ung och stjälkig för min personliga smak, även om frukten redan nu var briljant och juicig. Jag skulle inte bli förvånad om Couchereaux springer förbi Celebration om några år.

Match 2: Lafarge Volnay 5 climats 2021 vs Brisset Volnay Caillerets 2016 vs Fontaine-Gagnard Volnay Clos des Chenes 2022
Lafarge fick minst antal röster, Brisset hamnade på en andraplats och kvällen totalvinnare bland samtliga viner blev Fontaine-Gagnard. Jag tyckte att Lafarge hade lite för tunn frukt och för mycket fattoner (kaffe, kakao), inte värd sitt höga pris för 2145kr. Brisset och F-G hade ganska likartad karaktär, där den förstnämnde var mer utvecklad och harmonisk tack vare 6 år extra i flaskan. Doften var som att sniffa i en teburk med söderblandning, rosor och apelsin samt söta örter och kryddor. Relativt stram mineralisk ryggrad och en briljant syra, allt i fin balans. F-G med briljant frukt, men väldigt primär och mår nog bra av 5 år på rygg.

Match 3: Sauzet Bourgogne Blanc 2022 vs Arnaud Ente bourgogne blanc 2020
Sauzet stor vinnare här och endast en ynka röst bland 16 personer för Arnaud Ente, som var provningens dyraste vin för 3000kr. Arnaud Ente fermenterar och lagrar tydligen detta vin i glasbehållare för att ge frukten ett så rent uttryck som möjligt. Det låter kul i teorin, men i praktiken är det ju så att en icke-aromatisk druva som Chardonnay inte har en särskilt komplex eller spännande fruktkaraktär som kan motivera detta galna pris. Sauzets BB var kvällens billigaste vin för 479kr och alla var överens om att detta var en mycket typisk representation av en vit bourgogne med bra qpr.


Visa bifogad bild 33759


Några avslutande tankar kring vit bourgogne som säkert är ganska kontroversiella. Jag har nu varit på flertalet blindprovningar med vita bourgogner, från village till Montrachet och allt däremellan. Något som verkligen har varit påtagligt för min del är att korrelationen mellan pris och kvalitet har varit väldigt låg. Jag har inte upplevt att varken jag eller de andra deltagarna har kunnat urskilja en Grand Cru från en 1er cru, även om priset ofta är 5 gånger så högt.

Min egen reflektion kring detta är att cru-systemet, åtminstone för vit bourgogne, är överskattat och extremt överprisat. Det snackas så mycket om terroir i bourgogne och hur jordmån och mikroklimat styr det slutliga vinet, men min misstanke är att Chardonnaydruvans icke-aromatiska profil förmodligen inte har större påverkan än alla övriga verktyg som vinmakaren har till sitt förfogande, bara för att nämna några viktiga exempel nedan:
  • Druvornas mognad vid skörden
  • Mängden ny ek samt tid på jästfällningen
  • hela klasar eller avstjälkning vid pressningen
  • Tidpunkten för malolaktisk jäsning
Ju mer vit bourgogne jag provar desto mindre förtroende har jag för cru-systemet och korrelationen mellan pris och kvalitet. Vit bourgogne handlar för mig huvudsakligen om vinmakning där vinmakarens stil styr vinets karaktär mycket mer än något annat, medan den icke-aromatiska druvan Chardonnay har en ganska medioker förmåga att uttrycka växtplatsens karaktär och därför endast blir ett verktyg bland alla andra som vinmakaren har till sitt förfogande.

Det är detta som för mig skiljer vit bourgogne från röd bourgogne, eftersom Pinot Noir har en synnerligen bra förmåga att uttrycka växtplatsens unika karaktär tack vare sin ytterst aromatiska och nyanserade fruktprofil.

Nu har jag rantat tillräckligt om vit bourgogne :D gott kan det vara hur som helst, men för egen del ser jag ingen poäng med att lägga några stora pengar på dessa viner framöver.

Jag håller med dig nästan om allt och för mig är det inte alls kontroversiellt att säga att det är vinmakningen som är avgörande. För mig gäller det allt vin. Finns ju fler faktorer som storleken på faten samt andel svavel och socker, gäller åtminstone i champagne. Vit bourgogne är väldigt gott helt enkelt! Statistiskt är Merså mitt favoritområde men det beror nog mer på att de vågar skörda sent och inte är rädda för ek!:cool:

Bourgogne Blanc brukar definitivt vara enklare men jag utgår från att vinmakningen är annorlunda med som i Chablis där Petit Chablis oftast är skittrist, men vinmakningen är samtidigt diametralt motsatt en GC. Ståltankar, kort tid på jästen, stor volym etc. Detta är väl pudelns kärna att vinmakarna redan från början bestämmer vilket vin som är bäst och behandlar druvmaterialet helt olika och får därför olika resultat. Släng Petitdruvorna i Le Closfaten och omvänt så får vi se vad som händer... När det gäller skillanden mellan PC och GC så är vinmakningen mer lik och därför är det svårare att känna någon skillnad enligt min teori.

När det gäller röd burgis har jag inte tillräckligt med erfarenhet men jag är beredd att säga att vinmakningen även där är det viktigaste. De få gångerna jag har varit på pinotprovning med hela världen som tema så är det tillräckligt svårt för alla att skilja Bourgogne från resten av världen blint. Diskussionerna om terroir brukar därför lysa med sin frånfaro. Är visserligen samma på provningar med chardonnay eller bubbel från hela världen.:ängel:

Ergo: det är därför riesling ska ekas på ordentligt!:D:kyss:;)
 
Match 2: Lafarge Volnay 5 climats 2021 vs Brisset Volnay Caillerets 2016 vs Fontaine-Gagnard Volnay Clos des Chenes 2022
Lafarge fick minst antal röster, Brisset hamnade på en andraplats och kvällen totalvinnare bland samtliga viner blev Fontaine-Gagnard. Jag tyckte att Lafarge hade lite för tunn frukt och för mycket fattoner (kaffe, kakao), inte värd sitt höga pris för 2145kr. Brisset och F-G hade ganska likartad karaktär, där den förstnämnde var mer utvecklad och harmonisk tack vare 6 år extra i flaskan. Doften var som att sniffa i en teburk med söderblandning, rosor och apelsin samt söta örter och kryddor. Relativt stram mineralisk ryggrad och en briljant syra, allt i fin balans. F-G med briljant frukt, men väldigt primär och mår nog bra av 5 år på rygg.

Med två stycken Cinq Climats 2021 där hemma, får man alltså intala sig att kaffe och kakao är Da Thing! ;)
Tack för rapporten!
 

Foley

Medlem
Vinprovning på Systembolaget igår med temat Bourgogne - the ultimate expression.

Det var uppdelat i tre matcher.
Match 1: Jadot Beaune 1er cru Celebration 2018 vs Jadot Beaune 1er cru Couchereaux 2022
Matchens vinnare blev vin 2, men personligen föredrog jag vin 1 pga lite mer mognad. 2018 är i princip drickfärdig nu med fin balans och komplexitet, medan jag upplevde 2022an som lite för ung och stjälkig för min personliga smak, även om frukten redan nu var briljant och juicig. Jag skulle inte bli förvånad om Couchereaux springer förbi Celebration om några år.

Match 2: Lafarge Volnay 5 climats 2021 vs Brisset Volnay Caillerets 2016 vs Fontaine-Gagnard Volnay Clos des Chenes 2022
Lafarge fick minst antal röster, Brisset hamnade på en andraplats och kvällen totalvinnare bland samtliga viner blev Fontaine-Gagnard. Jag tyckte att Lafarge hade lite för tunn frukt och för mycket fattoner (kaffe, kakao), inte värd sitt höga pris för 2145kr. Brisset och F-G hade ganska likartad karaktär, där den förstnämnde var mer utvecklad och harmonisk tack vare 6 år extra i flaskan. Doften var som att sniffa i en teburk med söderblandning, rosor och apelsin samt söta örter och kryddor. Relativt stram mineralisk ryggrad och en briljant syra, allt i fin balans. F-G med briljant frukt, men väldigt primär och mår nog bra av 5 år på rygg.

Match 3: Sauzet Bourgogne Blanc 2022 vs Arnaud Ente bourgogne blanc 2020
Sauzet stor vinnare här och endast en ynka röst bland 16 personer för Arnaud Ente, som var provningens dyraste vin för 3000kr. Arnaud Ente fermenterar och lagrar tydligen detta vin i glasbehållare för att ge frukten ett så rent uttryck som möjligt. Det låter kul i teorin, men i praktiken är det ju så att en icke-aromatisk druva som Chardonnay inte har en särskilt komplex eller spännande fruktkaraktär som kan motivera detta galna pris. Sauzets BB var kvällens billigaste vin för 479kr och alla var överens om att detta var en mycket typisk representation av en vit bourgogne med bra qpr.


Visa bifogad bild 33759


Några avslutande tankar kring vit bourgogne som säkert är ganska kontroversiella. Jag har nu varit på flertalet blindprovningar med vita bourgogner, från village till Montrachet och allt däremellan. Något som verkligen har varit påtagligt för min del är att korrelationen mellan pris och kvalitet har varit väldigt låg. Jag har inte upplevt att varken jag eller de andra deltagarna har kunnat urskilja en Grand Cru från en 1er cru, även om priset ofta är 5 gånger så högt.

Min egen reflektion kring detta är att cru-systemet, åtminstone för vit bourgogne, är överskattat och extremt överprisat. Det snackas så mycket om terroir i bourgogne och hur jordmån och mikroklimat styr det slutliga vinet, men min misstanke är att Chardonnaydruvans icke-aromatiska profil förmodligen inte har större påverkan än alla övriga verktyg som vinmakaren har till sitt förfogande, bara för att nämna några viktiga exempel nedan:
  • Druvornas mognad vid skörden
  • Mängden ny ek samt tid på jästfällningen
  • hela klasar eller avstjälkning vid pressningen
  • Tidpunkten för malolaktisk jäsning
Ju mer vit bourgogne jag provar desto mindre förtroende har jag för cru-systemet och korrelationen mellan pris och kvalitet. Vit bourgogne handlar för mig huvudsakligen om vinmakning där vinmakarens stil styr vinets karaktär mycket mer än något annat, medan den icke-aromatiska druvan Chardonnay har en ganska medioker förmåga att uttrycka växtplatsens karaktär och därför endast blir ett verktyg bland alla andra som vinmakaren har till sitt förfogande.

Det är detta som för mig skiljer vit bourgogne från röd bourgogne, eftersom Pinot Noir har en synnerligen bra förmåga att uttrycka växtplatsens unika karaktär tack vare sin ytterst aromatiska och nyanserade fruktprofil.

Nu har jag rantat tillräckligt om vit bourgogne :D gott kan det vara hur som helst, men för egen del ser jag ingen poäng med att lägga några stora pengar på dessa viner framöver.
Väldigt kul formulerat och jag köper stora delar av resonemanget, framförallt prismässigt numera, även om jag nog är av lite annan uppfattning vad gäller upplevelse. Jag köper numera mest bourgogne blanc då jag, liksom tidigare medlemmar redan nämnt, tycker det är oerhört gott. Däremot upplever jag att de vita grand cru viner jag har druckit har haft en höjd som inte alla 1:er cruerna i samma utsträckning haft, särskilt med lite ålder. En vit grand cru i bra ålder (efter 3-4 år och uppåt i källaren) garanterar en fantastisk upplevelse på ett sätt som inte vit 1:er cru kommer göra, i min gom. Jag har haft svårare att förstå storheten i röd grand cru vs 1:er cru, baserat på mina erfarenheter.
 

isak

Medlem
Jag håller med dig nästan om allt och för mig är det inte alls kontroversiellt att säga att det är vinmakningen som är avgörande. För mig gäller det allt vin. Finns ju fler faktorer som storleken på faten samt andel svavel och socker, gäller åtminstone i champagne. Vit bourgogne är väldigt gott helt enkelt! Statistiskt är Merså mitt favoritområde men det beror nog mer på att de vågar skörda sent och inte är rädda för ek!:cool:

Bourgogne Blanc brukar definitivt vara enklare men jag utgår från att vinmakningen är annorlunda med som i Chablis där Petit Chablis oftast är skittrist, men vinmakningen är samtidigt diametralt motsatt en GC. Ståltankar, kort tid på jästen, stor volym etc. Detta är väl pudelns kärna att vinmakarna redan från början bestämmer vilket vin som är bäst och behandlar druvmaterialet helt olika och får därför olika resultat. Släng Petitdruvorna i Le Closfaten och omvänt så får vi se vad som händer... När det gäller skillanden mellan PC och GC så är vinmakningen mer lik och därför är det svårare att känna någon skillnad enligt min teori.

När det gäller röd burgis har jag inte tillräckligt med erfarenhet men jag är beredd att säga att vinmakningen även där är det viktigaste. De få gångerna jag har varit på pinotprovning med hela världen som tema så är det tillräckligt svårt för alla att skilja Bourgogne från resten av världen blint. Diskussionerna om terroir brukar därför lysa med sin frånfaro. Är visserligen samma på provningar med chardonnay eller bubbel från hela världen.:ängel:

Ergo: det är därför riesling ska ekas på ordentligt!:D:kyss:;)
På temat ekad riesling: finns det någon/några särskilda producenter man borde rikta sin uppmärksamhet mot? Jag har nyligen börjat prova flaskor från Von Winnings sortiment av erste lage riesling och har varit väldigt nöjd med dem buteljer som har tömts!
 

mackan92

Medlem
På temat ekad riesling: finns det någon/några särskilda producenter man borde rikta sin uppmärksamhet mot? Jag har nyligen börjat prova flaskor från Von Winnings sortiment av erste lage riesling och har varit väldigt nöjd med dem buteljer som har tömts!
Von Winning är nog ensam i sitt slag att våga trycka på med så mycket ek. Tror det tuffaste du kan få på är Marmar (Ungeheur) och Ozyetra (Pechstein) med undantag OTC-serien som i sig är svår att få vantarna på. Men med det sagt så behöver du också frukt som står emot all fat vilket jag idag endast tror viner från Pfalz klarar av.
 

Crist(al)ian 77

50 Shades of Grape
Administratör
På temat ekad riesling: finns det någon/några särskilda producenter man borde rikta sin uppmärksamhet mot? Jag har nyligen börjat prova flaskor från Von Winnings sortiment av erste lage riesling och har varit väldigt nöjd med dem buteljer som har tömts!
FX Pichler Unendlich är vinet som ligger närmast, tyvärr svindyr nu för tiden om man får tag på den så testa M i stället. Lite mildare med eken men min favorit av all riesling (och även av pinot gris) är Zind-Humbrechts Clos Saint Urbain. Mycket bra terroir i den vingården...:ängel:
 

Jesper L

Medlem
Alto Moncayo 2016

Svulstig och maffig men med härligt integrerade tanniner. Minns när jag drack senaste för 3 år sedan att tanninerna var tuffa men det här är bara ren njutning.

Fick en smärre chock när jag såg att senaste årgången gått upp till 500 kr!

Det finns lite hintar av vanilj som jag störde mig på vid tidigare flaskor men nu har det lugnat sig och frukten tar över. Det är främst plommon och läder toner som dominerar. Frugan ville ha ett vin som var mer åt håll käften hållet och det fick blev det. Jäklar vad gott det här har blivit efter 5 år på rygg.

1738956482248.jpeg
 

StefanAkiko

Återgår till pendeldrickning post-COVID.
PXL_20250207_100314743.jpg


2015 Huchet Muscadet från Cru Communeaux Monnieres-Saint Fiacre, 100 p (hustrun ca 85p)
Som att dricka ren mineralia, slicka på stendamm, med bra syrastruktur och en liten mogen frukt som stabilisator i bakgrunden. Älskar detta!
Ren essens av den typ av Muscadet jag går igång på. Helt enkelt buteljerad magi. Behöver köpa flera lådor av detta då jag bara har 8 flaskor kvar och prislappen dessutom är ytterst modest.
Ett av världens absolut bästa torra vita viner!

Hustruns invändning är som de som saknar sensoriskt system för denna typ av vin: "vattnigt generiskt enkelt vin, med bra syror."

Då man ser det, ja då SER man det 🥰

2011 Gerard Bertrand La Forge, Corbières Boutenac, 97p
Äntligen har detta vin från Languedoc's powerhouse kommit samman. Har en flaska auktionsfynd kvar att njuta av så långt in i framtiden som jag klarar av att vänta...
Mörkt svartröd utan tecken på tegling.
Stor plommonig doft som fyllde hela köket och utlovade opulens på högsta nivå.
I munnen var det ett strävt härke innan dekantering. Efter några timmar lugnade detta fullblod ned sig och blev domesticerad. otroligt långt och vackert vin för oss som gillar kralliga saker från gång till annan. Plommon, Bdx-jord (inte svårt gissa på 2003 Bdx eller swullig CS från Australien/Napa) och begynnande toner av kryddig piptobak. Ingenting av La Garrigue. Sammetslena tanniner, muskelpaket med gott om solsken och nätt alkoholvärme.

Syrah märks knappt trots sina 50% (resten Carignan och Grenache) och min gissning är att detta vin står sig väl också om 20 år, trots att årgången räknas som 'svag' i Languedoc.



Fredagsmiddagen avnjöts hos Chez Oka, en restaurang som med grundaren hade en Michelinstjärna, men som inte längre har kvar den. Avsevärt bättre mat än vad prislappen anger (~600 kr per person + corkage) och hade lätt kvalat in som en/två stjärnor i Europa. Drivs av ett par. Restaurangen har sex bord och rymmer således maximalt 12 gäster.

Maten:
PXL_20250207_093811827.jpgPXL_20250207_094747618.jpgPXL_20250207_100208169.jpgPXL_20250207_101720328.jpgPXL_20250207_103407593.jpgPXL_20250207_110403453.jpg
 
Last edited:

LeChat

Medlem
IMG_6816.jpeg

2012 Château Brane-Cantenac

Drack denna senast i april 2022 och tänkte då att jag skulle vänta 5 år innan nästa flaska. Nåja, det blev iallafall nästan 3 år.
Minns att jag gillade den. Mycket för dess goda fattoner och slanka elegans.

Även om 13 år många gånger är i minsta laget för en klassad bordeaux så tycker jag mig känna att den mognat lite sen sist. Samtidigt ger bettet i tanninerna och energin i syran det positiva hos ett yngre vin, och som helhet träffar det väldigt rätt i min mun.
Men förmodligen inga problem att lagra tio år till om man så önskar.

Blir fin till klassiskt tilltugg i form av grillad entrecote och hemslagen bea.
 
Last edited:

Patrik Sellin

fd Innertällmo Bryggeri
Lite måndagspinot:
ignis.jpg

2021 Storm Wines Pinot Noir Ignis: Jord, jordgubbe, läder, pomerans, sötlakrits och hallon. Hög syra, varsamma fat, fin längd och integrerade tannier. Mycket tillgängligt och mycket gott. 93+p

Var i Hemel-en-Aarde för två veckor sedan och var med på "A Celebration of Pinot Noir & Chardonnay" (rekommenderas starkt). Träffade Hannes och provade Ignis 2022 tillsammans med Ridge och Vrede.
Storm pinot.jpg

Hannes Storm är den enda som gör vin från alla tre regionerna i Hemel-en-Aarde. I årgång 2022 var Ignis bäst. Bland chardonnayerna tycker jag att Ridge är bäst.
Vi tog en masterclass med lite äldre pinoter. I Sydafrika blir detta 4-5 år, förutom Hamilton Russell som slängde in en 2005. Jag tycker inte att de äldre vinerna hade något mer att erbjuda än de senaste årgångarna. Om det beror på att Sydafrikansk pinot mognar snabbt eller på att producenterna gör bättre viner nu än för ett par år sedan får vara osagt.
Lite kul är också att Storm är hyllvärmare i beställningssortimentet i Sverige, medan de är omöjliga att få tag på på plats.
Jag tycker att chardonnay från 2023 genomgående var mycket bättre än de från 2022 från alla producenter som hade båda framme. För pinot är skillnaden mellan årgångarna inte lika uppenbar.
 

Sebran

Medlem
Lite måndagspinot:
Visa bifogad bild 33801
2021 Storm Wines Pinot Noir Ignis: Jord, jordgubbe, läder, pomerans, sötlakrits och hallon. Hög syra, varsamma fat, fin längd och integrerade tannier. Mycket tillgängligt och mycket gott. 93+p

Var i Hemel-en-Aarde för två veckor sedan och var med på "A Celebration of Pinot Noir & Chardonnay" (rekommenderas starkt). Träffade Hannes och provade Ignis 2022 tillsammans med Ridge och Vrede.
Visa bifogad bild 33802
Hannes Storm är den enda som gör vin från alla tre regionerna i Hemel-en-Aarde. I årgång 2022 var Ignis bäst. Bland chardonnayerna tycker jag att Ridge är bäst.
Vi tog en masterclass med lite äldre pinoter. I Sydafrika blir detta 4-5 år, förutom Hamilton Russell som slängde in en 2005. Jag tycker inte att de äldre vinerna hade något mer att erbjuda än de senaste årgångarna. Om det beror på att Sydafrikansk pinot mognar snabbt eller på att producenterna gör bättre viner nu än för ett par år sedan får vara osagt.
Lite kul är också att Storm är hyllvärmare i beställningssortimentet i Sverige, medan de är omöjliga att få tag på på plats.
Jag tycker att chardonnay från 2023 genomgående var mycket bättre än de från 2022 från alla producenter som hade båda framme. För pinot är skillnaden mellan årgångarna inte lika uppenbar.

Tack för rapporten, Hemel en Aarde är ju en favoritregion och Storm har jag en hel del av i källaren. Drack Storm Vrede Chardonnay 2022 nu i helgen och tyckte den var bra, men kanske inte riktigt värd 500kr. Däremot tycker jag att deras Pinots alltid ger bra värde. Kunde du jämföra Storms pinots mot andra producenter, t.ex. Hamilton Russell, Crystallum eller Newton Johnson?
 

Patrik Sellin

fd Innertällmo Bryggeri
Tack för rapporten, Hemel en Aarde är ju en favoritregion och Storm har jag en hel del av i källaren. Drack Storm Vrede Chardonnay 2022 nu i helgen och tyckte den var bra, men kanske inte riktigt värd 500kr. Däremot tycker jag att deras Pinots alltid ger bra värde. Kunde du jämföra Storms pinots mot andra producenter, t.ex. Hamilton Russell, Crystallum eller Newton Johnson?
Jag tyckte att Ridge var bättre än Vrede när det gäller chardonnay. Köpte därför några från systemet.
Crystallum var inte med. De gör inte sina viner i Hemel-en-Aarde även om druvorna kommer därifrån.
I övrigt är det stora likheter mellan vinerna från alla producenter, både för Pinot och Chardonnay. Många av vinmakarna har börjat hos Hamilton Russell och de är nog ganska influerade av varandra. Alla är rätt försiktiga med faten och inga av vinerna är särskilt tanninstinna, så de funkar bra att dricka unga.
På masterclassen hade de en diskussion om hur länge vinerna kunde lagras och det var ingen som egentligen visste eftersom de flesta inte har hållit på så länge. 2005 Hamilton Russell hade dock drag av en Bourgogne från 80-talet, så det verkar som om de utvecklas fort.
Storms Pinoter har lite mer komplexitet än de andra. Det finns någon ytterligare dimension.
Hamilton Russell var också mycket bra. Jag tycker att det känns som om 20-talsårgångarna är bättre än de från torrperioden.
Newton Johnson gör bra viner, men jag tycker att de är bättre på chardonnay än på pinot. Deras CWG var den bästa chardonnayen jag testade. Family Vineyards 2023 lär väl dyka upp på systemet snart och jag tycker att den är ett klart snäpp upp från 2022.
Ataraxia gör en Whole Cluster Pinot noir och en Skin Contact Chardonnay som sticker ut lite från mängden.
Cap Maritime finns på systemet och båda är bra.
 

JonasBo

Medlem
Jag tyckte att Ridge var bättre än Vrede när det gäller chardonnay. Köpte därför några från systemet.
Crystallum var inte med. De gör inte sina viner i Hemel-en-Aarde även om druvorna kommer därifrån.
I övrigt är det stora likheter mellan vinerna från alla producenter, både för Pinot och Chardonnay. Många av vinmakarna har börjat hos Hamilton Russell och de är nog ganska influerade av varandra. Alla är rätt försiktiga med faten och inga av vinerna är särskilt tanninstinna, så de funkar bra att dricka unga.
På masterclassen hade de en diskussion om hur länge vinerna kunde lagras och det var ingen som egentligen visste eftersom de flesta inte har hållit på så länge. 2005 Hamilton Russell hade dock drag av en Bourgogne från 80-talet, så det verkar som om de utvecklas fort.
Storms Pinoter har lite mer komplexitet än de andra. Det finns någon ytterligare dimension.
Hamilton Russell var också mycket bra. Jag tycker att det känns som om 20-talsårgångarna är bättre än de från torrperioden.
Newton Johnson gör bra viner, men jag tycker att de är bättre på chardonnay än på pinot. Deras CWG var den bästa chardonnayen jag testade. Family Vineyards 2023 lär väl dyka upp på systemet snart och jag tycker att den är ett klart snäpp upp från 2022.
Ataraxia gör en Whole Cluster Pinot noir och en Skin Contact Chardonnay som sticker ut lite från mängden.
Cap Maritime finns på systemet och båda är bra.
Jag har tänkt att köpa pinot noir och chardonnay från Sydafrika i år. Har siktat in mig på Crystallum då jag gillar stilen på Peter Max men finns kanske andra producenter att snegla på?! Catherine Marshalls Pinot är ju rätt bra i smak och pris.
 

MartinBz

Medlem
Jag har tänkt att köpa pinot noir och chardonnay från Sydafrika i år. Har siktat in mig på Crystallum då jag gillar stilen på Peter Max men finns kanske andra producenter att snegla på?! Catherine Marshalls Pinot är ju rätt bra i smak och pris.
Jag har verkligen uppskattat Kershaws viner, både vad det gäller pinot och chardonnay (jag har druckit de han kallar "clonal selection"). Om du inte har provat så kan det vara värt ett försök.
 
Jag har tänkt att köpa pinot noir och chardonnay från Sydafrika i år. Har siktat in mig på Crystallum då jag gillar stilen på Peter Max men finns kanske andra producenter att snegla på?! Catherine Marshalls Pinot är ju rätt bra i smak och pris.
Som tidigare nämnts – Hamilton Russell!
 
Toppen