Vinprovning på Systembolaget igår med temat Bourgogne - the ultimate expression.
Det var uppdelat i tre matcher.
Match 1: Jadot Beaune 1er cru Celebration 2018 vs Jadot Beaune 1er cru Couchereaux 2022
Matchens vinnare blev vin 2, men personligen föredrog jag vin 1 pga lite mer mognad. 2018 är i princip drickfärdig nu med fin balans och komplexitet, medan jag upplevde 2022an som lite för ung och stjälkig för min personliga smak, även om frukten redan nu var briljant och juicig. Jag skulle inte bli förvånad om Couchereaux springer förbi Celebration om några år.
Match 2: Lafarge Volnay 5 climats 2021 vs Brisset Volnay Caillerets 2016 vs Fontaine-Gagnard Volnay Clos des Chenes 2022
Lafarge fick minst antal röster, Brisset hamnade på en andraplats och kvällen totalvinnare bland samtliga viner blev Fontaine-Gagnard. Jag tyckte att Lafarge hade lite för tunn frukt och för mycket fattoner (kaffe, kakao), inte värd sitt höga pris för 2145kr. Brisset och F-G hade ganska likartad karaktär, där den förstnämnde var mer utvecklad och harmonisk tack vare 6 år extra i flaskan. Doften var som att sniffa i en teburk med söderblandning, rosor och apelsin samt söta örter och kryddor. Relativt stram mineralisk ryggrad och en briljant syra, allt i fin balans. F-G med briljant frukt, men väldigt primär och mår nog bra av 5 år på rygg.
Match 3: Sauzet Bourgogne Blanc 2022 vs Arnaud Ente bourgogne blanc 2020
Sauzet stor vinnare här och endast en ynka röst bland 16 personer för Arnaud Ente, som var provningens dyraste vin för 3000kr. Arnaud Ente fermenterar och lagrar tydligen detta vin i glasbehållare för att ge frukten ett så rent uttryck som möjligt. Det låter kul i teorin, men i praktiken är det ju så att en icke-aromatisk druva som Chardonnay inte har en särskilt komplex eller spännande fruktkaraktär som kan motivera detta galna pris. Sauzets BB var kvällens billigaste vin för 479kr och alla var överens om att detta var en mycket typisk representation av en vit bourgogne med bra qpr.
Visa bifogad bild 33759
Några avslutande tankar kring vit bourgogne som säkert är ganska kontroversiella. Jag har nu varit på flertalet blindprovningar med vita bourgogner, från village till Montrachet och allt däremellan. Något som verkligen har varit påtagligt för min del är att korrelationen mellan pris och kvalitet har varit väldigt låg. Jag har inte upplevt att varken jag eller de andra deltagarna har kunnat urskilja en Grand Cru från en 1er cru, även om priset ofta är 5 gånger så högt.
Min egen reflektion kring detta är att cru-systemet, åtminstone för vit bourgogne, är överskattat och extremt överprisat. Det snackas så mycket om terroir i bourgogne och hur jordmån och mikroklimat styr det slutliga vinet, men min misstanke är att Chardonnaydruvans icke-aromatiska profil förmodligen inte har större påverkan än alla övriga verktyg som vinmakaren har till sitt förfogande, bara för att nämna några viktiga exempel nedan:
Ju mer vit bourgogne jag provar desto mindre förtroende har jag för cru-systemet och korrelationen mellan pris och kvalitet. Vit bourgogne handlar för mig huvudsakligen om vinmakning där vinmakarens stil styr vinets karaktär mycket mer än något annat, medan den icke-aromatiska druvan Chardonnay har en ganska medioker förmåga att uttrycka växtplatsens karaktär och därför endast blir ett verktyg bland alla andra som vinmakaren har till sitt förfogande.
- Druvornas mognad vid skörden
- Mängden ny ek samt tid på jästfällningen
- hela klasar eller avstjälkning vid pressningen
- Tidpunkten för malolaktisk jäsning
Det är detta som för mig skiljer vit bourgogne från röd bourgogne, eftersom Pinot Noir har en synnerligen bra förmåga att uttrycka växtplatsens unika karaktär tack vare sin ytterst aromatiska och nyanserade fruktprofil.
Nu har jag rantat tillräckligt om vit bourgognegott kan det vara hur som helst, men för egen del ser jag ingen poäng med att lägga några stora pengar på dessa viner framöver.
Jag håller med dig nästan om allt och för mig är det inte alls kontroversiellt att säga att det är vinmakningen som är avgörande. För mig gäller det allt vin. Finns ju fler faktorer som storleken på faten samt andel svavel och socker, gäller åtminstone i champagne. Vit bourgogne är väldigt gott helt enkelt! Statistiskt är Merså mitt favoritområde men det beror nog mer på att de vågar skörda sent och inte är rädda för ek!
Bourgogne Blanc brukar definitivt vara enklare men jag utgår från att vinmakningen är annorlunda med som i Chablis där Petit Chablis oftast är skittrist, men vinmakningen är samtidigt diametralt motsatt en GC. Ståltankar, kort tid på jästen, stor volym etc. Detta är väl pudelns kärna att vinmakarna redan från början bestämmer vilket vin som är bäst och behandlar druvmaterialet helt olika och får därför olika resultat. Släng Petitdruvorna i Le Closfaten och omvänt så får vi se vad som händer... När det gäller skillanden mellan PC och GC så är vinmakningen mer lik och därför är det svårare att känna någon skillnad enligt min teori.
När det gäller röd burgis har jag inte tillräckligt med erfarenhet men jag är beredd att säga att vinmakningen även där är det viktigaste. De få gångerna jag har varit på pinotprovning med hela världen som tema så är det tillräckligt svårt för alla att skilja Bourgogne från resten av världen blint. Diskussionerna om terroir brukar därför lysa med sin frånfaro. Är visserligen samma på provningar med chardonnay eller bubbel från hela världen.

Ergo: det är därför riesling ska ekas på ordentligt!
