This is a sample guest message. Register a free account today to become a member! Once signed in, you'll be able to participate on this site by adding your own topics and posts, as well as connect with other members through your own private inbox!
Kul att följa din nedgång i skumpaträsket!Ytterligare en BYOB i Simrishamn, med @Skaggs och Emma som värdar. Vi var sju personer, varav fyra närvarar på det här forumet: @MartinE @golfkompis och undertecknad. Skåne är definitivt en makt att räkna med i dessa sammanhang!
Huvudflighten för dagen bestod av sex bubbel. De första två var kända sedan innan. Vi körde två åt gången, men väntade tills alla var upphällda och avsmakade innan det avslöjades vad det var.
Visa bifogad bild 9271
#1 Charles Dufour, La Sauvage
2006 bas, deg. Mars 2016.
Öppnar upp med en otrevlig grappa-ton, som dock blåser bort efter ett tag. Lite smutsiga äpplen, viss fatighet, citron, grape. Bra och utvecklad på nosen. Röda bär dyker upp efter ett tag. Något tråkigare i smaken, med ganska kort eftersmak. Små, trevliga, bubblor dock. Vann inte på att bo någon timme i glaset.
Det var en BdB, vilket ingen av oss trodde, så det var ju rätt kul. 87p.
#2 Charles Dufour, Bistrøtage
2008 bas, deg. Maj 2016
Frisk, trevligt brödig, äppelfruktig. Kraftig syra, och bra eftersmak. På många sätt alldeles för ung. Mina noter blev tyvärr lite fattiga efter att jag konstaterat att det här var den bättre Dufouren. 88p.
#3 2006 Damien Hugot
Intensiv, fyllig nos. Mycket annorlunda jämfört med tidigare två. Vagt nötigt, bokna äpplen, ett päron, fat, vitmögelostkant, en del rostade toner (efter avslöjande hittade jag även kokos, men kanske bara för att jag gjorde det sist jag drack den här…). Öppnar upp sig fint med tid. Mycket återkommer i smaken, med pigg syra och trevliga bubblor. En riktigt bra champagne. Tredje gången jag dricker den här, och förstår varför det är en forumfavorit. Fick dock ingen igenkänningsfaktor. 90p.
#4 NV A.D. Coutelas, Cuvée Rebel
En bra konstig sak, som förvånade många. Det första jag skrev var “wtf?”. Mycket mynta/mint/eukalyptus/menthol-blandning av något slag. Öppnar upp till en viss blommighet. Blev aldrig klok på doften. På tungen var det till en början lite gräsigt, rotfrukter och grönsaker. Blev efter ett tag mer tilltalande. Riktigt bra syra, lång eftersmak. Definitivt mer intressant än gott. Flera runt bordet var utanför champagne i sina gissningar - jag tänkte rälig italienare (inte prosecco). 86p.
4 år på fat, 9 år på jästen (tror jag?). Ett på pappret seriöst vin! Mycket roligt och förvånande avslöjande.
Visa bifogad bild 9269
#5 1989 LeClerc Briant, Cuvée Divine
Färgen på den här gjorde mig genast lite varm inombords. Mycket expressiv doft, som inleder med lite burkchampinjoner men övergår så sakta till en klyshigt trevlig svampskog om hösten. En viss nötighet, torkad frukt, gamla äpplen, lite fat, svagt honungsaktig. Efter ett tag kommer en mycket distinkt kräftspadston fram. Mycket intressant! Smaken är mer av samma (minus svamp), och riktigt härligt rund och balanserad. Jag går igång stenhårt på sådant här. Äldsta årgångsskumpa jag druckit, visar det sig. WOTN för mig (även om nedanstående nog är det större vinet). 93p. Tack för det @MartinE !
#6 NV Jacquess Selosse, Substance
Deg. 9/3-2016 (senaste från FVL)
Mitt vin. Wow, alltså. Det är många blommor här, men fram för allt så är det ett helt växthus av hyacinther. Stundtals är det lite väl mycket (drar lite åt tvål, typ), och annat göms väl bakom den intensiva blommigheten. Utöver det märks den oxiderade tonen av, lite nötter, lite fatigt. Lime och citron. Vagt bränd, med lite karamell (några skrev “dumle” här, tror jag). Förvånansvärt öppen och utvecklad, även om det är många stängda lager bakom den stora och intensiva smaken och doften. Ett stort vin, med enorm potential. Smakade intressant nog ganska annorlunda jämfört med den degorgering jag drack i somras (2014, tror jag). Många runt bordet gissade Selosse, men inte på Substance. Blev WOTN (åtminstone för det som bubblade). Ett roligt vin att ta med! 93p.
Sedan gick vi över till en riktigt häftig rödvinsflight!
Visa bifogad bild 9272
#7 2001 Allegrini, La Poja
Tobak, svartpeppar, lakrits, grön paprika, “stendamm”, selleri, lite chili. Tyckte att det här var skitspännande, och jag var säker på att jag druckit det förut. Jag fick extrema 1986 Couly-Dutheil, Clos de l’Echo-vibbar. Doften var verkligen spot on. På tungan är det lite avrundat, lite på nedgående, mer syra än tanniner. Min gissning var ju åt skogen, men det var kul och mycket spännande (på pappret borde det inte vara så likt). 92p.
#8 1970 Bodegas Montecillo, Rioja Gran Reserva
Fy fasen vad roligt att ha dessa bredvid varandra. Gummi, oliver, mörkfruktigt, lite anis, en massa stall och gödsel. Grymt skitigt stundtals. En hel del fat, och lite härliga kryddor. Smaken är lite tunn i sig, även om eftersmaken hänger med bra.
Fanns inte på kartan att det här skulle vara så gammalt som det var. Var övertygad om att det var spanskt, och ville få det till en garnacha med lite ålder. Gissade Barranco Oscuro från sent 90-tal. Så kan det gå… Rioja är häftigt! 91p.
Ordinarie flighter slut, dags för bonusar!
#9 2012 Frank Cornelissen, MunJebel 9 bianco
Pizzavin, vilken det gjorde sig bra som. En kraftig orange sak, som var intressant tanninrik och tämligen bitter. Syran fanns nog där, men kändes lite gömd. Tog inga vidare noter. 87p.
#10 2013 Casa Pardet, Ancestral Chardonnay Anfora
Ett spanskt oranget bubbel med psykadelisk etikett. Jävligt konstigt vin. Mer intressant än gott. Inget betyg.
#11 NV Egly-Ouriet, Rosé
Deg. juli 2015.
@Skaggs var en mycket generös värd, och lät mig välja ett vin i källaren. Har hört att en del BYOBs slutar med topprosé. Vi tänkte att vi skulle köra det blint för @MartinE , men han kände igen typsnittet på en liten illa dold textsnutt och plockade således vinet direkt!
Tyvärr lider ju notskrivadet efter typ sex timmars vindrickande. Skrev följande: “rödbärig. !!! Intensiviteten !!!! +++ syra, tokung men superbra. 91p”
Visa bifogad bild 9270
Fantastiskt trevligt!
Kul att följa din nedgång i skumpaträsket!
Divine 89 har jag aldrig ens sett tidigare. Härligt kitchig etikett med som kontrasterar fint mot Selosses minimalism. Kul att du föll för Egly Rosé med, det var en av mina upptäckter förra året i standardskiktet.
För mig är det helt essentiellt med bra viner som går att dricka unga. Jag har hela nedre delen av vinskåpet fyllt med viner som skall ligga på rygg 5-15+ år! Där nere är det ca 1-2 grader varmare och jag inbillar mig att de kanske mognar liiite fortare där? Tror även att jag mentalt kan påverka mognadstiden genom att stirra på dem genom glaset när jag går förbi
Jag håller med om att det är kul med viner som går att dricka unga och att det är smart att förvara dem i en högre temperatur. Men hur ser egentligen ditt vinskåp ut? Fysikens lagar gäller ju även i en vinkyl, vilket innebär att det alltid är kallare längst ner och varmare högst upp! Har du separata temperaturzoner tänker jag mig att det inte borde gå att ställa in den nedre delen på en högre temperatur än den övre!?
Tillägg: Läste ditt inlägg en gång till nu. Du råkade kanske bara skriva där "nere" men menade där uppe?
Vanliga kylskåp är ju utformade så att de är kallare högst upp (där kylelementen sitter). Därav att man har mjölken överst och potatisen längst ner. Det är ju en ganska rationell konstruktion, eftersom kylan då gör ett hyfsat bra jobb på att distribuera sig själv.Du läste rätt. Jag vet inte om mitt vinkylskåp är inverterat på något sätt ( och därmed upphäver fysikens lagar) men jag har en Swisscave (energiklass A, 35db) 2 zoners (som jag är mkt nöjd med) där den större nedre delen är varmare (12-22 grader) och den mindre övre delen är kallare (5-12 grader). Kylen rymmer maximalt 210 Bdx men jag har konfigurerat den med 13 hyllor så jag kan max få in 145. Vi vet ju alla att det inte bara är std bdx out there.. Och den är FULL! Övre delen är satt på 8° och det innebär i praktiken ca 9° med 60-65% luftfuktighet. Den nedre delen är inställd på 12° och det innebär 12° högst upp och ca 15,4° längst ned med ca 55% luftfuktighet.
Intressant! I mina vinkylar (två med absorptionsteknik och en med kompressor) är det ca 1,5-2,5 grader kallare längst ner.Du läste rätt. Jag vet inte om mitt vinkylskåp är inverterat på något sätt ( och därmed upphäver fysikens lagar) men jag har en Swisscave (energiklass A, 35db) 2 zoners (som jag är mkt nöjd med) där den större nedre delen är varmare (12-22 grader) och den mindre övre delen är kallare (5-12 grader). Kylen rymmer maximalt 210 Bdx men jag har konfigurerat den med 13 hyllor så jag kan max få in 145. Vi vet ju alla att det inte bara är std bdx out there.. Och den är FULL! Övre delen är satt på 8° och det innebär i praktiken ca 9° med 60-65% luftfuktighet. Den nedre delen är inställd på 12° och det innebär 12° högst upp och ca 15,4° längst ned med ca 55% luftfuktighet.
Sunt vet jag inte. Det leder nog tyvärr till en ökad konsumtion Jag har massor av flaskor som jag vill stoppa in i den och då måste jag ju ta ut samma mängdAtt den är full ska du se som ett sundhetstecken
Det är väl det som är syftet - att dricka vin!Sunt vet jag inte. Det leder nog tyvärr till en ökad konsumtion
Som sagt - det är bara en tidsfråga innan du inser att du behöver ett skåp till!Jag har massor av flaskor som jag vill stoppa in i den och då måste jag ju ta ut samma mängd
Det måste jag testa!Visa bifogad bild 9291
2004 Elena Walch Alto Adige - Südtirol Kermesse
Drack ett mycket spännande vin igår.
Nötiga och lagom skitiga fat i riklig mängd. Perfekt avvägd mognadsfas med läder, torkat kött, björnbär och osande utedass som dominerade den första stunden för att därefter kompletteras av diverse kryddor, torkad frukt – hälsokostbutik – samt ceder, lakrits, tobak och violpastill. Blir inte klok på vinet. Komplext som tusan! Aromer kom och gick hela tiden och uttrycket förändrades från att initialt bo i Hermitage, därefter dra vidare till Bordeaux – efter att ha gått vilse någonstans mellan Madiran och Bandol om man bortser från upplevelsen i munnen. Slank och välsvarvad kropp med klart kaxigare aromatik än kroppen indikerar. Aningen vek intensitet men med bra tanninbett och hög frisk syra. Riktigt gott och intressant. Med mer drag i galoscherna så hade det blivit bryggläge och lovsång. Tyvärr får ni nöja er med enbart en stor tumme upp. (90p)
Visa bifogad bild 9293