Liknar den den Massolino, bra fråga, bäst att testa:
Visa bifogad bild 10966
De här vinerna visar verkligen att man inte kan göra en rättvis bedömning av ett vin om man inte dricker det över en viss tid (och då menar jag inte dagar). Till att börja med är
2008 Giacomo Borgogno & Figli Barolo Riserva klart mer insmickrande, med en massiv frukt,
2013 Massolino Barolo, är betydligt mer återhållsam, men samtidigt väldigt elegant. Med en svamptoast och en svamprisotto visar Massolino sina kvaliteter: det här vinet verkligen älskar vitlök, svamp och ost, här kommer körsbären och en rejäl dos färsk fänkål, strama tanniner och en vass syra, frukten är dock lite återhållsam. Borgogno är dock inte lika matälskande och vill gärna stå för sig själv. När maten är slut och luften har gjort sitt, byter vinerna skepnad igen, Massolinis ungdom gör att den har lite svårt att stå på egna ben och alkoholen och tanninerna ger sig tillkänna. Borgogno går åt andra hållet, här kommer choklad och mogna körsbär, örter, blommor och mint, koncentrationen är djup, syran hög och tanninerna återhållsamma, men även här finns en hel del alkohol.
Är det då lika? Jag säger: både och, åldersskillnaden gör att det svårt att göra en rättvis jämförelse, Borgogno har mycket mer frukt, Massolini är mer återhållsamt elegant. Det är dock ingen tvekan om att det är samma distrikt och båda har den kraft som man vill ha i en Barolo, ingen av dem har ett överdåd av körsbär, båda är eleganta och unga.
Två mycket bra viner nu, men bägge kommer att vinna på lagring, vilket som är bäst och hur länge de ska ligga beror nog mest på personliga preferenser, bägge kommer nog att vara vitala på 50-talet.