Gurto
Medlem
Var på ytterligare en Bourgogneprovning i Tryffelsvinets regi. Denna gång i Göteborg och i sittande form med mat och väldigt trevligt umgänge (ett lokalt vinsällskap). Dessa skapelser dracks (ber om ursäkt för de lite stolpade noterna, men blev mest praktiskt så):
Perrier-Jouët Belle Epoque 1976 Magnum.
Doft: Mörk, rostad, gul väldigt mogen frukt, lite madeiratoner som tilltog efter hand.
Smak: Rostad och kraftig. Fortfarande pigg syra. Inga bubblor kvar.
Mer intressant än bra - men kul att pröva.
Vita
Etienne Sauzet Puligny-Montrachet 1er Cru Champ-Canet 2006
Doft: Mycket koncentrerat, citrus, gula äpplen, ljusa hallon, rejält med mineralskjuts - skitig kalkig/flintig, lätt rökig. Smöriga toner och med luft tilltagande nötighet.
Smak: MYCKET koncentrerat, frisk syra och rejält med mineraler.
Helt klart bästa vita tack vare koncentration, balans och så härligt mycket mineralitet.
Leflaive Grand Cru Chevalier-Montrachet 2006
Doft: Fetare, mer smör och framför allt smörkola/kolaremmar, mer mogen frukt - mognare äpplen och aprikoser - mer diskret mineralitet.
Smak: Boknare, smörigare, mycket aprikos, lägre syra.
Fetare både var gäller frukt och fat samt mindre friskt. I början tyckte jag det var väldigt klumpigt men blev mer finessrikt efter mer luft. Mycket bra.
Bonneau du Martray Corton-Charlemagne 1998
Doft: Tropisk gul frukt, smör, kola, godisestrar (tänkte tomeskum), gröna örter
Smak: Friskare och mer mineraliskt i munnen jämfört med doften. Tropisk mogen frukt. Mindre koncentrerat än föregående. Bra.
Amiot Guy et fils Grand Cru Montrachet 1999
Doft: Gul mogen frukt, lotion, lösningmedel, lite sherry
Smak: Samma som doft med finosherry oxidation.
Tyvärr defekt alltså.
Bouchard Corton-Charlemagne 2008
Doft: Svalt tropisk, hallon/åkerbär, vitblommigt, vingummi, flintrökigt
Smak: Som doft. Lite lik Viogner med så mycket blommighet och vingummi. Frisk syra. Bra.
Röda
Domaine de la Romanée-Conti Saint Vivant 1989
Doft: Röda bär, nästan lite russin, kryddigt, grönt stjälkigt, stalligt, skitigt, blod, läder
Smak: Moget, blodgrape, blodigt, grönt, syrligt. Lite tunn och kort.
Kvällens största besvikelse. Det hade definitivt passerat sitt bäst före datum och blev bara tröttare ju längre kvällen gick. Roligare doft än smak.
Louis Jadot Grand Cru Chambertin Clos de Beze 1997
Doft: Fruktigare, fläskigare, tyngre med läder, fin kryddighet, blod, chark, lite rök
Smak: Koncentrerat och fläskigt med fin kryddighet och charktoner. Mycket bra.
Comte George de Vogüé Grand Cru Musigny 1995
Doft: Elegantare, ljusare frukt, dammig parfym/sandelträ, kryddighet, lakrits. Lite knutet.
Smak: Elegantare men bra koncentration.
Helt klart det elegantaste av vinerna men också det mest slutna. Jämför med 1999 av samma vin, som jag provade förra veckan, var det dock mycket mer öppet. Mycket bra.
Okänd producent (ej utskrivet på flaskan) Corton 1949
Doft: Skitig, fortfarande fin frukt - multna jordgubbar -, multet/höstlöv, läder, skog, tång, röda blommor.
Smak: Mycket multet och moget men fin frisk röd frukt i bakgrunden.
Kvällens stora överraskning. Visst är det väldigt moget men ändå otroligt vitalt med levande frukt och utan oxidationstoner. Riktigt gott är det också
Joseph Drouhin Beaune Clos de Mouches 1990 Magnum
Doft: Koncentrerat, fruktigt, skitig kryddighet, lakrits, grönörtigt - mynta
Smak: Fruktigare, kryddigt och örtigt
Mer fruktdrivet och mörkare. Bra.
I listan står det 1er Cru men såg inte att det stod så på flaskan - hur ligger det till?
Till detta serverades en riktigt sjyst oxfilé med tryffelpotatispuré, frästa champinjoner och rödvinssås.
Svårare att kora en favorit bland dessa - men de tre det står mellan är Jadot, 49:an och Vogüé.
Bonusvin:
Da Silva Vintage Port 1900
Doft: Som madeira - fast rikare, sjyst oxidation, russin, parfymerat
Smak: Karamelliserat, rikt, russin...
Som en madeira på steroider! Riktigt bra!
Kan nämnas att här inte fanns något rött kvar i färgen utan mer som mörk whisky.
Även om jag skrivit bra/mycket bra på vinerna ska det mer ses som ett relativt omdöme vinerna emellan - alla vinerna (förutom Saint Vivant och Amiot) var VÄLDIGT bra viner.
Tack Tryffelsvinet och alla väldigt trevliga medprovare för en grym kväll!
Perrier-Jouët Belle Epoque 1976 Magnum.
Doft: Mörk, rostad, gul väldigt mogen frukt, lite madeiratoner som tilltog efter hand.
Smak: Rostad och kraftig. Fortfarande pigg syra. Inga bubblor kvar.
Mer intressant än bra - men kul att pröva.
Vita
Etienne Sauzet Puligny-Montrachet 1er Cru Champ-Canet 2006
Doft: Mycket koncentrerat, citrus, gula äpplen, ljusa hallon, rejält med mineralskjuts - skitig kalkig/flintig, lätt rökig. Smöriga toner och med luft tilltagande nötighet.
Smak: MYCKET koncentrerat, frisk syra och rejält med mineraler.
Helt klart bästa vita tack vare koncentration, balans och så härligt mycket mineralitet.
Leflaive Grand Cru Chevalier-Montrachet 2006
Doft: Fetare, mer smör och framför allt smörkola/kolaremmar, mer mogen frukt - mognare äpplen och aprikoser - mer diskret mineralitet.
Smak: Boknare, smörigare, mycket aprikos, lägre syra.
Fetare både var gäller frukt och fat samt mindre friskt. I början tyckte jag det var väldigt klumpigt men blev mer finessrikt efter mer luft. Mycket bra.
Bonneau du Martray Corton-Charlemagne 1998
Doft: Tropisk gul frukt, smör, kola, godisestrar (tänkte tomeskum), gröna örter
Smak: Friskare och mer mineraliskt i munnen jämfört med doften. Tropisk mogen frukt. Mindre koncentrerat än föregående. Bra.
Amiot Guy et fils Grand Cru Montrachet 1999
Doft: Gul mogen frukt, lotion, lösningmedel, lite sherry
Smak: Samma som doft med finosherry oxidation.
Tyvärr defekt alltså.
Bouchard Corton-Charlemagne 2008
Doft: Svalt tropisk, hallon/åkerbär, vitblommigt, vingummi, flintrökigt
Smak: Som doft. Lite lik Viogner med så mycket blommighet och vingummi. Frisk syra. Bra.
Röda
Domaine de la Romanée-Conti Saint Vivant 1989
Doft: Röda bär, nästan lite russin, kryddigt, grönt stjälkigt, stalligt, skitigt, blod, läder
Smak: Moget, blodgrape, blodigt, grönt, syrligt. Lite tunn och kort.
Kvällens största besvikelse. Det hade definitivt passerat sitt bäst före datum och blev bara tröttare ju längre kvällen gick. Roligare doft än smak.
Louis Jadot Grand Cru Chambertin Clos de Beze 1997
Doft: Fruktigare, fläskigare, tyngre med läder, fin kryddighet, blod, chark, lite rök
Smak: Koncentrerat och fläskigt med fin kryddighet och charktoner. Mycket bra.
Comte George de Vogüé Grand Cru Musigny 1995
Doft: Elegantare, ljusare frukt, dammig parfym/sandelträ, kryddighet, lakrits. Lite knutet.
Smak: Elegantare men bra koncentration.
Helt klart det elegantaste av vinerna men också det mest slutna. Jämför med 1999 av samma vin, som jag provade förra veckan, var det dock mycket mer öppet. Mycket bra.
Okänd producent (ej utskrivet på flaskan) Corton 1949
Doft: Skitig, fortfarande fin frukt - multna jordgubbar -, multet/höstlöv, läder, skog, tång, röda blommor.
Smak: Mycket multet och moget men fin frisk röd frukt i bakgrunden.
Kvällens stora överraskning. Visst är det väldigt moget men ändå otroligt vitalt med levande frukt och utan oxidationstoner. Riktigt gott är det också
Joseph Drouhin Beaune Clos de Mouches 1990 Magnum
Doft: Koncentrerat, fruktigt, skitig kryddighet, lakrits, grönörtigt - mynta
Smak: Fruktigare, kryddigt och örtigt
Mer fruktdrivet och mörkare. Bra.
I listan står det 1er Cru men såg inte att det stod så på flaskan - hur ligger det till?
Till detta serverades en riktigt sjyst oxfilé med tryffelpotatispuré, frästa champinjoner och rödvinssås.
Svårare att kora en favorit bland dessa - men de tre det står mellan är Jadot, 49:an och Vogüé.
Bonusvin:
Da Silva Vintage Port 1900
Doft: Som madeira - fast rikare, sjyst oxidation, russin, parfymerat
Smak: Karamelliserat, rikt, russin...
Som en madeira på steroider! Riktigt bra!
Kan nämnas att här inte fanns något rött kvar i färgen utan mer som mörk whisky.
Även om jag skrivit bra/mycket bra på vinerna ska det mer ses som ett relativt omdöme vinerna emellan - alla vinerna (förutom Saint Vivant och Amiot) var VÄLDIGT bra viner.
Tack Tryffelsvinet och alla väldigt trevliga medprovare för en grym kväll!