Elvis
Medlem
Trist.
Stort fan av kapsylerad Champagne nu?
Absolut, och helst nydegorgerad direkt från en källare i Champagne!
This is a sample guest message. Register a free account today to become a member! Once signed in, you'll be able to participate on this site by adding your own topics and posts, as well as connect with other members through your own private inbox!
Trist.
Stort fan av kapsylerad Champagne nu?
Den är mycket bra! Drack den på Gastrologik i somras.Pang Pang Hökarängens IPA
En av mina favoriter i ölväg.
Jag brukar kalla Herr Fredrik Tunedal för ölens Selosse.
Bombastiska smaker som jag brukar dra åt exotiska hållet. Aprikoser, persikor och ananas. En väldigt behaglig beska och lång fin eftersmak.
Tråkigt! 2008:an av samma vin är fantastisk! Det låter som din flaska var alldeles för ung. När degorgerades den?I går öppnades Laherte les Vignes d'Autrefois 2009. Beskt och syrligt blev summeringen. Flaskan sattes i kylen och jag har tagit glas nr 2 nu.
Mycket ek i doften, jag finner också lite dofta av äppelkart.
Smaken. Sträv, besk och syrlig... inte mycket till frukt. Otillgängligt eller ett sämre vin? Vet inte...
Var på Bourgogneprovning i regi av Tryffelsvinet. Provningen var stående, typ mingel, och endast 2cl per vin. Känner att jag hade behövt mer lugn och ro för att rättvist kunna uppskatta varje vin men delar med med mig av mina sparsamma noter och hoppas det kan vara av något allmänintresse iaf:
Domaine Bonneau du Martray:
Corton Charlemagne Grand Cru 2011: ungt men tillgängligt med citrus, gula äpplen och fin mineralitet. Gott och absolut tillgängligt redan nu.
-"- 2005: Stramare, mer mineraliskt och egentligen mindre tillgängligt.
-"- 2001: lite mognare men fortfarande mkt ungdomligt och inte så öppet som jag hade trott.
-"- 1994: Moget men vid god vigör. Härlig smörighet och fin, lätt rökig mineralitet i en relativt frisk stil. Mycket gott. Säkerligen på topp nu.
Domaine Comtes Georges de Vogüé:
Chambolle-Musigny 1er Cru 2011: Doft: Väldigt primär frukt - tänk röd- och blåaktiga friska bär - violblommighet. Smak: Kartig knuten frukt med viss örtig beska. Funkar att dricka på ungfrukten och även om -11 inte anses vara något långliggarårgång mår nog detta bra av ett gäng års vila.
C-M (alltså Village) 1999: Doft: mer parfym men ej så öppet. Röda bär, lite målarlåda. Smak:Stram, ej vidöppen, något snipig.
C-M 1er Cru 1999: Doft: Rödbärigt, målarlåda, gröna toner, ungt. Smak: Mer konc, fylligare, mjukare och mer kryddighet.
Musigny Grand Cru 1999: Doft: Sötare röda bär, fin parfym, målarlåda, lite skitigare (på det bra sättet), mer mineralitet, ungt. Smak: Fylligare röda bär, stallig mineralitet.
Bonnes Mares Grand Cru 1999: Doft: Fruktigare, mörkare frukt (relativt då), fin parfymering och mineralitet. Mer öppet. Smak: mörkare, mer öppet
Av dessa erfarenheter att döma är Vogüé -99 riktiga långliggare. Finns inte mycket som antyder mognad trots rätt många år på nacken (och tydligen drygt 5 timmars luftning).
Domaine Trapet Pere et Fils (förvirrade någon Bourgognekunnig på the Burgundy som jag bytte några ord med genom att referera till dem som Domaine Peret et Fils )
Gevrey Chambertin Ostrea 2005: Doft: Silkigt rödbärigt, lätt tropiskt, ungt men mer öppet, viss mineralitet. Smak: Fin komplex frukt, lätt stalligt
G-C 1er Cru Clos Prieur 2006: Doft: Röda bär, blodgrape, gröna toner, mineral, skitigt. Smak: Stram, röda bär, grape, gröna toner, skitig mineralitet. Bästa vinet överlag - i nuläget då.
Chambertin Grand Cru 2004: Doft: Ännu mer parfym, grape, skitig, stallig och flintig mineralitet.
Smak: Mest skitig av alla. Lite oginare smak än ovanstående. Bäst doft just nu men pga att smaken inte höll samma nivå håller jag 06 1er Cru högre.
Trapets viner var överlag mer öppna än Vogüés. Inte så att de hade speciellt mogna toner men de var definitivt mer tillgängliga.
Blev som sagt lite spretiga, korthuggna noter men kanske lyckats säga lite om vinerna som har relevans.
2004 Jacquesson Vauzelle Terme. Håller ju 2002an som en de bästa 10 (5?) champagner och 2004an ligger inte långt efter. Jag upplever 2004an som lite mindre koncentrerad. Bärig doft, krutrök, karamelliserad apelsin samt vällagrad tequila. Kraftig, tät smak i ett ändå elegant vin. Intressant att man lyckats få vinet att erbjuda så olika storheter i samma förpackning. som med 2002an, lång, lång eftersmak. Jag håller som sagt 2002an något högre men det kommer bli kul att prova dem mot varandra. Trots allt, även 2004an är ett mycket stort vin.
Kan också passa på att säga att Vazualle Terme och som det verkar alla 2004 lieux-dits från Jacquesson inte kommer att säljas till privatpersoner i Sverige. Då hela Jacquessons ... sortiment går att köpa billigare utomlands rekommenderas vinintresserade att göra så. Ingen anledning att hålla lokala vinimportörer som väljer bort delar av kunderna under armarna.
Visa bifogad bild 515
Baksidan är intressantare än framsidan
Nu kan man jämföra vad @Gurto tyckte med vad jag tyckte genom att jämföra med mitt blogginlägg. Våra intryck av vinerna från Trapet och Bonneau du Martray är förvånansvärt lika (även om vi kanske använder lite olika beskrivningsord) men jag är klart mer entusiastisk för De Vogüé-vinerna, där 1999orna som förväntat var helt fantastiska. Jag drar slutsatsen att Gurto jämfört med min smak värderar Gevrey-Chambertin-stilen högre och Chambolle-Musigny-stilen (i alla fall i De Vogüés tappning) lite lägre än jag gör. Fast min beställning löd enbart på några Bonneau du Martray, när jag vägde in priset.
@Gurto - jag växlade några ord med någon efter provningen, på språng till nästa event. Var det möjligen du?
En utmaning värdig att undersöka (billig drickbar PN alltså) vilket jag gjort ett tag.Kan riktigt billig PN vara drickbart? Önskar att jag hade möjlighet att prova StefanAkiko:s favorit Yellow Tail som tyvärr inte finns på monopolet... Annars är det väl bara att söka sig uppåt i prisskalan...
Startade just en tråd för att beskriva vidriga vinupplevelser. IKON-vinet verkar kvalificera sig Din not angående badhus låter dock som misstänkt korkdefekt. Om det var lite "kloraktigt" vill säga?Billig (men INTE prisvärd) Pinot Noir som verkligen inte höll måttet:
2011 IKON Pinot Noir (Ungern)
Köpt efter goda recensioner av Munskänkarna i Lund, men börjar mer och mer misstänka att jag inte har samma smak som dom.
Initialt en ganska lovande doft, ganska "elegant" med röda bär och lite kryddor. Det gick snabbt över. Efter en stund doftade det snarare potatisskal och gammal pasta, badhus och andra kemiska dofter. Efter ytterligare en stund är den nästan helt död i doften
I munnen, surt, ingen kropp, platt, en kemisk bismak och ett beskt och bittert slut.
Efterrsom livet är alldeles för kort för att dricka dåligt vin så går den nog antingen i vasken eller i maten.
Letar upp en annan hyfsat billig flaska (vill inte chansa på något storslaget med tanke på min pågående förkylning)
2012 Irony Pinot Noir Small Lot Reserve Russian River Valley (USA)
En stor, varm och lite söt doft av jordgubbar och hallon. Lite kryddig (lagerblad), saltlakrits, lite aceton (kanske det som många proffs brukar kalla målarlåda...).
Fyllig, bärig smak med hög syra och bra längd. Hade båda glasen parallellt och det var ingen tvekan om vilket man helst sökte sig till.
Trots nästan dubbla priset så är Irony betydligt mer prisvärt, det räcker med att tänka "vill jag köpa det här vinet igen?"
Fortfarande ett "billigt" vin, men absolut värt att återkomma till.
Kan riktigt billig PN vara drickbart? Önskar att jag hade möjlighet att prova StefanAkiko:s favorit Yellow Tail som tyvärr inte finns på monopolet... Annars är det väl bara att söka sig uppåt i prisskalan...
Fast det kvalade nog aldrig in som kavlitetsvin ens med tanke priset... En rysare var det likvälStartade just en tråd för att beskriva vidriga vinupplevelser. IKON-vinet verkar kvalificera sig
Drickbart?Kan riktigt billig PN vara drickbart? Önskar att jag hade möjlighet att prova StefanAkiko:s favorit Yellow Tail som tyvärr inte finns på monopolet... Annars är det väl bara att söka sig uppåt i prisskalan...
Jäklar att jag missade att läsa detta inlägg innan jag besökte Jacquesson i fredags! Det hade nog varit lämpligt att påpeka att de nog borde skaffa sig en annan svensk importör, för det tycker jag när jag läser det här. Jag ser ingen poäng med att överhuvudtaget ha en svensk importör som tydligen tycker att det räcker att sälja ett vin i ett format till privatpersoner, när sortimentet trots allt är lite större än så. Mycket märkligt att Vinovum har den här inställningen, eftersom andra bolag i Vingruppen - framför allt Vinunic - har en helt annat inställning till privatkunder.
Det är hockey på teve och vad passar då bättre än ett muskelpaket från Priorato?
Idag dricker jag Coma Vella, Priorato 2009 (www.systembolaget.se/97061)
Druvblandningen är en salig blandning med grenasch (50 %), carignan, cabernet, merlot och syrah. Lite knuten arom som öppnar upp sig efter en liten stund och bjuder då på diverse mörka bär, likörtoner, jasmin, cassis och torkad frukt. Fattonerna är fina och välbalanserade med choklad, blyerts, eneträ och tobak. Smaken är fyllig och eldig med rejäla tanniner och syra i balans. Eftersmaken har viss beska som inte stör.
Gott vin som jag gärna dricker igen. Prisvärt? Nja, för 250 pix kan man få intressantare grejer, men då är jag kinkig.
Har ni provat?
Bra fråga, det är klart drickbart nu, men det blir säkert lite mjukare och mer komplext med några år i källaren. Ganska rejält strävt nu, med det gillar jag. 5 år låter rimligt.Har inte provat den men har en i källaren och med tanke på vilken lagring prioraterna brukar må bra av tänkte jag låta den ligga i 5-6 år till. Utifrån den du drack, tror du det är en lagom källartid?
Det där jädra vinet måste bara provas, innan dess vet jag inte vad jag skall tro...så jag kunde inte hålla fingrarna i styr och slog upp ett glas Yellow Tail PN.
Det är jääääääääääääääkligt gott! Har ALLT som jag tycker Bourgogne saknar. Detta är fortfarande elegant MEN spännande. Nästa klunk inleder liksom sig själv innan den ens var påtänkt. Rikt, givande, och så in i bängen gott!
...och för en flaska Bonnes Mares får jag ett lastbilsflak av dessa tuvdansande nymfer.
...eller istf en flaska Romanéé Conti får du flygresan t Tokyo tor, hotell i en vecka samt en flaska Yellow Tail
Prisvärt!
"A sense of industry place" kanske du menar, och det är inte fy skam?Nähejdå, ingen hejd på förlustelsen inatt. Ett glas till. Och kan inte låta bli att njuta av hur Yellow Tail lyckats plocka fram PN:s inneboende kittlande beska och väldigt särskilda fruktprofil på ett så attraktivt sätt. Detta är himmelskt gott. Gott! Gott!! Gott!!!
För att tillfredsställa har det också "a sense of place".