Ett av mina mål för 2020 var att dricka mer från Sydafrika. Sent omsider kom jag igång med det. Då Sydafrika är ett svart hål för mig kunskapsmässigt håller jag mig till några få producenter som kommer rekommenderade av folk här.
Alheit Vineyards
Nautical Dawn 2017
100% Chenin Blanc
Dag 1 ganska stram, dag 2 mycket mer tillgänglig och dag 3 blommat ut i sin smöriga härlighet
D: Citronskal, smör och vanilj. Färsk ananas och lite havssälta.
S: Fylligt! Bussigt! Smörig citron. Ek, sura märken och vitpeppar. Apelsin och ananas. Bra syra och fin längd. Inte din elegantaste Chenin Blanc men jäklar så charmig!
Tänker att denna kommer vinna på 2-3 år till på rygg.
90+p
Hemelrand Vine Garden 2016
Mest Roussane, uppbackat av Chenin Blanc, Chardonay, Verdelho och Muscat.
D: Lime och persika. Marsipan. Trevlig sälta och lite vax.
S: Fruktig med en medel syra. Lime, både saft och zest. Aprikosen är kvar. Honung. Blommor och fläder. Kanske en hint av vanilj.
Okomplicerad och god.
Kanske potential för att bli lite bättre men väldans charmig just nu.
89p
Cartology 2016
89% Chenin Blanc, 11% Semillon
D: Lite sluten både dag ett, två och tre. Hint av citrus. Lite vanilj. Det där nästan vita Basset’s Vingummi. Lite äppelblomst långt i bakgrunden.
S: Grillad citron. Smör och lite ek. Färska champinjoner. Gröna oliver och saltvatten. Fin syra som inte tar över. Medellång eftersmak.
God men den svagare i portföljen. Sen också den som kostar minst vilket man får ta med i beräkningen. Kommer nog hålla utkik efter 2017
88p
Fire by Night 2017
100% CHenin Blanc
D: Liche och citrus. Passionsfrukt. Nyregnad grå klipphäll.
S: Citron och skiffer. Gröna oliver och mandelmassa. Havsälta. Fyllig. Lång eftersmak.
Helt enkelt jättegod och bäst av Alheit’s viner jag provade mig genom. Blev några till flaskor till källaren och de kommande 3-5 åren.
92+p
Visa bifogad bild 21059
Sadie Famliy
Generellt så imponerade de vita mer än de röda, med det sagt var det hög nivå på de röda och genomgående sval frukt och ingen syltighet som jag förknippar med tråkigare nya världen viner.
Soldaat 2018
100% Grenache
D: Mörk choklad, salmiak och mandelmassa. Bigarråer, blod och barbeque.
S: Syrliga remmar, polkagrisar och körsbärskompott. Kalamatioliver. Tobak och halvtorrt hö. Lätt ekad. På ett sätt mjuk men ändå syrlig. Ganska lätta tanniner.
89+p
Treinspoor 2018
100% Tinta Barocca från vinrankor planterade 1974 – kan ju bara bli succé!
D: Rosmarin, blod och röda vinbär. Julkryddor och romerska bågar.
S: Halvmogna svala körsbär och nästan lite citrus. Ek. Hö. Cigarrlåda. Tydliga tanniner och bra syra. Stramar upp i munnen. Har en slank elegans.
Kommer sig betydligt dag 2 och går om Soldaat på målinjen.
90+p
Pofadder 2018
100% Cinsault
D: Frystorkade jordgubbar och hint av citrus. Eukalyptus och grönt gräs. Rostfritt stål och rost utan att dofta blod.
S: Jordgubbar, lingon och syrliga körsbär. Rå tobak och ceder. Något nötigt som nästan men inte riktigt är mandel. Medel tanniner och fin syra som inte tar över. Ganska lång eftersmak
Ljus färg och det är inte det enda som får mig att tänka mer åt Bourgogne än Rhône…
Detta är det röda som är mest öppet och känns klart att dricka även om det nog kommer klara åtskilliga år på rygg och kanske bli snäppet bättre. Också det bästa röda i trilogin och ett jag definitivt kommer hålla utkik efter flera årgångar av.
92+
Visa bifogad bild 21060
Skerpionen 2018
50% Chenin Blanc och 50% Palomino
D: Ganska sluten. Persika och lime. Mynta och vanilj
S: Mycket mer här! Torrsaltad ek och konserverad citron. Hassel- och pinjenötter. Hint av gammaldags parfymerad tvål. Vitpeppar och mogna äpplen. Massiv syra som mildras lite dag två och tre.
Denna kommer bli så bra med några år till på rygg.
90+p
Skurfberg 2018 (Saknas på bild)
100% Chenin Blanc
D: Citrus. Mandelmassa. Nyklippt gräs och sura märken. Granskott.
S: Citronlemonad. Gurka. Rostfritt stål. Citronskal. Gröna oliver och vaniljfudge.
90p
Kokerboom 2018
100% Semillon.
D: Jasmin! Passionsfrukt och mynta. Vitpeppar och salvia.
S: Jasmin och fläder. Grape. Ringer-Acetat. Hint av sötma och sälta på samma gång. Trevlig skalbeska. Friskast och godast av alla. Läste sen på CT att
@Omar Khayyam skrev ”som att dricka havsluft” och tror jag förstår precis vad han menar.
Otroligt läcker redan nu men tänker den kommer bli ännu bättre runt 4-5 års ålder. Vettetusan om denna ska sparas mycket längre då jag tänker alla friska och fräscha toner börjar mattas av.
93(+)p
Visa bifogad bild 21061