Hade en god vinvän på besök veckan som var. Då vi båda har hållit lite låg profil under pandemin så var temat dricka mycket roligt och gott vin!
Den ursprungliga tanken var att våga sig ut på en restaurang en kväll eller två men den planen gick i stöpet då vi har ett uppsving i Covid i Göteborg igen... vi tog två luncher på hotell i stället, måndag och fredag, vi var nästan ensamma i restaurangerna så kändes tryggt.
Söndag.
Dr Loosen 2004
D: Honung, ananas, mynta och fläder i näsan. Petroleum och sockerlag.
S: I munnen är det precis lagom moget. Bra syra och sötma som leker med varandra. Tropiska frukter som ananas och persika. Lite citrus typ söt grapefrukt. Lång eftersmak.
90p
Mont-Redon 2015.
D: Röda vinbär och lite lingon. Rökt och rått nötkött. Ek.
S: Svala körsbär och rosmarin. Bacon, ceder och nytt läder. Sval och elegant är vad jag sitter kvar med som intryck. Inte den häftigaste CndP från 2015 men definitivt good value!
Druckit de flesta årgångar sedan slutet av 80-talet, 2015 är klart top-3! Mår bra av att öppnas dagen innan.
Kommer bunkra magnum av denna!
89+p
Visa bifogad bild 21253
Måndag.
Krug 168ed på Hotell Dorsia
Lite Nördfakta: Bas 2012. 52% Pinot Noir, 35% Chardonnay och 13% Meunier. 198 olika viner från 11 år varav det äldsta från 1996. Degorgerad våren 2019. (Krug ID: 219 014)
D: Brioche, citrus och lite krutrök. Kokos och tropisk frukt.
S: Visst är det syra men redan lite mognadstoner. Citron som är konserverad. Rostad mandel och nygräddad brödkant. Frukt som nästan men inte helt är aprikos.
Förvånansvärt tillgänglig redan nu, man märker reservvinerna!
Så god nu med potential för att bli ännu bättre!
93+p
Visa bifogad bild 21254
Gratien 2004.
D: Äppelmos och citron. Honung och piggelin.
S: Halvbokna äpplen. Grillad citron och banan… Mjuk syra. Kommer sig med tiden och efter 4-5 timmar riktigt mjuk, innan dess en besvärande beska särskilt i eftersmaken.
89p
Visa bifogad bild 21255
Tisdag.
Egly Oriet Tradition. 37 månader i källare, deggad 2009… bas 2005/04?
D: Grillad citron. Kolafudge. Bränt socker och grädde. Trevliga mognadstoner.
S: Mjuk syra och vidöppet dricksfönster. Creme brulee. Röda äpplen och lite kanel. Långeftersmak.
Sista flaskan men sörjer inte då denna var perfa nu!
90p
Ch. Palmer 1986
D: D**n! F**k m* r***d! Läder, hö och stall. Nånting med körsbär, ek och cigarrer! Olivspad och höstlöv. En doft man kan glömma sig bort i…
S: Körsbärslikör, röda vinbär och ceder. Läder och rosenblad. Mjuka tanniner, syran finns där. Lång eftersmak. Kan dock inte heeeeeelt komma ifrån att doften lovar lite mer än vad smaken klarar av att leverera…
Nästan löjligt urtypisk Bordeaux! Till en lika löjligt mör älgfilé så… har inte ord för hur perfekt kombo detta är!
94p
Visa bifogad bild 21256
Onsdag.
Bonnaire 2004
D: Smörblomma, citron och panacotta. Lite hav och nybakat bröd.
S: Citronkex. Gula äpplen och grädde. Rostat bröd och kalk. Bra eftersmak. Har öppnat sig på allvar nu och dricker mycket bra.
90p
Glaetzer Amon Ra 2006
D: Svarta vinbär och muscovadosocker. Tobak och vanilj. Rosmarin och bacon.
S: Vinbärssylt och ekad vanillj. Svarta oliver och lakrits. Mörk choklad och rostad tobak. Milda tanniner. Bra syra som nästan håller ordning på den ganska påtagliga alkoholsötma som mildras med timmarna i karaff
Dag två avsevärt elegantare och sötman från alkoholen har lugnat ner sig betydligt.
92++p
Taylor Vintage Vargellas 2001
D: Körsbärslikör. Vanilj och torrt gräs.
S: Pepparkaka. Russin och blåbär. Fin spritighet.
God men inget jätte speciellt…
89P
Taylor Porto Vintage 1997
D: Blåbärssylt och mandelsmassa. Cognac och mörk choklad.
S: Mustig och elegant! Rökt tobak och pepparkaksdeg. Körsbär och korinter. Plommon och lakrits. Fin cognac och lång eftersmak.
Vänta 5+ år för halvflaskan och 10+ år för helan så kommer dessa att sjunga!
93+p
Visa bifogad bild 21257
Torsdag.
Caparsa Chianti Classico Caparsino Riserva 2015
D: Friska körsbär och lakrits! Rosmarin och rökt bacon.
S: Bittermandel och körsbärslikör! Tobak och hö. Selleri. Lakrits och mörk choklad.
God som tusan och perfekt till en lasagne.
89p
Caparsa Chianti Classico Caparsino Riserva 2016
Nästan identisk med 2015 bara lite mer knuten. Blint hade jag inte haft en chans att diffa mellan de,
Båda två är jäkla bra chiantis helt enkelt!
En observation är att 2016 hade ordentligt bottensats medan 2015 ingen alls.
88+p
Visa bifogad bild 21258
Fredag.
Dom Perignon 2008 på Hotell Pigalle
D: Lime, krut och havsluft. Känns som lite vanilj från fat men kommer inte ihåg om denna hälsar på ek..?
S: Nästan så bra som doften lovar. Konserverad citron. Ostronskal och kalk. Fläder och citrus. Skalbeska på sluten. Inte jättelång eftersmak.
Inte missnöjd med att ha några till i källaren. Jäklar dessa kommer bil bra (bättre)!
93++
Visa bifogad bild 21259
Bollinger 2007
D: Lime och ananas. Smörade champinjoner. Hint av mognadstoner.
S: Stram syra som inte mildras under kvällen, kommer behöva lite mer tid denna. Massiv frukt. Lime, mandel och liche. Mycket smak packad i denna flaska.
Avsevärt yngre än jag trodde den skulle vara, tänker den kommer vakna när den lämnar tonåren…
92+
Visa bifogad bild 21260
Lördag.
Leclapart L'Apôtre 2004
D: Limeskal och hav. Tyvärr en besvärande ton av nagellack som timmarna inte klarar av att vädra bort.
S: Något kemiskt som följer nagellacket… Dag två mycket äppelmos och grillad citron.
Har många byggstenar som är goda men de kemiska bitonerna drar ned betyget så det knakar.
78p dag 1.
Dag två har den vädrat bort det mesta av nagellacket men kommer inte högre än
84p
Efter fiaskot med Leclapart så popapde vi en flaska på random för att kompisen aldrig druckit vit Rhône tidigare… visade sig vara hur kul som helst!
Mont-Redon CndP Blanc 2015
D: Citron, mandel och ek men ska inte vara ekad? Polkagris och vitpeppar. Floral.
S: Sötad citron och mandelmassa. Persika och anis. Fräsch frukt i mängder. Mild syra och fin eftersmak.
Detta var nog veckans överraskning. Gott som tusan till grillad tonfisk.
90p
Ch. Pontet-Canet 2003
D: Körsbär, ceder och en hint av rostad paprika (cab franc?). Rökt rostbiff, lakrits och vitpeppar.
S: Mjuka körsbär, mogna och saftiga. Tobak och blodpudding. Paprika och ek. Saftiga tanniner. Lång eftersmak.
Vill påstå perfekt just nu. Bara jättegod!
Med hård konkurrens veckans flaska för mig!
94p
Ch. Rieussec 2005
D: Saffran och honung! Liche och tändsticksplån.
S: Saffran, honungsmelon och rapsolja. Karamell-toffee och aprikos.
Mycket trevlig sauternes och dricker bra nu… ingen brådska dock då den har decennier framför sig!
93p
Visa bifogad bild 21261
Kul vecka på alla sätt men kändes helt rätt med en öl till pizzan i kväll...