Drack lite trevligheter i söndags för att fira 30-årsdagen:
Laurent-Perrier Rosé NV två år i källaren (sushi: salmalax med lite sesamolja och anklever med Madeirasås - tackar
@StefanAkiko vars restaurangbesöksrapport inspirerade) Friskt och krispigt men rätt intetsägande. Funkade till sushin men någon lite fetare, mognare champagne hade varit bättre.
Arnaud Ente la Sève du Clos 2007 (mousseline på torsk och pilgrimsmussla med jordärtskocksvitvinsås) Svampkork nr 1 - gick på inget sätt att få ut den mjuka korken. Silade korksmulet och gladdes åt att det inte verkar ha påverkat själva vinet i alla fall. Doftar mogen citron, gula äpplen, stenfrukt, karamell, brynt smör, lite vitblommigt, krossade stenar. Mogen, fet men samtidigt frisk smak med bra syra. Grym koncentration.
Ett underbart vin! Det enda som saknades för att det skulle vara uppe bland de bästa vita jag smakat hade varit mer mineralzing.
Domaine Faiveley Nuits-St-Georges 1er Cru les Chaignots 1996 (kantarelltoast) Svampkork nr 2. Inte fullt så mjuk som föregående kork men lyckades inte få upp den hel. Sila igen och igen glädjas åt att vinet ej var defekt. Doftar mycket mogna jordgubbar, läder, jord, multna höstlöv, animaliskt/blodigt, fatkrydda, lite förkolnad ved. Smakmässigt mogen men fortfarande vid full vigör. Sandiga tanniner som fortfarande bråkar emot en smula. Fin syra.
Härlig mogen Bourgogne! En smula rustik men jag klagar inte. Mycket gott och med lite svamp till blir det bara bättre.
Giacomo Fenocchio Barolo Riserva Bussia 2004 (lammracks med stekt vårlök och polenta smaksatt med tryffelpecorino) Doftar röda bär, sötlakrits, tjära, torkade rosor, örtigt/kryddigt, jordigt/svarta oliver och mentol. I munnen röd frukt med mörk mineralitet. Finkorniga men fortfarande väldigt kännbara tanniner. Tjär- och kryddtoner.
Både finstämd elegans och power. Kan inte hjälpa att inse att det skulle må bättre av ännu mer vila men det är redan nu sjukt gott! Inte minst till maten.
José Maria da Fonseca Moscatel de Setúbal 1990 (créme brûlée smaksatt med ingefära och svart te, toppad med saltkaramelliserade hasselnötter). Doftar torkad frukt, sandelträ, karamelliserat, dammigt parfymerat. I smaken kanderad frukt och träigt parfymerat.
Mycket gott! Fin match till brûléen dessutom.