SV: Idag dricker vi
Tja, vad ska man säga?
Grange 1995 och Krug 1995 var kvällens tema för de törstande tu som likt skamsna råttor tog sin tillflykt till en muggig källare på Östermalm igår den 19 mars i nådens år 2008. Grangen dekanterades klockan 16.00 och var enligt uppgift av personen som hanterade dekanteringsförfarandet "ung och krånglig". Det fick lite drygt tre timmar på karaff innan det var dags att smaka av. Det första man slås av är den elegans som alltid finns i en Grange, visst det är väldigt mycket nya världen, det har mintigheten, det har kaffetonerna och chokladen, men de har också den mest fantastiska blåbärston jag någonsin hittat i ett vin. Sötmogna och härliga bärtoner, elegant och balanserad, dock något tunn på frukten vi hade nog velat ha lite mera riv i vinet rent generellt. Men sen är ju 1995 en mellanårgång för Grange rent generellt. Därmed inte sagt att det är ett dåligt vin, tvärtom, det är ett väldigt gott vin att dricka nu. Men jag ser inte att just 1995 kommer att bli mycket bättre av att ligga så värst mycket längre.
Krug 1995 då, sist den här rackaren konsumerades var på V klockan 02.30 i somras, analysen vid det tillfället sträckte sig väl mest till "fan va gott!" fast man i all ensamhet nog mest tyckte att det var surt och jävligt och egentligen ville ha en j&c till. Nu var vi något stabilare på fötterna och under de fem första minutrarna gick vinet från; tvärslutet --> vissa frukttoner --> tvärslutet --> det luktar Krug! Det luktar Krug! --> tvärslutet. Och där stannade det. Ett fantastiskt vin naturligtvis, det kommer att bli väldigt smaskigt om en tio år, men fram tills dess kan man lika gärna låta flaskorna vara.
Det intressanta var att när vi som vi alltid gör när vi är på Grappe lät andra intresserade, som slank runt bordet som svultna hyenor, smaka på vinet så var den rådande meningen att vinet var helt "fantastikt, bara helt fantastiskt", vi höll inte med. Visst, det kommer att bli helt fantastiskt, men nu var det bara slutet. Varför är människor så otroligt rädda för att säga sin ärliga mening om ett vin? Eller är det så att de är så inprogrammerade a tro att "dyra" viner per automatik måste vara bra omedelbart?