SV: Idag dricker vi
Elvis skrev:
Mycket intressant provning igår:
2007 Léclapart l'Amateur
2006 Léclapart l'Artiste
2006 Léclapart l'Apôtre
2005 Léclapart l'Apôtre
2004 Léclapart l'Apôtre
2003 Léclapart l'Apôtre
2002 Léclapart l'Apôtre
2001 Léclapart l'Apôtre
2000 Léclapart l'Apôtre
1999 Léclapart l'Apôtre
1999 Léclapart l'Artiste
2002 Duval Leroy Authentis Trépail
Klar favorit för mig var 02:an. l'Artiste 99:an var inte dum heller.
Edit :Har nu lagt till mina anteckningar
Som sagt en trevlig kväll med David Léclapart. David startade i egen regi 1998 efter att hans far dog 1996 och fick ta över 3 hektar, totalt producerar han runt 10000 flaskor per år. Vi provade igenom alla utom l’Alchemiste (som en kuriosa, 2010 producerade David ingen rosé utan gjorde istället en BdN , Astre, som kommer släppas 2012-2013). Alla lägen odlas biodynamiskt och minimalt med svavel använda vid vininifikation. Alla vinerna är utan dosage vilket var ett av ämnerna som diskuterades, kommer vinerna att klara samma lagring som annan champagne. Naturligvis konserverar socker men bra vinmakeri gör också ett vin lagringsbart, det visar om inte annat äldre vita bourgogner
2007 Léclapart l'Amateur Initialt har jag svårt för denna men ett omtag och ny tanke öppnar en hel del, vinet är fulllt med äpplearomer, gröna äpplen som vinifierats och blandats med farinsocker och mineraler. Kan inte påminna mig om att l'Amateur smakat liknande detta något tidigare. Kul att vinet utvecklats så pass mycket
2006 Léclapart l'Artiste 50% på ek, ändå känns det här vinet stramare än l'Amateur. Mer tillgänglig än 05 l'Artiste, lite mer bredaxlad och större kostym. Klara likheter med en vit bourgogne. Ett par steg upp jämfört med l'Amateur men kanske blir lite ”lagom” i sällskapet.
2006 Léclapart l'Apôtre Fullt med mineraler, som väntat väldigt sluten men betydligt mer tillgänglig än 05 var vid samma tidpunkt i sin utveckling. Med lite värme och luft öppnar det upp sig , frukten blir ganska livlig. Klart ett vin för lagring
2005 Léclapart l'Apôtre Oj, här har det hänt mycket de senaste två åren. Ett väldigt koncenrerat vin, stort, tar plats. Krämig kola, vax, fina mineraler, fin kännbar mousse tillsammans med en bra balanserad syra och lager på lager av smaker.. För mig ett av kvällens topp 3-4 viner
2004 Léclapart l'Apôtre Var lite mer reserverad än jag kom ihåg sedan sist. Eken är mer tydlig i denna än de senare årgångarna vi provade innan. Som med alla vinerna våxer det med värme och utvecklar lite mer dofter,, nötter och lite lakrits med en söt eftersmak men når inte riktigt fram ikväll. Helt klart ett vin för framtiden och ett som jag kommer ta fram igen om 3-4 år för att se hur det förändrats.
2003 Léclapart l'Apôtre Smörig blommande doft. Ett av vinerna som var trevligast att sitta och bara dofta på. Värmen för året känns. Ett tillgängligt vin som ändå har en bra syra om än inte lika krispig. Mineraliteten ligger hela tiden under ytan. Dricker bra nu och några år till
2002 Léclapart l'Apôtre Initialt samma lite väldigt svaga banadoft som sedan försvinner. Kvällens bästa vin, runt , balanserat, salmiak och lite salt. Kraften finns fortfarande kvar sedan jag drack den senast men har nu kompletterats med mer komplexa och djupa smaker. Lång eftersmak. Utvecklas hela tiden i glaset
2001 Léclapart l'Apôtre Lite oxiderad (debateras i gruppen)men jag tycker inte att denna var så bra som de tidigare jag druckit. En bas av fina aromer och i grunden ett kompetent vin. Tror som sagt inte att flaskan var på topp dock. Känns mer som en svag ärgång från tidigt 90-tal
2000 Léclapart l'Apôtre Nydegad, ca 3 veckor innan provningen. Av l'Apôtre om än inte i samma klass som 02 och 05 för mig en av de bättre. Kiwi och andra exotiska frukter. Fina bubblor och en frisk syra. Ett vin som man inte behöver fundera så mycket på. En kommentar är att vinet är likt CdM 2000 (som jag tyvärr inte har haft förmånen att prova
1999 Léclapart l'Apôtre också denna nydegad ca tre veckor innan provningen. Kommer inte ihåg Davids exakta kommentar men tror att han ansåg att han skördat detta för tidigt. Seriöst ,mineraligt vin med de lite gummitoner som många 99or har (björnklister?) Skulle ha varit kul att se hur detta vin utvecklats med vanlig degorgering.
1999 Léclapart l'Artiste En bonusflaska som hittats på Galeries Lafayette i en fyndlåda (såldes för halva priset) Har åldrats extremt väl, integrerat vin som slår sin storebror från sammar år denna kväll. Som en bra Corton-Charlemagne.
2002 Duval Leroy Authentis Trépail Gjort på David Léclaparts druvor (han sålde fram till 2004 druvor till Duval Leroy som gjorde en mono-cru av detta vin 1998-2004. Efter att ha druckit non-dosage hela kvällen så sticker naturligtvis det här vinet ut. Tyvärr åt det negativa hållet. Inget dåligt som enskilt vin men lite för enkla aromer (mycket bananer). Är gjort med omgjorda ekfat som ska vara något mindre påträngande än helt nya men det blir lite för mycket vanilj som slår igenom. För de som har denna, låt ligga och ta fram 4-5 år nedåt i tiden.
NonPlusUltra och Elvis får gärna fylla på. Det var en kul kväll med en väldigt trevlig vinmakare och en möjlighet att får dricka en upppställning få får möjlighet att uppleva. Helt klart är David Léclapart en av Champagnes bästa odlare och har man förmånen att få dricka en flaska så tacka inte nej
Bifogar också två bilder från provningen
l'Artiste 1999 med gamla etiketten
David Léclapart