Senaste nytt
finewines.se

This is a sample guest message. Register a free account today to become a member! Once signed in, you'll be able to participate on this site by adding your own topics and posts, as well as connect with other members through your own private inbox!

  • Som flera kanske har märkt är sig finewines.se inte sig likt rent utseendemässigt! En uppgradering av forumets mjukvara har genomförts och temat kommer successivt att uppdateras för att bättre matcha vår tidigare färgprofil! Eventuella buggar eller feedback tas tacksamt emot i den här forumtråden!

Idag dricker vi

Jos

Medlem
SV: Idag dricker vi

Kommer inte ihåg mer än att den var generös och rätt mycket kraft men med balans. Bra syra, frukt etc.
 

Per Stade

Lege artis
SV: Idag dricker vi

Tio Pepe Fino En Rama har en klar gul färg utan den fällning eller grumling, som jag hade väntat eftersom den är ofiltrerad. Smakade bäst lätt kyld. Påminner faktiskt om en mogen champagne, hög syra, fräscha gröna äpplen liksom jäst i doft och smak och en lätt oxiderad ton. Men naturligtvis också den typiska sherrydoften och -smaken men märkligt nog nedtonad i jämförelse med den vanliga Tio Pepe Finon. Jag har druckit lagrat vitt vin med mer Fino i doften. Men den typiska munkänslan som sherry har kan inget vanligt vin få. Mycket torrt.
Passa på och prova, det är första gången jag har sett sherry med tappningsdatum (03/05/2012) på flaskan och det rekommenderas att den dricks upp inom 3 månader!


tiopepeplatter.jpg

Bilden har jag snott från BBR, jag äter och dricker inte på ett kontor ;)
 

Gurto

Medlem
SV: Idag dricker vi

Igår var höll jag i en liten vinprovning med släkt och vänner för att inviga dem i franska viner (de är normalt sett mer italofiler). Ytterligare en poäng var också att det skulle vara vin med lite mer mognad. Vinprovingen kombinerades med middag och artade sig på följande vis:

Castellane, brut, Millésime, 2002 (amuse bouche bestående av krutongskiva med anklever och portvinsgelé)
Doft: Mogna äpplen, citrus
Smak: Dominerat av äpplen, balanserad syra, medelkraftigt

En god men inte speciellt komplex champagne. Kombinationen champagne och anklever blev - som väntat - inte fel.

Paul Blanck, Riesling, Grand cru Furstentum, Alsace 1988 (halstrad pilgrimsmussla, jordärtskockspuré, hallonbalsamicoreduktion)
Doft: Petroleum i mängder både som dieslångor och gummi, mycket mogna äpplen, smör, honung, torkade pomeransskal, lite kummin. Efter två timmar (min flickvän som var tålmodig och behöll lite i glaset) dök aprikosen upp.
Smak: Mycket syra kvar. Mest mogna äpplen och petroleum, lång lite kryddig eftersmak.

Blev förvånad av två anledningar: Har i alla lite äldre rieslingar (aldrig förut druckit en så här gammal dock) tyckt att det varit väldigt mycket aprikos, här tog det som sagt cirka 2h (vågade inte lufta i karaff i förtid - visste inte hur ett så gammalt vitt vin skulle klara det) innan aprikosen blev kännbar. Det andra som förvånade mig var att det fortfarande fanns så mycket syra kvar. Gott var det hur som helst och passade alldeles utmärkt till maten.

Corton, Grand cru, Bonneau du Martray, 2000 (Toast med smörsteka kantareller och schalottenlök)
Doft: Mörka körsbär, sötlakrits, jordgubbar, kryddigt (tallbarr), målarlåda, lite pennväss
Smak: Koncentrerat, kryddigt, fin syrlighet, långt eftersmak

Ett väldigt trevligt vin! Kvällens favorit för min del. Härligt djup och fina mognadstoner. Kantarellerna var som gjutna till vinet.

Château de Beaucastel, Châteauneuf-du-Pape, 2000 (oxfilé på svensk Wagyu, aligot, primörmorot och rödvinssås med stjärnanis)
Doft: Mörka körsbär, lakrits, svartpeppar, örter, lagerblad, animaliskt, rökigt
Smak: Tung torkad frukt, pepprigt, animaliskt - köttigt, blod, järn

En rätt tung och kryddig historia. Mycket blygare i doften än i munnen. Gott och passade bra till kötträtten (för övrigt en helt sinnesjukt bra oxfilé) med kryddigheten i vinet matchat med en lite kryddigare rödvinssås.

Château Longueville Comtesse de Lalande, 1986
Doft: Lite cassis kvar, torkad frukt, mycket fat, pennväss, tobak, kryddigt, örtigt, lätt animaliskt
Smak: Intensiv torkad frukt, fortfarande en hel del tanniner kvar, mycket lång eftersmak av torkad frukt och fatkrydda

Ett riktigt kanonvin. Kvällens kvalitetsmässigt bästa vin - Bourgognen min favorit då det är en stil jag uppskattar mer (även om jag älskade även detta vin). Riktigt intensiv och, för mig, mycket bordeauxtypiska dofter med massor av fatinslag - dock fint integrerat. Detta dracks utan något till.

Zeltinger Eiswein, Blauschiefer Steillagen Riesling, Weingut Albert Gessinger, Bernkasteler Ring, 2009 (mörk chokladcrème brûlée med te- och lavendelzabaione samt färska bär)
Doft: Aprikos, honung, apelsin- och citronzest, kryddigt. Efter cirka 1,5 timmar dök en gurkliknande doft upp.
Smak: Sött, syrligt, aprikos, kryddig eftersmak.

Detta var ett litet bonus/undantagsvin då det på två punkter inte följer mönstret: 1. Det var tyskt 2. Det var inte ett dugg moget. Men väldigt gott var det hur som helst. Roligt med gurkdoften också - aldrig förut känt en sådan doft i ett vin. Var en bra match till desserten.

En riktigt lyckad kväll med bara goda grejer - vissa bra mycket bättre än andra. Rangordnar nog vinerna enligt följande skala: 1. Corton 2. (väldigt tätt till cortonen) Pichon 3. Beaucastel 4. Paul Blanck 5. Castellane. Kul var att vi inte var ense om vilket som var det bästa vinet. De flesta, med mig, höll Bourgognen högst, men det fanns både de som höll C9dp:n och Bdx som favorit.

Att jag kanske lyckas leda in lite fler i fördärvet med goda franska viner ses som en trevlig bonus :)
 

moos

Medlem
SV: Idag dricker vi

Attans vad sugen jag blev på kantareller..... Vinet i all ära men det är länge sedan man fick nyplockade Kantareller, jag vet inte var man hittar dom i oslo.
 

Jos

Medlem
SV: Idag dricker vi

Gurto skrev:
Igår var höll jag i en liten vinprovning med släkt och vänner för att inviga dem i franska viner (de är normalt sett mer italofiler). Ytterligare en poäng var också att det skulle vara vin med lite mer mognad. Vinprovingen kombinerades med middag och artade sig på följande vis:

Castellane, brut, Millésime, 2002 (amuse bouche bestående av krutongskiva med anklever och portvinsgelé)
Doft: Mogna äpplen, citrus
Smak: Dominerat av äpplen, balanserad syra, medelkraftigt

En god men inte speciellt komplex champagne. Kombinationen champagne och anklever blev - som väntat - inte fel.

Paul Blanck, Riesling, Grand cru Furstentum, Alsace 1988 (halstrad pilgrimsmussla, jordärtskockspuré, hallonbalsamicoreduktion)
Doft: Petroleum i mängder både som dieslångor och gummi, mycket mogna äpplen, smör, honung, torkade pomeransskal, lite kummin. Efter två timmar (min flickvän som var tålmodig och behöll lite i glaset) dök aprikosen upp.
Smak: Mycket syra kvar. Mest mogna äpplen och petroleum, lång lite kryddig eftersmak.

Blev förvånad av två anledningar: Har i alla lite äldre rieslingar (aldrig förut druckit en så här gammal dock) tyckt att det varit väldigt mycket aprikos, här tog det som sagt cirka 2h (vågade inte lufta i karaff i förtid - visste inte hur ett så gammalt vitt vin skulle klara det) innan aprikosen blev kännbar. Det andra som förvånade mig var att det fortfarande fanns så mycket syra kvar. Gott var det hur som helst och passade alldeles utmärkt till maten.

Corton, Grand cru, Bonneau du Martray, 2000 (Toast med smörsteka kantareller och schalottenlök)
Doft: Mörka körsbär, sötlakrits, jordgubbar, kryddigt (tallbarr), målarlåda, lite pennväss
Smak: Koncentrerat, kryddigt, fin syrlighet, långt eftersmak

Ett väldigt trevligt vin! Kvällens favorit för min del. Härligt djup och fina mognadstoner. Kantarellerna var som gjutna till vinet.

Château de Beaucastel, Châteauneuf-du-Pape, 2000 (oxfilé på svensk Wagyu, aligot, primörmorot och rödvinssås med stjärnanis)
Doft: Mörka körsbär, lakrits, svartpeppar, örter, lagerblad, animaliskt, rökigt
Smak: Tung torkad frukt, pepprigt, animaliskt - köttigt, blod, järn

En rätt tung och kryddig historia. Mycket blygare i doften än i munnen. Gott och passade bra till kötträtten (för övrigt en helt sinnesjukt bra oxfilé) med kryddigheten i vinet matchat med en lite kryddigare rödvinssås.

Château Longueville Comtesse de Lalande, 1986
Doft: Lite cassis kvar, torkad frukt, mycket fat, pennväss, tobak, kryddigt, örtigt, lätt animaliskt
Smak: Intensiv torkad frukt, fortfarande en hel del tanniner kvar, mycket lång eftersmak av torkad frukt och fatkrydda

Ett riktigt kanonvin. Kvällens kvalitetsmässigt bästa vin - Bourgognen min favorit då det är en stil jag uppskattar mer (även om jag älskade även detta vin). Riktigt intensiv och, för mig, mycket bordeauxtypiska dofter med massor av fatinslag - dock fint integrerat. Detta dracks utan något till.

Zeltinger Eiswein, Blauschiefer Steillagen Riesling, Weingut Albert Gessinger, Bernkasteler Ring, 2009 (mörk chokladcrème brûlée med te- och lavendelzabaione samt färska bär)
Doft: Aprikos, honung, apelsin- och citronzest, kryddigt. Efter cirka 1,5 timmar dök en gurkliknande doft upp.
Smak: Sött, syrligt, aprikos, kryddig eftersmak.

Detta var ett litet bonus/undantagsvin då det på två punkter inte följer mönstret: 1. Det var tyskt 2. Det var inte ett dugg moget. Men väldigt gott var det hur som helst. Roligt med gurkdoften också - aldrig förut känt en sådan doft i ett vin. Var en bra match till desserten.

En riktigt lyckad kväll med bara goda grejer - vissa bra mycket bättre än andra. Rangordnar nog vinerna enligt följande skala: 1. Corton 2. (väldigt tätt till cortonen) Pichon 3. Beaucastel 4. Paul Blanck 5. Castellane. Kul var att vi inte var ense om vilket som var det bästa vinet. De flesta, med mig, höll Bourgognen högst, men det fanns både de som höll C9dp:n och Bdx som favorit.

Att jag kanske lyckas leda in lite fler i fördärvet med goda franska viner ses som en trevlig bonus :)


Verkar som en grym kväll!
 

Magikern

Medlem
SV: Idag dricker vi

Serragrilli barbaresco-2007

En hel del toner av lakrits och en viss Italiensk fruktighet men fortfarande lite för ungt.

2-3 år i vinkällaren behövs nog. Ett bra vin i sin prisklass är de utan tvekan :)
 

KockJohan

Cioccolato Catering
Leverantör
SV: Idag dricker vi

Pol Roger 2002
Doften är relativt nyanserad redan från start. Med röda äpplen och dendär eleganta linjen som följer husstilen så väl rakt igenom.
Vinet är så otroligt bra sammansatt, med härlig syra, stor finess. Proppad med massvis av runda vågor av gula frukter och frisk krusbärs-kompott, i en riktigt bra balans redan som 'Ny släppt'
Bak i gommen går lätt smöriga bär som piruetterer. Perfekt harmoni med den ständigt närvarande o fräscha mineralen

Det är inte på något sätt ett unikt vin, jag menar. Det är sig likt i stor-hus-stil men även dessa kan överraska positivt ibland och idag var denna riktigt bra!
Otroligt vill jag oxå säga, då denna är den absolut yngsta 2002 jag testat förutom den otroligt stinna och knutna FdP förstås
Det här är en stor Pol Roger som kommer mogna med storhet, jämför man denna mot vintage2000 - är det väldigt stor skillnad, Denna blir stor rekommendation att köpa minst en låda av :)
 

vintomas

Numera lågaktiv bloggare
SV: Idag dricker vi

johan1279 skrev:
Pol Roger 2002
...
Otroligt vill jag oxå säga, då denna är den absolut yngsta 2002 jag testat förutom den otroligt stinna och knutna FdP förstås

Intressant om den framstår som så ung (utan att vara BdB), när nu "Polle" i vanlig ordning tar gott om tid på sig att släppa dem. Bara för att få en referens till två som jag tycker har varit bra men unga - har du även provat Delamotte 2002 resp. Lanson Gold Label 2002 - och menar att Pol Roger 2002 är ännu yngre i stilen?
 

KimHartman

Medlem
SV: Idag dricker vi

2010 Charles Smith Syrah Boom Boom
Ung, fruktig, tydliga fattoner. Blåbär, hallon, rökt kött, vanilj, choklad, lite kaffe och lakrits. Småkul vin, men för tunn och kort för att vara riktigt bra. Känns ändå tryggt att denna budget-syrah ändå presterar hyggligt med tanke på mina 2008 Royal City i källaren. Dessutom plus för de annorlunda och roliga etiketterna!
 

Skumpagne

Husmor/Älskare/Lagrare/Pappa
SV: Idag dricker vi

Tapiz reserva malbec, riktigt fylligt och härligt vin som slank ner lätt jämnfört med sambons bag in.box som knappt dög till matlagning. Satt och läste pink floyds biografi och lyssnade till mästarna själva på lp under tiden en magisk kväll...
 

magnum

Epernay, Frankrike
SV: Idag dricker vi

johan1279 skrev:
Pol Roger 2002
Doften är relativt nyanserad redan från start. Med röda äpplen och dendär eleganta linjen som följer husstilen så väl rakt igenom.
Vinet är så otroligt bra sammansatt, med härlig syra, stor finess. Proppad med massvis av runda vågor av gula frukter och frisk krusbärs-kompott, i en riktigt bra balans redan som 'Ny släppt'
Bak i gommen går lätt smöriga bär som piruetterer. Perfekt harmoni med den ständigt närvarande o fräscha mineralen

Det är inte på något sätt ett unikt vin, jag menar. Det är sig likt i stor-hus-stil men även dessa kan överraska positivt ibland och idag var denna riktigt bra!
Otroligt vill jag oxå säga, då denna är den absolut yngsta 2002 jag testat förutom den otroligt stinna och knutna FdP förstås
Det här är en stor Pol Roger som kommer mogna med storhet, jämför man denna mot vintage2000 - är det väldigt stor skillnad, Denna blir stor rekommendation att köpa minst en låda av :)
Provade PR 2002 för nån månad sen, tyckte den saknade lite struktur och var på tok för söt, upplevde den som väldigt utvecklad. Köpte inte några flaskor. Jag får prova igen!
 

moos

Medlem
SV: Idag dricker vi

vintomas skrev:
Intressant om den framstår som så ung (utan att vara BdB), när nu "Polle" i vanlig ordning tar gott om tid på sig att släppa dem. Bara för att få en referens till två som jag tycker har varit bra men unga - har du även provat Delamotte 2002 resp. Lanson Gold Label 2002 - och menar att Pol Roger 2002 är ännu yngre i stilen?

Dellamotte 2002 har jag inte provat än. Men LGL 2002 framstår som mycket mer mogen i smaken än Pol Roger 2002 i mitt tycke och då provade jag LGL nästan ett halvår tidigare än Pol Roger.
 

Skumpagne

Husmor/Älskare/Lagrare/Pappa
SV: Idag dricker vi

Dellamotte -02 va riktigt fin när ja prova den för ca 3 månader sen hade jag gärna haft fler av. Blev sugen på att inhandla några pl -02 nu. Tack Johan ::)
 

KockJohan

Cioccolato Catering
Leverantör
SV: Idag dricker vi

vintomas skrev:
Intressant om den framstår som så ung (utan att vara BdB), när nu "Polle" i vanlig ordning tar gott om tid på sig att släppa dem. Bara för att få en referens till två som jag tycker har varit bra men unga - har du även provat Delamotte 2002 resp. Lanson Gold Label 2002 - och menar att Pol Roger 2002 är ännu yngre i stilen?
Lanson drack jag senast för nått halvår-sedan tror jag, absolut hård och ung men min personliga smak har den inte lika bra finess, jag tyckte det bara var oangenäm syra rakt igenom absolut ung, men Pollen upplever jag yngre.
Delamotte 02 är väldigt bra jämförelse faktiskt! vid ny-öppnande är de i absolut samma fas otroligt unga båda två
 

Jos

Medlem
SV: Idag dricker vi

Måste bara säga att Dompa 03 är fantastiskt bra. Helt ok först men spretig och förlorade mot Cristal 04 men efter 2 timmar så är den magiskt bra. Stor skillnad mot nyöppnad.

Ja alltså inte Krug 95 men ni förstår...
 
SV: Idag dricker vi

Jos skrev:
Måste bara säga att Dompa 03 är fantastiskt bra. Helt ok först men spretig och förlorade mot Cristal 04 men efter 2 timmar så är den magiskt bra. Stor skillnad mot nyöppnad.

Ja alltså inte Krug 95 men ni förstår...

Kan man tolka det som stor potential för lagring? RJ verkar ju iaf tro på en fin utveckling. Vet inte hur det är med skumpa men med rödvin brukar man ju säga att ett vin som kräver lång luftning behöver lagring.

Värt att vänta på 03-orna istället för att köpa 02-or? Har inte råd med båda.
 

KockJohan

Cioccolato Catering
Leverantör
SV: Idag dricker vi

Baron_Philippe skrev:
Kan man tolka det som stor potential för lagring? RJ verkar ju iaf tro på en fin utveckling. Vet inte hur det är med skumpa men med rödvin brukar man ju säga att ett vin som kräver lång luftning behöver lagring.

Värt att vänta på 03-orna istället för att köpa 02-or? Har inte råd med båda.
Ska du köpa för att lagra kommer du bara bli besviken om du köper 03or slå till på 2002!
 

Jos

Medlem
SV: Idag dricker vi

johan1279 skrev:
Ska du köpa för att lagra kommer du bara bli besviken om du köper 03or slå till på 2002!


Intressant.. Vad baserar du det på? Inte för att jag vet själv men blir nyfiken.. Har du druckit Dompa 03 fler ggr? Låtit den få tid?
 

Skumpagne

Husmor/Älskare/Lagrare/Pappa
SV: Idag dricker vi

Jos skrev:
Intressant.. Vad baserar du det på? Inte för att jag vet själv men blir nyfiken.. Har du druckit Dompa 03 fler ggr? Låtit den få tid?

Men 2002 hade mycket bättre väderförhållanden och anses som ett mycket bättre år än 2003. Det va inte jätte många odlare som lyckades bra med -03 men det finns såklart vissa som stack ut. Men jag hade satsat på -02 utan tvekan den kommer säkerligen hålla längre i källarn också.
 
Toppen