This is a sample guest message. Register a free account today to become a member! Once signed in, you'll be able to participate on this site by adding your own topics and posts, as well as connect with other members through your own private inbox!
Gurto skrev:Igår var höll jag i en liten vinprovning med släkt och vänner för att inviga dem i franska viner (de är normalt sett mer italofiler). Ytterligare en poäng var också att det skulle vara vin med lite mer mognad. Vinprovingen kombinerades med middag och artade sig på följande vis:
Castellane, brut, Millésime, 2002 (amuse bouche bestående av krutongskiva med anklever och portvinsgelé)
Doft: Mogna äpplen, citrus
Smak: Dominerat av äpplen, balanserad syra, medelkraftigt
En god men inte speciellt komplex champagne. Kombinationen champagne och anklever blev - som väntat - inte fel.
Paul Blanck, Riesling, Grand cru Furstentum, Alsace 1988 (halstrad pilgrimsmussla, jordärtskockspuré, hallonbalsamicoreduktion)
Doft: Petroleum i mängder både som dieslångor och gummi, mycket mogna äpplen, smör, honung, torkade pomeransskal, lite kummin. Efter två timmar (min flickvän som var tålmodig och behöll lite i glaset) dök aprikosen upp.
Smak: Mycket syra kvar. Mest mogna äpplen och petroleum, lång lite kryddig eftersmak.
Blev förvånad av två anledningar: Har i alla lite äldre rieslingar (aldrig förut druckit en så här gammal dock) tyckt att det varit väldigt mycket aprikos, här tog det som sagt cirka 2h (vågade inte lufta i karaff i förtid - visste inte hur ett så gammalt vitt vin skulle klara det) innan aprikosen blev kännbar. Det andra som förvånade mig var att det fortfarande fanns så mycket syra kvar. Gott var det hur som helst och passade alldeles utmärkt till maten.
Corton, Grand cru, Bonneau du Martray, 2000 (Toast med smörsteka kantareller och schalottenlök)
Doft: Mörka körsbär, sötlakrits, jordgubbar, kryddigt (tallbarr), målarlåda, lite pennväss
Smak: Koncentrerat, kryddigt, fin syrlighet, långt eftersmak
Ett väldigt trevligt vin! Kvällens favorit för min del. Härligt djup och fina mognadstoner. Kantarellerna var som gjutna till vinet.
Château de Beaucastel, Châteauneuf-du-Pape, 2000 (oxfilé på svensk Wagyu, aligot, primörmorot och rödvinssås med stjärnanis)
Doft: Mörka körsbär, lakrits, svartpeppar, örter, lagerblad, animaliskt, rökigt
Smak: Tung torkad frukt, pepprigt, animaliskt - köttigt, blod, järn
En rätt tung och kryddig historia. Mycket blygare i doften än i munnen. Gott och passade bra till kötträtten (för övrigt en helt sinnesjukt bra oxfilé) med kryddigheten i vinet matchat med en lite kryddigare rödvinssås.
Château Longueville Comtesse de Lalande, 1986
Doft: Lite cassis kvar, torkad frukt, mycket fat, pennväss, tobak, kryddigt, örtigt, lätt animaliskt
Smak: Intensiv torkad frukt, fortfarande en hel del tanniner kvar, mycket lång eftersmak av torkad frukt och fatkrydda
Ett riktigt kanonvin. Kvällens kvalitetsmässigt bästa vin - Bourgognen min favorit då det är en stil jag uppskattar mer (även om jag älskade även detta vin). Riktigt intensiv och, för mig, mycket bordeauxtypiska dofter med massor av fatinslag - dock fint integrerat. Detta dracks utan något till.
Zeltinger Eiswein, Blauschiefer Steillagen Riesling, Weingut Albert Gessinger, Bernkasteler Ring, 2009 (mörk chokladcrème brûlée med te- och lavendelzabaione samt färska bär)
Doft: Aprikos, honung, apelsin- och citronzest, kryddigt. Efter cirka 1,5 timmar dök en gurkliknande doft upp.
Smak: Sött, syrligt, aprikos, kryddig eftersmak.
Detta var ett litet bonus/undantagsvin då det på två punkter inte följer mönstret: 1. Det var tyskt 2. Det var inte ett dugg moget. Men väldigt gott var det hur som helst. Roligt med gurkdoften också - aldrig förut känt en sådan doft i ett vin. Var en bra match till desserten.
En riktigt lyckad kväll med bara goda grejer - vissa bra mycket bättre än andra. Rangordnar nog vinerna enligt följande skala: 1. Corton 2. (väldigt tätt till cortonen) Pichon 3. Beaucastel 4. Paul Blanck 5. Castellane. Kul var att vi inte var ense om vilket som var det bästa vinet. De flesta, med mig, höll Bourgognen högst, men det fanns både de som höll C9dp:n och Bdx som favorit.
Att jag kanske lyckas leda in lite fler i fördärvet med goda franska viner ses som en trevlig bonus
johan1279 skrev:Pol Roger 2002
...
Otroligt vill jag oxå säga, då denna är den absolut yngsta 2002 jag testat förutom den otroligt stinna och knutna FdP förstås
Provade PR 2002 för nån månad sen, tyckte den saknade lite struktur och var på tok för söt, upplevde den som väldigt utvecklad. Köpte inte några flaskor. Jag får prova igen!johan1279 skrev:Pol Roger 2002
Doften är relativt nyanserad redan från start. Med röda äpplen och dendär eleganta linjen som följer husstilen så väl rakt igenom.
Vinet är så otroligt bra sammansatt, med härlig syra, stor finess. Proppad med massvis av runda vågor av gula frukter och frisk krusbärs-kompott, i en riktigt bra balans redan som 'Ny släppt'
Bak i gommen går lätt smöriga bär som piruetterer. Perfekt harmoni med den ständigt närvarande o fräscha mineralen
Det är inte på något sätt ett unikt vin, jag menar. Det är sig likt i stor-hus-stil men även dessa kan överraska positivt ibland och idag var denna riktigt bra!
Otroligt vill jag oxå säga, då denna är den absolut yngsta 2002 jag testat förutom den otroligt stinna och knutna FdP förstås
Det här är en stor Pol Roger som kommer mogna med storhet, jämför man denna mot vintage2000 - är det väldigt stor skillnad, Denna blir stor rekommendation att köpa minst en låda av
vintomas skrev:Intressant om den framstår som så ung (utan att vara BdB), när nu "Polle" i vanlig ordning tar gott om tid på sig att släppa dem. Bara för att få en referens till två som jag tycker har varit bra men unga - har du även provat Delamotte 2002 resp. Lanson Gold Label 2002 - och menar att Pol Roger 2002 är ännu yngre i stilen?
Lanson drack jag senast för nått halvår-sedan tror jag, absolut hård och ung men min personliga smak har den inte lika bra finess, jag tyckte det bara var oangenäm syra rakt igenom absolut ung, men Pollen upplever jag yngre.vintomas skrev:Intressant om den framstår som så ung (utan att vara BdB), när nu "Polle" i vanlig ordning tar gott om tid på sig att släppa dem. Bara för att få en referens till två som jag tycker har varit bra men unga - har du även provat Delamotte 2002 resp. Lanson Gold Label 2002 - och menar att Pol Roger 2002 är ännu yngre i stilen?
Jos skrev:Måste bara säga att Dompa 03 är fantastiskt bra. Helt ok först men spretig och förlorade mot Cristal 04 men efter 2 timmar så är den magiskt bra. Stor skillnad mot nyöppnad.
Ja alltså inte Krug 95 men ni förstår...
Ska du köpa för att lagra kommer du bara bli besviken om du köper 03or slå till på 2002!Baron_Philippe skrev:Kan man tolka det som stor potential för lagring? RJ verkar ju iaf tro på en fin utveckling. Vet inte hur det är med skumpa men med rödvin brukar man ju säga att ett vin som kräver lång luftning behöver lagring.
Värt att vänta på 03-orna istället för att köpa 02-or? Har inte råd med båda.
johan1279 skrev:Ska du köpa för att lagra kommer du bara bli besviken om du köper 03or slå till på 2002!
Jos skrev:Intressant.. Vad baserar du det på? Inte för att jag vet själv men blir nyfiken.. Har du druckit Dompa 03 fler ggr? Låtit den få tid?