Senaste nytt
finewines.se

This is a sample guest message. Register a free account today to become a member! Once signed in, you'll be able to participate on this site by adding your own topics and posts, as well as connect with other members through your own private inbox!

  • Som flera kanske har märkt är sig finewines.se inte sig likt rent utseendemässigt! En uppgradering av forumets mjukvara har genomförts och temat kommer successivt att uppdateras för att bättre matcha vår tidigare färgprofil! Eventuella buggar eller feedback tas tacksamt emot i den här forumtråden!

Idag lagar vi...

pinoten

Medlem
Hade en -14 på en provning blint förra året. Alla övertygade om att det var Sauvignon Blanc, inga såna vibbar på denna?
Skulle jag inte säga, tydliga Bourgogne/Meursault-toner men inte så tung/smörig. Av det jag har sett av Jasper Morris så verkar han tycka att DPB utvecklas i positiv riktning. Jag har några 19 och 20 också så jag får se om det stämmer.
 

Ocheba

Medlem
Någon annan som beställt från Kobaj och ej får leverans? Vet inte om det är skit bakom spakarna hos dem eller vad felet är men jag får ingen kontakt med Bring. Andra erfarenheter?

Jag har beställt flera gånger och alltid fått leverans alternativt mejl från kobaj när något gått snett.

De gånger jag beställt från utanför Europa har det tagit lång tid att få leverans dock.

Hör av dig till kobaj och fråga om du är orolig
 

The Wall

Medlem
Någon annan som beställt från Kobaj och ej får leverans? Vet inte om det är skit bakom spakarna hos dem eller vad felet är men jag får ingen kontakt med Bring. Andra erfarenheter?
Optima-sändningen från Sydafrika tog ett bra tag innan den dök upp, men den var värd att vänta på. Tror att lev datumet senarelades i 1,5 månad eller liknande.
 

ZQT

Medlem
Optima-sändningen från Sydafrika tog ett bra tag innan den dök upp, men den var värd att vänta på. Tror att lev datumet senarelades i 1,5 månad eller liknande.
Kobaj vet fortfarande ingenting men fick bråka med Bring tills de kunde meddela att ordern skadats och att Kobaj måste reklamera hos Bring... Låter som att det kommer ta för evigt ungefär...
 

Per Stade

Lege artis
Det har väl inte undgått någon att det är ett lika fantastiskt kantarellår i år som i fjol? Regel ett är att aldrig lägga svampen i plastpåsar och regel två är att grovrensa i skogen. Svampkniv med fin borste på är toppen.
IMG_0005.jpeg

Jag har länge tyckt att doften av kantareller påminner om saffran. Så jag frågade chatGPT och fick svaret:
Ja, kantareller innehåller kemiska föreningar som ger dem en doft och smak som kan påminna om saffran. En av de huvudsakliga föreningarna som ansvarar för den karakteristiska doften i kantareller är 8-karotensyra. Denna förening är en form av karotenoid, vilket är en grupp av pigment som också finns i saffran och bidrar till dess arom.

Saffran innehåller också karotenoider, främst crocin och safranal, som ger dess unika smak och doft. Även om de specifika karotenoiderna skiljer sig åt mellan kantareller och saffran, bidrar deras närvaro till liknande aromatiska egenskaper i båda.

Det är intressant att notera att dessa doft- och smaklikheter gör kantareller till ett populärt val i matlagning där en mild saffransliknande arom är önskvärd.


Så bra, vi smörsteker rödspättafilé och kantareller, kokar lite färskpotatis. Mycket simpelt och mycket rena smaker som min gamle kockvän Per alltid vill ha. Uppläggningen var dock inte i hans klass.

IMG_0007.jpeg


Till detta drack vi Lismore Age of Grace 2022, en match made in heaven. Tack @Patrik Sellin för tipset!
 
Last edited:

IsKr

Medlem
I fredags så blev det blomkålscreme med blomkålscurry och halstrade kammusslor till förrätt och kantarellrisotto med kyckling till varmrätt. I glaset blev det von winning Forster Ungeheuer 2019 till förrätten och Trediberri barolo comune di la Morra 2018 till risotton.
 

Attachments

  • IMG-20240913-WA0007.jpg
    IMG-20240913-WA0007.jpg
    33,6 KB · Visningar: 64
  • IMG-20240915-WA0013.jpg
    IMG-20240915-WA0013.jpg
    36,8 KB · Visningar: 61
Last edited:

Thirsty

Smygnykterist
Funderar på laga en Haiti Springfield cat (troligen Skogskatt då det finns gott om det i området, eller passar annan ras bättre? Finns även nån Ragdoll i området). Dryck, funkar det bra med en Bourgogne (Vosne) eller kommer vildmarksmaken att ta över. Kanske behöver vara en innekatt för att bära en Bourgogne? Ny rätt för mig så har många frågor. 🐈🍴😋

IMG_7673.jpeg


(Givetvis inte seriöst menat, en reflektion av dagens samhällesdebatt 🤷‍♂️)
 

Sonderlese

Medlem
Funderar på laga en Haiti Springfield cat (troligen Skogskatt då det finns gott om det i området, eller passar annan ras bättre? Finns även nån Ragdoll i området). Dryck, funkar det bra med en Bourgogne (Vosne) eller kommer vildmarksmaken att ta över. Kanske behöver vara en innekatt för att bära en Bourgogne? Ny rätt för mig så har många frågor. 🐈🍴😋

Visa bifogad bild 32801

(Givetvis inte seriöst menat, en reflektion av dagens samhällesdebatt 🤷‍♂️)
Ärligt talat tror jag att det är ett missförstånd, husdjuren i Springfield, Ohio, har inte ätits upp utan har ingått i Haitian voodoo ceremonier, vilket är en religös utövning och skyddat i U.S.A grundlag. Det är istället återigen Donald Trump som motsätter sig U.S.A konstitutionen!

Men för all del, ugnssteka eller grilla en katt eller flera, det finns för många av dem överallt. Cote du Rhône är ett säkert kort!
 

chambertin

Medlem
Funderar på laga en Haiti Springfield cat (troligen Skogskatt då det finns gott om det i området, eller passar annan ras bättre? Finns även nån Ragdoll i området). Dryck, funkar det bra med en Bourgogne (Vosne) eller kommer vildmarksmaken att ta över. Kanske behöver vara en innekatt för att bära en Bourgogne? Ny rätt för mig så har många frågor. 🐈🍴😋

Visa bifogad bild 32801

(Givetvis inte seriöst menat, en reflektion av dagens samhällesdebatt 🤷‍♂️)
Vilken Chat(eaux) som helst skulle nog matcha.
 

Robbes

Medlem
I fredags så blev det blomkålscreme med blomkålscurry och halstrade kammusslor till förrätt och kantarellrisotto med kyckling till varmrätt. I glaset blev det von winning Forster Ungeheuer 2019 till förrätten och Trediberri barolo comune di la Morra 2018 till risotton.
Hur var Barolon? Har några hemma, drickfärdig?
 

IsKr

Medlem
Hur var Barolon? Har några hemma, drickfärdig?

Den var absolut njutbar, framförallt till maten, men tror nog att du med fördel kan vänta ett tag till med att öppna. Kan tillägga att flaskan vi drack också hade coravinats för några månader sedan och det var ca halva flaskan kvar.
 

LarsW

Medlem
Confiterade Berkshire griskinder med rostad pumpa- och vitlökskrämad pasta och rökt ost.

Glada (i alla fall innan slakt) grisar från Dalstorp.

Tre fina små griskinder. Confiterade i ankfett i 3 timmar tillsammans med torkad svamp, vitök och salvia - sedan fick de vila i fettet till de höll ungefär 40 grader innan de fick vända några gånger i en het panna.
Spagetti av god kvalitet. En pumpakrämen jag hade kvar i frysen sedan tidigare och rörde i vitlöken som följt griskinderna i grytan.
Avslutade med att riva över lite rökt ost som jag glömt namnet på - en kollega köpte med den hem från Holland eller Belgien.

Allt i allt en trevlig måltid. Funkade bra med en Kershaw Elgin Pinot 2017

Svampen som följde var tänkt att följa med en den färdiga rätten men stekte på den först och den var så god att snacksa på medan resten blev klart så tog slut...

20241123_150019.jpg20241123_150042.jpg20241123_150049.jpg20241123_150821.jpg20241123_151427.jpg20241123_191131.jpg
 
Last edited:

LarsW

Medlem
Visa bifogad bild 33763
Lyckades hitta lite simprom, vilket inte händer varje dag, så det fick bli en råraka med simprom och schalottenlök. I glaset 2013 Roland Champion Champagne Grand Cru Blanc de Blancs Brut, en inte helt oäven kombination.
Från en som har rensat simpor ur näten med hat i själen...
Var får man tag på simprom?

Måste provas!
Om något positivt kan komma ut av de där beniga monstren vore det fantastiskt!
 
Last edited:

Patrik Sellin

fd Innertällmo Bryggeri
Från en som har rensat simpor ur näten med hat i själen...
Var får man tag på simprom?

Måste provas!
Om något positivt kan komma ut av de där beniga monstren vore fantastiskt!
I början på 90-talet var det inget problem - då fanns det alltid på Stockmanns i Helsingfors. Men det har aldrig funnits där när jag har varit där de senaste 20 åren.
Jag var in på saluhallen i Åbo igår och då var det en handlare som sålde hela simpor för €19 kilot!?! Jag frågade om han hade rommen från dem också och han plockade upp en burk med 130 g ur frysen. Det var det sista han hade.
Rommen påminner en del om störrom förutom att den är knallgrön.
 

LarsW

Medlem
I början på 90-talet var det inget problem - då fanns det alltid på Stockmanns i Helsingfors. Men det har aldrig funnits där när jag har varit där de senaste 20 åren.
Jag var in på saluhallen i Åbo igår och då var det en handlare som sålde hela simpor för €19 kilot!?! Jag frågade om han hade rommen från dem också och han plockade upp en burk med 130 g ur frysen. Det var det sista han hade.
Rommen påminner en del om störrom förutom att den är knallgrön.
Damn!
19€ kilot för hel simpa.
Får man ut typ 10% av vikten när man röker svansen?
Det blir väl rensad hummer pris ungefär...

Får leta efter rom. Vore jättekul!
 

Patrik Sellin

fd Innertällmo Bryggeri
Damn!
19€ kilot för hel simpa.
Får man ut typ 10% av vikten när man röker svansen?
Det blir väl rensad hummer pris ungefär...

Får leta efter rom. Vore jättekul!
Ja, €80 för rommen känns som ett bra pris i relation till hel fisk. Man kanske kan koka bra buljong på alla taggar och horn?
På 90-talet var det i princip samma pris på löjrom och simprom.
 
Toppen