Jesper L
Medlem
Alltid brutto!Före eller efter skatt?
This is a sample guest message. Register a free account today to become a member! Once signed in, you'll be able to participate on this site by adding your own topics and posts, as well as connect with other members through your own private inbox!
Alltid brutto!Före eller efter skatt?
Ja ... det finns ju viss risk att det spricker om det dyker upp lika spännande saker i december som det gjorde nyss. Eller när som helst.Jag skrev att jag hade som mål att inte lägga mer än en månadslön under 2020, men det gick käpprätt åt helvete.
Bruttobrutto!Alltid brutto!
Jag gör ett försök med den här strategin i år igen. Men med tillägget 6 st rosé.För att råda bot på spretighet och att källaren är full, är min målsättning i år:
12 flaskor Champagne (Vintage/Prestige)
12 flaskor rött (Frankrike, Spanien eller Kalifornien; eller Libanon)
6 flaskor vitt (Frankrike, Österrike eller Tyskland)
6 flaskor sött (Frankrike, Tyskland eller Ungern)
Dessutom inte färre än 3 i taget.
Med andra ord, en synnerligen snål tilldelning!
Vi får se hur det går.
Så ett nytt vin eller du inte är säker på om du gillar, köp få flaskor, när du är säker på att du gillar köp fler flaskor!Efter söndagens provning så bestämde jag mig för att ändra hela mitt källarfokus från och med nu.
Vin är till för att upptäckas och testas. Självklart kan man ha sina favoriter, men ofta tar "måste ha en låda" upp en stor del av budgeten och jag blir fast på instegsviner med på tok för ung ålder.
En klok vän har i sin källare MAX 2 flaskor av samma vin. Det resulterar i att det finns mer möjlighet att differentiera under åren för samma peng, men öka kvaliteten och låta flaskorna uppnå rätt ålder. SÅ nu skiftar jag ut nästan allt jag har fler än 3 av. Förutom lite riesling.
Så nya fokus för 2021 blir fortfarande 250 flaskor maxtak.
Mitt fokus blir:
- 2019 tysk riesling. GG.
- Vit bourgogne. Meursault, Puligny- och Corton-Charlemange .
- Mogna viner Bourgogne, USA som är kul att testa. 1 flaska maxtak.
- Nya världen +500 kr
- Champagne årgång 12, 13 och NV 1 flaska styck.
Ber om ursäkt om det var otydligt. Idag tillåter min budget inte att tex köpa en låda Corton-Charlemange för 1295:-/fl.Så ett nytt vin eller du inte är säker på om du gillar, köp få flaskor, när du är säker på att du gillar köp fler flaskor!
Inte säker på att jag förstod detta, En klok vän har i sin källare MAX 2 flaskor av samma vin. Det resulterar i att det finns mer möjlighet att differentiera under åren för samma peng, men öka kvaliteten och låta flaskorna uppnå rätt ålder
OK men hur går det ihop om budgeten är samma i både antal och kronor?Ber om ursäkt om det var otydligt. Idag tillåter min budget inte att tex köpa en låda Corton-Charlemange för 1295:-/fl.
Det blir lätt att jag köper 4-6 flaskor av 250-300 kr viner, vilket också resulterar i att jag missar 1cru och grand cru viner som troligen ger en bättre upplevelse då budget inte räcker till.
Därför blir fokus att hitta mer auktionsfynd, bättre viner, och helt enkelt låta de unga vinerna jag köper, vila tills de hamnar i ett fint drickfönster.
Även om det enbart blir 1 flaska, så får upplevelsen av den flaskan räcka Eller möjlgtvis möjligheten att dricka en till på BYOB i framtiden.
Nej det går såklart inte ihop. (Frun är glad nu).OK men hur går det ihop om budgeten är samma i både antal och kronor?
Nej det går såklart inte ihop. (Frun är glad nu).
Det blir färre antal flaskor. Färre instegsviner för lagring. Men tanken är få mer variation i det jag dricker och lagrar.
Nu springer man ju på varje släpp och spontanköper fler flaskor av samma vin i lägre prisklassen. That ends now.
Så I slutändan, färre flaskor fördelat på samma budget.
Det kluriga är att ¨hitta¨det man gillar! Till priser man kan hantera.Jag vet... men man vill inte "missa" något. Klassiskt tänk när man börjar med sin källare.
Har ju som tur är ett hum om vad min stil är, så att bevandra helt annorlunda stilar är inget jag är intresserad av.Det kluriga är att ¨hitta¨det man gillar! Till priser man kan hantera.
Och dessutom hoppas på att ens smakpreferenser inte förändras dramatiskt över tid.Det kluriga är att ¨hitta¨det man gillar! Till priser man kan hantera.
Som sagt. Säkra kort i bättre kvalitet än producenternas instegsviner. Fortfarande inhandlas det jag gillar i smakpreferens.Och dessutom hoppas på att ens smakpreferenser inte förändras dramatiskt över tid.
Förvisso, men för ett antal år sedan var jag omåttligt förtjust i södra Rhône, men på senare tid har smakpreferenserna dragit åt lite andra håll. Visserligen uppskattar jag fortfarande södra Rhône, men det finns annat som jag gärna skulle haft mer av i källaren istället. Å andra sidan, om jag dricker en flaska i veckan så räcker källaren i drygt 23 år så med lite tursam planering hinner vi tömma av en del enklare viner först och ta långliggarna senare innan det blir dags för påfyllning. Ett litet problem är hur man hanterar viner som man envisats med att köpa en flaska av så att man nu sitter på en 14-årig vertikal. Dricka upp? Javisst, men hur? Kanske en 14 veckor lång vertikal med ett hyggligt måndagsvin?Som sagt. Säkra kort i bättre kvalitet än producenternas instegsviner. Fortfarande inhandlas det jag gillar i smakpreferens.
Upptäckte detta och gjorde mig av med det flesta av mina Bordeaux pavor i lägre prisklass.Förvisso, men för ett antal år sedan var jag omåttligt förtjust i södra Rhône, men på senare tid har smakpreferenserna dragit åt lite andra håll. Visserligen uppskattar jag fortfarande södra Rhône, men det finns annat som jag gärna skulle haft mer av i källaren istället. Å andra sidan, om jag dricker en flaska i veckan så räcker källaren i drygt 23 år så med lite tursam planering hinner vi tömma av en del enklare viner först och ta långliggarna senare innan det blir dags för påfyllning. Ett litet problem är hur man hanterar viner som man envisats med att köpa en flaska av så att man nu sitter på en 14-årig vertikal. Dricka upp? Javisst, men hur? Kanske en 14 veckor lång vertikal med ett hyggligt måndagsvin?
Missa ett år med flitEtt litet problem är hur man hanterar viner som man envisats med att köpa en flaska av så att man nu sitter på en 14-årig vertikal.
Ett tips om du har CT. Lägg de flaskor du kan tänka dig korka upp i en egen lista. Gå till Printed Reports / Restaurant Style Wine List och skriv ut vinlistan som du kan maila till dina gäster. Proffsigt! Du kan låta dem välja och sen ha dessa flaskor lämpligt luftade och tempererade när de anländerMen drömmen är att när man har gäster så frågar man "vad är ni sugna på" och då finns en perfekt flaska av just det dem efterfrågar.
Har försökt med det, men misslyckats 12 år i rad.Missa ett år med flit