À propos Guillou & vin
Kring millennieskiftet gjorde jag en kort intervju med Guillou för Munskänken.
Vet inte om den kan intressera - men så här gick den (som tack för hans medverkan gav jag Guillou en Barolo Sperss -89...):
Vad är en "vinsnobb" för dig?
Jan Guillou: Den som tveklöst beställer in det näst dyraste vinet, åmar sig och skickar ut det, skrämmer sina gäster med påståenden om att "jävlar nu dog vinet" och så vidare och så vidare.
Vad tycker du om svensk vinjournalistik?
Svensk vinjournalistik är demokratisk i så måtto att den koncentreras kring billiga viner, men fixeringen vid vad som är "prisvärt" har gått för långt. Dyrare viner är nämligen påfallande ofta bättre än billiga viner. I en viltbok nyligen såg jag en känd krögare genomgående rekommendera skitviner som han aldrig skulle ha tagit själv till sin gom. Den enkla lösningen vore att ange två alternativ, det bästa eller det man själv skulle föredra - samt det prisvärda för alla dem som vill spara på just vinkostnaden.
När du köper vin - litar du på nån gom utöver din egen?
Självklart. Om god vän rekommenderar ett vin prövar jag det gärna och tycker om det i ungefär 50 procent av fallen. Med måttlig framgång har jag prövat att köpa vin som rekommenderas i DN eller SvD, men då är de i regel slutsålda.
Hur ställer du dig i smakstriden Frankrike vs Nya Världen?
Vin kommer i första hand från Frankrike.
Nu till italienska viner. Är du här lika blåst och fördomsfull som din hjälte Carl Hamilton i Vendetta?
Ja.
Jag får ibland frågan "Vilket är det bästa vin du druckit?" Frågan är omöjlig att besvara, men jag brukar ändå göra det - olika varje gång. Vad svarar du?
Jag slingrar mej. Brukar dra till med ett billigt cypriotiskt vin som jag drack efter lång het sommarvandring; just då, just där, i just det känsloläget, var det vinet oslagbart. Hemma ett halvår senare var det ointressant. I vissa anfall av ärlighet brukar jag nämna vissa vita bourgogner.
Tycker du försäljningsmonopolet för vin och sprit i Sverige bör försvinna?
Nej, absolut inte. Vi har en enastående demokratisk och effektiv service i Sverige tack vare Systembolaget. Jag skulle kunna komponera en hel vinmåltid på Systemet i Östersund lättare än i Köpenhamn eller Bryssel. Det tål att tänka på.
Själv är jag barnsligt förtjust i att samlas med vingalningar och "gissa blint". Vad tycker du om den leken?
Ogillar den starkt. Jag gissar alltid fel när omgivningen skall testa mej.
Baudelaire lärde att vi kunde berusa oss med vadsomhelst. Hur ser du på släktskapet mellan "sinneskickarna" - vin, musik, konst?
Allmänt sett tycker jag vin gör sig bättre till mat än till konst.
Vilken är din bild av föreningen Munskänkarna?
Jag har ingen bild alls av föreningen Munskänkarna.
En sista fråga. På valfri krog får du bjuda valfri person. Vart går ni, vem bjuder du - och på vad?
Jag bjuder gärna min fru på Paul & Norbert. Förrätten blir snarare kalvbräss eller ank- gåsleverbaserad för att passa till en Hugel 1983 Riesling Vendange Tardive. Därefter blir det vilt/bourgogne eller kalv/Pomerol.