ChristianB
DipWSET
Modern bulköl och modernt bulkvin har ju rätt mycket gemensamt när det kommer till att man gärna tillsätter jäst, filtrerar det på något sätt och pumpar ut det snabbt för att släcka marknadens törst. Min poäng är helt enkelt att öl inte MÅSTE ha tillsatt jäst för att det ska bli något. Dessutom är ju den huvudsakliga jäststammen av samma slag, cerevisiae, för både öl och vin.Hantverksmässig öl finns ju redan och det är ju bra däremot är det knepigt att jämföra då hela metoden generellt vad gäller öl är otroligt interventionistisk i jfr med vin.
Nästan all öl görs i rostfria tankar med tillsatt jäst (och humleextrakt för de riktigt stora sorterna) men det är inget som man vill belysa när det kommer till vad konsumenten får veta. Då är det idel årtal från 1800-talet, unikt källvatten och de bästa råvarorna... Om man verkligen vill hårddra det som Mats-Eric Nilsson vill lyfta fram så borde det gälla hela alkoholindustrin, inte bara vinbranschen.