This is a sample guest message. Register a free account today to become a member! Once signed in, you'll be able to participate on this site by adding your own topics and posts, as well as connect with other members through your own private inbox!
Du räknar som en jurist eller företagsekonom.Bolagets varor ser ut att bli dyrare vid årsskiftet då det verkar som att skatten på alkholhaltiga drycker (och snus+cig.) ska höjas. https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/nQ1aEa/bars-och-cigg-blir-dyrare-regeringen-hojer-skatten
För att ta ett exempel (för att kolla så jag förstår det hela rätt) så om vi tar en flaska rött vin för 1000kr som ligger på 14% alkohol (75cl) så skulle nuvarande skatten på denna ligga på
- Skatten på öl och vin höjs med 5 procent.
- Skatten på sprit höjs med cirka 1 procent.
26,18 x 14 (alkoholprocent) x 0,75 = 274,89kr
Skatteökning på just denna flaska:
274,89kr x 1.05 vilket ger ungefär 288,63kr
Nya totalpriset på flaskan = 1000 - 274,89 + 288,63 = 1013,74kr
Nu är jag inte helt säker på om jag räknat rätt däremot så någon pedagogisk själ får gärna gå in och rätta om de ser jag gjort fel någonstans
Skattesatser för alkohol 2024
Information gällande de olika skattesatserna på alkoholskatteverket.se
Hah jag tar det som en komplimang *host*Du räknar som en jurist eller företagsekonom.
...och det är alltså den kronans höjning som en del politiker är oroliga för att den skall leda till ökad smuggling.Du räknar som en jurist eller företagsekonom.
Vinskatten är ca 20 kr per flaska och ska inte multipliceras med alkoholhalten. (I så fall hade boxviner varit alkoholfria med tanke på priset...)
Höjningen 5 % motsvarar alltså ca 1 kr per flaska eller någon promilles höjning på finare vinare.
Lol - jag ligger redan på max smuggling kapacitet! Det spelar alltså ingen roll om de höjer eller sänker skatten utifrån mina referensramar (Men säg inte det till politikerna eller Tullen)....och det är alltså den kronans höjning som en del politiker är oroliga för att den skall leda till ökad smuggling.
Gissar att den farhågan mer kan handla om sprit (och förmodligen "bassprit" snarare än "finsprit"), där höjningen bör bli runt en tia?...och det är alltså den kronans höjning som en del politiker är oroliga för att den skall leda till ökad smuggling.
Hitta rätta vinet – med hjälp av ai
Vinets färg var motbjudande och grå, doften stickig och avskräckande. Det var svårt att sätta fingret på vad det doftade, men det liknade en kombination av sur frukt, vinäger och möglig, gammal källare.”
Det är, fritt översatt, en del av svaret från en populär textrobot på uppmaningen: ”Recensera världens sämsta vin.” Roboten inledde med att visa fram en mänsklig sida, den var tydlig med att den inte vill nedvärdera något särskilt vin. Däremot kunde den tänka sig att ge mig en mall till en negativ recension att använda som guide.
Artificiell intelligens påverkar redan vin i lika stor utsträckning som annat i vår omgivning. Den här krönikan och vinlistan skulle nog lika gärna kunna vara producerad av en robot. En sådan med tillgång till stor mängd data om årgångar, priser och viners karaktär kan ge mycket träffsäkra rekommendationer.
Förra året publicerade en tvärvetenskaplig forskargrupp resultatet av en undersökning i tidskriften International Journal of Research in Marketing som jämförde recensioner skrivna av robotar och människor. Systemet fick först ”studera” 125 000 vinrecensioner och 143 000 ölrecensioner, och sedan själv skriva bedömningar av 300 viner och 69 ölsorter. När en grupp människor sedan fick uppgiften att försöka skilja på vilka av recensionerna som var skriva av människa eller maskin misslyckades de flesta.
Det är inte bara vinkritikers arbete som åtminstone delvis kan utföras av en robot, det gäller även sommelierers. Med hjälp av maskininlärning och algoritmer kan en virtuell sommelier i mobilen ge skräddarsydda rekommendationer till just dig, dygnet runt på krogen, i baren, i vinbutiken, i online-butiken och på resande fot var som helst i världen.
En grupp forskare på amerikanska National Institute of Standards and Technology, Nist, bedriver försök med att göra ai mer energieffektivt. Energiåtgången är en av ai:s negativa sidor jämfört med den mänskliga hjärnan. För att testköra sitt energieffektiva ai-system lät forskarna det prova vin. Enligt organisationens egen hemsida tränade forskarna först systemets ”smaklökar” genom att exponera det för 148 olika viner gjorda på tre olika druvor. För varje vin analyserades 13 aspekter, som alkoholhalt, färg, flavonoider och mineralitet. När ai-systemet sedan ställdes inför 30 viner som maskinen aldrig tidigare stött på ”gissade” den rätt med 95,5 procents säkerhet. Forskarna kallar sättet för ”mer effektivt men tråkigare än att testa vinet själv”.
En annan amerikan, kemisten Katerina Axelsson, har grundat företaget Tastry, som fokuserar på att lära datorer prova vin. Genom att analysera viner på kemisk väg och sedan mata företagets ai-system med resultatet hävdar bolaget sig kunna både hjälpa vinproducenter att skapa mer framgångsrika viner och konsumenter att lättare hitta fram till sina drömviner.
Vinodlare har förmodligen ännu större hjälp av ai-applikationer. En av apparna är Tule, som hjälper vinmakare bestämma om de ska vattna sina rankor eller inte. Informationen som ligger till grund för rekommendationerna samlas in via sensorer i vingårdarna och mobiltelefonbilder på rankorna.
Ett annat ai-baserat system som visat sig användbart för vinodlare i tider av mer extrema väderhändelser och klimatförändringar är franska Sun Agri. Med hjälp av högteknologiska solcellskonstruktioner monterade ovanför vinrankorna kan vinodlaren få hjälp att bestämma när rankorna ska vattnas eller skyddas mot solstrålar eller frost. Solcellerna producerar samtidigt grön energi att driva själva vinkällaren med.
Ai gör och kommer att göra vinvärlden mer lättnavigerad. Men det finns en fara att tekniken kan användas för fel syften och på fel sätt. Eller ännu värre, att vi människor börjar känna oss överflödiga. Då kommer säkert en motreaktion som blir spännande att uppleva. Hur den kommer att se ut går bara att spekulera i och är det perfekta samtalsämnet över några glas vin.
Tänkte kolla vad folks tankar är angående AI tekniken som det just nu talas mycket om, chatGPT och liknande. Kommer detta ha en influens över viner? Vinval, agera "sommelier" åt en på krogen, osv?
Skrevs en krönika i Dagens Industri angående detta som jag tyckte var intressant
Källa till artikeln:
Di e-tidning
etidning.di.se
Det borgar inte bra för min bil, lacken är ”champagne”.Rimligt ändå att kassera all fulöl som kallar sig champagne.
Efter champagnefusket – 2 300 ölburkar tömda och krossade
Miller high life har ”ölens champagne” som sin slogan. Men det håller inte i EU. Straffet? 2 352 krossade ölburkar i belgiska tullen.www.aftonbladet.se
Funkar dessvärre inteMycket läsvärd artikel. Jancis svarar på 121 frågor om vin.
Jancis Robinson knows you find wine confusing. This guide is going to help
The FT’s wine guru answers 121 readers’ questions — including the ones you’d be embarrassed to ask her yourselfwww.ft.com
edit: Hmm, jag kunde läsa artikeln utan att vara subscriber eller inloggad men nu verkar det inte fungera. Kanske har man en fri artikel att läsa? Hoppas även ni kan läsa den ...
Artikeln är "Free for all" på hennes site.Mycket läsvärd artikel. Jancis svarar på 121 frågor om vin.
Jancis Robinson knows you find wine confusing. This guide is going to help
The FT’s wine guru answers 121 readers’ questions — including the ones you’d be embarrassed to ask her yourselfwww.ft.com
edit: Hmm, jag kunde läsa artikeln utan att vara subscriber eller inloggad men nu verkar det inte fungera. Kanske har man en fri artikel att läsa? Hoppas även ni kan läsa den ...
Tusen tack, buteljen!Artikeln är "Free for all" på hennes site.