Håller huvudsakligen med
@jrick. När man jämför med för 60 år sedan, alltså 1960-talet, så jämför man med en period när fransk arbetarklass fortfarande drack stora mängder inhemskt skräpvin till lunch, icke namngivet vin levererat på dunk från det lokala kooperativet eller serverat på karaff på en lokal bistro. Den delen av den inhemska konsumtionen sjönk ihop rejält redan under 80- och 90-talen, hjälpt på traven av allmän hälsoinformation och ändrade regler angående att köra bil berusad. De billiga skräpviner som fransmännen då inte längre drack upp ville ingen annan heller köpa, och det ledde till att en hel del vingårdar rycktes upp, framför allt i Languedoc-Roussillon.
Så vitt jag förstått pratar vi om viner som var så enkla att några motsvarigheter i huvudsak aldrig har sålts i Sverige. Det som på 90-talet såldes som Franskt lantvin i Sverige lär ha varit "övre delen" av det här sortimentet.
Det är därför jag var så störd över filmen "Mondovino" från 2004, en pseudo-dokumentärfilm som driver tesen att det är de feta kapitalistiska amerikanernas fel att mindre franska vinodlare hade problem. (Rejäla konjunkturnedgångar brukar alltid leda till problem för vinbranschen; Mondovino spelades in något år efter IT-kraschen och 9/11.) I själva verket var huvudorsaken fransmännens eget minskande vindrickande.
Uppenbarligen står Frankrike inför en ytterligare nedgång i konsumtionen, där en yngre generation inte längre ser vin som en lika omistlig del av den franska identiteten och fransk måltidskultur, utan bl.a. dricker mer cocktails och öl. Det kan säkert innebära ytterligare utslagning av produktion, men är det någon som hittills har hört talas om en enda kvalitetsorienterad och internationellt känd fransk vinproducent som tvingats lägga ner p.g.a. bristande efterfrågan?