Silenos
Medlem
Då var det dags igen...
För januari månads övningar är vi tillbaka i Frankrike, närmare bestämt i Bourgogne. Jag noterar att det krävdes 34 omgångar innan valet hamnade på röd burgunder. Att systembolaget sällan erbjuder rimligt prissatta viner ifrån regionen är nog en delförklaring. För att hitta något som kan passa formatet är det ju såklart bara att glömma kommuner som Vosne-Romanée osv., och istället börja söka i bakvattnen; fast det är ju trevligt om man kan hålla sig kvar på Le Côte åtminstone, och inte bli utträng ända ut på vischan i Rully eller nåt liknande (inget ont om just Rully dock!). Ett sådant vin tycker jag mig ha hittat i Marchand-Tawse, Savigny-lès-Beaune 1er cru ”Les Lavières” anno 2014 (90209, 299 kr).
Den drivande delen i firman består av Pascal Marchand som gjort vin på ett otal adresser, b.la. för Comte Armand i Pommard, innan nuvarande konstellation tillsammans med finansmannen Moray Tawse blev till. De har en enorm portfölj som spänner ifrån regionsviner till Musigny (utöver 11 andra grand cru:er!). Vinet som nu är i fokus är ifrån egna ägor och således står det ”Domaine Tawse” på flaskan, inte Marchand-Tawse. 2014 är premiärårgång, ty plätten köptes samma år ifrån Henri Boillot. Jag har personligen inte druckit någonting från firman, så detta verkade som ett bra tillfälle att testa något.
Savigny-lès-Beaune ligger strax norr om Beaune, och är en av de småbyar som utgör sista anhalt innan stenbrottet, som skär tvärs igenom guldslutningen och markerar slutet på Côte de Beaune och början på Côte de Nuits, återfinns. Vinerna härifrån har generellt sett rykte om sig att vara ungefär: prisvärda, om än något rustika. Tillskillnad mot sina grannar så görs här nästan uteslutande rödvin. Vinggården ligger bland det kluster av premier cru-gårdar som återfinns norr om älven Rhoin. Den vätter i princip rakt söderut och Jasper Morris talar gott om den i sitt praktverk Inside Burgundy.
Så, det var väl allt... Hoppas det smakar!
Ändring: Och just det... Min efterträdare hoppas jag blir @JC:s Vintankar (Vi kan behöva en fläskig amarone efter det här )
För januari månads övningar är vi tillbaka i Frankrike, närmare bestämt i Bourgogne. Jag noterar att det krävdes 34 omgångar innan valet hamnade på röd burgunder. Att systembolaget sällan erbjuder rimligt prissatta viner ifrån regionen är nog en delförklaring. För att hitta något som kan passa formatet är det ju såklart bara att glömma kommuner som Vosne-Romanée osv., och istället börja söka i bakvattnen; fast det är ju trevligt om man kan hålla sig kvar på Le Côte åtminstone, och inte bli utträng ända ut på vischan i Rully eller nåt liknande (inget ont om just Rully dock!). Ett sådant vin tycker jag mig ha hittat i Marchand-Tawse, Savigny-lès-Beaune 1er cru ”Les Lavières” anno 2014 (90209, 299 kr).
Den drivande delen i firman består av Pascal Marchand som gjort vin på ett otal adresser, b.la. för Comte Armand i Pommard, innan nuvarande konstellation tillsammans med finansmannen Moray Tawse blev till. De har en enorm portfölj som spänner ifrån regionsviner till Musigny (utöver 11 andra grand cru:er!). Vinet som nu är i fokus är ifrån egna ägor och således står det ”Domaine Tawse” på flaskan, inte Marchand-Tawse. 2014 är premiärårgång, ty plätten köptes samma år ifrån Henri Boillot. Jag har personligen inte druckit någonting från firman, så detta verkade som ett bra tillfälle att testa något.
Savigny-lès-Beaune ligger strax norr om Beaune, och är en av de småbyar som utgör sista anhalt innan stenbrottet, som skär tvärs igenom guldslutningen och markerar slutet på Côte de Beaune och början på Côte de Nuits, återfinns. Vinerna härifrån har generellt sett rykte om sig att vara ungefär: prisvärda, om än något rustika. Tillskillnad mot sina grannar så görs här nästan uteslutande rödvin. Vinggården ligger bland det kluster av premier cru-gårdar som återfinns norr om älven Rhoin. Den vätter i princip rakt söderut och Jasper Morris talar gott om den i sitt praktverk Inside Burgundy.
Jordmån: Kalksten
Ålder på stockarna: 1/2 20 år, 1/2 60 år.
Vinifiering: 100% avstjälkat, totalt 20 dagar i jäskar.
Uppfostran: I fransk ek, 25% ny, en omdragningen innan buteljering, ingen filtrering eller klarning.
Ålder på stockarna: 1/2 20 år, 1/2 60 år.
Vinifiering: 100% avstjälkat, totalt 20 dagar i jäskar.
Uppfostran: I fransk ek, 25% ny, en omdragningen innan buteljering, ingen filtrering eller klarning.
Så, det var väl allt... Hoppas det smakar!
Ändring: Och just det... Min efterträdare hoppas jag blir @JC:s Vintankar (Vi kan behöva en fläskig amarone efter det här )
Last edited: