Vid närmare eftertanke är nog Jacques Selosse La Côte Faron den bästa rena Pinot Noir jag druckit.
För mig är det Sous le Mont från Mareuil-sur-Ay. Eglys VV är inte dum den heller...
This is a sample guest message. Register a free account today to become a member! Once signed in, you'll be able to participate on this site by adding your own topics and posts, as well as connect with other members through your own private inbox!
Vid närmare eftertanke är nog Jacques Selosse La Côte Faron den bästa rena Pinot Noir jag druckit.
Nejdå, det finns fler. Den andra Rion-firman, med Patrice vid rodret gör också en vit nuits. Jag köpte en flaska av honom vid ett besök för ett gäng år sedan, god, men lite knepig. Sen så har vi ju också Pinot Gouges, apropå PN muteringstendens.../...hans vita Nuits Saint Georges La Gerbotte (mig veterligen den enda vita NSG).../
Jag skulle lika gärna kunna säga att jag föredrar smaken av Bourgogne utan vidare hänvisning till varför; tanken med de blandade vinrankorna var en potentiell förklaring. Däremot så verkar det ju lite konstigt om du skulle bestrida saken att PN muterar lätt och således kan ta sig olika uttryck i en och samma vingård, fast då över lång tid förstås. Något slags påverkan bör det ju ha oavsett var i världen som rankorna står, men då undrar jag ju också varför jag inte tycker lika bra om PN från övriga världen?Ren och skär längtan efter slutsats utan att baseras på omfattande fakta.
Kom igen! Bättre kan du!
Det har varit blandade resultat faktiskt, men övervägande gånger har PN från Bourgogne vunnit i min bok. Och ja, det är blint. Vid andra tillfällen har det varit oblint och då har Nya Världen slagit Bourgogne; allt beror helt enkelt på vem som gjort vinet och varifrån det kommer.Är dina iakttagelser från blind- eller etikettsprovningar?
Senaste PN-blind-provningen jag var med på så torskade alla Burgundlövers grovt mot två Bdx:are. Torskarna hade helt enkelt ingen koll på världen utanför ... "Sundbyberg"...
Betyder INTE att Bgd-viner är dåliga. Betyder INTE att PN-viner är dåliga. Bara att dem som föredrog annat vid just DEN provningen var kunnigare än Bgn-lövarna. Just där och då.
Stämmer in i kören.Varför inte ha en PN-BYOB?
Jag håller med om att Murdoch James är mycket god. Lite grundare i smaken men balanserad och fint kryddig upplever jag 2013 S:t Clair Vicar's Choice Pinot Noir (nu i ny årgång enl länken) som nästan inte kostar någonting. Den där uppfattningen att billig PN nästan alltid är skräp har jag väldigt svårt att förstå. Ska jag spekulera så kan jag tänka mig två slags vindrickare som kommer fram till den slutsatsen:Surprise!
- Murdoch James Estate Nr 6242
- Pinot Noir ,
, Wellington , MartinboroughDetta vin i Swerige härom sistens rockade fett. Gott så det förslog. Rent, cleant och avklarade provningen av olika lufttorkade skinkor från Spanien och Italien galant. Matchade fint, lät skinkorna sjunga huvudnummer. Oliverna sammalika. Gudomligt! Och med DEN prislappen är man ju tom nära vad en riktigt bra saké går loss på i Tokyo.
- 151:-
Då närmar vi oss prisvärt
91p för upplevelsen!
(Objektivt: 89p)
Är inte säker på att alla årgångar är det. Vi får se hur nya 2016 är. Min poäng är att jag tycker mången billig PN är bättre än motsvarande syrah eller cab eller chard.OM Vicar's Choice är god spar du mig en förmögenhet...varje år.
-La just min billigaste beställning till BS någonsin, 60 spännÄr inte säker på att alla årgångar är det. Vi får se hur nya 2016 är. Min poäng är att jag tycker mången billig PN är bättre än motsvarande syrah eller cab eller chard.
Jag kanske borde testat 2016 själv först. Pinositet, forest floor - hoppas du finner dem.-La just min billigaste beställning till BS någonsin, 60 spänn
All in the name of science!
Hör fortfarande till dem som inte riktigt fattat PN men jag kämpar vidare
Jag har kämpat i över 30 år nu.-La just min billigaste beställning till BS någonsin, 60 spänn
All in the name of science!
Hör fortfarande till dem som inte riktigt fattat PN men jag kämpar vidare
Mnjaaummh... Min gom registrerar förvisso nästan alltid att alla PN inte är födda lika, men endast sällan att de är riktiga viner över 88p. Har även offrat alldeles för mycket pengar för att dricka de mest sinnessjukt dyra exemplen - de bedömdes av mina sensoriska system alla vara mellan 75 och 88p med två små stackars undantag som krampade sig över 90p.Det är förstås ett problem som etiketterna delar med t ex vintidningarnas intetsägande recensioner; man kan inte säga så mycket om ett vin utan en längre analys av dess struktur och aromer, men det skulle ju inte rymmas på en liten textruta. Jag tror jag förstår din poäng dock, vid första anblicken så kan Pinot Noir tyckas vara likadan oavsett prisläge, vilket vi vet inte stämmer förstås!
Menar du att de muterade klonerna slutar mutera?Vad jag har hört och läst är det just så som ofta är fallet i exempelvis Bourgogne. Pinot noir muterar lätt och vinfälten tenderar därför att ha stor genetisk variation. Många vinområden utanför Bourgogne brukar planetera enskilda kloner vilket inte ger samma komplexitet i slutprodukt. Kan vara helt fel givetvis och jag överger gärna argumentet, men ville bara tillföra tesen till diskussionen.