Senaste nytt
finewines.se

This is a sample guest message. Register a free account today to become a member! Once signed in, you'll be able to participate on this site by adding your own topics and posts, as well as connect with other members through your own private inbox!

  • Som flera kanske har märkt är sig finewines.se inte sig likt rent utseendemässigt! En uppgradering av forumets mjukvara har genomförts och temat kommer successivt att uppdateras för att bättre matcha vår tidigare färgprofil! Eventuella buggar eller feedback tas tacksamt emot i den här forumtråden!

Monopol/Systembolaget - vill vi ha det eller ej, fördelar och nackdelar?

vininfo.nu

Medlem
@Per Karlsson på BKWine har skrivit en mycket bra och välskriven artikel om Systembolagets bristande sortiment. Strukturerat och objektivt presenterat dessutom, samt med bra sammanställda exempel. Bra jobbat, Per!

Att staten och bolaget värnar om folkhälsan är löjjeväckande. Det räcker med att gå in i vilken butik som helst och titta på åtkomsten för BiB, BiB och BiB. Det är lätt att hitta enskilda importörer i exempelvis Danmark som är bättre än hela bolaget på det dom specialiserat sig på så på det stora hela så kan dansken sitta hemma och beställa i princip vad som helst. Ser ju t.o.m. ut som det räcker att förlita sig på Philipson Wine så slår man ju bolaget ju. Kolla bara utbudet på Weinbach (Alsace). Dessutom så får dom (danskarna alltså) ju beställa direkt från producenter utan några "krusiduller". Tar man monopol som så är Vinmonopolet i Norge ett föredömme i allt utom pris. Man hanterar årgångar som enskilda varunummer bara som exempel. Förrutom att sortimentet är bättre... Åtminstone för det som undertecknad efterfrågar...
 
Last edited:
Trådskapare
Sörplarn

Sörplarn

Medlem
Tragisk diskussion, man väljer att blunda för verkligheten och låter sin okunskap om seriösa duktiga handlare runt om Europa flöda fritt, tar man sig tid, så går det att få ner priser upp till 20-40% mot bolaget bara att leta och inte ta första bästa. Du har makten att avsluta ditt förhållande till en oseriös butik men inte SB, med tiden besitter man den "pruta" kunskapen och har ett bra flöde i mejl boxen av olika kampanjer hos diverse kontakter även en hel del internt privata då man är en bra kund etc.

Folk besitter något konstig ego ofta icke vin intresserade som skall argumentera för Monopolet att allt från Sverige är världsbäst och framför allt om det tillhör den allmänna förskingringen plus att man är lat och feg. Argumenten haglar utifrån detta då förstår man att SB kan komma med bisarra påståenden som att 75% av Svedalas befolkning avgudar den gröna lyktan, folket har redan svalt lögnen.

En ny fråga till diskussion som vi kan ta internt här, VARFÖR är det så viktigt att kunna gå till en icke e-butik att handla?
BS
sortimentet behöver ingen butik så som marknaden ser ut idag den behöver endast fri logistik och någon som kan kvittera beställningen på plats, man kan skicka till sitt jobb om man får lov till exempel utan att slita på både sko-sulor och humör i en SB butik före 16:00, man kan även få det till dörren hemma efter klockan 16:00 om nu så är fallet.
 

ChristianB

DipWSET
Gå gärna in i kommentatorsfältet till artikeln och läs. Det har blommat ut en riktigt rolig debatt! :)
Rätt besvärlig diskussion... :p Monopolkramarna framför egentligen inga argument utan hetsar mest upp sig med de vanliga fraserna, medan den andra sidan trött får försvara sina fakta, om och om igen. Intressant att se hur djupgående tron på SB är dock, även om det påpekas att de flesta är liknöjda med sortimentet och INTE uppdraget. Sist jag såg några siffror på det var det ca 80% som var nöjda med Systembolagets existens, men bara 20% av dessa (16% av de tillfrågade alltså) anförde hälsoaspekten som skäl. Övriga baserade sina åsikter på andra faktorer.

Vad jag själv tycker ska jag lämna osagt den här gången. ;)
 

Mattias Schyberg

Administratör

jrick

Medlem
Och han bjuder in till att vi bombarderar bolaget med alla våra önskemål om komplettering i sortimentet. Tyvärr känns der ju i vissa sammanhang lite meningslöst då väl en del av begränsningar består i deras regler och principer om mängd i inköpen osv. Men försöka duger ju. Så bomba på mina vänner!
 

ChristianB

DipWSET
Tja... Det var ju ett rätt bra svar ändå. Jag kan till viss del förstå argumenten som läggs fram; till syvende och sist så drivs ju SB som en vanlig detaljhandel och då får man acceptera att en liten del av kundkretsen inte är nöjd. Därmed inte sagt att man inte kan jobba för att förbättra det...
 

Vino fino

Medlem
Ulf Sjödin upprepar mantrat från Kungsträdgården, halvsanningar och en hel del direkt vilseledande babbel, både vad gäller sortiment och uppdrag. De flesta brister han ser hos andra är just de brister som SB uppvisar, vilket bara bevisar den navelskådande paranoian som råder på HK. Ingen på HK har jobbat med alkoholhaltiga drycker i verkligheten på en fri marknad. Och de är livrädda för att tvingas tjäna sitt uppehälle i verkligheten som de flesta av oss andra gör.
Den som är läskunnig (vilket de låtsas inte vara i Kungsträdgården) rekommenderas kolla monopolen i Quebec och Pennsylvania och se hur de klarar sortiment och uppdrag.

Om jag hade varit totalansvarig för vinsortimentet eller för den delen kategoriansvarig på Bolaget hade jag som sann vinentusiast skämts ögonen ur mig. Och jag hade försvarat mig med andra argument.
 

Mattias Schyberg

Administratör
Ulf Sjödin upprepar mantrat från Kungsträdgården, halvsanningar och en hel del direkt vilseledande babbel, både vad gäller sortiment och uppdrag. De flesta brister han ser hos andra är just de brister som SB uppvisar, vilket bara bevisar den navelskådande paranoian som råder på HK. Ingen på HK har jobbat med alkoholhaltiga drycker i verkligheten på en fri marknad. Och de är livrädda för att tvingas tjäna sitt uppehälle i verkligheten som de flesta av oss andra gör.
Den som är läskunnig (vilket de låtsas inte vara i Kungsträdgården) rekommenderas kolla monopolen i Quebec och Pennsylvania och se hur de klarar sortiment och uppdrag.

Om jag hade varit totalansvarig för vinsortimentet eller för den delen kategoriansvarig på Bolaget hade jag som sann vinentusiast skämts ögonen ur mig. Och jag hade försvarat mig med andra argument.
Här hos oss är vi nog ganska överens om Systembolagets brister, men vi har inte lyckats få till en dialog med Ulf eller någon annan högt uppsatt på bolaget ännu. Jag vet inte varför, men möjligen så hade vi behövt raljera mindre och föra diskussionen mer sakligt för att väcka debatt-vänlig uppmärksamhet? Bevisligen så är det fullt möjligt att få till en dialog med rätt retorik...

Det jag uppskattar är att han (Ulf Sjödin) verkar uppenbart villig att ta till sig av kritiken och vill bli bättre även om han inte anser att sortimentet är dåligt idag (vilket vi inte håller med om). Vi har ju här en mottagare till alla våra förbättringsförslag. Kanske borde vi skapa en saklig lista med förslag och posta det till honom via BKWine med avsändaren finewines.se?
 
Trådskapare
Sörplarn

Sörplarn

Medlem
"Vi har kommit en lång väg sedan mitten av 1980-talet då specialsortimentet av exklusivt vin omfattade 50 artiklar och det totalt fanns 39 ölsorter på Systembolagets hyllor, men vi är inte framme än.”

- Kommer aldrig i fatt sen 1980-89 det är redan över deadline ni är 20-30 år försent att något som årgång inte är viktigt är för mig en gåta, man har inte ens en e-butik, men man kan få det "hemkört" (dyrt och begränsat).

På ett sätt kan jag tycka synd om Ulf då han sitter i en rejäl rävsax som vin intresserad, det säkerligen sparkas nedåt politiskt här, fast han har även valt anställningen, men börjar inte SB bli känsligare än vanligt?

Surrar det i HK?

Frågan är vart dialogen skall ske, man kan lyssna på hur mycket kritik som helst, men politiskt är det kört så länge det styrs av ideologiska galningar som finner ondska i en påse mögliga färsk potäter från fjolåret.

Som @Vino fino säger mycket halvsanningar.
 

Mattias Schyberg

Administratör
Ulf Sjödins sista inlägg på finewines.se i samband med att han tog jobb på Systembolaget:

SV: Ulf Sjödin ny chef på Systembolaget

Hej på er!

Jag har inte varit inne här på en vecka eftersom vädret varit lite för bra för internet, men jag vill tacka för alla uppmuntrande ord. Självklart tar jag med mig allt jag läser här till mitt nya jobb. Det är ju i allmänhet kritikerna snarare än anhängarna som hjälper till att utveckla en verksamhet.

Nu går jag ut i solen igen

Aktuell diskussionstråd var denna.
 
Jag kom hem till Sverige efter att ha lärt mig tycka om vin i andra länder och slogs av två saker: hur stark ställning monopolet fortfarande har, och hur pass mycket som ändå har hänt i positiv bemärkelse, på grund av, och sedan, det svenska EU-inträdet. Något att fundera över för alla vinälskande brexit-lovers out there.

Det mest roliga beviset för monopolets begränsande och likriktande funktion på vinutbudet i Sverige var hur omåttligt populär blindprovning som sport var och hur träffsäkra alla munskänkar var, även i helblinda (och då menar jag inte Hans Artberg-style med att blunda när man häller upp från flaskan) provningar, ner på att helblint kunna gissa rätt på producent och vingårdsläge. Något som är närmast omöjligt för vanliga dödliga i ett läge där utbudet är så pass obegränsat som det är på friare jaktmarker. Här får någon sensorisk zenmästare gärna ge mig mothugg, det finns kanske vissa personer som faktiskt har provat i stort alla årgångar av alla vingårdslägen av alla producenter i Bourgogne, men de är få... Alla här har - litet hårdraget - druckit samma cote du Rhone, samma Albarino, samma nya zeeländska pinot noir och kan genom ett stort mått av vinkunskap i kombination med ett effektivt användande av uteslutningsmetoden baserat på bolagets relativt begränsade utbud faktiskt pricka helt rätt. Och antalet munskänkar och svenska cellartrackeranvändare är ju rekordhögt i förhållande till vårt lands befolkning. Min slutsats är enkel, vingissning som folksport har möjliggjorts ffa av bolagets begränsande skygglappar på det i teorin, för en vanlig dödlig, närmast obegränsade variation och utbud på vinhimlen. Det är tänkvärt.

Samtidigt har det hänt mycket och det svenska monopolet har ju i praktiken gradvis i en process av att undermineras och delvis avvecklas, steg för steg. Man kan importera och få hemlevererade viner från firmor i t ex Danmark och Frankrike helt lagligt, man kan ta bilen till Frankrike och komma hem med en vagnslast fina eller billiga grejer så länge det är för privat bruk, man kan sitta på Möja eller i Norrlands inland, mitt i industrisemestern och få hela beställningssortimentet levererat till ön utan extra kostnad, t o m en enstaka flaska, och även om sortimentet som jag argumenterar ovan inte överhuvud taget kan mäta sig med vad som står till buds på mer fria vinmarknader, där man kan beställa från tusen olika aktörer på nätet, inklusive direkt från producenter i många fall, så har det som Ulf Sjödin skriver faktiskt blivit mycket bättre. Finns mycket kvalitetsviner i olika prisklasser att få tag på i Sverige nuförtiden. Genom flera olika kanaler, inklusive systembolaget.

Nej, det vi ser är inte en chock-liberalisering som i Ryssland i början av 1990-talet eller doi Moi i Vietnam i mitten av 1980-talet, utan en mer gradvis reformation - mer lik den kinesiska modellen, där man försöker anpassa sig till en ny verklighet samtidigt som man (eller rättare sagt: för att man) söker skydda kärnan av sina egenintressen i det tidigare existerande systemet. Är det en hållbar modell? Avstannar reformerna? Vad är tidsperspektivet? Har vi som vinälskare tålamod att vänta på att historien tar ut sin rätt (bevittna Margarethe Vestager och före henne t ex Almunia och andra konkurrenskraftskommissionärers långsamma men obestridligt hårda nypor)?

[En revolution som lyckas ersätta ett tidigare illa fungerande samhällssystem med något mer demokratiskt och friare utövar ju en oemotståndlig dragningskraft på oss alla. Amerikanska frihetskriget är ju ett bra exempel. Lika bra gick det inte för alla de republiker som grundades strax efter genom framgångsrika frihetskrig av generalerna San Martin och Bolivar. Arabiska våren är ju ett mer närliggande exempel. Vi hoppas alla på att Tunisien ska klara sig, men det är också det som i närtid verkar minst orealistiskt att hoppas på som utfall.]

Vad är då den modell för social utveckling som följts i Sverige? Till stor del har det ju inte varit Alexanderhugg, utan deltagardemokratiskt förankrade gradvisa steg (ja, det finns tydliga undantag även från denna princip såklart). Här har det visat sig viktigt att agera inte enbart som upprörda privatpersoner, utan också mer organiserat, i föreningar och organisationer som inleder dialog med myndighet och regering och riksdag.

Jag är själv lyckligt ovetande om någon sådan sammanslutning som för en sådan dialog med ett seriöst tonläge och ihärdighet, utifrån ett konsumentperspektiv, och, särskilt viktigt ur ett legitimitetsperspektiv, inte som en partipolitiskt kopplad ansats (även om det också kan behövas sådant, är det för lätt att avfärda i den politiska debatten)? Har t ex Munskänkarna en årlig dialog med systembolaget om hur förbättra utbud och service? Sverige har ju en oerhört stark mat-och hospitalitetsindustri, även om andra regler delvis gäller för dem så kanske det finns någon sammanslutning där som kan och vill påverka?

Detta är ju redan alltför långrandigt så sammanfattningsvis tror jag att det, givet det ständigt hotande trycket från EU att rättsligt pröva den svenska gränsdragningen kring monopolet, så borde det finnas relativt goda förutsättningar för en välorganiserad grupp att inleda en mer systematisk dialog med ledningen på systembolaget om fortsatt förbättring av utbud och service. Dvs att inte prima facie avfärda Ulf Sjödins utsträckta hand.

Att enbart förlita sig på genomslaget av enskilda personer som skriver in och föreslår förbättringar eller framför klagomål kan nog vara mindre effektivt. Det kan man alltid vifta bort som några enstaka lyxvinskonsumenters synpunkter och ställa dessa synpunkter mot den delvis fiktive svenne-banan genomsnittskonsumenten (som naturligtvis i aggregat är många fler) som ju enligt butikshyllornas oemotstridliga logik enbart behöver industriellt producerade och dåliga boxviner från globalt sett mycket stora aktörer, samtidigt som vi vet att det finns så mycket prisvärda bra grejer från riktigt småskaliga producenter som aldrig hittar fram till konsumenter i Sverige. Vilket enligt mig är den stora sorgen. :(

Alternativt kan man ju ta en mer passiv hållning och göra det bästa av situationen (korka upp ett gott vin som ju det bevisligen inte helt saknas i forumbesökarnas källare :)) och hoppas att historien tar ut sin rätt någon gång, i sann, lugn, livsnjutaranda.
The revolution can wait, first, let's have a drink, for crying out loud! :cool:
 

magnum

Epernay, Frankrike
Jag kom hem till Sverige efter att ha lärt mig tycka om vin i andra länder och slogs av två saker: hur stark ställning monopolet fortfarande har, och hur pass mycket som ändå har hänt i positiv bemärkelse, på grund av, och sedan, det svenska EU-inträdet. Något att fundera över för alla vinälskande brexit-lovers out there.
Stackars vinälskande engelsmän! ;)
 

Mattias Schyberg

Administratör
Det mest roliga beviset för monopolets begränsande och likriktande funktion på vinutbudet i Sverige var hur omåttligt populär blindprovning som sport var och hur träffsäkra alla munskänkar var, även i helblinda (och då menar jag inte Hans Artberg-style med att blunda när man häller upp från flaskan) provningar, ner på att helblint kunna gissa rätt på producent och vingårdsläge. Något som är närmast omöjligt för vanliga dödliga i ett läge där utbudet är så pass obegränsat som det är på friare jaktmarker. Här får någon sensorisk zenmästare gärna ge mig mothugg
Du lyfter en väldigt sann poäng här, om än ganska oviktig i sammanhanget. Förr när jag provade uteslutande vin på bolaget, via exempelvis munskänkarna, så var det ofta klart mycket lättare att gissa rätt i blindprovningar i jämförelse med numera när inköpsstället varierar oerhört mycket mer och vinvärlden även innefattar nya världen på riktigt (NV kunde visserligen dyka upp, men mest som syltiga eller generiska massproduktionsviner som fanns med för att skratta åt, typ). Nu överdriver jag möjligtvis en aning, men det kändes lite så vill jag minnas. Det har dock blivit klart bättre med åren. Man fick ju dessutom snabbt lära sig vilka viner som var typiska för sin stil och just de vinerna tenderar ofta att dyka upp i diverse vintävlingar och tentor. Den som vill klara sig bra inom föreningen bör därför studera bolagets sortiment och gärna de viner som har fått utmärkelsen att de är druv/regionstypiska i exempelvis tidningen Munskänken.

Sorry om jag raljerar en aning och kritiserar Munskänkarna i en tråd om Systembolaget. Jag är fortfarande aktiv på lärarnivå, men kunde inte låta bli att lyfta min åsikt om just detta. :)
 

Mattias Schyberg

Administratör
À propos blindprovning. Jag tycker vi bör skilja på försöken att "pricka" vinerna och uppgiften att bestämma typen.
Enbart det senare uppfattar jag som professionellt (samtidigt som inköpsstället här också spelar mindre roll). Det första är mer lek & sport.
Munskänkarna (som blinddiskussionen rör) leker mycket "gissa rätt vin" även i deras betygssystem. Att plocka rätt vinstil och analysera adekvat med en rimlig smaknot ger inga poäng, däremot ger gissandet fina utmärkelser. En svaghet i systemet. :)
 
Toppen