Karteller är väl aldrig tillåtna, monopol eller ej, men de är väl inte mer eller mindre kartell bara för att de råkar lobba för monopolets vidare existens? Branschorganisationer finns det ju gott om, och deras syfte är ju normalt att försöka påverka politiken och/eller folkopinionen för att gynna branschen.
Antagligen är de inte det, men blev fundersam om man kan dra detta inför EU för att få bort monopolet då det blir endast stora aktörer som kan dominera, och då angripa på grunda av diskriminering vid konkurrans.
- Fortsättning av tråden.
Konkurrensverket och Systembolaget.
KKV sök exempel
här, rapporter och klagomål.
Här är även KKV senaste
rapport.
Intressant även är att KKV ser SB som ett offentligt organ, finns i rapporten och anledningar varför, systembolaget håller inte med såklart, nedan är från den länkade rapporten, finns en del om e-handel och lite om systembolagets regler från den 1 september 2014, dock är rapporten från Juni 2014 nästa rapport kommer i Januari 2015.
"Konkurrensverket har anmodats av Förvaltningsrätten i Stockholm att yttra sig i frågan. Efter en genomgång av kriterierna i LOU och en analys av rättsläget bedömer Konkurrensverket att Systembolaget är ett offentligt styrt organ som är skyldigt att tillämpa LOU vid upphandlingar av varor, tjänster och byggentreprenader"
- Så här säger Systembolaget.
Systembolaget och EU
När Sverige gick med i EU accepterades att Sverige fick behålla detaljhandelsmonopolet. Man konstaterade att det grundläggande syftet med Systembolaget var att skydda folkhälsan mot alkoholens skadeverkningar. Beslutet togs under förutsättning att Systembolaget följer EU-rättsliga regler.
Svenska produkter får inte favoriseras
Prissättningen måste ske utifrån objektiva kriterier, lika för inhemska och utländska produkter. Det måste också vara möjligt för Systembolagets leverantörer att överklaga en avvisad offert eller ett beslut om att ta en produkt ur sortimentet.
För att möjliggöra detta har Alkoholsortimentsnämnden inrättats.
Nämnden har bland annat beslutat att boxviner och blanddrycker, så kallad alkoläsk, måste få säljas i Sverige. Detta beslut fattades efter att Systembolaget avvisat offerter på dessa typer av produkter med hänvisning till folkhälsan.
Boxviner svarar idag för över hälften av vinförsäljningen.
Konkurrensverket
Överenskommelsen med EU innebär att svenska Konkurrensverket ska övervaka att Systembolagets verksamhet är icke-diskriminerande. Rapporter skickas till EU-kommissionens konkurrensenhet två gånger per år. Konkurrensverket har inte vid något tillfälle framfört att Systembolagets verksamhet är diskriminerande.
Successiv anpassning
Sedan inträdet i EU har ett antal anpassningar till det europeiska regelverket skett. EU-domstolen slog 2006 fast att svensk alkoholskatt ska betalas även vid import för privat bruk. Enda undantaget är när den resande själv tar varorna över gränsen. EU-domstolen fann 2007 att det svenska förbudet mot import genom ombud av alkohol inte var förenligt med EU-rätten. I konsekvens med detta ändrades den svenska alkohollagen den 1 juli 2008.
EU-kommissionen har också haft synpunkter på att skatten på öl, som främst produceras i Sverige, varit för låg jämfört med vin, som huvudsakligen produceras i andra medlemsländer. Därför beslutade den svenska riksdagen att jämna ut skillnaden från den 1 januari 2008.
Den 1 januari 2010 trädde en ny alkohollag i kraft. Förändringarna rör främst reglerna kring serveringstillstånd. Den nya lagen ersätter både den gamla alkohollagen (1994:1738) och lagen (1961:181) som bland annat rör försäljning av teknisk sprit.
Liberala regler för införsel
Den fria resandeinförseln för eget bruk sätter ett starkt tryck nedåt på alkoholskatterna när det finns skillnader mellan näraliggande länders skattenivå. Danmark och Finland har sänkt sina alkoholskatter av den anledningen. I Finland blev följden ökad alkoholkonsumtion vilket fått till konsekvens att alkoholskatten höjdes i oktober 2009.
Den så kallade indikativa nivån ska enligt EU-reglerna vara en riktlinje för när en persons införsel vid resande ska räknas som personligt bruk. För alkoholdrycker är nivån satt till 10 liter sprit, 20 liter starkvin, 90 liter vin samt 110 liter öl. Detta motsvarar ungefär 2,5 års konsumtion enligt Folkhälsoinstitutets maximigräns för måttligt drickande.