För att herrarna @
Crist(al)ian 77 och @
Mattias Schyberg ska kunna förlikas i sina tankar så måste de finna en gemensam värld att debattera inom. Om vi väljer den värld där vi alla lever och verkar (och inte något evigt – vare sig metafysiskt evigt eller som en kosmologisk konstant), utan den värld som människor bebor så betyder "objektivt" någonting som är möjligt att studera och mäta. Och visst kan man på det sättet ta fram parametrar som kan visa på vad som skiljer ett "bra" vin från ett "dåligt" och ett "utmärkt" vin, det kan ha att göra med mängden syra, eller torrextrakt eller fan och hans moster, och – framför allt – kombinationen av de olika mätbara aspekterna i en flaska. Problemet med detta, som med alla former av statistik, är att den bara visar siffror, normer och vad som avviker från sagda norm; som bäst den objektiva kvaliteten en "paint by numbers", du får en dator att dra en linje mellan dessa punkter för att få fram en bild av, exempelvis, en vinflaska. Ju mer och fler punkter du har, ju tydligare kommer vinflaskan att bli. Men det kommer alltid att vara en, förvisso allt mer precis, avbild av en vinflaska. Men vi som vinnördar är inte intresserade av bilden på en vinflaska. Vi är intresserade av många vinflaskor, av olika vinflaskor och – ännu viktigare – innehållet i dessa vinflaskor. Problemet är, som jag skrev inledningsvis, att vi måste finna en gemensam värld utifrån vilken vi måste föra diskussionen. Jag hoppas att vi kan enas om att vi lever och verkar i en värd som bebos och definieras av människor. Om vi ger 10 människor samma "paint by numbers" som datorn kan återskapa identiskt vid varje försök och ber dem att fylla i den så kommer vi att få 10 förvisso i grunden lika men ändå distinkt olika bilder. Det kan bero på skakningar, misstag, distraktioner, dagsform... vilken som helst av en mängd olika anledningar. Oavsett vilket kommer bilden att ha nyanserats. Om man sedan tar samma 10 personer och tränar dem, individuellt men tillsammans, att fylla i "paint by numbers" flaskan så kommer bilderna allt eftersom att bli allt mer lika, även om det naturligtvis alltid, eftersom det rör sig om levande varelser som utför abetet, kommer att vara skillnader, om än små, mellan bilderna. Det är dessa skillnader som ger den objektiva bilden dess liv. Vad som gör att vi kan smaka och diskutera och bråka och käfta om ett vin (eller vad som helst). Vad jag vill säga är alltså att även om det är möjligt att objektivt stipulera vad det är som skiljer ett "stort" vin från ett "dåligt" vin gällande de ingående partiklarna och dess sammansättning så är diskussionen om dess kvalitet någonting mellanmänskligt. Och för vinnördar så borde båda aspekterna vara lika intressanta.
För att utveckla resonemanget lite vidare: det finns uppenbarligen nedskrivna instruktioner för hur man skapar ett bra vin, vilka metoder man använder, jästsorter, vid vilken sockerhalt man skördar druvorna, vilket pH-värde osv. Men ändå så påverkas det färdiga vinet av hur det utvecklas under mognadsprocessen, exempelvis på individuella ekfat.