This is a sample guest message. Register a free account today to become a member! Once signed in, you'll be able to participate on this site by adding your own topics and posts, as well as connect with other members through your own private inbox!
Det stämmer, har sett betyg från 9 och uppåt.Kan ju ha fel, men tycker mig ändå minnas att jag sett poäng runt 9 hos bland annat munskänkarna.
Utseende: 0-2p.
Jo, men det är ju vanligtvis på viner som intresserar oss föga. I praktiken så rör sig nog poängen mellan 14-18p på de lite mer intressanta doningarna.Kan ju ha fel, men tycker mig ändå minnas att jag sett poäng runt 9 hos bland annat munskänkarna.
Om vinet är "orent" eller kanske är väl svagt i färgen etc. Håller med om att den poängen är lite skum, antingen är det korrekt eller så är det inte det. 0-1p hade varit mer logiskt.Har alltid undrat över hur man tänker här...
Med tanke på vad jag dricker/provar mellan varven vet jag inte ens om det finns en korrekt färg längre!Om vinet är "orent" eller kanske är väl svagt i färgen etc. Håller med om att den poängen är lite skum, antingen är det korrekt eller så är det inte det. 0-1p hade varit mer logiskt.
??? 100 representerar 100% på den skalan.Vad har du uppfattat att 100 representerar om inte 100%?
Det ologiska är att 50 representerar 0% och att 99 representerar 98%, 98 representerar 96% osv.??? 100 representerar 100% på den skalan.
Det är inte själva användandet av skalan som är konstigt.Om det nu är ett etablerat system i USA där RP har sina flesta läsare (i början förmodligen samtliga) varför är det då konstigt att använda ett system som "alla" känner till?
Men skalan är väl inte ursprungligen i procent!?Det ologiska är att 50 representerar 0% och att 99 representerar 98%, 98 representerar 96% osv.
Nej, men det fördes på tal av någon anledning. Oavsett vilket så är den ologisk.Men skalan är väl inte ursprungligen i procent!?
Det hoppas jag verkligen inte att någon på finewines.se gör! Det låter mer som något för BGK. Det är helt enkelt orimligt att poängsätta vin efter pris, däremot så är pris viktigt när man kopplar det till upplevelsen. Ett vin som kostar 9000 kr med ett betyg på 90p känns ju inte lika roligt som ett vin som kostar 200 kr med samma poäng.Alla viner jag provar/dricker betygssätts enbart efter min upplevelse och har ingen som helst koppling till pris. Så även ett vin för 100:- kan få ett högt betyg medans det givetvis kan vara likadant åt andra hållet. Att dela upp viner i olika kategorier som medium/fine etc enbart på priset ser jag ingen vinning på.
Så är det givetvis men ska man då sätta en högre poäng för att vinet kostar 9000 kr eller sänka betyget för att det kostar 200? Jag tycker tvärtom att priset är egalt när det gäller betygssättning och kan inte förstå vad priset har med upplevelsen att göra. Antingen är det bra eller inte, oavsett prislappen.Ett vin som kostar 9000 kr och man bedömer som 90p känns ju inte lika roligt som ett vin som man betalat 200 kr för med samma poäng.
Frågar du mig så är det smått sinnesjukt att justera poängen efter priset när man använder en absolut skala. Är vinet bedömt som 90p så är det den poängen som gäller oavsett om vinet kostar en miljard eller 1 krona.Så är det givetvis men ska man då sätta en högre poäng för att vinet kostar 9000 kr eller sänka betyget för att det kostar 200? Jag tycker tvärtom att priset är egalt när det gäller betygssättning och kan inte förstå vad priset har med upplevelsen att göra. Antingen är det bra eller inte, oavsett prislappen.
Jag håller med dig men det jag är frågande till är det du skrev tidigareÄr vinet bedömt som 90p så är det den poängen som gäller oavsett om vinet kostar en miljard eller 1 krona.
Jag får inte ihop det med vad du sedan skriver. Du syftar kanske till känslan som infinner sig när man får reda på priset (vid ex blindprovning). Den är ointressant i det som vi började diskutera, nämligen betygsättningen.Det är helt enkelt orimligt att poängsätta vin efter pris, däremot så är pris viktigt när man kopplar det till upplevelsen
Om ett vin kostar 9000 kr och "endast" ger mig en upplevelse värd 90p så är det en besvikelse för mig trots att vinet är "lysande". Om samma vin kostar 200 kr så är det fortfarande "lysande" men avsevärt lättare att rekommendera.Jag håller med dig men det jag är frågande till är det du skrev tidigare
Jag får inte ihop det med vad du sedan skriver.
Det är din fråga initialt och det är den jag utgår ifrån. Vi kanske ska dela upp det i en traditionell poängsättning och ett "prisvärdhetsbetyg". För så länge som upplevelsen förändras i och med att man tar i beaktning priset på vinet så har man helt tappat det objektiva i sitt betyg.Hur sätter du poäng och hur motiverar du dina poängkriterier?
Min skala har inget med pris att göra alls, så jag hänger inte med dig i ditt resonemang. Vad jag tycker är värt sitt pris behöver inte vara samma sak för någon annan. Den skalan är inte absolut. Men om jag uttalar mig negativt om ett vin som jag har gett 90p, så är det mest troligt för att det helt enkelt var för dyrt i förhållande till vad jag fick. Det framgår i så fall i texten, inte betyget...@Mattias S Än en gång skriver du om att rekommendera eller besvikelse kring pris.
Det är din fråga initialt och det är den jag utgår ifrån. Vi kanske ska dela upp det i en traditionell poängsättning och ett "prisvärdhetsbetyg". För så länge som upplevelsen förändras i och med att man tar i beaktning priset på vinet så har man helt tappat det objektiva i sitt betyg.