Ja de hör ju givetvis till, men förutsätter att storleken spelar en stor del i det också. Tycker också nu att alla som gör champagne bör göra andra jäsningen på naturkork.
Stor skillnad magnum/flaska precis som kapsyl/naturkork!
Min ringa erfarenhet säger att magnumeffekten ökar med tiden efter degorgering, medan det omvända gäller för flasor som jäst under kork eftersom den extra oxidationen har störst inverkan när vinet är ungt.
Intressant. Är det alltså en allmän sanning att champagne på naturkork under andra jäsningen utvecklas bättre än med kronkapsyl? Googlade lite och hittade en artikel som refererade till en studie (iofs av en korkproducent) som fann att naturkork bättre bevarade volatila estrar samt trycker in några milligram syre i flaskan.
https://www.thedrinksbusiness.com/2...n-tirage-performed-under-cork-says-scientist/
Någon som har blindprovat champagne av samma format och tid på jästen för att utesluta de två faktorerna ur ekvationen?
Utvecklas om inte bättre så i alla fall mer på grund av oxidation. För att krångla till det så går det att välja permeabilitet på kapsylerna...
Har inte provat blint och vet inte om det finns något vin där enda skillnaden är förslutningen.
Bonnaire har Variance (ek & kapsyl) som kan jämföras med Ver Sacrum (stål & kork). Tror det är samma basvin i.
Vazart-Coqart har Grand Bouquet (kapsyl 4 år) som kan jämföras med Special Club (kork 5 år).
Finns säkerligen fler jämförelseobjekt. Hade varit en kul provning!
Sedan får man högre risk för korkdefekter när vinet ligger under kork två gånger. Har för mig Philipponnat tröttnat och numera kör kapsyl på CdG. Ett alternativ hade varit att köra processad felfri kork istället.
Intressant men komplex fråga.