Mattias Schyberg
Administratör
Två nya kockar har ersatt Hans Borén och i onsdags öppnade portarna för en ny säsong. Känslan är densamma i stort. Det känns genomgående som 28+ även om den mat vi åt givetvis har nya hjärnor och tankar bakom som märks subtilt i nyanserna för den som har bra koll på hur maten smakade förr (vilket jag har som varit stammis i 15 år!). Hans Borén är inte en kock man ersätter särskilt lätt, men smakupplevelsen kändes inte långt efter, vilket var en stor sten som släppte från mitt bröst.
Inom kort så öppnar dessutom portarna för deras nysatsning, Vinbaren 28+. Där kommer man kunna dricka vin från Ulfs fantastiska vinkällare i en nyinredd del av restaurangen som mer har känslan av en sober bar där det kommer tillåtas lite mer stimmighet. Det kommer vara möjligt att beställa lite enklare mat som ost och chark med mera. Till råga på allt så är det min favoritsommelier, @frida linden, som kommer agera ciceron. Kan knappast bli bättre! Någon gång i september öppnar baren och gissa om jag kommer att vara där!
Gårdagens besök var fullständigt spontant. Någon gång vid åttasnåret så var vi lite hungriga och behövde mat. Plötsligt slog det mig: "28+ öppnade ju i veckan, ska vi gå dit och ta något enkelt att äta?", sa jag till chefen (frun) som nappade direkt och inom en timma så var vi på plats.
Vi hann knappt komma innanför dörren innan Ulf häller upp lite Krug GC i glasen och välkomnar oss. Vi klagar inte, Krug är löjligt gott trots allt. Perfekt start! Det blev varsin huvudrätt att börja med. Frun valde bakad kummelrygg med krabbsmörsås, stekta kantareller, mangold, spritärtor och ängssyra medan jag gick på hängmörad lammsadel med barigoulepuré, öppen lammkorv, sesam och bönor. Två läckra rätter av klass. Tallrikarna slickades fullständigt rena.
Vi lät Ulf ge oss en flaska rött blint. Vi begränsade urvalet kostnadsmässigt givetvis. Det finns ju en del viner i källaren som våra plånböcker skulle ha svårt att hantera tråkigt nog.
En uppenbar italienare vid första sniffen. Mustig körsbärsfrukt med ceder, mörk choklad, piptobak, salmiak och mängder av mogna nyanser. Läckert, fylligt och i perfekt mognadsfas med bra bett och pigga syror. Löjligt gott vin! Vår slutsats blev Toscana och möjligen då Brunello, men vi var även i Napa och snurrade en stund. 91p
Facit: 2004 Sportoletti Rosso Villa Fidelia Umbria IGT
Hyfsad gissning ändå. Bdx-blend från Umbrien hade varit svårt att nypa. Merlotdominerad dessutom. Supertuscan hade nog varit den mest adekvata gissningen med facit i hand.
Avslutade besöket med en löjligt generös ostbricka med ett urval av det mesta och till detta lite halvtorr Vouvray och en härligt trevlig Vin Santo som vi misstog för en Madeira (malvasia) blint. Så kan det gå. Det blev en lång och härlig kväll i slutändan även om vi snålade lite i våra beställningar. Vi blev både mätta och vinöst tillfredställda!
Inom kort så öppnar dessutom portarna för deras nysatsning, Vinbaren 28+. Där kommer man kunna dricka vin från Ulfs fantastiska vinkällare i en nyinredd del av restaurangen som mer har känslan av en sober bar där det kommer tillåtas lite mer stimmighet. Det kommer vara möjligt att beställa lite enklare mat som ost och chark med mera. Till råga på allt så är det min favoritsommelier, @frida linden, som kommer agera ciceron. Kan knappast bli bättre! Någon gång i september öppnar baren och gissa om jag kommer att vara där!
Gårdagens besök var fullständigt spontant. Någon gång vid åttasnåret så var vi lite hungriga och behövde mat. Plötsligt slog det mig: "28+ öppnade ju i veckan, ska vi gå dit och ta något enkelt att äta?", sa jag till chefen (frun) som nappade direkt och inom en timma så var vi på plats.
Vi hann knappt komma innanför dörren innan Ulf häller upp lite Krug GC i glasen och välkomnar oss. Vi klagar inte, Krug är löjligt gott trots allt. Perfekt start! Det blev varsin huvudrätt att börja med. Frun valde bakad kummelrygg med krabbsmörsås, stekta kantareller, mangold, spritärtor och ängssyra medan jag gick på hängmörad lammsadel med barigoulepuré, öppen lammkorv, sesam och bönor. Två läckra rätter av klass. Tallrikarna slickades fullständigt rena.
Vi lät Ulf ge oss en flaska rött blint. Vi begränsade urvalet kostnadsmässigt givetvis. Det finns ju en del viner i källaren som våra plånböcker skulle ha svårt att hantera tråkigt nog.
En uppenbar italienare vid första sniffen. Mustig körsbärsfrukt med ceder, mörk choklad, piptobak, salmiak och mängder av mogna nyanser. Läckert, fylligt och i perfekt mognadsfas med bra bett och pigga syror. Löjligt gott vin! Vår slutsats blev Toscana och möjligen då Brunello, men vi var även i Napa och snurrade en stund. 91p
Facit: 2004 Sportoletti Rosso Villa Fidelia Umbria IGT
Hyfsad gissning ändå. Bdx-blend från Umbrien hade varit svårt att nypa. Merlotdominerad dessutom. Supertuscan hade nog varit den mest adekvata gissningen med facit i hand.
Avslutade besöket med en löjligt generös ostbricka med ett urval av det mesta och till detta lite halvtorr Vouvray och en härligt trevlig Vin Santo som vi misstog för en Madeira (malvasia) blint. Så kan det gå. Det blev en lång och härlig kväll i slutändan även om vi snålade lite i våra beställningar. Vi blev både mätta och vinöst tillfredställda!