Senaste nytt
finewines.se

This is a sample guest message. Register a free account today to become a member! Once signed in, you'll be able to participate on this site by adding your own topics and posts, as well as connect with other members through your own private inbox!

  • Som flera kanske har märkt är sig finewines.se inte sig likt rent utseendemässigt! En uppgradering av forumets mjukvara har genomförts och temat kommer successivt att uppdateras för att bättre matcha vår tidigare färgprofil! Eventuella buggar eller feedback tas tacksamt emot i den här forumtråden!

Restaurang 28+ * (Göteborg)

Trådskapare
Mattias Schyberg

Mattias Schyberg

Administratör
Två nya kockar har ersatt Hans Borén och i onsdags öppnade portarna för en ny säsong. Känslan är densamma i stort. Det känns genomgående som 28+ även om den mat vi åt givetvis har nya hjärnor och tankar bakom som märks subtilt i nyanserna för den som har bra koll på hur maten smakade förr (vilket jag har som varit stammis i 15 år!). Hans Borén är inte en kock man ersätter särskilt lätt, men smakupplevelsen kändes inte långt efter, vilket var en stor sten som släppte från mitt bröst.

Inom kort så öppnar dessutom portarna för deras nysatsning, Vinbaren 28+. Där kommer man kunna dricka vin från Ulfs fantastiska vinkällare i en nyinredd del av restaurangen som mer har känslan av en sober bar där det kommer tillåtas lite mer stimmighet. Det kommer vara möjligt att beställa lite enklare mat som ost och chark med mera. Till råga på allt så är det min favoritsommelier, @frida linden, som kommer agera ciceron. Kan knappast bli bättre! Någon gång i september öppnar baren och gissa om jag kommer att vara där!

Gårdagens besök var fullständigt spontant. Någon gång vid åttasnåret så var vi lite hungriga och behövde mat. Plötsligt slog det mig: "28+ öppnade ju i veckan, ska vi gå dit och ta något enkelt att äta?", sa jag till chefen (frun) som nappade direkt och inom en timma så var vi på plats.

Vi hann knappt komma innanför dörren innan Ulf häller upp lite Krug GC i glasen och välkomnar oss. Vi klagar inte, Krug är löjligt gott trots allt. Perfekt start! Det blev varsin huvudrätt att börja med. Frun valde bakad kummelrygg med krabbsmörsås, stekta kantareller, mangold, spritärtor och ängssyra medan jag gick på hängmörad lammsadel med barigoulepuré, öppen lammkorv, sesam och bönor. Två läckra rätter av klass. Tallrikarna slickades fullständigt rena.

Vi lät Ulf ge oss en flaska rött blint. Vi begränsade urvalet kostnadsmässigt givetvis. Det finns ju en del viner i källaren som våra plånböcker skulle ha svårt att hantera tråkigt nog.

En uppenbar italienare vid första sniffen. Mustig körsbärsfrukt med ceder, mörk choklad, piptobak, salmiak och mängder av mogna nyanser. Läckert, fylligt och i perfekt mognadsfas med bra bett och pigga syror. Löjligt gott vin! Vår slutsats blev Toscana och möjligen då Brunello, men vi var även i Napa och snurrade en stund. 91p

Facit: 2004 Sportoletti Rosso Villa Fidelia Umbria IGT

Hyfsad gissning ändå. Bdx-blend från Umbrien hade varit svårt att nypa. Merlotdominerad dessutom. Supertuscan hade nog varit den mest adekvata gissningen med facit i hand.

Avslutade besöket med en löjligt generös ostbricka med ett urval av det mesta och till detta lite halvtorr Vouvray och en härligt trevlig Vin Santo som vi misstog för en Madeira (malvasia) blint. Så kan det gå. Det blev en lång och härlig kväll i slutändan även om vi snålade lite i våra beställningar. Vi blev både mätta och vinöst tillfredställda! :)

image.jpeg
 

Crist(al)ian 77

50 Shades of Grape
Administratör
Så var det äntligen dags att besöka 28+. Förra året stängde det ner för omrenovering efter att jag hade bokat. Nu har de bytt kock och fått en trevlig vinbar med Coravin som är värd att besöka.

Dagen innan hade jag kollat in vinlistan över ett glas Grange 99 i vinbaren. Vinet var lika trevligt som vinlistan. Enda minuset är att det är många viner som har lite tråkiga påslag men det finns undantag!

Valde mellan Krug GC (2007) och Orpale 96 och det fick bli den senare av egoistiska skäl. Jag ville se om det var dags att öppna sina egna. Hemma hade vi börjat med en Hugot 06 och denna upplevdes mognare av övriga. Inte så konstigt med tanke på syran som var högre än den 10 år yngre Hugot. Orpalen är nu i den sköna fasen när BdB blir nötig, här i form av mandel. Lite gröna äpplen med. Passade perfekt till den första amusen av hasselnötter och även nummer två som var lite picklad lök och anklever i en minipaj.

Första rätten var anklever med pistagenötter och björnbär? (står körsbär på menyn). Anklever är svårt att misslyckas med och passar utmärkt till champagne eller är det tvärtom... Inget att anmärka på men inget som lämnar spår i minnesbanken heller.

Saltbakad rödbeta med närmast rå svamp, rosmarin och burrata. Rödbeta går det att göra mycket med och passar exempelvis med nötter men detta var en av de sämsta rätterna för mig. Orpalen försvann här någonstans tillsammans med en lite ravioli med ostronskum. Denna lilla ravioli var riktigt bra och kvällens höjdpunkt men det verkar inte ens ha varit en rätt eller så har de ändrat menyn.

Vin nummer två blev en bekant från Pergola. Antinoris Cervaro della Sala 2007, en mycket aromatisk fatad chardonnay. Med söt frukt av melon och päron tillsammans med lite vanilj i bakgrunden. Mycket matig fet chardonnay som passade utmärkt till kommande rätter.

Kalvbräss med jordärtskocka, mâchesallad och tryffelpecorino. Kommer inte ens ihåg den så antingen är menyn ny eller så är det en svag rätt.

Cappellinipasta med kaviar körvel och rejält smörad hjärtmusselbuljong ovanpå. Nu triggades smaklökarna för andra gången sedan den tidigare pastarätten. Riktigt bra och klassisk franskt.:rolleyes:

Nu var det dags för rödvin och tack vare att @Mattias S hade rekat innan så hade jag inga problem med att välja rött till torsken. Blev en Ridge Montebello 96. Andra gången på kort tid som jag dricker mogen jänkare. Frukten är mindre intensiv och det närmar sig bdx i stilen. Lång eftersmak och jäkligt gott även om jag gillar fruktbomber med.

Skreirygg pocherad i olja med sake, mirin, silverlök, vit sparris och toppmurklor. Lite kraftiga smaker som funkade med vinet och vit sparris är alltid trevligt.

Mjölkko med morot, dragon och pekannöt. Ja bra stekt kött och dragon får mig alltid att associera till bea, men inget som sticker ut. Vinet kom till sin rätt här däremot och det dominerade totalt upplevelsen.

Inget dessertvin förbokat, utan tanken var att det skulle väljas ett glas. Ulf frågade bra eller bäst vilket är en jobbig fråga att få i detta skede. Klart man svarar bäst! In kom ett sött på chenin blanc med bra syra. Tror det var franskt, kanske Loire... Ja hursom så hälldes 6 glas upp varpå han lämnade flaskan på bordet. Räkna ut vad som hände sen. Ja Ulf kom inspringandes för att hämta flaskan och hälla upp till ett annat bord men det gick inte så bra.:D

Fördessert var en lite chokladboll med svartvinbärslikör i. Mycket trevlig början.

Första desserten var yoghurt och vit espressosorbet med hibiskusmarang och vit Valrhonachoklad. Mycket bra och helt i min smak. Plus för att det serverades två efterrätter och den andra var creme och Valrhonaorelys på en glass med brynt smör som bas. Härligt karamellig och på toppen lite muscovadosocker. Efterrätterna och dessertvinet levererade bra och gav en härlig avslutning på kvällen.

Total sett inte någon av mina toppupplevelser i Gbg. T.ex. rankar jag Hoze högre som jag var på några veckor tidigare. Övriga fem i sällskapet tyckte dock att det var den bästa restaurangen jag valt... Där de tidigare varit; Bhoga, Koka och Björk & Bambu. Har inget att jämföra med men möjligt att det tappat lite sedan det blivit ny kock. Fast för den som gillar klassisk mat utan krusiduller kan jag ändå rekommendera den. Vet dock inte vad fransmännen säger om att de två bästa rätterna var av pasta.:)

Extra plus till brödet som de bakar själva och var helt gudomligt tillsammans med det franska smöret. Har inte ätit så mycket bröd sedan Hedone.
 
Trådskapare
Mattias Schyberg

Mattias Schyberg

Administratör
Så var det äntligen dags att besöka 28+. Förra året stängde det ner för omrenovering efter att jag hade bokat. Nu har de bytt kock och fått en trevlig vinbar med Coravin som är värd att besöka.

Dagen innan hade jag kollat in vinlistan över ett glas Grange 99 i vinbaren. Vinet var lika trevligt som vinlistan. Enda minuset är att det är många viner som har lite tråkiga påslag men det finns undantag!

Valde mellan Krug GC (2007) och Orpale 96 och det fick bli den senare av egoistiska skäl. Jag ville se om det var dags att öppna sina egna. Hemma hade vi börjat med en Hugot 06 och denna upplevdes mognare av övriga. Inte så konstigt med tanke på syran som var högre än den 10 år yngre Hugot. Orpalen är nu i den sköna fasen när BdB blir nötig, här i form av mandel. Lite gröna äpplen med. Passade perfekt till den första amusen av hasselnötter och även nummer två som var lite picklad lök och anklever i en minipaj.

Första rätten var anklever med pistagenötter och björnbär? (står körsbär på menyn). Anklever är svårt att misslyckas med och passar utmärkt till champagne eller är det tvärtom... Inget att anmärka på men inget som lämnar spår i minnesbanken heller.

Saltbakad rödbeta med närmast rå svamp, rosmarin och burrata. Rödbeta går det att göra mycket med och passar exempelvis med nötter men detta var en av de sämsta rätterna för mig. Orpalen försvann här någonstans tillsammans med en lite ravioli med ostronskum. Denna lilla ravioli var riktigt bra och kvällens höjdpunkt men det verkar inte ens ha varit en rätt eller så har de ändrat menyn.

Vin nummer två blev en bekant från Pergola. Antinoris Cervaro della Sala 2007, en mycket aromatisk fatad chardonnay. Med söt frukt av melon och päron tillsammans med lite vanilj i bakgrunden. Mycket matig fet chardonnay som passade utmärkt till kommande rätter.

Kalvbräss med jordärtskocka, mâchesallad och tryffelpecorino. Kommer inte ens ihåg den så antingen är menyn ny eller så är det en svag rätt.

Cappellinipasta med kaviar körvel och rejält smörad hjärtmusselbuljong ovanpå. Nu triggades smaklökarna för andra gången sedan den tidigare pastarätten. Riktigt bra och klassisk franskt.:rolleyes:

Nu var det dags för rödvin och tack vare att @Mattias S hade rekat innan så hade jag inga problem med att välja rött till torsken. Blev en Ridge Montebello 96. Andra gången på kort tid som jag dricker mogen jänkare. Frukten är mindre intensiv och det närmar sig bdx i stilen. Lång eftersmak och jäkligt gott även om jag gillar fruktbomber med.

Skreirygg pocherad i olja med sake, mirin, silverlök, vit sparris och toppmurklor. Lite kraftiga smaker som funkade med vinet och vit sparris är alltid trevligt.

Mjölkko med morot, dragon och pekannöt. Ja bra stekt kött och dragon får mig alltid att associera till bea, men inget som sticker ut. Vinet kom till sin rätt här däremot och det dominerade totalt upplevelsen.

Inget dessertvin förbokat, utan tanken var att det skulle väljas ett glas. Ulf frågade bra eller bäst vilket är en jobbig fråga att få i detta skede. Klart man svarar bäst! In kom ett sött på chenin blanc med bra syra. Tror det var franskt, kanske Loire... Ja hursom så hälldes 6 glas upp varpå han lämnade flaskan på bordet. Räkna ut vad som hände sen. Ja Ulf kom inspringandes för att hämta flaskan och hälla upp till ett annat bord men det gick inte så bra.:D

Fördessert var en lite chokladboll med svartvinbärslikör i. Mycket trevlig början.

Första desserten var yoghurt och vit espressosorbet med hibiskusmarang och vit Valrhonachoklad. Mycket bra och helt i min smak. Plus för att det serverades två efterrätter och den andra var creme och Valrhonaorelys på en glass med brynt smör som bas. Härligt karamellig och på toppen lite muscovadosocker. Efterrätterna och dessertvinet levererade bra och gav en härlig avslutning på kvällen.

Total sett inte någon av mina toppupplevelser i Gbg. T.ex. rankar jag Hoze högre som jag var på några veckor tidigare. Övriga fem i sällskapet tyckte dock att det var den bästa restaurangen jag valt... Där de tidigare varit; Bhoga, Koka och Björk & Bambu. Har inget att jämföra med men möjligt att det tappat lite sedan det blivit ny kock. Fast för den som gillar klassisk mat utan krusiduller kan jag ändå rekommendera den. Vet dock inte vad fransmännen säger om att de två bästa rätterna var av pasta.:)

Extra plus till brödet som de bakar själva och var helt gudomligt tillsammans med det franska smöret. Har inte ätit så mycket bröd sedan Hedone.
image.jpeg


Lite bilder från samma meny när jag var där för någon vecka sedan. Lite mer nöjd än dig möjligen, men inte mitt bästa besök på långa vägar. Deras lägstanivå är dock hög som tur är.

image.jpeg

image.jpeg
 

Essle

Medlem
Var i vinbaren förra lördagen och måste säga att jag gillar både miljö och upplägg där mer och mer. Bara det att man inte måste boka utan kan slinka in är toppen. 2 glas champagne och två olika ostron för 199:- som start och sedan deras trerätters vinbarsmeny för 350:- vilket jag tycker är väldigt prisvärt. Inga stora men väldigt goda rätter. Och att dom har bra viner vet vi ju redan....
 

Crist(al)ian 77

50 Shades of Grape
Administratör
Var i vinbaren förra lördagen och måste säga att jag gillar både miljö och upplägg där mer och mer. Bara det att man inte måste boka utan kan slinka in är toppen. 2 glas champagne och två olika ostron för 199:- som start och sedan deras trerätters vinbarsmeny för 350:- vilket jag tycker är väldigt prisvärt. Inga stora men väldigt goda rätter. Och att dom har bra viner vet vi ju redan....
Instämmer! Jag var mer nöjd med barmenyn när jag åt den. Blev dock betydligt mättare av stora avsmakningsmenyn.:)

Vinbaren lär jag återkomma till, kanske redan i veckan.
 

JonasBo

Medlem
Firade födelsedag och besökte 28+ (matsalen) för första gången. Körde a la carte och valet gick på anklever tillsammans med chateau d'yquem 1994. Sedan Vildand med Margaux 2009. Ostar med Barolo 2011 och toppa med choklad i olika former.

Vissa av personalen lite märkvärdiga, andra mer lätta och sköna i stilen.
Matmässigt var allt som en smäck. Även vinet och passade toppen till.

Portionerna väldigt små och Drycken rätt högt prissatt. Sauternes gick för 700 kr för en 5 cl och Barolon (Bersano, för mig okänd producent, gissar köpta druvor) för 295 för 10 cl.

Men kommer tillbaka ;)
 
Firade födelsedag och besökte 28+ (matsalen) för första gången. Körde a la carte och valet gick på anklever tillsammans med chateau d'yquem 1994. Sedan Vildand med Margaux 2009. Ostar med Barolo 2011 och toppa med choklad i olika former.

Vissa av personalen lite märkvärdiga, andra mer lätta och sköna i stilen.
Matmässigt var allt som en smäck. Även vinet och passade toppen till.

Portionerna väldigt små och Drycken rätt högt prissatt. Sauternes gick för 700 kr för en 5 cl och Barolon (Bersano, för mig okänd producent, gissar köpta druvor) för 295 för 10 cl.

Men kommer tillbaka ;)
Grattis på födelsedagen!
 

JonasBo

Medlem
Tack. På tal om Silex drack sambon en Sancerre Silex 2021 till ost. Vinet hade perfekt balans med frukt och syra. Ingen kattkiss här inte, enligt henne :D
 

m3lk3r

Medlem
Grattis :)

Var där i höstas. Jag tog det stora vinpaketet men min tjej tog enstaka glas där inget direkt kändes "prisvärt". Har för mig att det var d'Yquem -94 vilket kostade drygt 400 kr för henne. Ny bättre årgång nu eller bara en väldigt fet höjning? Tror Krug -06 kostade ca 800 kr för ett glas.
 
Grattis :)

Var där i höstas. Jag tog det stora vinpaketet men min tjej tog enstaka glas där inget direkt kändes "prisvärt". Har för mig att det var d'Yquem -94 vilket kostade drygt 400 kr för henne. Ny bättre årgång nu eller bara en väldigt fet höjning? Tror Krug -06 kostade ca 800 kr för ett glas.

Tänker att 800 inte är helt orimligt om det är på glas och en flarra kostar iaf 2.500:- i konsument-ledet. Fem glas ut är ju 4.000.
 

Jos

Medlem
Firade födelsedag och besökte 28+ (matsalen) för första gången. Körde a la carte och valet gick på anklever tillsammans med chateau d'yquem 1994. Sedan Vildand med Margaux 2009. Ostar med Barolo 2011 och toppa med choklad i olika former.

Vissa av personalen lite märkvärdiga, andra mer lätta och sköna i stilen.
Matmässigt var allt som en smäck. Även vinet och passade toppen till.

Portionerna väldigt små och Drycken rätt högt prissatt. Sauternes gick för 700 kr för en 5 cl och Barolon (Bersano, för mig okänd producent, gissar köpta druvor) för 295 för 10 cl.

Men kommer tillbaka ;)
Bra val! :p Har aldrig blivit besviken på mat och vin där... Hur var Margaux?!

Ägaren har ju klassiskt göteborskt stockholmskomplex men överlag är de ju rätt sköna ändå
 

JonasBo

Medlem
Tänker att 800 inte är helt orimligt om det är på glas och en flarra kostar iaf 2.500:- i konsument-ledet. Fem glas ut är ju 4.000.
För champagne får man ut 8-10 glas. Beror på hur frikostiga de är med påfyllning ;)

@Jos
Margaux var helt i zenit, skulle jag påstå. Inget tjurigt där utan ren skär fröjd. Mys-vin :cool:
 
  • Like
Reactions: Jos
Toppen