Senaste nytt
finewines.se

This is a sample guest message. Register a free account today to become a member! Once signed in, you'll be able to participate on this site by adding your own topics and posts, as well as connect with other members through your own private inbox!

  • Som flera kanske har märkt är sig finewines.se inte sig likt rent utseendemässigt! En uppgradering av forumets mjukvara har genomförts och temat kommer successivt att uppdateras för att bättre matcha vår tidigare färgprofil! Eventuella buggar eller feedback tas tacksamt emot i den här forumtråden!

Rom

Gurto

Medlem
Har en jäkla trevlig rom på jobbet nu:
Damoiseau Vieux Agricole 1991 (buteljerad 2010), Guadeloupe.
Sjukt intensiv doft (stegade en gång att jag kunde känna doften från ett bord där 4 pers drack den från ca 15 meters avstånd) med arrak, karamelliserat socker och en massa juliga kryddor. Väldigt torr stil och med en hel del hetta (54,4% alkohol) som ändå backas upp av så mycket koncentration att det inte blir spritigt, bara starkt.

Var Janake som hade den men de tar inte längre in den och har tyvärr inte sett att någon annan importör har plockat upp dem istället.
 

tobbe81

Medlem
Så sjukt bra fika combo igår smakerna lyftes fram till nya höjder tillsammans när man blandade dem alla
15672812_10158007704120008_2427527885392023113_n.jpg
 

Jerobaum

Medlem
Stark köprekommendation på Ron esclaco xo cask strength. SB säljer inte deras charmiga keramikflaska längre på standardsortiment. Via privat import från herida går det fortfarande att få tag på. Otroligt smakrik, lång eftersmak men så klart väldigt stark i alkoholen. Men jag gillade den, ordentligt. Jag har beställt en flaska
 

Tomas Lindblom

fd Deppodi
Moderator
IMG_1214.JPG


Köpte denna när jag såg att Systembolaget bytte pris från 600 till 399.
Doften är ganska spritig, slår hårt på näsan, bakom alkoholen finns ljus sirap och kola och lite vanilj. I munnen är det lent och medelfylligt. Här är det som bäst! Här känner man inte alkoholen alls. Sen ska drycken vidare neråt i kroppen och där bränner det till. Alkoholen känns ganska hög. Smaken är dock lång och behaglig, ligger kvar länge.

Svårt med betyg, men bättre än medel men inte något som överrepresenterar. Kanske att den här ändå är bättre till drinkar, kan tänka mig att det blir en grym Rom och Cola med den här som bas!

Jag föredrar Zacapa eller gärna Zacapa XO. Även Santa Teresa 1796 ligger en nivå precis över den här.

Annars tycker jag att Plantation instegsvariant levererar för pengarna, och deras XO är mild och god som sammet.

3,5/5
 

Tomas Lindblom

fd Deppodi
Moderator
Äntligen skulle någon jag känner ut och flyga! Egentligen ville jag att syrran skulle köpa 4 flaskor för priset av 3, men hon orkade bara bära 1.

Riktigt bra pris om man jämför med SB.
1 flaska för 750kr på taxfree, 999kr hos SB.

Det här är flytande guld om ni frågar mig!

34411B67-CF83-4D6B-8325-FB13D4E41BEC.jpg
 

Tomas Lindblom

fd Deppodi
Moderator
Börjar bli några trevliga flaskor Rom ATG välja på nu. Fick denna av mamma :)

IMG_1598.JPG


Kanderat äpple, råsocker, målarlåda och vanilj på näsan. Lätt i munnen. Inte lika kladdig som Zacapa, mer spritig. Alkoholen slår igenom tydligare i avslutet men sen rundas det av väldigt bra och harven lång mjuk finish.

Smaksak vad man är sugen på för dagen, men jag tycker att även denna Rom är riktigt bra!
 

Bastardo

Medlem
Börjar bli några trevliga flaskor Rom ATG välja på nu. Fick denna av mamma :)

Kanderat äpple, råsocker, målarlåda och vanilj på näsan. Lätt i munnen. Inte lika kladdig som Zacapa, mer spritig. Alkoholen slår igenom tydligare i avslutet men sen rundas det av väldigt bra och harven lång mjuk finish.

Smaksak vad man är sugen på för dagen, men jag tycker att även denna Rom är riktigt bra!
Plantation 20th Anniversary XO Barbados är oerhört elegant och finlemmad rom. Inte lika söt, som
Diplomático Reserva Exclusiva. Man får mycket för pengarna.
Jag är ingen kännare på rom, men jag försöker att fuska så bra som det går. ;) Men oerhört sugen att lära mig mer. Är helt säker på att lagrad rom kommer att bli större och större. Den ligger i tiden, känns det som. Många har tröttnat på maltwhisky, då det är ungefär samma som det har varit redan länge. Dessutom har priserna sprungit iväg rejält.
Även god cognac är billigare än maltwhisky i samma klass i dag, men om man jämför dryckerna i samma kvalitet är lagrad rom billigast enligt vad jag kan förstå.
Jag skulle rekommendera dig, Tomas, att prova lite rom från El Dorado. Börja gärna med en 12-årig, sen kan du fortsätta med 15-, 21- och 25-årsvarianterna. Nästan alla källor lovprisar El Dorados rom! Alla av dem, inte bara de äldsta. Och de är oerhört prisvärda – alla fall än så länge.
Även deras åttaårig variant går smutta på utan problem, men ”naturligtvis” blandar jag själv den med cola. :)
Det finns även ganska många som rankar just den 12-åriga rommen oerhört högt. Man kunde kanske använda benämningen bang for the buck. :) Berätta sen gärna om du har fått prova några sorter av El Dorado. Cheers!
P.S. Några bra sajter om rom:
http://www.romrom.se/
https://therumhowlerblog.com/
http://thelonecaner.com/
https://www.rumratings.com/
 
Last edited:
Plantation 20th Anniversary XO Barbados är oerhört elegant och finlemmad rom. Inte lika söt, som
Diplomático Reserva Exclusiva. Man får mycket för pengarna.
Jag är ingen kännare på rom, men jag försöker att fuska så bra som det går. ;) Men oerhört sugen att lära mig mer. Är helt säker på att lagrad rom kommer att bli större och större. Den ligger i tiden, känns det som. Många har tröttnat på maltwhisky, då det är ungefär samma som det har varit redan länge. Dessutom har priserna sprungit iväg rejält.
Även god cognac är billigare än maltwhisky i samma klass i dag, men om man jämför dryckerna i samma kvalitet är lagrad rom billigast enligt vad jag kan förstå.
Jag skulle rekommendera dig, Tomas, att prova lite rom från El Dorado. Börja gärna med en 12-årig, sen kan du fortsätta med 15-, 21- och 25-årsvarianterna. Nästan alla källor lovprisar El Dorados rom! Alla av dem, inte bara de äldsta. Och de är oerhört prisvärda – alla fall än så länge.
Även deras åttaårig variant går smutta på utan problem, men ”naturligtvis” blandar jag själv den med cola. :)
Det finns även ganska många som rankar just den 12-åriga rommen oerhört högt. Man kunde kanske använda benämningen bang for the buck. :) Berätta sen gärna om du har fått prova några sorter av El Dorado. Cheers!
P.S. Några bra sajter om rom:
http://www.romrom.se/
https://therumhowlerblog.com/
http://thelonecaner.com/
https://www.rumratings.com/
Vilka trevliga tips! Tack! Jag har också noterat skillnaden i vad man kan få i form av trälagrad sprit jmfrt single malt och rom.
 
M

Mouton

Plantation 20th Anniversary XO Barbados är oerhört elegant och finlemmad rom. Inte lika söt, som
Diplomático Reserva Exclusiva. Man får mycket för pengarna.
Jag är ingen kännare på rom, men jag försöker att fuska så bra som det går. ;) Men oerhört sugen att lära mig mer. Är helt säker på att lagrad rom kommer att bli större och större. Den ligger i tiden, känns det som. Många har tröttnat på maltwhisky, då det är ungefär samma som det har varit redan länge. Dessutom har priserna sprungit iväg rejält.
Även god cognac är billigare än maltwhisky i samma klass i dag, men om man jämför dryckerna i samma kvalitet är lagrad rom billigast enligt vad jag kan förstå.
Jag skulle rekommendera dig, Tomas, att prova lite rom från El Dorado. Börja gärna med en 12-årig, sen kan du fortsätta med 15-, 21- och 25-årsvarianterna. Nästan alla källor lovprisar El Dorados rom! Alla av dem, inte bara de äldsta. Och de är oerhört prisvärda – alla fall än så länge.
Även deras åttaårig variant går smutta på utan problem, men ”naturligtvis” blandar jag själv den med cola. :)
Det finns även ganska många som rankar just den 12-åriga rommen oerhört högt. Man kunde kanske använda benämningen bang for the buck. :) Berätta sen gärna om du har fått prova några sorter av El Dorado. Cheers!
P.S. Några bra sajter om rom:
http://www.romrom.se/
https://therumhowlerblog.com/
http://thelonecaner.com/
https://www.rumratings.com/
Återigen konstaterar jag jakten på billig fylla. Har inte min herre hamnat i fel forum?
 

Mattias Schyberg

Administratör
Återigen konstaterar jag jakten på billig fylla. Har inte min herre hamnat i fel forum?
Jag tycker herrn bidrar klart mer än vad ditt inlägg bidrar med i sammanhanget. ;) Vi har inga krav på vad som får diskuteras på forumet så länge vi visar normal respekt för varann och att vi tillåts tycka olika.

Det är dock helt ok att inte finna herrns inlägg läsvärda och således föredrar att läsa annat på forumet. :)
 
Hade inte tidigare sett att det fanns en underavdelning där vi diskuterade destillat, vilken trevlig överraskning!

Har läst igenom denna tråd och reagerade på när någon skrev "Rom ska inte vara allt för söt" och tänker delge mina erfarenheter på den punkten. Jag är rätt ny på området rom men har provat igenom runt 30-talet olika under de fyra senaste åren. Just sötman är något jag ändrat mig kring under denna resa och framförallt gillar att det finns så många olika typer av rom som passar vid olika tillfällen, liksom det finns vin som passar till olika tillfällen och mat. När jag började prova rom var det just sötman jag var ute efter och det som karaktäriserade rom, men här har nya vyer öppnats för mig!

Om jag idag vill ha en rom mitt i veckan landar det oftast på en sötare variant och här är mina tips ungefär samma som redan tipsats om i tråden. Diplomatico Reserva Exclusiva på 44g/l är en rund, lagom fyllig rom med en utmärkande touch av orange, alternativt blir det en El Dorado 12-åring som har en underbar bränd ton av socker/smörkola som är riktigt snaskig. Båda är lättdruckna, upplevs åt det sötare hållet enligt mig och passar fint helt alena. Dessa två är också de som initialt fått flest röster då jag hållit provningar med vänner och dryckessällskap på grund av deras lättsamma karaktär.

Tar jag en cigarr, mörk choklad och rom faller valet i princip alltid på Ron Zacapa 23. Den är enligt mig den mest välbalanserade rommen i form av sötma, fat, smakbärande alkoholstyrka, kropp och längd. Den sticker inte ut åt något håll alls utan är ytterst välbalanserad. Denna modell skulle jag säga har "förstört" romscenen då den efter de senaste årens prissänkningar på Systembolaget är så fantastiskt prisvärd med sina 499kr (Edit: såg att den nu gått upp till 544kr) att det nästan är "onödigt" att testa andra flaskor, men förstå mig rätt här. Den tävlar mot många bra konkurrenter jag provat i prisnivån som exempelvis Ron Quorhom XO (fyllig och söt som en vardagsrom), Plantation Trinidad (aningens för "rivig" och lätt, men typisk), Plantation Barbados XO (välbalanserad och mycket trevlig/prisvärd) och Tres Hombres 18 Edition 15 (väldigt lik RZ 23), men får jag välja en rom som passar alla tillfällen och människor hyfsat väl blir det Ron Zacapa 23.

Tar vi sedan steget upp i dyrare varianter med fyrsiffrig prislapp är min favorit Diplomatico Single Vintage (för tillfället årgång 2002) då den bjuder på en fantastiskt fyllig kropp och en längd som borde vara avundsvärd alla romproducenter. Den är inte sötare än RZ 23 som ligger på 23g/l, men jag upplever Single Vintage som rundare/sötare fast än den "bara" ligger på 18g/l. Har funderat på om den upplevs som fruktigare i sina russin än RZ 23 som jag upplever som mer åt torkade russin. Ron Zacapa XO och Diplomatico Ambassador är jag glad att jag ägt, men kommer inte köpa dessa igen då de i mitt tycke tenderar åt att dra mer åt cognacshållet, vilket de också ska göra då de slutlagrats på cognacsfat. Här tycker jag eldigheten som i en cognac tar överhand över sötman och gör den "rivig" vilket inte är fel, men jag tar hellre en cognac om jag vill åt den upplevelsen. Samma sak som att jag hellre dricker en punch än en rom med tydliga arrakstoner (Plantation Barbados Gran Reserva), men det är mina egna tankar alltså. Dock har RZ XO och Ambassador fenomenalt lång eftersmak och en elegans som ofta kan saknas i de romflaskor som ligger kring 500kr. Dessa två är de som oftast faller minst antal provdeltagare och vänner på läppen men samtidigt de som gör att de får upp ögonen kring att det finns så många olika typer av rom. Men att bjuda på dessa till vana romdrickare som vet vad som förväntas i flaskan och gärna till mörk choklad är en upplevelse som sätter guldkant på en helgmiddag med goda vänner.

Den absolut fräckaste romupplevelsen jag haft är tillsammans med Ron Esclavo XO Cask som ligger på runt 65% i alkoholstyrka beroende på producerad batch om jag inte minns fel. Här gäller det att inte andas in direkt efter en sipp! För att kunna dricka en så stark rom och inte fullständigt slå ut alla smaker antar jag att det är ett måste att höja sockerhalten för att kunna göra den njutningsbar, därav hela 64 g/l! Den gör ett ohyggligt starkt intryck i munnen med sin alkoholstyrka och en sötma som bär alla smaker fantastiskt! Den resa av smaker som man finner under ca 20 sekunder är galet vacker! En rolig ögonöppnare i de flesta sällskap!

Så sammanfattningsvis älskar jag bredden på romtyperna och de olika karaktärerna som de uppvisar givet var de produceras och resultatet producenten vill uppnå. Hoppas ni fått ut något av de enkla generaliseringarna av flaskorna jag tagit upp och tillfällen de passar till enligt mig. Rom är verkligen en fantastisk värld och oftare en enklare sådan att ta till sig, framförallt för tjejer, än vad whiskyvärlden innebär även om jag personligen gillar de flesta karaktärerna även där.
 
Last edited:

Bastardo

Medlem
Hade inte tidigare sett att det fanns en underavdelning där vi diskuterade destillat, vilken trevlig överraskning!

Har läst igenom denna tråd och reagerade på när någon skrev "Rom ska inte vara allt för söt" och tänker delge mina erfarenheter på den punkten. Jag är rätt ny på området rom men har provat igenom runt 30-talet olika under de fyra senaste åren. Just sötman är något jag ändrat mig kring under denna resa och framförallt gillar att det finns så många olika typer av rom som passar vid olika tillfällen, liksom det finns vin som passar till olika tillfällen och mat. När jag började prova rom var det just sötman jag var ute efter och det som karaktäriserade rom, men här har nya vyer öppnats för mig!

Om jag idag vill ha en rom mitt i veckan landar det oftast på en sötare variant och här är mina tips ungefär samma som redan tipsats om i tråden. Diplomatico Reserva Exclusiva på 44g/l är en rund, lagom fyllig rom med en utmärkande touch av orange, alternativt blir det en El Dorado 12-åring som har en underbar bränd ton av socker/smörkola som är riktigt snaskig. Båda är lättdruckna, upplevs åt det sötare hållet enligt mig och passar fint helt alena. Dessa två är också de som initialt fått flest röster då jag hållit provningar med vänner och dryckessällskap på grund av deras lättsamma karaktär.

Tar jag en cigarr, mörk choklad och rom faller valet i princip alltid på Ron Zacapa 23. Den är enligt mig den mest välbalanserade rommen i form av sötma, fat, smakbärande alkoholstyrka, kropp och längd. Den sticker inte ut åt något håll alls utan är ytterst välbalanserad. Denna modell skulle jag säga har "förstört" romscenen då den efter de senaste årens prissänkningar på Systembolaget är så fantastiskt prisvärd med sina 499kr (Edit: såg att den nu gått upp till 544kr) att det nästan är "onödigt" att testa andra flaskor, men förstå mig rätt här. Den tävlar mot många bra konkurrenter jag provat i prisnivån som exempelvis Ron Quorhom XO (fyllig och söt som en vardagsrom), Plantation Trinidad (aningens för "rivig" och lätt, men typisk), Plantation Barbados XO (välbalanserad och mycket trevlig/prisvärd) och Tres Hombres 18 Edition 15 (väldigt lik RZ 23), men får jag välja en rom som passar alla tillfällen och människor hyfsat väl blir det Ron Zacapa 23.

Tar vi sedan steget upp i dyrare varianter med fyrsiffrig prislapp är min favorit Diplomatico Single Vintage (för tillfället årgång 2002) då den bjuder på en fantastiskt fyllig kropp och en längd som borde vara avundsvärd alla romproducenter. Den är inte sötare än RZ 23 som ligger på 23g/l, men jag upplever Single Vintage som rundare/sötare fast än den "bara" ligger på 18g/l. Har funderat på om den upplevs som fruktigare i sina russin än RZ 23 som jag upplever som mer åt torkade russin. Ron Zacapa XO och Diplomatico Ambassador är jag glad att jag ägt, men kommer inte köpa dessa igen då de i mitt tycke tenderar åt att dra mer åt cognacshållet, vilket de också ska göra då de slutlagrats på cognacsfat. Här tycker jag eldigheten som i en cognac tar överhand över sötman och gör den "rivig" vilket inte är fel, men jag tar hellre en cognac om jag vill åt den upplevelsen. Samma sak som att jag hellre dricker en punch än en rom med tydliga arrakstoner (Plantation Barbados Gran Reserva), men det är mina egna tankar alltså. Dock har RZ XO och Ambassador fenomenalt lång eftersmak och en elegans som ofta kan saknas i de romflaskor som ligger kring 500kr. Dessa två är de som oftast faller minst antal provdeltagare och vänner på läppen men samtidigt de som gör att de får upp ögonen kring att det finns så många olika typer av rom. Men att bjuda på dessa till vana romdrickare som vet vad som förväntas i flaskan och gärna till mörk choklad är en upplevelse som sätter guldkant på en helgmiddag med goda vänner.

Den absolut fräckaste romupplevelsen jag haft är tillsammans med Ron Esclavo XO Cask som ligger på runt 65% i alkoholstyrka beroende på producerad batch om jag inte minns fel. Här gäller det att inte andas in direkt efter en sipp! För att kunna dricka en så stark rom och inte fullständigt slå ut alla smaker antar jag att det är ett måste att höja sockerhalten för att kunna göra den njutningsbar, därav hela 64 g/l! Den gör ett ohyggligt starkt intryck i munnen med sin alkoholstyrka och en sötma som bär alla smaker fantastiskt! Den resa av smaker som man finner under ca 20 sekunder är galet vacker! En rolig ögonöppnare i de flesta sällskap!

Så sammanfattningsvis älskar jag bredden på romtyperna och de olika karaktärerna som de uppvisar givet var de produceras och resultatet producenten vill uppnå. Hoppas ni fått ut något av de enkla generaliseringarna av flaskorna jag tagit upp och tillfällen de passar till enligt mig. Rom är verkligen en fantastisk värld och oftare en enklare sådan att ta till sig, framförallt för tjejer, än vad whiskyvärlden innebär även om jag personligen gillar de flesta karaktärerna även där.
Word!
 

LarsW

Medlem
Hade inte tidigare sett att det fanns en underavdelning där vi diskuterade destillat, vilken trevlig överraskning!

Har läst igenom denna tråd och reagerade på när någon skrev "Rom ska inte vara allt för söt" och tänker delge mina erfarenheter på den punkten. Jag är rätt ny på området rom men har provat igenom runt 30-talet olika under de fyra senaste åren. Just sötman är något jag ändrat mig kring under denna resa och framförallt gillar att det finns så många olika typer av rom som passar vid olika tillfällen, liksom det finns vin som passar till olika tillfällen och mat. När jag började prova rom var det just sötman jag var ute efter och det som karaktäriserade rom, men här har nya vyer öppnats för mig!

Om jag idag vill ha en rom mitt i veckan landar det oftast på en sötare variant och här är mina tips ungefär samma som redan tipsats om i tråden. Diplomatico Reserva Exclusiva på 44g/l är en rund, lagom fyllig rom med en utmärkande touch av orange, alternativt blir det en El Dorado 12-åring som har en underbar bränd ton av socker/smörkola som är riktigt snaskig. Båda är lättdruckna, upplevs åt det sötare hållet enligt mig och passar fint helt alena. Dessa två är också de som initialt fått flest röster då jag hållit provningar med vänner och dryckessällskap på grund av deras lättsamma karaktär.

Tar jag en cigarr, mörk choklad och rom faller valet i princip alltid på Ron Zacapa 23. Den är enligt mig den mest välbalanserade rommen i form av sötma, fat, smakbärande alkoholstyrka, kropp och längd. Den sticker inte ut åt något håll alls utan är ytterst välbalanserad. Denna modell skulle jag säga har "förstört" romscenen då den efter de senaste årens prissänkningar på Systembolaget är så fantastiskt prisvärd med sina 499kr (Edit: såg att den nu gått upp till 544kr) att det nästan är "onödigt" att testa andra flaskor, men förstå mig rätt här. Den tävlar mot många bra konkurrenter jag provat i prisnivån som exempelvis Ron Quorhom XO (fyllig och söt som en vardagsrom), Plantation Trinidad (aningens för "rivig" och lätt, men typisk), Plantation Barbados XO (välbalanserad och mycket trevlig/prisvärd) och Tres Hombres 18 Edition 15 (väldigt lik RZ 23), men får jag välja en rom som passar alla tillfällen och människor hyfsat väl blir det Ron Zacapa 23.

Tar vi sedan steget upp i dyrare varianter med fyrsiffrig prislapp är min favorit Diplomatico Single Vintage (för tillfället årgång 2002) då den bjuder på en fantastiskt fyllig kropp och en längd som borde vara avundsvärd alla romproducenter. Den är inte sötare än RZ 23 som ligger på 23g/l, men jag upplever Single Vintage som rundare/sötare fast än den "bara" ligger på 18g/l. Har funderat på om den upplevs som fruktigare i sina russin än RZ 23 som jag upplever som mer åt torkade russin. Ron Zacapa XO och Diplomatico Ambassador är jag glad att jag ägt, men kommer inte köpa dessa igen då de i mitt tycke tenderar åt att dra mer åt cognacshållet, vilket de också ska göra då de slutlagrats på cognacsfat. Här tycker jag eldigheten som i en cognac tar överhand över sötman och gör den "rivig" vilket inte är fel, men jag tar hellre en cognac om jag vill åt den upplevelsen. Samma sak som att jag hellre dricker en punch än en rom med tydliga arrakstoner (Plantation Barbados Gran Reserva), men det är mina egna tankar alltså. Dock har RZ XO och Ambassador fenomenalt lång eftersmak och en elegans som ofta kan saknas i de romflaskor som ligger kring 500kr. Dessa två är de som oftast faller minst antal provdeltagare och vänner på läppen men samtidigt de som gör att de får upp ögonen kring att det finns så många olika typer av rom. Men att bjuda på dessa till vana romdrickare som vet vad som förväntas i flaskan och gärna till mörk choklad är en upplevelse som sätter guldkant på en helgmiddag med goda vänner.

Den absolut fräckaste romupplevelsen jag haft är tillsammans med Ron Esclavo XO Cask som ligger på runt 65% i alkoholstyrka beroende på producerad batch om jag inte minns fel. Här gäller det att inte andas in direkt efter en sipp! För att kunna dricka en så stark rom och inte fullständigt slå ut alla smaker antar jag att det är ett måste att höja sockerhalten för att kunna göra den njutningsbar, därav hela 64 g/l! Den gör ett ohyggligt starkt intryck i munnen med sin alkoholstyrka och en sötma som bär alla smaker fantastiskt! Den resa av smaker som man finner under ca 20 sekunder är galet vacker! En rolig ögonöppnare i de flesta sällskap!

Så sammanfattningsvis älskar jag bredden på romtyperna och de olika karaktärerna som de uppvisar givet var de produceras och resultatet producenten vill uppnå. Hoppas ni fått ut något av de enkla generaliseringarna av flaskorna jag tagit upp och tillfällen de passar till enligt mig. Rom är verkligen en fantastisk värld och oftare en enklare sådan att ta till sig, framförallt för tjejer, än vad whiskyvärlden innebär även om jag personligen gillar de flesta karaktärerna även där.

Tjosan! Vilket inlägg, bästa jag läst på länge om rom.
Är ju själv verkligen inte påläst. Mer av en Armagnac och Cognacperson. Men alla varianter har ju sina storheter, har blivit förvånad och förlorat många fördomar när amerikanska vänner bjuder på riktig Bourbon bland annat.

Nu till en Rom-fråga gällande dess roll i drinkar.
Tidigare drack jag uteslutande GT när jag skulle ha en drink och har sedan länge insett vikten av en bra gin och likaledes tonic för att få fram det bästa.
Men sen jag började odla min egen mynta har jag fått upp ögonen för en god Mojito som sommar-drink. Så frågan till er mer upplysta i rom-världen blir förslag på några sorters rom som verkligen höjer en Rom-baserad drink till nya höjder. Sån där blank-rom som de flesta barer kör med ger ju inget i smakväg, bara alkohol.
 

Bastardo

Medlem
Skulle tippa att Plantation 3 Stars White Rum ligger bra till. Gillar Mojito, men har inte gjort sådana hemma – ännu. Tror inte, att det lönar sig att använda de dyraste vita romsorterna som finns. I en blandning kommer de eventuellt finare smakerna ändå inte fram så tydligt. Men glöm alla fall Bacardi. Sämre ljus rom kan bli svår att hitta!
Hittade en till som verkar ännu mer lovande: Cana Brava Light. Båda finns på bolis! Den skulle jag själv köpa, om jag vore dig. Kan bli aktuellt för mig också, för jag gillar göra goda drinkar av ljust rom på sommaren.
Vad häftigt med egenodlad mynta! :)
P.S. Läs också det här: http://www.jeffreymorgenthaler.com/2007/the-dos-and-donts-of-mojitos/
 
Last edited:

gece

Man vänjer sig.
Skulle tippa att Plantation 3 Stars White Rum ligger bra till. Gillar Mojito, men har inte gjort sådana hemma – ännu. Tror inte, att det lönar sig att använda de dyraste vita romsorterna som finns. I en blandning kommer de eventuellt finare smakerna ändå inte fram så tydligt. Men glöm alla fall Bacardi. Sämre ljus rom kan bli svår att hitta!
Hittade en till som verkar ännu mer lovande: Cana Brava Light. Båda finns på bolis! Den skulle jag själv köpa, om jag vore dig. Kan bli aktuellt för mig också, för jag gillar göra goda drinkar av ljust rom på sommaren.
Vad häftigt med egenodlad mynta! :)
P.S. Läs också det här: http://www.jeffreymorgenthaler.com/2007/the-dos-and-donts-of-mojitos/
Tumme upp på "glöm Bacardi"! Själv gillar jag Havana Club 3 Años, trevliga arrakstoner bredvid den typiska frukten i vit rom, och finns att köpa nästan överallt där sprit säljes. Jag orerar mer om mojito här: https://www.finewines.se/threads/idag-dricker-vi-en-drink.3713/#post-88016
 

Bastardo

Medlem
Tumme upp på "glöm Bacardi"! Själv gillar jag Havana Club 3 Años, trevliga arrakstoner bredvid den typiska frukten i vit rom, och finns att köpa nästan överallt där sprit säljes. Jag orerar mer om mojito här: https://www.finewines.se/threads/idag-dricker-vi-en-drink.3713/#post-88016
Tack för länken, gece!
Måste börja experimentera med drinkar snart igen. :) Som bäst, brukade jag göra cirka tio olika drinkar på en helg och jag skrev även en kort notering hur de smakade. Har recept på tusentals olika, så det kan ta tid att hinna plöja igenom allting … ;)
Jag har inte provat vit rom sida vid sida, men jag litar ganska mycket på vissa sajter, där folk har provat hundratals olika romsorter. Jämför man sen några av dem sinsemellan, kan man hitta en korrelation som känns trovärdig.
 

gece

Man vänjer sig.
Köpte för ett tag sen en flaska Ryoma, en sjuårig japansk rom, eftersom jag tvunget måste prova allt mysko jag kommer över. Blek gul färg, som ett moget vitvin som spätts ut med hälften vatten. Doft och smak är väldigt långt från all annan rom, ganska lätt med en estrig och lite kvalmig fruktighet samt vanilj och finkel, som om man blandat någon enkel saké, ung second fill bourbonfatslagrad whisky, och en skvätt grappa. Olikt all annan sprit, vid börjar eftertanke, inte bara rom. Lite småroligt kanske, men nyhetens behag räcker inte så långt innan man inser att man borde gjort något annat för pengarna. Köpt en Zacapa, kanske.
 
Toppen