Senaste nytt
finewines.se

This is a sample guest message. Register a free account today to become a member! Once signed in, you'll be able to participate on this site by adding your own topics and posts, as well as connect with other members through your own private inbox!

  • Som flera kanske har märkt är sig finewines.se inte sig likt rent utseendemässigt! En uppgradering av forumets mjukvara har genomförts och temat kommer successivt att uppdateras för att bättre matcha vår tidigare färgprofil! Eventuella buggar eller feedback tas tacksamt emot i den här forumtråden!

Stora vad ska jag köpa-tråden

ChristianB

DipWSET
Med andra ord blir det lättare för mig att sålla bort lite av informationen, och välja en Grand Cru före en Premier Cru.
Man ska dock komma ihåg att Cru-systemet i Champagne gäller byarna och inte vingårdarna, som det t ex gör i Bourgogne. :) Med andra ord kan det vara så att en Premier Cru slår en Grand Cru på fingrarna, eller en non-vintage som är bättre än vintage, precis som @gece skrev i sitt inlägg!
 

gece

Man vänjer sig.
Mycket givande och kvalitativt svar! Tack.

Det jag tänkte på var det som skrevs tidigare i tråden, och när jag inte är så insatt så tycker jag att det är svårt att veta vilka producenter som klassas som "små" och vilka som klassas som stora.

Med andra ord blir det lättare för mig att sålla bort lite av informationen, och välja en Grand Cru före en Premier Cru.

Samt att ta hänsyn till övriga faktorer som du nämner.

Jag antar att det blir lättare när man provat ett tiotal olika även inom denna genre?
Klart det blir lättare när man provat runt :) Men jag är inte säker på att min poäng gick fram här - Grand Cru eller ej är inte mycket till vägledning när man väljer skumpa, det spelar mer roll vem som gjort vinet och hur. Visst, det finns säkert någon statistisk korrelation mellan Cru-klassificering och genomsnittlig kvalitet sett över alla producenter men standardavvikelsen är hög, så det är mer meningsfullt att undersöka druvsammansättning (Pinot-dominans tenderar att ge lite kraftigare viner, Chardonnay mer friskhet och elegans, typ?), mängden ek som ingått i produktionen och tid sur lie för att få sig en uppfattning om vinet.

Vad gäller små vs stora producenter är det hyfsat lätt att hålla reda på i Champagne; det finns ett producentidentifikationsnummer på varje flaska (som Jancis skriver om, längst ner i artikeln jag länkade). För odlare (av nödtvång ofta småskaligare) börjar identifikationsnumret på RM, för kooperativ står det RC eller CM och negocianthus NM. Står det alltså typ RM-1234567890 på en flaska skumpa är det druvodlaren som gjort vinet i egen regi. Det är inte nödvändigtvis bättre bara för det, men ofta lite mer personligt än kooperativ- eller negocianthusskumpa, och eftersom de inte har lika mycket "marketing muscle" finns en del fynd att göra i denna kategori.
 

vintomas

Numera lågaktiv bloggare
I sammanhanget måste väl @vintomas förnämliga blogg lyftas fram där han succesivt går igenom alla (?) byar i champagne med all nördig fakta man kan önska sig :)
https://vintomas.wordpress.com/
Tackar för länken, men det är lustigt att du nämner den just i "stora vad ska jag köpa-tråden". Jag försöker lista alla producenter per by som säljer flaskor under eget namn (d.v.s. inte de rena druvodlarna), men det ju är extremt få av dem som jag skriver något egentligt omdöme om, eftersom jag med ett fåtal undantag inte återger andras omdömen. Att jag alls skriver något om en producent kan endera bero på att producenten är intressant, eller på att de har en webbplats med lite fakta om sig själva. Sedan är kanske det faktum att någon är Special Club-producent, eller gör vingårdsbetecknade champagner, eller är biodynamiker, i sig en positiv köpsignal för många resp. vissa.
Ärligt talat har jag nog aldrig sett att byprofilerna skulle ge uppslag till "köptips för den breda allmänheten", utan just skulle vara referensmaterial för den specialintresserade och kanske för de som vill ha tips på ytterligare besök ("jasså ligger de också där i trakten!") för den som ändå ska besöka en viss by eller ett visst område.
"Breda köptips" hittar man nog lättare på annat håll. Det finns ju gubevars flera som skriver/bloggar om champagne på svenska och skriver om vinerna snarare än om byarna... :)

Sedan har jag hittills hoppat över hela Côte des Blancs, trots att många champagnenäsor (och inte minst svenska sådana, verkar det som), är inbitna blanc de blancs-fantaster. Anledningen är framför allt att jag inte ville ha bränt av de 59 grand- och premier cru-byarna i de första 70-80-90 inläggen, och sedan ha ca 230-250 inlägg kvar som många tycker är mindre intressanta. Möjligen tar jag Côte de Blancs i slutet på året, innan nyårschampagnesäsongen startar.

By nr 105 av 319 kommer senare idag, Châtillon-sur-Marne, där för övrigt en av Special Club-producenterna bor, Charlier & Fils. Kollegan Moussé Fils finns i grannbyn Cuisles, så det är något av en lokal ansamling med tanke på att de totalt är ca 28 i 319 byar, med viss övervikt för premier och grand cru-byar. I Châtillon-sur-Marne finns det också producenter som på etiketten har en bild av byns stora staty av påven Urban II, bygdens store son. Passar utmärkt för de som vill ha en champagneflaska som kan stå bredvid en äktkatolsk flaska Wachauvin från Knoll utan att skämmas. Men det får väl ses som ett rätt smalt tips... :)
 

ChristianB

DipWSET
@vintomas Jag vet inte hur du sammanställer det hela när du skriver det, men varför inte samla allt i ett enda band och få det utgivet i bokform av ett förlag? :)
 

Hipshot

Medlem
Någon som har ett bra tips på en riktigt grym Bordeaux?
Föll pladask för Chateau Figeac 2011 på vinmässan i Umeå men är inte sugen att lägga ut 900 per flaska eller ca 2500 för 2009-2010.
 

chambertin

Medlem
Tackar tackar.
Har inga problem med att gå upp några hundralappar till om det skulle behövas :)
Om man inte har obegränsad plånbok så är en bra grundregel att hålla sig till lite mindre kända slott men från bra årgångar.
Sarget de Gruad-Larose brukar vara bra: http://www.systembolaget.se/94024
Ch. Phélan-Ségur -12: http://www.systembolaget.se/99265
Ch La Tour Carnet -06: http://www.systembolaget.se/74410 (inte stort år men börjar säkert visa upp lite mognad)
Ch Malartic Lagravière -09: http://www.systembolaget.se/76028 (lysande vin med stor framtid)
 

Hipshot

Medlem
Om man inte har obegränsad plånbok så är en bra grundregel att hålla sig till lite mindre kända slott men från bra årgångar.
Sarget de Gruad-Larose brukar vara bra: http://www.systembolaget.se/94024
Ch. Phélan-Ségur -12: http://www.systembolaget.se/99265
Ch La Tour Carnet -06: http://www.systembolaget.se/74410 (inte stort år men börjar säkert visa upp lite mognad)
Ch Malartic Lagravière -09: http://www.systembolaget.se/76028 (lysande vin med stor framtid)
Tack så mycket!
 

Vino fino

Medlem
Finns en del kvar av nyligen släppta '12 Cantemerle, senaste årgången av @Emanuel s favoritvin.

Kan tycka att 249 bagis är en rimlig inträdesbiljett till Cru Classé, även om årgången inte är den bästa men heller inte den sämsta. Vill man röra sig inom 1855-klassningen (och vem vill inte det?) så känns det helt rimligt. Drick nu eller glöm 10 år.
 

Emanuel

Instagram; Swedish Champagne Dude
Finns en del kvar av nyligen släppta '12 Cantemerle, senaste årgången av @Emanuel s favoritvin.
-Vafalls!? -Påhopp på mig som person, mitt företag och mig som kvinna!
Njae, okejdå, Jag kör Cantermerle vertikalt, och precis som @Vino fino så adekvat beskriver det är det mest för att det är en rimligt prisad habli BDX som håller jämn kvalité och som dyker upp på SB varje år.
-Om du köper sex flaskor får du också förmånen att någon anställd på bolaget plockar ut flaskorna ur den snygga trälådan åt dig och ersätter den med en stilfull pappkartong.
-På så vis stödjer du ju även att någon annan får en snygg planteringslåda på sin balkong i Hökarängen.
 

StefanAkiko

Återgår till pendeldrickning post-COVID.
Finns nog en och annan som funderar över denna maskin. Enligt vad jag förstått finns den också för Pripps Blå.
dryckesmaskin.png
 
Toppen