Men nu kom jag på något som jag inte har prövat på över 10 år nämligen Ice wine min sökning på sb ger inte så mycket mest svenskt och det känns inte helt aktuellt letar efter något från de mera säkra markerna neråt tyskland/österrike men hittar inget på sb sida någon som har koll och kan hjälpa mig att hitta vad jag söker där.
Som
@jrick skrev, stavningen i Tyskland/Österrike är Eiswein, Kanada använder Icewine (ihopskrivet och varumärkesskyddat eller liknande - verkar inte ha upptäckts av de svenska producenter som skriver så) och i bl.a. USA skriver man Ice Wine. Jag ser att SB-utbudet av Eiswein består till stor del av isviner på annat än Riesling, som kanske inte är det mest intressanta. Det händer tyvärr att rimligt billig EW som kommer till Sverige endera är i "blandstil" med tydliga Beerenauslese/TBA-drag (d.v.s. med toner av ädelröta/botrytits), eller är lite väl lätta i stilen. Den förstnämnda stilen kan i och för sig vara mycket trevliga viner, men är då väldigt svåra att skilja från en Beerenauslese. Det gällde t.ex. 2009:an av Ruppertsberger Linsenbusch, har för mig att 2012:an som säljs nu har lite mindre tydlig botrytis. Linsenbuschen brukar vara ett bra sött vin i största allmänhet, men är inte alltid så EW-typisk. Tyvärr gör nog tillgängligheten (den brukar alltid finnas och ligga i många butiker) och priset att just detta vin är vanligt på kurser och provningar. Jag har tyvärr inte provat Deidesheimer EW 2012:an - från ett annat (bra) Pfalz-kooperativ - så jag vet inte vilket av dem som är bäst.
Men så själva tipset: det finns faktikt en Beerenauslese i BS som är väldigt Eiswein-lik i stilen (förmodligen mer än många Eiswein med inslag av botrytis...) eftersom vinet kommer från en högsyra-toppårgång i Mosel och inte har så extremt utpräglade botrytistoner,
Bischöfliche Weingüter Erdener Treppchen Riesling BA 2010, 145 kr per halvpanna men kollikrav på 6 st. Blev positivt överraskad givet priset och producenten (som har riktigt bra vingårdar men so-so-rykte) när jag hade med det vinet på en provning i början av året.
Vad är då skillnaden mellan EW och (T)BA? Klassisk Eiswein ska ha mycket karaktär av själva druvan, vilket normalt innebär "koncentrerad frukt" snarare än torkad frukt, tydliga honungstoner och intensiv syra som gör dem väldigt friska. De ska inte ha någon uppenbar botrytiston, och blir mindre kryddiga än ädelrötade viner.