vita
Medlem
Johan_h: ”För att fortsätta på frågan (för lagring), så skulle det vara intressant att höra insikter i retrospektiv från medlemmar som köpt och lagrat vin i 10+ år.”
Intressant fråga. Vid ett besök i Bourgogne träffade jag en vinhandlare som argumenterade att få viner vinner på längre lagring. 3-5 år menade han är ett vanligt riktmärke för de flesta viner, därefter avtar mycket av förbättringen och fortsatt lagring skulle därmed vara svårt att motivera, så avtagande marginalnytta. Det finns nog många som skulle vara beredda att inte hålla med om detta utlåtande. Kanske särskilt s k `vinnekrofiler`, som menar att många röda viner börjar få drickpotential när `skogsgolvet slutat att röra på sig!` Därtill förekommer en del viner/vinregioner som är kända för låååång lagringspotential, t ex Nebbilo/Barolo, Tempranillo/Duero (samt Portvin - om `good old port` kan räknas med här). Vad gäller standardchampagne, t ex Roederer och Bollinger, är en inte helt ovanlig rekommendation att lagra dem 2-3 år innan konsumtion (för den som önskar uppleva ökad komplexitet, brödighet, nötter, osv...i ett standardbubbel).
Wine follys (https://winefolly.com/blog/) sammanställning av vinlagring (efter druva) är stick-i-stäv med utlåtandet från den vinhandlare jag träffade. I alla fall när det gäller rött. Det är väl snarare så att sammanställningen ger vid handen att många blå druvor/röda viner kan med fördel lagras under ganska många år. Samtidigt tycks få gröna druvor/vita viner vinna på lagring mer än 10 år.
[/QUOTE]
Intressant fråga. Vid ett besök i Bourgogne träffade jag en vinhandlare som argumenterade att få viner vinner på längre lagring. 3-5 år menade han är ett vanligt riktmärke för de flesta viner, därefter avtar mycket av förbättringen och fortsatt lagring skulle därmed vara svårt att motivera, så avtagande marginalnytta. Det finns nog många som skulle vara beredda att inte hålla med om detta utlåtande. Kanske särskilt s k `vinnekrofiler`, som menar att många röda viner börjar få drickpotential när `skogsgolvet slutat att röra på sig!` Därtill förekommer en del viner/vinregioner som är kända för låååång lagringspotential, t ex Nebbilo/Barolo, Tempranillo/Duero (samt Portvin - om `good old port` kan räknas med här). Vad gäller standardchampagne, t ex Roederer och Bollinger, är en inte helt ovanlig rekommendation att lagra dem 2-3 år innan konsumtion (för den som önskar uppleva ökad komplexitet, brödighet, nötter, osv...i ett standardbubbel).
Wine follys (https://winefolly.com/blog/) sammanställning av vinlagring (efter druva) är stick-i-stäv med utlåtandet från den vinhandlare jag träffade. I alla fall när det gäller rött. Det är väl snarare så att sammanställningen ger vid handen att många blå druvor/röda viner kan med fördel lagras under ganska många år. Samtidigt tycks få gröna druvor/vita viner vinna på lagring mer än 10 år.