Fast Fevre är väl ståltank?William Fèvre Chablis 1er cru.
Senast jag fick Fevre blint tog jag det på de reduktiva tonerna.
This is a sample guest message. Register a free account today to become a member! Once signed in, you'll be able to participate on this site by adding your own topics and posts, as well as connect with other members through your own private inbox!
Fast Fevre är väl ståltank?William Fèvre Chablis 1er cru.
Det har jag också haft för mig, men Fèvre använder 6 år gamla ekfat.Fast Fevre är väl ståltank?
Senast jag fick Fevre blint tog jag det på de reduktiva tonerna.
På Sb håller jag churchills LBV som bäst under 200 kr.
Har dessutom fin utveckling på flaska då den är ofiltrerad.
Hur hänger det ihop, att den utvecklas bättre på flaska för att den är ofiltrerad?
Håller med om att Churchills LBV är bra bland de som finns i butik. (Quinta do Novals LBV är också ofiltrerad och bra; Warre har en "extralagrad" LBV som säljs med äldre årgång som tyvärr inte går att hitta på SB.) Ofiltrerad late bottled vintage (LBV) är mer lik vintage port, och brukar anses ha mer att vinna på ytterligare lagring. Men det blir mycket fällning så dekantering behövs. Nu behöver inte filtrerad LBV vara så mycket sämre om man ska dricka dem direkt, men jag tycker alltid de ofiltrerade är lite bättre.LBV filtreras ofta, vilket gör att den ska drickas ganska omgående.
Churchill som låter sin vara ofiltrerad gör att deras LBV fungerar precis som en vanlig vintage, dock från vad Churchill räknar som sämre år.
Finns säkert någon port expert på forumet men vad jag vet görs ingen LBV ett år man gör vintage.
Jaha där ser man, då har jag alltså haft fel för första gången...(idag).Det har jag också haft för mig, men Fèvre använder 6 år gamla ekfat.
Jag har ett svagt minne av att jag för flera (15?) år sedan fick uppfattningen, oklart varför, att Fèvre bara körde med ståltank och har därför hävdat att så är fallet tills jag för några (fler än 1 färre än 4) råkade läsa på hemsidan att Fèvre ersatt "en viss andel nya ekfat till endast gamla ekfat" [ungefär] för att komma bort från ekfatskaraktären. Själv har jag inte hittat några tydliga ekfatstoner i Fèvres viner (pga placebo-okunskap?) och alltid tyckt att hans viner representerar oekade viner på bästa sätt, inom rimliga ekonomiska ramar. Det var sjukt irriterande att jag trott att det var enkom ståltank i flera år, men det var bara att tugga i sig eken och gå vidare. Dock, vinerna är ju så pass lyckade att jag har svårt att bojkotta dem bara för att jag haft fel i flera år.Jaha där ser man, då har jag alltså haft fel för första gången...(idag).
Än märkligare att jag kände krut/svaveltoner i Fevre om det är ekat. Nu är i och för sig min erfarenhet av Fevre minst sagt ringa.
Förr, typ 90-talet, var Fèvre viner "hårdekade" med chablismått mätt. Det var på den tiden när det fanns en tydligare åsiktsskillnad mellan producenter om chablis alls skulle ekas eller inte. När Henriot tog över som ägare dämpades ekinslaget genom att det inte längre användes så mycket ny ek.Jag har ett svagt minne av att jag för flera (15?) år sedan fick uppfattningen, oklart varför, att Fèvre bara körde med ståltank och har därför hävdat att så är fallet tills jag för några (fler än 1 färre än 4) råkade läsa på hemsidan att Fèvre ersatt "en viss andel nya ekfat till endast gamla ekfat" [ungefär] för att komma bort från ekfatskaraktären. Själv har jag inte hittat några tydliga ekfatstoner i Fèvres viner (pga placebo-okunskap?) och alltid tyckt att hans viner representerar oekade viner på bästa sätt, inom rimliga ekonomiska ramar. Det var sjukt irriterande att jag trott att det var enkom ståltank i flera år, men det var bara att tugga i sig eken och gå vidare. Dock, vinerna är ju så pass lyckade att jag har svårt att bojkotta dem bara för att jag haft fel i flera år.
Palmer Bdb 2005 är fantastisk. Och magnum! Och rakt i drickfönstret!Vilken av dessa flaskor köper jag som finns listade på SB och tillgänglig?
Om ingen här, vadå? Champagne med liiite ålder.
Urvalet är 1996-2006 under 1000 kr.
Edit.
Blev något knas med min print.
Här är söklänken på SB
https://www.systembolaget.se/sok/?categoryLevel1=Vin&categoryLevel2=Mousserande vin&country=Frankrike&originLevel1=Champagne&vintage=1996;1998;2000;2002;2004;2006;2005&priceTo=1000
Beställde lite gott och blandat där Castelnau BDB 2006 ingick. Har en Palmer BDB 2005 magnum som ligger och inväntar Jul.Palmer Bdb 2005 är fantastisk. Och magnum! Och rakt i drickfönstret!
Vilken av dessa flaskor köper jag som finns listade på SB och tillgänglig?
Om ingen här, vadå? Champagne med liiite ålder.
Urvalet är 1996-2006 under 1000 kr.
Edit.
Blev något knas med min print.
Här är söklänken på SB
https://www.systembolaget.se/sok/?categoryLevel1=Vin&categoryLevel2=Mousserande vin&country=Frankrike&originLevel1=Champagne&vintage=1996;1998;2000;2002;2004;2006;2005&priceTo=1000
Har någon egna erfarenheter av Chacras Pinot noirer? Verkar vara bra pang för peng sett till ratings men undrar om de faller en traditionalist på läppen.
Jag dricker inte jättemycket Pinot Noir överlag.
Men jag har druckit ett par årgångar av deras "Barda - Pinot Noir". Deras 2016 är kanske den bästa PN jag
någonsin har druckit. Den skiljer sig från mycket annan PN som jag prövat tidigare. Väldigt floral doft och smak, som fullständigt hoppar ur glaset, påminner lite om bra Nebbiolo. Det är gamla, gamla PN-rankor, med sitt egna uttryck i Patagonien.
Tycker definitivt att det är värt att pröva. Kolla också på priserna, det är otroligt mkt vin för pengarna. Köp!
Edit: Om du förstår spanska någorlunda, så finns ett bra reportage om vinmakaren och vingården här:
Stort tack, mycket givande feedback!
Jag är inte heller någon större konsument av PN. Dricker mest bordeaux men föredrar vällagrad sådan, och tycker att en del stram och rökig bourgogne är intressant, men är ganska vilse i Bourgogne. Och jag inser att jag behöver en större andel viner i källaren som inte kräver att man fyller jämnt medan köpdatum och drickdatum. Jag klickade hem en låda Chacra Cincuenta y Cinco 2019 på primör från Philipson nu, ska bli roligt att pröva!
Kul! Återkom gärna om du prövar någon av flaskorna
Schäfer-Fröhlich brukar vara bra som en början om man gillar Nahe.Hej allihopa! Har blivit sugen på att komplettera min källare med lite Riesling, men vet inte riktigt vart jag ska börja. Mest druckit (men gillat) enklare modeller som ex Breuer Sauvage och Leitz Magic Mountain, men tar gärna emot tips på lite bättre flaskor/producenter som går att dricka nu men vinner på 2-5 år på rygg. Prisklass 2-500kr kanske?
Keller keller keller. Och nu när 2019 kommer så är det bara att bunkra upp.Hej allihopa! Har blivit sugen på att komplettera min källare med lite Riesling, men vet inte riktigt vart jag ska börja. Mest druckit (men gillat) enklare modeller som ex Breuer Sauvage och Leitz Magic Mountain, men tar gärna emot tips på lite bättre flaskor/producenter som går att dricka nu men vinner på 2-5 år på rygg. Prisklass 2-500kr kanske?
Hej allihopa! Har blivit sugen på att komplettera min källare med lite Riesling, men vet inte riktigt vart jag ska börja. Mest druckit (men gillat) enklare modeller som ex Breuer Sauvage och Leitz Magic Mountain, men tar gärna emot tips på lite bättre flaskor/producenter som går att dricka nu men vinner på 2-5 år på rygg. Prisklass 2-500kr kanske?
Winfinder har Burklin Wolf i blandade årgångar (ned till 2014) inom din budget.Här kommer några av mina favoriter
Mosel:
Heymann-Löwenstein är en favorit som jag köpt från och till sen 2005
Torsten Melsheimer i Riel gör bra torr, sött och mousserande riesling
Clemens Busch har jag bara koll på de halvtorra vinerna som är bra
Pfalz:
Burklin Wolf, von Winning och Rebholz gör alla fina och lagringsdugliga viner i din prisklass.
Franken:
Hans wirsching gör mycket prisvärd riesling (och Silvaner) som kan vara värd att kolla upp. Även Rudolf Fürst gör fantastiskt bra Riesling från Centgrafenberg liksom kanske ännu bättre Spätburgunder.
Du får nog söka dig utanför systembolaget för att en del av de här vinerna tyvärr...
Glöm inte heller bort österrikarna om du vill ha lite mer umph; tex Domäne Wachau och Schloss Gobelsburg, F.X. Pichler och Pichler-Krutzler för att nämna några bra producenter.Hej allihopa! Har blivit sugen på att komplettera min källare med lite Riesling, men vet inte riktigt vart jag ska börja. Mest druckit (men gillat) enklare modeller som ex Breuer Sauvage och Leitz Magic Mountain, men tar gärna emot tips på lite bättre flaskor/producenter som går att dricka nu men vinner på 2-5 år på rygg. Prisklass 2-500kr kanske?
Nu är det bara andra halvan av shoppinglistan kvar att fylla.Strålande! Tack för alla tips, nu är shopping listan påfylld!