Det är inte helt lätt med aglianico tycker jag. De behöver ju lagras ett tag för att lugna ned sig. Samtidigt finns ingen lång tradition av att göra kvalitetsviner förutom hos Mastro och Feudi. Konsekvensen är att man aldrig riktigt vet hur andra producenters viner blir med ålder. En del 20 år gamla Taurasi är riktigt bra, medan andra mest smakar buljong, och borde ha tagits lite tidigare. Jag tycker nog att man med de traditionella producenterna ska börja dricka dem tio år efter skörd, men de bra åren verka de kunna hålla i åtminstone upp till 20 år. Mastroberardinos legendariska Riservor från 1968 anses ju vidare fortfarande hålla fint, men de är lite för dyra för att jag ska ha smakat.
Testa att få tag på någon flaska Salvatore Molettieri exempelvis några av dessa:
https://www.sangishop.com/module/iqitsearch/searchiqit?s=Molettieri+
De har nu så pass många år på nacken att de bör vara ok att dricka.
Sedan testar du en gammal flaska Guastaferro 2004 härifrån (med risk för att den kan var lite åldrad. Fick iofs hög poäng hos Vinous för något år sedan):
https://www.h-h-shop.com/Italienische-Weine/Taurasi-Primum-2004-Guastaferro::1248291.html
Eller en av de senare årgångarna (2011 är bra!) härifrån:
https://www.vinocentral.de/regionen/italien/kampanien/
Vidare bör Cantine Lonardos Vigne d’Alto 2009 vara drickfärdig utan problem (rätt modern stil för att vara Taurasi):
https://www.selezioni.wine/it/campania/536-taurasi-docg-vigne-d-alto-2009-contrade-di-taurasi.html
På samma ställe köper du en flaska Luigi Tecce, även om det är ett monster:
https://www.selezioni.wine/it/4_luigi-tecce
Hör säljs ju även 10-15 år gamla årgångar av Tecces Poliphemo, men de kostar ju en slant. Dock är den bästa Taurasi som jag har druckit den flaska av hans första årgång (2003) som han öppnade när vi var där sist.
Donnachiaras moderna viner är drickbara vid släpp, och brukar gå att hitta genom en enkel googling. Inte heller så dyra. Även Antico Castellos viner är lite billigare och något mindre tuffa.
När pandemin är över kanske jag ska ställa till med en aglianicoprovning för forumet, om folk som vill vara med är beredda att splitta vinkostnaderna.