Adam Frisch
Vinmakare
Tack Omar!
Din tanker kring Mission är bra och välbelysta. 2020 var ett varmt år och den "största" av alla mina Missions. Efter 5 år av Mission-vinmakande så är det klart att det är en druva som kräver att hamna under 13% (eller norr om 17%, men mer om det senare). De herbala, gröna "Campari-noter" den alltid uppvisar, spelar in väldigt kraftigt med alkohol. Dom triggar varandra på nåt vis i denna druva och kan bli dominerande. 2019 års utgåva, 12.5% alkohol, är fortfarande den bästa i min uppfattning, även fast den första, 2018, med 13% nu uppvisar en enorm elegans.
Nu till hösten lanserar jag en "late harvest Mission" i en klassisk Kalifornisk stil som ofta kallades Mission Del Sol, dvs ett sätt att göra torra portviner utan att tillsätta brandy. Metoden är gammal, men återupptogs av vinmakare Charlie Myers på 70-talet. Det man gör, är helt enkelt att man kokar ner en del av musten tills den blir nästan en sirap och så tillsätter man denna till jäsningen. Det koncentrerade sockret triggar jästen att fortsätta längre än vad dom skulle klara av på egen hand utan att dö ut, så man kan ofta nå rätt höga alkoholhalter. Oerhört intensivt och smakrikt vin, men inte alls sött eller sliskigt. Bara som ett intensivt och lagrat portvin. Och nu till min slutpunkt - jag gjorde just ett sånt vin år 2020 och det buteljeras nu på 500ml flaskor och det uppvisar ingen alkoholhetta. Så det verkar som Mission har ett fönster mellan kanske 13,5% och 17% där den känns som det har lite hetta, och efter detta avtar det igen. Min har landat på 17.5%. Ofta dör jäst ut runt 16%, men denna metod föser jästen vidare på nåt magiskt vis (detta var ett sätt att under prohibition att göra portviner utan at behöva en licens för att tillsätta alkohol, eftersom det var naturligt jäst).
Vi får se om det kommer till Sverige. SB provsmakar det snart, så kanske.
Din tanker kring Mission är bra och välbelysta. 2020 var ett varmt år och den "största" av alla mina Missions. Efter 5 år av Mission-vinmakande så är det klart att det är en druva som kräver att hamna under 13% (eller norr om 17%, men mer om det senare). De herbala, gröna "Campari-noter" den alltid uppvisar, spelar in väldigt kraftigt med alkohol. Dom triggar varandra på nåt vis i denna druva och kan bli dominerande. 2019 års utgåva, 12.5% alkohol, är fortfarande den bästa i min uppfattning, även fast den första, 2018, med 13% nu uppvisar en enorm elegans.
Nu till hösten lanserar jag en "late harvest Mission" i en klassisk Kalifornisk stil som ofta kallades Mission Del Sol, dvs ett sätt att göra torra portviner utan att tillsätta brandy. Metoden är gammal, men återupptogs av vinmakare Charlie Myers på 70-talet. Det man gör, är helt enkelt att man kokar ner en del av musten tills den blir nästan en sirap och så tillsätter man denna till jäsningen. Det koncentrerade sockret triggar jästen att fortsätta längre än vad dom skulle klara av på egen hand utan att dö ut, så man kan ofta nå rätt höga alkoholhalter. Oerhört intensivt och smakrikt vin, men inte alls sött eller sliskigt. Bara som ett intensivt och lagrat portvin. Och nu till min slutpunkt - jag gjorde just ett sånt vin år 2020 och det buteljeras nu på 500ml flaskor och det uppvisar ingen alkoholhetta. Så det verkar som Mission har ett fönster mellan kanske 13,5% och 17% där den känns som det har lite hetta, och efter detta avtar det igen. Min har landat på 17.5%. Ofta dör jäst ut runt 16%, men denna metod föser jästen vidare på nåt magiskt vis (detta var ett sätt att under prohibition att göra portviner utan at behöva en licens för att tillsätta alkohol, eftersom det var naturligt jäst).
Vi får se om det kommer till Sverige. SB provsmakar det snart, så kanske.