Jag har en svag aning om att det faktiskt kan vara samma vin, men med olika etiketter. Inte helt ovanligt. Det är endast svenska siter (och vivino) som skrivit om det. Dock kvarstår frågan varför man döper ett vin till Veiga som är portugisiska för gräs.
Du har oerhört vaga bevis för ditt påstående att det skulle kunna vara ett och samma vin.
Lägg gärna fram en enda bekräftelse förutom att de har samma syramängd! Varför är det bara jag som ska bevisa hela tiden saker och ting och du bara gissar? Jag tycker att nu det är din tur att lägga fram ett bevis för att det är samma vin, som du har ’en svag aning om’ …
Och hur vanligt är det inte att madeira kan ha samma syramängd? Jag tror att det är ganska vanligt. Det var en mycket mer suspekt sak när jag märkte att syramängden var för lågt. Det hade ingen annan uppmärksammat före mig och importören ändrade uppgiften om den saken även på deras sajt.
Varför skulle H&H göra besvär att sälja samma vin i olika buteljeringar? Vad tror du att de skulle vinna genom att göra så? Det låter helt sjukt om så vore fallet.
De är bland de mest pålitliga och välrenommerade av alla madeirahus, så jag har mycket svårt att tro att de skulle göra på detta vis.
Vad jag har kunnat ta reda på hittills så har H&H förvärvat gamla lager av Veiga när de slutade. Efter det har de buteljerat vissa delar av återstående fat och fortsätter säkert med det så länge de har sålt det mesta.
(Det kan jag så klart inte veta med säkerhet, men det kan ingen annan här på forumet!)
Brilliant, amber colour with light golden shades. Complex aroma, a light "tosty", dried fruits and honey. Rich flavour mellow and full-bodied
henriquesehenriques.pt
H&H berättar själva så här om 15-åriga Malvasia och jag är fullt medveten att texten skijer sig lite mellan jpg-fil och URL:
”Bright, amber-coloured and light golden nuances. This wine offers us a complex aroma of dried fruits, jam and some wood. Full-bodied, rich and smooth with a taste of nuts and honey. Very pleasant aftertaste.”
Alltså bärnstensfärgad vin. Vinet i min flaska är mycket mörkare i färgen än så. Jag kan ta en bild på den vid tillfälle och lägga hit, om ni vill, så får ni se färgen. Innehållet är inte ens i närheten av att vara bärnstensfärgad och just nu har jag tre olika madeiraviner hemma för att kunna göra lite jämförelser med.
Och på texten bakom
Veiga kan man antyda att de använder äkta
Malvasia i vinet och inte något annat. Det är nog så med H&H också, så om det skulle vara exakt samma vin, så borde inte färgen vara så olika, eller hur. Och snacket om att ens kunna tro att de använder karamellfärg är så befängd som det någonsin kan vara! Tror du/ni att de skulle vilja riskera sitt goda rykte genom att göra så?
Den här diskussionen kan bli hur lång som helst, om ni tillåter det, men jag skulle vilja se några bevis från din/er sida också. Varför är det alltid jag som måste bevisa saker och ting? Tror ni aldrig någonting som jag presenterar utan att nagelfara varenda bokstav? Jag börjar bli så innerligt trött på det!!!
Så lägg fram bevis, ni som är så himla duktiga på viner!! Var är alla konnässörer just nu när vi snackar om madeira? Det ser ut att det inte finns så många specialister här trots allt, alla fall gällande madeira.
P.S. ”Madeira 15 years old is made from the most traditional of the noble grapes. This wine is rich and mellow with flavours of dried fruits and honey. The perfect accompaniment to rich chocolaty desserts, coffee or enjoyed as a digestive.”
Text bakom flaskan, som kan ses även i bild. En bild på färgen på vinet kan dyka upp här lite senare, så får ni se om det liknar bärnstensfärgad eller inte.
sv.wikipedia.org
Jag väntar med en stor spänning nya bevis från din/er sida att det skulle röra sig om ett och samma vin, än så länge har det inte funnits ett enda. Bara anklagelser att så skulle vara fallet. Nu är det någon annan som får försöka komma fram med lite nya fakta, och inte bara vilda gissningar, för det kan vem som helst att göra.