Kan instämma i den tanken... 2017 kan bli året när sockret i vin blir den stora snackisen! Där "torkade druvor" var grejen under några år kan man tänka sig att de stora reklamföretagen satsar på "vin utan tillsatt socker" som en grej. Det kommer förstås bli ett år av förklarande för alla kunder i SB-butikerna då, eftersom majoriteten knappast vill ha champagne utan socker.
Annat bubbel med lägre syrahalt kan nog må bra av lite lägre dosage dock, typ enklare Cava...
Annars tror jag på en mix av tillbakagång till klassiska vinländer, vilket började redan förra året med t ex Rhône-viner (på bred front, kännarna har ju alltid hållit sig till Rhône och Piemonte t ex), men det kommer också ske en ökning av lite ovanligare druvsorter. Tänk "först ut är bäst!"-modellen, där vinkonsumenterna försöker överträffa varandra i att ha det mest originella till bjudningen. Först var det surdeg, sedan korvstoppning, varför inte gå all in på viner som ingen riktigt hört talas om och som man kan servera med orden "
Det är ju lite tröttsamt med de gamla vanliga sorterna"?
Vi kommer också se en ökad diskussion kring e-handel och monopolet, men det är svårare att förutspå i var det kommer sluta. Med den politiska turbulensen som råder blir det knepigt att sia om vilken sida som vinner...