Tom äldre Champagne fungerar skulle jag tippa, något med viss "brödighet" i. Skulle nog även vara lite återhållsam med rödlöken för att inte störa Champagnen.
Oxe med gratäng och rödvinssås; allt fylligt och kraftigt rödvin funkar bra, gratängen tar hand om tanninerna och rödvinssåsen kan smaksättas att spegla vinet (några svarta vinbär om du kör cab sauv, etc). Själv är jag svag för Barolo och Barbaresco, men ibland kan de komma bort lite om det är för mycket smak på omgivningarna. Skulle nog gå på en Bx-blandning från Kalifornien eller Italien är min första spontana tanke. Möjligen en ung bättre Bx eller något från Ribera del Duero kan vara värt att snegla på och när du våndats över alla alternativ slutar det med att du står med en Musar i handen.
Potatisgratängtips; vi brukar skicka i lite sötpotatis i gratängen (och även lite palsternacka och morot), det ger lite mer skjuts i smaken.