Mellandagarna bjöd på en familjesammankomst hemma hos
@MartinE med familj. Det bestämdes att vi även skulle kunna passa på att prova lite Champagner. Jag plockade med mig en flaska som skulle kunna stå sig i ”bra konkurrens”. Väl på plats mitt på eftermiddagen har värden matchat flaskan med fyra egna! En riktigt härlig kväll väntade – både mat- och sällskapsmässigt – men verkligen även när det gäller drycken!
Det bjöds förutom Champagnen även på ett rött vin till maten, och med pennan i handen kunde jag, i en förstående hustrus närvaro, strax innan maten även få lov att plita ner några noter om detta – dock passar de ju inte i den här tråden.
Så, Champagnerna:
Glas 1:
Nästan helt transparent i glaset
Doften ger gröna äpplen, lite lätt kola-ton, vår-rabarber och krusbär.
Efter ett antal timmars luft tillkommer syrliga hallon och röda vingummin
Smaken säger främst gröna äpplen, rabarber och krusbär
Det här är en väldigt bra Champagne – men i den här fasen tämligen o-komplex och ganska rak i sin stil – fem-sex timmar med luft ger en bättre hint om vad den kommer att bli med ytterligare några år på rygg.
När man går tillbaka och provar – och dricker – om kvällens Champagner så ter sig den här som den klart mest äppeldominerade och dova. Men det beror främst på att övriga glas känns som ett antal streck till i boken.
87-88 poäng
Jag kom så långt som att jag var tämligen säker på att det var en odlare, att det var en Bdb eller kraftfullt Chardonnay-dominerad Champagne. En halvgissning gav sedan också Cote de Blanc.
Sen tog det stopp och jag fick, med hjälp av ”på-spåret-ledtråden” – något i stil med – ”det är viktigt med mycket luft” – in Bonnaire.
Visa bifogad bild 15407
NV Bonnaire Champagne Grand Cru Blanc de Blancs Brut
2012/2013-bas
Glas 2
Ljust råggul och klar i glaset
Doften ger vitt bröd utan kanter, torr disktrasa, något som jag associerar med ”rostfritt stål”, gröna äpplen och lätt omogna röda äpplen.
Med mer luft tillkommer även citronzest och en touch av fönsterputs.
Smaken säger både röda och gröna äpplen med en tonvikt på det senare. Brödigare (än glas ett) och en lätt touch av grillad citron.
Med mer luft efter ett antal timmar kommer mer citron – rakt upp och ner.
Känns också ung, och i sammanhanget både oförlöst, och rakare – mindre komplex. Luften och tiden med ett antal timmar förändrar den absolut så att man kan ana att det kan komma mer. Väldigt lovande! (men inte där i nuläget)
88-89 poäng
Jag kom även här fram till att Bdb borde ligga bra till hands. Odlare kändes som mest troligt. Och att det var ett ungt vin – men inte 2008. Var nog lite inne på 2009 och sedan 2006. Men sen vill jag minnas att jag körde fast fullständigt.
Visa bifogad bild 15409
2010 Diebolt-Vallois Champagne Blanc de Blancs Millésimé
Glas 3
Guldaktigt ljust gul i glaset
Doften var direkt väldigt, väldigt karaktärsfull! Jag sniffade mycket och länge på glaset och doften var en blandning av ”wow” och ”vad fasiken är det här” – det var väldigt speciellt. Gröna vingummin, lakto toner, 40%-ig grädde och gräddkola. Parfym.
Efter mer luft och tid tillkommer smör, tydligare parfym, undersidan av en vävd matta, hyacint, gummi (typ gummislang)
Smaken säger: OJ! Fräscht, syrligt, hög syra, kompakt, muskler! Kraftfull – inte elegant!
Med mer tid och luft kommer lite fler olika sorters citrustoner – och vinet öppnar sig definitivt. Med ytterligare tid och luft skrev jag kåda också. Senare på kvällen kommer fudge, kola med vanilj och lite gummi.
Det kändes kanske inte superslutet direkt i början men visade definitivt efter fem-sex timmar att det verkligen varit slutet.
”92-93” poäng
Jag gillade detta från första sniffen. Faktum är att jag, som en möjligt okvalificerad gissning, efter tre snabba sniffar slängde ur mig – ”Det här är Krug, eller hur Martin”?. Martin log snett och svarade ”Intressant...”.
Jag fortsatte att sniffa och smaka, och var den första halvtimmen i mitt huvud fortsatt inne på både Krug – och att Martin försökte lura mig med det här vinet (utanför Champagne då alltså…). Jag uppfattade det som VÄLDIGT speciellt! Men väldigt gott! Så jag släppte tanken på en icke-Champagne ganska snabbt.
Sen börjar då utfrågningen. Jag var även här inne på Chardonnay-dominans. Kanske även här Bdb. När jag efter ett tag fick ”ja” på det var jag ganska säker på att det även var ett hus det här handlade om. (Det fanns ett gäng olika nivåer, och någon form av ”sortering” av smaker och dofter som jag tycker känns hus. Jag kan inte riktigt förklara det, men om det är någonting som jag faktiskt brukar sätta så är det just, kooperativ, odlare, hus.).
Men nej, det krävdes en ny ”På-spåret-ledtråd” i form av att det fanns oljebolagskopplingar till det här vinet innan jag, åtminstone direkt, drar Bruno Paillard (BP). Åldern kom jag fram till var äldre, och syradominerad. Jag tror att jag först gissade på 1996. Tror att jag vandrade framåt i tiden men att det tog tre fyra gissningar innan jag var på 2002. Alla de (ja, de jag kommer ihåg som utmärkande) 2002
r som jag druckit har varit betydligt mer syra/citrus/grönt äppliga än den här var.
Jag gillade det skarpt. Jag gissar att det finns både ett och två plus på mitt betyg av det med fem-tio år till på rygg.
Visa bifogad bild 15410
2002 Bruno Paillard Champagne Blanc de Blancs Brut
Glas 4
Färgen är mörkare rapsoljefärgad i tonen.
Doften – det första jag sa var ”oj! – Det här är någonting verkligt speciellt, eller hur Martin?”. Det här är något stort! Otroligt lyxigt i doften från första sniffen – till sista slattarna för kvällen sisådär 10-11 timmar efter den första sniffen (jo, flaskorna stod i kylen när vi inte nallade av dem – men den här kakan ville man verkligen både äta upp och ha kvar!!!). Något mer empiriskt då – Smörkolaton! Smält smör (80%-igt såklart), sommarhonung, ringblomma (orange) samt rapsblommor lite där bakom.
Lite senare kommer än mer av allt som redan nämnts. Än tydligare. Plus lite härligt nyrostad fet kaffeton och smöriga popcorn. Än lite senare framträder redan nämnda kafffeton ytterligare.
Smaken då – Smörig, lätt och fint syrliga äpplen, gräddig mousse, lätt touch av grillad väl mogen citron och röd rabarber.
Jag skrev inte mer men ”tjatade” om det här glaset, nummer 4, hela kvällen, och lovade dyrt och heligt att sätta allt jag äger och har på att det här var något riktigt, riktigt bra! Vad? Ingen aning sådär rakt upp och ner. Borde betyda att jag aldrig druckit det…
Jag satte kanske inte direkt betyg under kvällen men här har jag i små siffror skrivit 98. Jag kan ju inte fega från det nu, det var en sagolik Champagne! Martin tyckte också att den var riktigt, riktigt bra naturligtvis – så jag gissar att han sätter 91J. Hur som helst – jag tror att den här flaskan, om den inte fått sätta korken till i slutet av nådens år 2018, hade kunnat nå upp till 100 poäng från mig, om jag hade fått den om fem år. Jag kan verkligen inte begära speciellt mycket mer av en flaska Champagne. Sagolikt!
98 poäng, som sagt.
Vad är det jag har druckit då? Ja, ”Vad tror du då?”, frågar Martin. Ja, det här är ju också en Bdb såklart svarade jag och får rätt. Det är ett hus för allting är staplat och ligger så otroligt fint sorterat på plats från början till slut. ”Japp, det är ett hus, och ett ungt sådant”. Konstpaus råder en liten stund. Sen laddar jag ”Ok. Då frågar jag om det möjligtvis kan finnas en koppling till Stålmannen på etiketten”? ”Ja”.
Så, jag har druckit en Salon 1996.
Det hade jag mycket riktigt aldrig gjort förut. Otroligt generöst av kvällens värd, och en fantastisk upplevelse. Och någonstans blir jag ändå alltid extra, extra glad när det som ”sägs vara så stort, pompöst, omtalat, eftertraktat, etiketts-aktigt” osv ändå, för mig, (ofta gång på gång) visar att det finns en stor anledning till det. Det här var så otroligt bra!
Visa bifogad bild 15411
1996 Salon Champagne Blanc de Blancs Brut
Sista glaset i vår flight. Min flaska – så lite enklare med noter.
Färgen är mörkt gul – mörkast av alla glasen framför oss.
Doften är mörkt brödig, sirapslimpa, mogna röda äpplen, smörighet, kräftor med dill
Smaken är Djup, lång eftersmak, komplex, mycket! I balans. Karamelliserad mousse
Hög syra, en mangoton kommer med lite mer luft
Än lite senare tillkommer mogen grape, gula plommon och äppelpaj.
Jag har druckit Winston 96 väldigt många gånger och det här var tyvärr inte den bästa flaskan. Även om jag fortfarande tycker att den var väldigt bra. Jag har varit uppe på 95 och 96 tidigare, den här flaskan landar på 93 för min del. Möjligt att betyget lider lite av sällskapet i glaset före, men jag tycker att den här flaskan känns lite ”klumpigare” än övriga jag druckit.
Nåja, fortfarande en ruggigt bra champagne! 93, som sagt.
1996 Pol Roger Champagne Cuvée Sir Winston Churchill
Kvällen avslutas sisådär tre timmar senare än jag trott att den avslutades. Jag var inne på att klockan nog var 22-ish när vi rullade hem med två sovande barn strax efter ett-snåret. Efter att ha börjat vid 15-tiden (det här var ju en familjetillställning! – låt oss hoppas på mer ”familjeunderhållning” under 2019!)