LeChat
Medlem
Jag tycker som du!Bästa rosén under 500. Funkar året om!
This is a sample guest message. Register a free account today to become a member! Once signed in, you'll be able to participate on this site by adding your own topics and posts, as well as connect with other members through your own private inbox!
Jag tycker som du!Bästa rosén under 500. Funkar året om!
Visa bifogad bild 15842
Ulysse Collin 2014 rose de saignee
Fyllig doft med jordiga lingon och röda vinbär utöver friska champagnetoner. Smakade syrligt
bärigt. Röda vinbär och omogna
jordgubbar samsades med citruskalkiga
mineraler.
Mitt enda test hittills av rose enligt saigneemetoden. Klart positivt utfall. Detta var inte vanlig skumpa med en klick röd karamellfärg i om man säger så.
Härlig rapport! Comtes 08 blir det all in på..Hittade ett foto i mobilen och fick dimmiga flashbacks från en champagneprovning där jag så att säga drack mer än jag smuttade...
Tack @Christer J för fint arrangemang.
Temat var: ta med en flaska på något du är sugen på men inte har provat. Halvblint uppställt.
Visa bifogad bild 15849
Ursprungsmedverkande champagner var
Krug GC 163. 2007 bas.
Dom perignon 2008. Mitt vin.
Egly-ouriet 2002
Selosse initial degorgerad 2015.
Efter lite snälla svar på mina nybörjarfrågor om t ex vad malo är satte vi igång.
Har ett foto på mina smak och doftnoter. Tur det.
Krug: gröna unga äpplen först. Men efter en liten tid kommer krut och torra vita champinjoner fram. Smakade från början lite ogint men med lång fin mousse. Efterhand öppnar det upp och är konsekvent välbalanserat. Aldrig något som sticker iväg. Innan och efter avtäckning var detta wotn.
Dom perignon; sticksig doft. Tunnast doft. Kommer fram hav, ostronskal och citronzest. Smaken dominerad av citrus och mineraler. Torr och fin (4 g är dosagen tror jag). Inte jätteotillgängligt... ostronvin. Tredje plats
Egly 2002: söt doft av honung timjan svamp och nyplockade kantareller. Smaken med oxiderad karaktär. Tunn eftersmak och i detta sällskap svagaste kortet ikväll. Likväl ett jävla bra vin.
Selosse initial. Hade aldrig druckit Selosse innan så detta var kul. Söt doft av äpplemos, örter och godis samt lite mirin. Oxiderad smak av sherry och bruna äpplen samt mer av doften. Lång eftersmak och jag antar att detta skulle vara jäkla bra matchampagne.
Bonus ett var Bedel 2004. Någon variant som betydde som förr i tiden på franska. Tror Ekdahl kom ihåg. Inga skrivna noter. Börjar bli suddigt nu. Vi var eniga om att trots halva priset så var den med och fightade om topplacering. Supergott med bra syra i odlarstil. Selosse light.
Bonus två var Comtes 2007. Vi var eniga om att detta var väldigt för ungt. Jag gissade på chardonnaydominerat och större hus samt från 2000-talet någon gång. Och det var ju iaf inte helt fel.
Kul kväll och Kul att träffa lite folk man delar intresse med och även få lära sig mycket. Dompan var bra men för mig inte köpa-en-hel-låda-på-småbarnsfamiljssomskarenoverahusbudget. Sparar degen till comtes 2008 och några extra Winston Churchill 2008
The million dollar question...När kan Comtes 2008 dyka upp?
Någon som frågat We & Wine, ang. det?The million dollar question...
Verkligen ett jättebra vin – i sina bästa stunder. Kul att din flaska levererade! Det har varit en hel del flaskvariation här.1989 Veuve Clicquot Ponsardin Cave Privee
(Btw - En av de mest påkostade förpackningar jag öppnat! (Extrema miljövänner bör sluta läsa här)...
Verkligen en helt meningslös förpackning som, utöver att vara helt omöjlig att källsortera, säkerligen kostar ett par hundralappar att producera...
Drack DP 2008 igår. Måste tyvärr säga så besviken den hade knappt någon syra. Hur blir den då i framtiden om den inte har det nu? Sen var bubblorna inte mycket att hurra för dog nästan direkt. Annars doftade den typiskt dompa men mycket instängd enligt mig. Vad säger ni var det fel på min flaska eller kan det vara så att 2008 inte är DP bästa årgång? För druckit ”många” 2008 innan och alla har alltid levererat otroligt bra
Provade den i tisdags och det enda jag känner igen i din beskrivning är "doftade typiskt Dompa". Jag tyckte den var mycket bra och hade förvånansvärt mycket brödiga och rostade toner för att vara en nysläppt Dompa från en långliggarårgång. Årgången 2008 ligger högt i syra och Dompa 08 har en typisk årgångsstil. Jag förstår överhuvudtaget inte kommentaren "hade knappt någon syra"???!Drack DP 2008 igår. Måste tyvärr säga så besviken den hade knappt någon syra. Hur blir den då i framtiden om den inte har det nu? Sen var bubblorna inte mycket att hurra för dog nästan direkt. Annars doftade den typiskt dompa men mycket instängd enligt mig. Vad säger ni var det fel på min flaska eller kan det vara så att 2008 inte är DP bästa årgång? För druckit ”många” 2008 innan och alla har alltid levererat otroligt bra
Absolut – visst kan det vara trevligt att få en exklusiv känsla ibland. Har man exempelvis köpt en väska som kostar mer än en flaska Clos du Mesnil kan det ju vara trevligt med en fin förpackning... Men jag köper alldeles för många flaskor champagne för att uppskatta de "överdesignade" och dyra lådor som de flesta prestigechampagner kommer i och som jag ofta kastar direkt när jag kommer hem! Då tycker jag faktiskt mycket bättre om de enkla pappkartonger som exempelvis Pol Roger och Deutz använder, även om de också kan kännas onödiga.Jag tycker att en exklusiv känsla kan vara kul att få när man, (om man väljer att tänka på ursprungsprodukten - Champagne) köper någonting som man verkligen tror sig gilla - men det går ju att få det även för en bråkdel av den här förpackningen...
Provade den i tisdags och det enda jag känner igen i din beskrivning är "doftade typiskt Dompa". Jag tyckte den var mycket bra och hade förvånansvärt mycket brödiga och rostade toner för att vara en nysläppt Dompa från en långliggarårgång. Årgången 2008 ligger högt i syra och Dompa 08 har en typisk årgångsstil. Jag förstår överhuvudtaget inte kommentaren "hade knappt någon syra"???!
Jag ser inte hur en eventuell batchvariation eller en dåligt lagrad flaska (kom den från SB eller var det ett köp från någon annan stans?) yttrar sig som lägre syra. Det enda som kan yttra sig så borde vara en förfalskad flaska.
Om du tycker det är svårt att bedöma syra - prova att köpa ett vin på en lågsyra-druva, t.ex. Gewürztraminer eller någon Rhône-druva (Marsanne, Viognier), gärna från en varm årgång som 2015 och jämför med en Champagne, gärna en blanc de blancs!
Amen på det!Absolut – visst kan det vara trevligt att få en exklusiv känsla ibland. Har man exempelvis köpt en väska som kostar mer än en flaska Clos du Mesnil kan det ju vara trevligt med en fin förpackning... Men jag köper alldeles för många flaskor champagne för att uppskatta de "överdesignade" och dyra lådor som de flesta prestigechampagner kommer i och som jag ofta kastar direkt när jag kommer hem! Då tycker jag faktiskt mycket bättre om de enkla pappkartonger som exempelvis Pol Roger och Deutz använder, även om de också kan kännas onödiga.
Hoppas verkligen att du råkade ut för en engångsföreteelse med din DP08.Druckit en del flaskor och olika druvor så tror jag kan syror. därför jag blev så förvånad med denna flaska. Var heller inte några bubblor så måste vara något fel på den.
Köpte denna flaska från bolaget och ska öppna en till nästa helg och se om den är likadan.